Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, το προσφυγόπουλο από το Ιράν που έγραψε εικοσάρια σε Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία στις πανελλαδικές, είναι ένα προικισμένο παιδί, που σίγουρα ήταν ήδη εκπαιδευμένο στις θετικές επιστήμες προτού έρθει στην Ελλάδα; Ενα παιδί απ’ αυτά που στη λαϊκή γλώσσα αποκαλούμε «διάνοιες»; Γιατί, όμως, συζητάμε για τους πρόσφυγες μόνο όταν έχουν ιδιαίτερα αθλητικά προσόντα, σαν τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, ή είναι «διάνοιες» στα Μαθηματικά, σαν τον Κούρος;
Αυτός ο διαχωρισμός είναι στη βάση του ρατσιστικός και καλλιεργείται σκόπιμα από το αστικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τ’ αδέρφια του «αξίζουν» να πολιτογραφηθούν Ελληνες, γιατί είναι φίρμες στο μπάσκετ. Ο Κούρος αξίζει να πάρει άσυλο, γιατί αύριο μπορεί να γίνει διάσημος στις θετικές επιστήμες. Οι άλλοι, που δεν χαρακτηρίζονται από κάποια εξαιρετική ιδιότητα;
Η περίπτωση του Σισέ, όπως προηγουμένως του Σαϊντού και μετέπειτα του Σαλμάν και των τριών προσφυγόπουλων στον Βύρωνα, είναι πολύ χαρακτηριστική.
Ο Σισέ Βαφίνγκ, πολίτης Γουϊνέας, κάτοικος Βαθέος Σάμου, ήρθε στην Ελλάδα στις 30.10.2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Τον Γενάρη του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη λεγόμενη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων από δομές άτυπης εκπαίδευσης που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τον Σεπτέμβρη του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου, απ’ όπου αποφοίτησε με επιτυχία. Στη συνέχεια, γράφτηκε στη Β΄ τάξη του Ημερήσιου Γ.Ε.Λ. Σάμου, στην ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, την οποία παρακολουθεί. Ασχολείται με τον αθλητισμό, παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, έχει πάρει και βραβείο μάλιστα, μαζί με τους συναθλητές του. Μιλάει οχτώ γλώσσες!
Στις 4.3.2021 εκδόθηκε η με αριθμό 2972/2021 απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο. Ασκησε προσφυγή, επί της οποίας εκδόθηκε η με αριθμό 343798/26.10.2021 απόφαση της 6ης Επιτροπής της Αρχής Προσφυγών, με την οποία απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά του. Η δευτεροβάθμια απόφαση επιδόθηκε στις 15.6.2022 και διατάσσει την επιστροφή του στη χώρα καταγωγής του. Προχώρησε σε κατάθεση νέου αιτήματος ασύλου στις 23.6.2022 και περιμένει την έκδοση απόφασης.
Ελπίζουμε αυτή τη φορά να του χορηγήσουν άσυλο, μιας και έχουν ακουστεί πολλές φωνές διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα από την τοπική κοινωνία. Οπως έγραψε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Σάμου, «ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Εχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν. Ασυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το “σπίτι” τους».