Διαβάσαμε τον τίτλο του in.gr και όσο να πεις έναν ντουβρουτζά τον πάθαμε. «Σοφία Νικολάου: Εχω δεχθεί κακοποιητική συμπεριφορά». Κι εκεί που περιμέναμε ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις (έτσι δεν πρέπει να μιλάει ένα πολιτικό πρόσωπο, που ετοιμάζεται -μετά την πρώτη αποτυχία- να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την εκλογή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;), διαβάσαμε μια -μετά συγχωρήσεως- παπάρα: «Η “κακοποιητική συμπεριφορά” παίρνει μέσα στο πέρασμα της ζωής μας πολλές μορφές και εννοείται ότι την έχω βιώσει στο πετσί μου: και ως εργαζόμενη νέα γυναίκα και ως νέα δικηγόρος και ως γυναίκα σε θέση ευθύνης. Είπαμε όμως: οι δυσκολίες και οι διακρίσεις είναι εκεί για να μας ατσαλώνουν, όχι για να μας εμποδίζουν».
Ποιος ή ποιοι κακοποίησαν τη Σοφία Νικολάου «ως εργαζόμενη νέα γυναίκα και ως νέα δικηγόρο»; Οι συνάδελφοί της, τα αφεντικά της, ποιοι; Δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλος ο κύκλος. Αλλά εκείνο που μας τσιγκλάει περισσότερο είναι να ρωτήσουμε ποιος την κακοποίησε «ως γυναίκα σε θέση ευθύνης»; Γενική γραμματέας (αντ)εγκληματικής πολιτικής ήταν. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι την κακοποίησαν υφιστάμενοί της, θα ήταν παράλογο. Ποιος από τους προϊσταμένους της την κακοποίησε; Ο Χρυσοχοΐδης; Ο Θεοδωρικάκος; Ο Οικονόμου; Ο Μητσοτάκης; Κάποιος από το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Γρ. Δημητριάδης); Πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των… δυνάμει κακοποιητών της… σιδηράς Σοφίας.
Πρόκειται, ασφαλώς, για προεκλογική μπουρδολογία. Από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση σαν στυμμένη λεμονόκουπα, έχει πέσει στην απόλυτη αφάνεια. Και ο ανταγωνισμός στην Εύβοια θα είναι σκληρός, διότι ο υφυπουργός Ρουσφετιών Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου, εφορμά ακάθεκτος και είναι… άχαστος. Ασε που η ΝΔ δύσκολα θα ξαναβγάλει τρεις βουλευτές στο νομό, οπότε με τον Σίμο εκτός συναγωνισμού θα πρέπει να ξεπεράσει έναν από τους Ζεμπίλη (δικηγόρος, πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και επί δύο θητείες δήμαρχος Χαλκίδας) και Πνευματικό (καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ, με προηγούμενη ιατρική καριέρα στις ΗΠΑ), οι οποίοι είναι ήδη βουλευτές, κάνουν «δουλίτσα» και επιπλέον προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ και όχι από το ΠΑΣΟΚ.
Η Σοφία Νικολάου είναι πρότυπο εξουσιαστικής κακοποιητικής συμπεριφοράς. Κορωνίδα της κυβερνητικής της καριέρας υπήρξαν οι χειρισμοί της στην υπόθεση του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Μπορεί να επαίρεται ότι τον σακάτεψε. Ομως αυτό δεν «πουλάει» εκλογικά στις σημερινές συνθήκες. Και ιστορικά να το δούμε, οι «Κοτζαμάνηδες» δεν έκαναν πολιτική καριέρα, ήταν χρήσιμοι μόνο ως αδίστακτα εκτελεστικά όργανα.
Γι’ αυτό και η εν λόγω κυρία προσπαθεί να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της, την εικόνα της αδίστακτης και γεμάτης μίσος εξουσιάστριας, με ένα προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας, χτισμένο πάνω σε αερολογίες και αστήρικτες καταγγελίες για «κακοποιητική συμπεριφορά» που βίωσε ακόμη και ως κυβερνητικό στέλεχος, μηρυκάζοντες κάποια σύγχρονα αστικά κλισέ.
Εκτός αν ως «κακοποιητική συμπεριφορά» θεωρεί τα τρικάκια που πέταξαν αλληλέγγυοι στο πεζοδρόμιο έξω από την πολυκατοικία που στεγάζει το γραφείο της στο Κολωνάκι. Μπορεί η τότε «σιδηρά κυρία» να ζήτησε από την αστυνομία να τους παραπέμψει σε δίκη, υποβάλλοντας η ίδια μήνυση για… απειλή και εξύβριση, ισχυριζόμενη ότι τα τρικάκια της προκάλεσαν «τρόμο και ανησυχία» και ότι την εξύβριζαν («Σοφία Νικολάου δολοφόνος κρατουμένων» έγραφαν τα τρικάκια), όμως και οι δύο συλληφθέντες αθωώθηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες!
Μάλιστα, η αθώωσή τους ήταν ένα χαστούκι για την Σοφία Νικολάου. Στο αυτόφωρο οι δύο συλληφθέντες αθωώθηκαν από τις κατηγορίες της απειλής και της απείθειας (την τελευταία κατηγορία έβαλαν οι αστυνομικοί φρουροί της Νικολάου), όμως η υπόθεση για την κατηγορία της εξύβρισης αναβλήθηκε, γιατί κρίθηκε απαραίτητη η παρουσία της Νικολάου, που έκανε μήνυση αλλά απαξίωσε να παρευρεθεί στο δικαστήριο.
Οταν εκδικάστηκε η εξύβριση (3.11.2021), η Νικολάου εμφανίστηκε αναγκαστικά στο δικαστήριο, περιστοιχιζόμενη από ισχυρή αστυνομική δύναμη, και είχε το πολιτικό θράσος (και τη νομική άγνοια) να δηλώσει ότι βρίσκεται στο δικαστήριο όχι ως πολίτης αλλά ως γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής! Η εισαγγελέας της έδρας επισήμανε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική, θύμισε το σύνθημα «Μητσοτάκη γ…σαι» και πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορούμενων, με το σκεπτικό ότι το σύνθημα στο τρικάκι ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής κριτικής. Το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωσή τους, με το σκεπτικό της εισαγγελέα, όπως είπε.
Ηταν μια ακόμη κακοποιητική συμπεριφορά της Σοφίας Νικολάου προς πολίτες που άσκησαν ένα δικαίωμά τους κατοχυρωμένο από το ισχύον αστικό Σύνταγμα. Μέχρι να αθωωθούν, οι δύο πολίτες συνελήφθησαν, «δεσμεύτηκαν» με χειροπέδες, πέρασαν μια νύχτα σε αστυνομικό κρατητήριο, οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στην εισαγγελία και από εκεί στο αυτόφωρο και χρειάστηκε να παραστούν και δεύτερη φορά στο δικαστήριο, επειδή την πρώτη φορά η Νικολάου απαξίωσε να πάει να υποστηρίξει τη μήνυσή της και αντιμετώπισε το δικαστήριο σαν απλό εκτελεστικό των διαταγών της όργανο!