Ο βαλλόμενος από παντού Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος και ο ίδιος ότι είναι «τελειωμένος» πολιτικά, κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να μη βουλιάξει ντιπ κατά ντιπ, τη στιγμή που επίκεινται εκλογές.
Θα στείλει, λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα Θεοδωρικάκου, από τις 20 Γενάρη, τα καλόπαιδα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας -600 τον αριθμό- να κάνουν παρέα στα αδερφάκια τους, τους ειδικούς φρουρούς, και να μην κοπροσκυλιάζουν χωρίς αντικείμενο. Το κάνει τώρα ενόψει εκλογών, αλλά και γιατί έχει προηγηθεί μια γενικευμένη αντίσταση των φοιτητών που δεν επέτρεψαν ούτε στα σόου, που διοργανώθηκαν με την παρουσία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, να έχουν ευτυχή κατάληξη.
Ο Μητσοτάκης, βλέποντας ότι η υλοποίηση του αφηγήματός του «νόμος και τάξη» στα Πανεπιστήμια δεν θα περπατούσε φρόντισε από τον Ιούνιο του 2022 να τροποποιήσει την παραγράφο 1 του άρθρου 18 του ν. 4777/2021 (Α΄ 25), που όριζε τα εξής: «1. Συνιστώνται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161)».
Η τροποποίηση εισήχθη με το άρθρο 28 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μπάτσων και Καταστολής με τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».
Σύμφωνα με αυτήν, στο άρθρο 18 του Ν. 4777/2021, παρ. 1, που προέβλεπε την ίδρυση των Ο.Π.Π.Ι. (Πανεπιστημιακή Αστυνομία), προστίθεται και δεύτερο εδάφιο το οποίο αναφέρει: «Οι ως άνω ειδικοί φρουροί υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνοµίας και, όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, εκτελούν τα καθήκοντα της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999».
Τώρα, λοιπόν, μετά και την πεποίθηση ότι το μέτρο της εγκατάστασης μπάτσων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα κατέρρευσε και ενόψει των εκλογών, ήρθε η ώρα και οι ΟΠΠΙ να γυρίσουν στα «καθήκοντα» των ειδικών φρουρών.
Τον «επικήδειο» διαπίστωσαν και οι μπάτσοι της Θεσσαλονίκης (Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), όπου οι απόπειρες καταστολής στο ΑΠΘ, με τις ευλογίες του πρύτανη Παπαϊωάννου, ήταν συχνές:
«Το μόνο σίγουρο είναι ότι αναφερόμαστε σε έναν θεσμό αποτυχημένο για τον οποίο από την αρχή της ίδρυσής του είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας και πλέον αναγνωρίζεται επίσημα η αστοχία του… Βέβαια, δικαιωμένοι αισθανόμαστε από την πρώτη στιγμή αφού και οι πρώτοι που εξήλθαν, εκ των οποίων οι 100 τοποθετήθηκαν απευθείας στην Θεσσαλονίκη, δεν χρησιμοποιήθηκαν ουδέποτε στο υπηρεσιακό αντικείμενο για το οποίο προσελήφθησαν με εξαίρεση περίπου 10 εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά περιφέρονται ασκόπως πέριξ του Α.Π.Θ., δίπλα στις διμοιρίες, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι λοιποί 90 καθημερινά απασχολούνται στα ΑΤ και σε συνήθη αστυνομικά καθήκοντα.
Επισημαίνουμε ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, το τίμημα του αποτυχημένου αυτού θεσμού το πλήρωσε και συνεχίζει και τον πληρώνει ακριβά τόσο με τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώνονται διαρκώς όσο και με την τεράστια κατασπατάληση δυνάμεων, αφού καθημερινά 2 διμοιρίες και πολλές ακόμα εμπλεκόμενες δυνάμεις άλλων υπηρεσιών, συνεχίζουν να φυλάνε ντουβάρια και τουρνικέ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εξαιτίας εντολών του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη…».