Η επιστροφή στα πανεπιστήμια με τα ίδια πρωτόκολλα υπερμετάδοσης του ιού συνοδεύτηκε από δόσεις τρομοκρατίας, που θα κρατούν ζεστό το κλίμα της επιβολής του «νόμου και της τάξης» έναντι οιουδήποτε το αμφισβητήσει, ιδιαίτερα τώρα που ετοιμάζεται να σερβιριστεί και ο νέος νόμος-πλαίσιο.
Η τρομοκρατία αφορά καταρχάς τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου, ότι στις 17 του Γενάρη ξεκινά η τετράμηνη εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών, που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ).
Οι δηλώσεις του υπουργού Μπάτσων και Καταστολής έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος εζήλωσε την δόξα του χουντικού πρύτανη των τανκς Σδράκα, συμπράττοντας με τις δυνάμεις καταστολής στη λήξη της κατάληψης στο Στέκι στο Βιολογικό: «Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πράξαμε το αυτονόητο δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση 34 χρόνων που δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της, η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».
Το τρομοκρατικό μήνυμα στάλθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την εκκένωση του κατειλημμένου χώρου «Στέκι στο Βιολογικό», ενός φοιτητικού και κοινωνικού χώρου έκφρασης, πολιτικών και ιδεολογικών ζυμώσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες, κ.λπ.
Την επίδειξη δύναμης των πραιτωριανών του Θεοδωρικάκου στις 6.00 τα ξημερώματα και τη σύμπραξη του πρόθυμου πρύτανη με το κράτος σε κάθε ενέργεια που εντείνει την καταστολή, καταδίκασε η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Οι εικόνες ατόμων με βαριοπούλες να γκρεμίζουν τοίχους στο ΑΠΘ υπό την προστασία κρανοφόρων των ΜΑΤ, εισόδων στην πανεπιστημιούπολη να φυλάσσονται από αστυνομικούς, και εργαζομένων να προειδοποιούνται ότι ‘’εισέρχονται με προσωπική τους ευθύνη’’ στο πανεπιστήμιο, προστίθενται σε εκείνες του συρόμενου ημίγυμνου φοιτητή και αποτυπώνουν το προφίλ μιας ‘’αποφασιστικής’’, ακραία αντιδραστικής πρυτανικής ηγεσίας στο ΑΠΘ. Μιας ηγεσίας αποφασισμένης να υπακούσει σε κάθε κέλευσμα της κυβέρνησης για λιγότερη δημοκρατία στο πανεπιστήμιο. Αποφασισμένης να εγκαταστήσει κάμερες, τουρνικέ χορηγίας ιδιωτικής εταιρείας και Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αποφασισμένης να περάσει κώδικες και γνωμοδοτήσεις που θα φιμώνουν και θα αλλοιώνουν τον ακαδημαϊκό λόγο. Αποφασισμένης να τροφοδοτήσει παραπλανητικά δυσφημιστικά δημοσιεύματα και σχόλια για το ΑΠΘ.
Η εικόνα ενός Πρύτανη που ευχαριστεί δημοσίως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο για να βοηθήσει στην εκκένωση ενός άδειου τη στιγμή της επέμβασης χώρου, θυμίζει άλλες εποχές, αποτελώντας το προφανές συμβολικό προοίμιο της εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και μια προβοκατόρικη ενέργεια για αύξηση των εντάσεων. Η δε συνάντηση του Πρύτανη ΑΠΘ με τον Υπουργό ΠροΠο στις 5 Ιανουαρίου και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, διαβεβαιώνοντας το πανελλήνιο ‘’για την ενίσχυση της συνεργασίας τους’’, αποκαλύπτουν τον κοινό αστυνομοκρατικό τους σχεδιασμό για την έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Απειλή για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελούν η κυβερνητική πολιτική (αντιμετώπιση πανδημικής κρίσης, ΕΒΕ, κολλέγια, επαγγελματικά δικαιώματα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά, πανεπιστημιακή αστυνομία, νέος νόμος-πλαίσιο) και οι πρόθυμες πρυτανικές αρχές.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα (καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές) θα αντισταθεί στην αστυνομοκρατία και σε κάθε πρακτική που σκοπό έχει τον έλεγχο της κοινότητας για την ευκολότερη εφαρμογή μιας αντιδραστικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια».