Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 1 Μάρτη
  • Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα
  • Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 6/3, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Αντικυνωνικά
  • Σαν σήμερα 28 Φλεβάρη
  • Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Συστηματική πρακτική “επαναπροωθήσεων” από την Ελλάδα στην Τουρκία»
Καταστολή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Συστηματική πρακτική “επαναπροωθήσεων” από την Ελλάδα στην Τουρκία»

Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιαν 2025, 09:06

Στις 7/1/2025, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για πρώτη φορά καταδίκασε την Ελλάδα για επαναπροώθηση πρόσφυγα, συγκεκριμένα της A.R.E., πρόσφυγα από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, η γυναίκα είχε καταδικαστεί τον Μάρτη του 2019 από τα τουρκικά δικαστήρια για συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση σε φυλάκιση 6 χρόνων και 3 μηνώνς. Στις 4 Μάη του 2019 μπήκε στην Ελλάδα από τον Εβρο για να ζητήσει διεθνή προστασία (άσυλο). Μάλιστα, επικοινωνούσε με τον αδερφό της που ήταν ήδη στην Ελλάδα, είχε ανοίξει την εφαρμογή στο κινητό της για να μπορεί να στείλει την ακριβή της τοποθεσία και περίμενε δικηγόρο. 

Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία τη συνέλαβε σε πλατεία στη Νέα Βύσσα, την κράτησε παράνομα για κάποιες ώρες και τη μετέφερε στο φυλάκιο στο Νέο Χειμωνιό. Εκεί, η A.R.E. εξέφρασε την επιθυμία να ζητήσει άσυλο, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν της δόθηκε ποτέ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε κάποιο άλλο αστυνομικό τμήμα (αγνώστων στοιχείων), ενώ της είχαν πάρει το κινητό της, χρήματα και παπούτσια. Αργότερα, μεταφέρθηκε μαζί με άλλους στο ποτάμι και υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί σε φουσκωτό, το οποίο τους μετέφερε στην Τουρκία. 

Στις 5 Μάη, την επομένη δηλαδή, η γυναίκα συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές κοντά στα σύνορα, επειδή προσπάθησε να φύγει από τη χώρα, ενώ της είχε απαγορευτεί η έξοδός της. Μπόρεσαν και την έπιασαν εξαιτίας της επαναπροώθησης. Και φυσικά, η γυναίκα φυλακίστηκε.

Η A.R.E. προσπάθησε να απευθυνθεί στην ελληνική Δικαιοσύνη, τόσο για την παράνομη κράτησή της όσο και για την παράνομη επαναπροώθησή της. Σε Δελτίο Τύπου, το ΕΣΠ  (ΜΚΟ από την οποία η γυναίκα έλαβε νομική υποστήριξη) αναφέρει ότι «με την υποστήριξη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) η A.R.E. κατέθεσε μήνυση ενώπιον του Εισαγγελέα της Ορεστιάδας, η οποία απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό από τον Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον της αστυνομίας και ότι η Ελλάδα, ειδικά η ελληνική αστυνομία, δεν διεξάγει ποτέ επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. 

Εν συνεχεία, η A.R.E. προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την οποία επίσης υποστήριξε το ΕΣΠ, οπότε και τελικά δικαιώθηκε».

Η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ αναφέρεται σε παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συγκεκριμένα:

  • Των άρθρων 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης) και 13 (δικαίωμα πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα)  για την επαναπροώθηση της A.R.E. στην Τουρκία, δηλαδή τη χώρα καταγωγής της, από την οποία προσπάθησε να αποδράσει, χωρίς να έχει δοθεί πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου και χωρίς να έχει γίνει έρευνα για πιθανό κίνδυνο τον οποίο θα αντιμετώπιζε πίσω στην πατρίδα της.
  • Του άρθρου 5 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια) για την παράνομη κράτησή της πριν την επαναπροώθηση.
  • Του άρθρου 13 σε συνδυασμό με τα άρθρα 2 και 3 (δικαίωμα πρόσβασης σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα, σε συνδυασμό με κίνδυνο ζωής ή κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης), αναφορικά με την αναποτελεσματική ποινική έρευνα της υπόθεσης από τα Ελληνικά Δικαστήρια (δικαίωμα σε πραγματική προσφυγή), που ταυτόχρονα έκριναν ότι δεν παρουσιάστηκαν αρκετά στοιχεία ώστε να θεωρηθεί ότι η ζωή της τέθηκε σε κίνδυνο.

Δε θα σχολιάσουμε καν ότι το ΕΔΔΑ έκρινε ασφαλές για τη ζωή ένα παράνομο ταξίδι επαναπροώθησης. Είναι απορίας άξιο, αν αυτοί οι δικαστές θα έμπαιναν Γενάρη μήνα σ’ αυτήν τη βάρκα υπό αυτές τις συνθήκες…

Αξίζει όμως να μείνουμε στην ιδιαίτερη μνεία που κάνει το ΕΔΔΑ στη συστηματική πρακτική επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα. Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου:

«Συστηματική πρακτική “επαναπροωθήσεων” από την Ελλάδα στην Τουρκία

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι πολλές επίσημες εκθέσεις αναφέρουν λεπτομερώς μια συστηματική πρακτική εκ μέρους των ελληνικών αρχών, στις οποίες αλλοδαποί υπήκοοι που εισήλθαν παράνομα στην ελληνική επικράτεια προκειμένου να αναζητήσουν άσυλο, στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία από την περιοχή του Εβρου και τα ελληνικά νησιά. Με βάση καταγγελίες και μαρτυρίες προσώπων που ισχυρίστηκαν ότι έπεσαν θύματα “επαναπροωθήσεων” στα ελληνικά χερσαία ή θαλάσσια σύνορα, οι εν λόγω αναφορές περιγράφουν έναν αρκετά ομοιόμορφο τρόπο λειτουργίας εκ μέρους των ελληνικών αρχών. Επιπλέον, στο ίδιο εύρημα έχουν καταλήξει τόσο εθνικοί θεσμοί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και διεθνείς οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης ή ακόμη και τα Ηνωμένα Εθνη, των οποίων ο Ειδικός Εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα  είχε ισχυριστεί ότι, στην Ελλάδα, οι “επαναπροωθήσεις” στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα ήταν πλέον επί της ουσίας τυπική πρακτική.

Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αριθμό, την ποικιλία και την αντιστοιχία των σχετικών πηγών, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι την περίοδο των συγκεκριμένων γεγονότων, υπήρχε συστηματική πρακτική “επαναπροωθήσεων” υπηκόων τρίτων χωρών, από τις ελληνικές αρχές, από την περιοχή του Εβρου στην Τουρκία. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν αντέκρουσε επιτυχώς τα εν λόγω στοιχεία, παρέχοντας μια ικανοποιητική και πειστική εναλλακτική εξήγηση».

Είναι γεγονός ότι πολλές δημοσιεύσεις, έρευνες, βίντεο έχουν δημοσιευτεί και έχουν αναδείξει τη συστηματική και εγκληματική πρακτική των επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές δυνάμεις καταστολής, τόσο στα χερσαία όσο και στα υδάτινα σύνορα. Δεν είναι τυχαίο ότι την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ ψήφισε και ο έλληνας δικαστής (μειοψήφισε μόνο ο Κύπριος)

Είναι και οι δικαστές του ΕΔΔΑ προβοκάτορες ή ανθέλληνες; Ή μήπως και το ΕΔΔΑ λέει ψέματα; Ηταν ήδη προφανές ότι οι ελληνικές αρχές παρανομούν, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ευάλωτων ανθρώπων και ενίοτε έχουν ευθύνη ακόμα και για το θάνατό τους. Με αυτήν την απόφαση του ΕΔΔΑ, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και φειδωλό όταν κρίνει κρατικές κατασταλτικές υποθέσεις, χάνεται κάθε πρόσχημα. 

Γι’ αυτό και δεν είδαμε τα ελληνικά αστικά μίντια να κάνουν ντόρο. Δεςν ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό ή τον πρωθυπουργό, που το συνηθίζει κιόλας, να ισχυριστούν ότι το ΕΔΔΑ έσφαξε στην κρίση του και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε επαναπροώθηση αλλά φύλαξη… των συνόρων ή ότι προσπάθησαν να σώσουν τη γυναίκα αλλά η ίδια αρνήθηκε γιατί ήθελε να πάει στην Ιταλία… Κατάπιαν αμάσητη την καταδίκη.

Θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας; Σε καμία περίπτωση. Περιστατικά που οδηγούν σε τέτοιες καταδίκες αντιμετωπίζονται από τις αστικές κυβερνήσεις σαν «η στραβή που έκατσε στη βάρδια». Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα όργανά της γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στα σύνορα της Ευρώπης (όχι μόνο της Ελλάδας). Και δεν είναι λίγες οι φορές που το ΕΔΔΑ έχει βγάλει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος των ελληνικών αρχών ουκ ολίγες φορές, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Το Δελτίο Τύπου του ΕΔΔΑ για την καταδίκη της Ελλάδας

Judgment A.R.E. v. Greece - “Pushback” of Turkish national to Türkiye without examining risks she faced on her return
Εκτύπωση 🖨
PUSHBACKS ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Επόμενο άρθρο Σιωνιστές αιχμάλωτοι: Βίντεο από την… ανάποδη

Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Σχετικά Αρθρα

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

Διεθνή 22 Φεβ 2026, 09:22

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 14:24

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 13:25

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 18:46

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 12:56

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

Διεθνή 11 Φεβ 2026, 12:01
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάρτη

1 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σπονδή στην Παλαιστίνια Μάνα

28 Φεβ 2026, 09:44
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Παρασκευή 6/3, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

28 Φεβ 2026, 05:08
Αντικυνωνικά

Αντικυνωνικά

28 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Φλεβάρη

28 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

27 Φεβ 2026, 19:54
Κόντρες

Sumud

27 Φεβ 2026, 14:48
Παιδεία

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

27 Φεβ 2026, 13:29
Η Αποψή Μας

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

27 Φεβ 2026, 09:35
Πολιτική

Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ

Ολες/όλοι έξω από το Εφετείο στις 9 πμ

27 Φεβ 2026, 09:33
Πολιτισμός

Απόψε στην Κόντρα: To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας

27 Φεβ 2026, 07:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Φλεβάρη

27 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Ζάκι: Ενα έντιμο στέλεχος της Φατάχ

26 Φεβ 2026, 21:32
Κόντρες

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

26 Φεβ 2026, 20:44
Διεθνή

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά περισσότερη σταθερότητα και προσήλωση στη γη

Χαμάς: Δεν συζητάμε παράδοση των όπλων της Αντίστασης

26 Φεβ 2026, 14:27
Υγεία

Ο Βαρτζόπουλος επέλεξε να ανακοινώσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης από «το κοπή τη πίτα» της ΝΔ στη Δράμα

26 Φεβ 2026, 13:11
Διεθνή

Ο Φάκελος Επστιν: Η πλήρης ιστορία από την αρχή μέχρι το «Ισραήλ»

26 Φεβ 2026, 10:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

26 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

25 Φεβ 2026, 21:34
Πολιτική

Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει μόνο διακοπή για επόμενη συνεδρίαση, που θα απαγγείλει την απόφαση

25 Φεβ 2026, 18:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάρτη

Ημέρα μηδενικών διακρίσεων.

Ημέρα πολιτικής προστασίας.

Ημέρα κατά του αυτοβασανισμού.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1992).

Παραγουάη: Ημέρα ηρώων, μνήμης, εθνικής άμυνας.

Νότια Κορέα: Ημέρα κινήματος ανεξαρτησίας (1919).

Βραζιλία: Εργατική αργία.

Ισλανδία: Ημέρα της μπύρας.

1887: Ανεπιτυχής απόπειρα κατά του τσάρου Αλέξανδρου Γ’ (συμμετείχε ο μεγαλύτερος αδελφός του Λένιν, Αλέξανδρος Ουλιάνοφ).

1947: Διαλύεται με δικαστική απόφαση η ΕΠΟΝ.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και σύντροφοί του καταδικάζονται σε θάνατο.

1974: Συλλαμβάνονται δεκαπέντε μέλη των τροτσκιστικών οργανώσεων Σοσιαλιστική Φοιτητική Πρωτοπορία και Εργατική Διεθνιστική Ενωση.

1988: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αθανασιάδης-Μποδοσάκης (17Ν).

1989: Αρχίζει η δίκη 254 μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

2002: Η δραχμή αντικαθίσταται από το ευρώ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Εφετείο 17Ν

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • ΕΛΑ

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Επικοινωνία

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Όροι χρήσης

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Ποιοι είμαστε

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Επικοινωνία

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

  • Όροι χρήσης

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

    Πρώτη καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ για επαναπροώθηση πρόσφυγα 

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo