Ολα τα αστικά κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην Βελόπουλου, ο οποίος ζητά καθαρά και ξάστερα «ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με αυτεπάγγελτη παρέμβαση στην τέλεση οποιασδήποτε έκνομης πράξης» (οι ομοιότητες με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα καταστολής κάθε φωνής που εναντιώνεται σε φασιστικά και χουντικής έμπνευσης μέτρα, είναι εμφανείς), τάχθηκαν ενάντια στην επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ, που στο παρελθόν, ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή συγκυβέρνηση με ΝΔ, χειρίστηκε θέματα καταστολής φοιτητικών αγώνων, με σκληρό μάλιστα τρόπο, καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης και ταυτίζεται με τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Πανεπιστημίων, που ζητούν ένα είδος πανεπιστημιακής σεκιούριτι που θα αναφέρεται και θα λογοδοτεί στα ίδια τα Ιδρύματα (λάιτ καταστολή).
Στην παραπάνω συνομοταξία, με κάποιες επιπλέον «πινελιές», ανήκει και το ΜεΡΑ25 που αναφέρει ότι «ζητούσε και συνεχίζει να ζητάει την επιστροφή του πανεπιστημιακού ασύλου, ως χώρου ελεύθερης διακίνησης και έκφρασης των ιδεών, αλλά και την περιφρούρηση αυτού του ασύλου μέσα από μια υπηρεσία που θα λογοδοτεί αποκλειστικά και μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα (πρυτανικές αρχές και φοιτητικοί σύλλογοι) και όχι στον κ. Χρυσοχοΐδη που οικοδομεί το αυταρχικό, αστυνομικό, αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο κράτος του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί στην Ορμπανοποίηση».
Τα περί περιφρούρησης του ασύλου από αυτήν την «υπηρεσία» είχε φροντίσει να μας τα κάνει «λιανά» ο Βαρουφάκης σε παλαιότερη συνέντευξή του στο One Chanel (7 Αυγούστου 2019).
Είπε τα εξής: «Να δημιουργηθεί υπηρεσία περιφρούρησης του ασύλου, η οποία, όμως, να είναι ένστολη, να είναι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου, να προσλαμβάνονται απ’ τις Πρυτανικές Αρχές, με τη σύμφωνη γνώμη των φοιτητικών συλλόγων, να λογοδοτούν στο Πανεπιστήμιο και εκείνοι ν’ αποφασίζουν σε μια δύσκολη στιγμή, αν πρέπει να καλέσουν την αστυνομία ή όχι χωρίς την εμπλοκή των Πρυτανικών Αρχών, γιατί η δουλειά τους είναι αυτή. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου. Ετσι μπορούμε να περιφρουρήσουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία…» (οι εμφάσεις δικές μας).
Εκτός από τις μπαρούφες που μόνο ο Βαρουφάκης ξέρει να λέει, πασπαλίζοντας μια κατασταλτική πρόταση με άρωμα δημοκρατίας, όπως τα περί «σύμφωνης γνώμης των φοιτητικών συλλόγων» σε μια τέτοια «υπηρεσία» (μόνο κάτι Δαπίτες, άντε και Κιναλίτες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το μοντέλο που έχει στο μυαλό του ο Γιάνης), σημειώνουμε τα εξής:
Ο Βαρουφάκης, όταν αναφέρεται στη δημιουργία «ένστολης υπηρεσίας», μιλάει για ξεχωριστό σώμα, που θα είναι αποκλειστικά και μόνο αυτό αρμόδιο για την «περιφρούρηση του ασύλου». Οτι θα προσλαμβάνονται τα άτομα αυτά από τις Πρυτανικές Αρχές δεν σημαίνει τίποτε, από τη στιγμή που η «υπηρεσία» αυτή θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της για την κλήση ή όχι των δυνάμεων καταστολής, χωρίς της εμπλοκή των Πρυτανικών Αρχών. Με πονηρό τρόπο, ο Βαρουφάκης, απεμπλέκει τις Πρυτανικές Αρχές από τυχόν αναστολές ή και στιγματισμό τους από τους φοιτητές, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην «ένστολη υπηρεσία», που «θα παίρνει το κρίμα στο λαιμό της».
Φροντίζει δε να τονίσει ότι αυτό συνηθίζεται σε όλα τα «σοβαρά Πανεπιστήμια του κόσμου» (σ.σ. έχει στο νου του τίποτε Χάρβαρντ και τα ρέστα, στα οποία φοιτά η ελίτ του πολιτικού κόσμου και των μηχανισμών του καπιταλιστικού συστήματος), υπονοώντας ότι όποιος δεν αποδέχεται την πρότασή του, υπονομεύει ουσιαστικά το άσυλο. Προφανώς, ο «η Ελλάδα θα πληρώνει τα χρέη της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εις το διηνεκές» έχει κατά νου ενέργειες που έτσι κι αλλιώς το αστικό σύστημα χαρακτηρίζει «έκνομες» (π.χ. μια κατάληψη, μια παρεμπόδιση συνεδρίασης πανεπιστημιακών αρχών για την επιβολή αντιδραστικών μέτρων στο Πανεπιστήμιο, μια απεργία διάρκειας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, κ.ά.).
Γιούλα Γκεσούλη