Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 25 Ιούλη
  • Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ
  • Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Αποκαλυπτήρια μιας σκευωρίας
Καταστολή

Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

Αποκαλυπτήρια μιας σκευωρίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Νοέ 2016, 00:00

Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα, δήλωσε στις 20 Οκτώβρη, καταθέτοντας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο οργανωτής της πρώτης τρομοδίκης του Χαλανδρίου Παρασκευάς Χηνόπουλος, πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής. Η δήλωση του αντιτρομοκρατικάριου έχει ξεχωριστή σημασία, αν αναλογιστούμε ότι το βάφτισμα σε γιάφκα ενός φοιτητικού σπιτιού στο Χαλάνδρι επέτρεψε στην κακόφημη Αντιτρομοκρατική να δημιουργήσει μια δεξαμενή, από την οποία αντλούσε «μέλη της ΣΠΦ». Φυσικά, η δεξαμενή περιείχε μόνο αναρχικούς. Οι «γόνοι καλών οικογενειών», που επίσης περνούσαν από το σπίτι, θεωρήθηκαν «υπεράνω υποψίας».

Ο Χηνόπουλος ήταν ένα από τα στελέχη αυτής της τρομο-υπηρεσίας που οργάνωσε τις παρακολουθήσεις του φοιτητικού σπιτιού, τις συλλήψεις, τη συγκρότηση της δικογραφίας και την κατανομή των υπηρεσιακών δυνάμεων: ποιοι από τους αντιτρομοκρατικάριους θα καταθέσουν και τι θα καταθέσουν στην προανάκριση, στην ανάκριση και στο δικαστήριο. Το σχέδιο προέβλεπε ότι στις κρίσιμες ερωτήσεις θα απαντούν «δεν θυμάμαι», «δεν γνωρίζω».

Αυτός, λοιπόν, ο οργανωτής και… εργολάβος μετατροπής ενός κοινού σπιτιού σε κεντρική γιάφκα της ΣΠΦ «κλάταρε». Είχε προηγηθεί δικό μας ρεπορτάζ με τίτλο «Ενας ασφαλίτης της Αντιτρομοκρατικής συγγραφέας παιδικών παραμυθιών», η παρουσία του συνηγόρου Φρ. Ραγκούση και η ενδελεχής εξέτασή του από τον συνήγορο Ηρ. Γράψα. «Κλάταρε» και δήλωσε: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα! Η δήλωση αυτή, όχι από κάποιον τυχαίο ασφαλίτη, αλλά από έναν αξιωματικό που ήταν από τους οργανωτές της δίωξης κατά της ΣΠΦ και άλλων αναρχικών αγωνιστών, τινάζει στον αέρα όλη τη βρώμικη ιστορία που κατασκεύασε η Αντιτρομοκρατική.

Οι κατηγορούμενοι για τις δύο υποθέσεις του Χαλανδρίου που δήλωσαν ότι είναι μέλη της ΣΠΦ και ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσής τους, δεν μετατρέπονται αυτόματα σε ενόχους για τις ενέργειες της οργάνωσης, χωρίς στοιχεία που να εξατομικεύουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτές. Τέτοια στοιχεία δεν προέκυψαν, ούτε στην προανάκριση, ούτε στην ανάκριση, ούτε στην ακροαματική διαδικασία της πρώτης τρομοδίκης, πρωτόδικα και σε δεύτερο βαθμό. Το ίδιο ισχύει και για τους αναρχικούς αγωνιστές που από την πρώτη στιγμή βροντοφώναξαν ότι δεν υπήρξαν ποτέ μέλη της ΣΠΦ.

Με την δήλωσή του ο Χηνόπουλος ομολογεί ότι ψευδώς χαρακτήρισαν το σπίτι στο Χαλάνδρι σαν γιάφκα, στις 23 Σεπτέμβρη του 2009. Με το χαρακτηρισμό «γιάφκα» μπορούσαν να διώκουν συνέχεια αναρχικούς των οποίων είχαν βρεθεί αποτυπώματα ή βιολογικό υλικό σε μείγματα, ακόμα και σε κινητά αντικείμενα. Εγινε και τρίτη τρομοδίκη, στην οποία είχαν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι ο Κ. Σακκάς, ο Αρ. Ντάλιος και ο Ν. Ρωμανός, στην οποία όμως απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση, για προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και για κατοχή όπλων.

Υποστηρίζουμε ότι και τα μέλη της ΣΠΦ δεν πρέπει να καταδικαστούν για τις ενέργειες της οργάνωσης, ανεξάρτητα από το ότι δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει η ποινική αντιμετώπισή τους. Δεν έχουμε, φυσικά, οποιαδήποτε διάθεση αντιπαλότητας με τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ, όμως πρέπει να στριμώξουμε τα τρομοδικεία ώστε να μην καταδικάζουν χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών, εφαρμόζοντας το ναζιστικό δόγμα της συλλογικής ευθύνης.Χτυπώντας αυτό το δόγμα βοηθάμε να αποκαλυφθεί ότι τα τρομοδικεία διώκουν τα μέλη της ΣΠΦ και τους άλλους αναρχικούς αγωνιστές ως πολιτικούς τους αντίπαλους, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να πλουτίσουν τη νομολογία τους με καταδικαστικές αποφάσεις χωρίς στοιχεία.

Η δήλωση του πρώην αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής και νυν Διευθυντή Ασφαλείας Χανίων, Παρ. Χηνόπουλου, προέκυψε μετά από απανωτές ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης και συνεχείς παρεμβάσεις της προέδρου του τρομοδικείου Ζαμπέτας Στράτα. Παραθέτουμε τον ακριβή διάλογο:

Συνήγορος (Ηρ. Γράψας): Η εικόνα του σπιτιού που συναντήσατε ήταν η εικόνα ενός χώρου φυσιολογικού, μιας κατοικίας που μένει, εν πάση περιπτώσει όχι μια οικογένεια με παιδάκια, αλλά νεαρά άτομα; Ηταν μια εικόνα ενός σπιτιού φυσιολογική;

Π. Χηνόπουλος: Μάλιστα.

Συνήγορος: Η εικόνα αυτή που είδατε εσείς παρέπεμπε σε γιάφκα;

Πρόεδρος Ζαμπέτα Στράτα: Είπε φυσιολογική.

Συνήγορος: Οχι, είναι άλλη η ερώτηση που κάνω, κυρία πρόεδρε: Παρέπεμπε σε γιάφκα;

Χηνόπουλος: Οχι.

Συνήγορος: Είχε κάτι που να θυμίζει;

Χηνόπουλος: Οχι.

Πρόεδρος: Οχι.

Συνήγορος: Εχετε βρει ποτέ – υπάρχει μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται ΣΠΦ- εσείς έχετε βρει ποτέ κάποια γιάφκα;

Πρόεδρος: Δεν έχει καταθέσει νομίζω κάτι τέτοιο μέχρι τώρα.

Συνήγορος: Οχι, άλλο τον ρώτησα. Αν έχει βρεθεί κάποια γιάφκα.

Χηνόπουλος: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα.

Συνήγορος: Δεν έχετε πει γιάφκα, μάλιστα.

Χηνόπουλος: Δεν έχω πει πουθενά τη λέξη γιάφκα.

Συνήγορος: Μάλιστα. Το λέω γιατί στον Τύπο αυτό το σπίτι προβλήθηκε ως γιάφκα.

Πρόεδρος: Δεν μας απασχολεί ο Τύπος αυτή τη στιγμή, κύριε συνήγορε, ερωτήσεις συγκεκριμένες θα βάλετε.

Συνήγορος: Ενημερώνεται (σ.σ. ο Τύπος) από την Ασφάλεια.

Πρόεδρος: Αφήστε το σχόλιό σας, κ. συνήγορε, ας πάμε στις ερωτήσεις τις συγκεκριμένες.

Οι απαντήσεις του Διευθυντή Ασφάλειας Χανίων Π. Χηνόπουλου, ότι το σπίτι στο Χαλάνδρι δεν ήταν γιάφκα και ότι ο ίδιος δεν έχει μιλήσει ποτέ για γιάφκα, κάνουν θρύψαλλα το σαθρό κατηγορητήριο, στη σύνταξη του οποίου συμμετείχε και ο ίδιος. Το ερώτημα είναι τι έχει γράψει η γραμματέας του δικαστηρίου και τι θα γραφεί στο τέλος στα πρακτικά. Το σπουδαιότερο είναι ότι στα πρακτικά δε γράφονται οι ερωτήσεις που υποβάλλουν οι διάδικοι στους μάρτυρες, παρά μόνο οι απαντήσεις.

Το αναφέρουμε, γιατί στο πρωτόδικο της υπόθεσης «Χαλάνδρι-2», ο συνήγορος υπεράσπισης Φρ. Ραγκούσης είχε ρωτήσει τον Χηνόπουλο: Τι προέκυψε από τις πληροφορίες σας για το σπίτι στο Χαλάνδρι, ήταν γιάφκα ή σπίτι; Ο Χηνόπουλος απάντησε ότι προέκυψε σπίτι, όμως αυτή η απαντηση δεν υπάρχει στα πρακτικά. Αν είχε επιτραπεί η φωνοληψία των πρακτικών της δίκης ή -σε αντίθετη περίπτωση- καταθέτονταν γραπτά στα πρακτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, ως σχολιασμός της κατάθεσης του μάρτυρα με βάση το άρθρο 358 του ΚΠΔ, δε θα μπορούσε ο πρόεδρος του τρομοδικείου να αποσιωπήσει απαντήσεις σαν κι αυτές του Χηνόπουλου.

Στις 31 Οκτώβρη, εξετάστηκε ο αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής Χαρ. Ξένος. Η πρόεδρος ρώτησε για τους ανθρώπους που έμπαιναν και έβγαιναν από το σπίτι και αν ο Χηνόπουλος πήγε επιτόπου τις μέρες που έκαναν παρακολούθηση:

Πρόεδρος: Τα πρόσωπα που μπαίνανε και βγαίνανε στην οικία αυτή τα βλέπατε να μπαίνουνε φοβισμένα κάπως και παρατηρούσαν το χώρο ή μπαίνανε μέσα και βγαίνανε με άνεση; Πώς τα βλέπατε;

Χαρ. Ξένος: Αν έβλεπα πως κάποιος κοίταγε κάτι, έφευγα για να μη (δεν ακούγεται ευκρινώς), για να μη με εντοπίσουν (δεν ακούγεται ευκρινώς). Βγαίνανε με προφυλάξεις!

Εδώ είναι το «ζουμί». Λέγοντας ότι «βγαίνανε με προφυλάξεις», ο ασφαλίτης, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζει το σπίτι γιάφκα. Τι έκανε η πρόεδρος; Προχώρησε σε άλλες ερωτήσεις! Τι έπρεπε να κάνει; Να θυμίσει στον ασφαλίτη τι έχει καταθέσει στα πρωτόδικα για τις υποθέσεις «Χαλάνδρι-1» και «Χαλάνδρι-2». Ποια η σκοπιμότητα αυτής της τόσο σημαντικής παράλειψης;

Στο πρώτο πρωτόδικο, ο Ξένος κατέθεσε: «Ηταν μια συνηθισμένη οικία. Δεν μας κίνησε τίποτα την υποψία. Απλώς καταγράφαμε ποιοι μπαίνανε και βγαίνανε». «Η Παντέλογλου έμπαινε φυσιολογικά στο σπίτι χωρίς να παίρνει μέτρα προφύλαξης. Ούτε ο δεύτερος κατηγορούμενος (Γιόσπας) έπαιρνε μέτρα προφύλαξης» (σελίδα 196 των πρακτικών).

Στο δεύτερο πρωτόδικο ο Ξένος κατέθεσε: «Τα άτομα που έβγαιναν από το σπίτι έβγαιναν φυσιολογικά» (σελίδα 91 των πρακτικών). «Εκείνη την ημέρα τους κατηγορούμενους που είδα δεν είδα να κάνουν κάτι μη νόμιμο» (σελίδα 92 των πρακτικών).

Από την ανάγνωση των καταθέσεων Ξένου στα δύο πρωτόδικα τρομοδικεία προκύπτει με βεβαιότητα ότι τώρα, απαντώντας στην πρόεδρο ότι «βγαίνανε με προφυλάξεις», ψευδομαρτυρούσε απροκάλυπτα. Ως τέτοιον έπρεπε να τον αντιμετωπίσει η πρόεδρος και όχι να προχωρήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Χηνόπουλος, ότι το σπίτι στο Χαλάνδρι δεν ήταν γιάφκα και ότι αυτός ποτέ δεν έχει μιλήσει για γιάφκα, ενόχλησαν την ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής, που έστειλε τον Ξένο να πει ότι τα άτομα βγαίνανε από το σπίτι με προφυλάξεις, σε μια προσπάθεια να κλονίσουν την κατάθεση Χηνόπουλου και να θολώσουν τα νερά. Και βέβαια, καθησύχασαν τον Ξένο να μην τον απασχολεί το ότι αλλάζει την κατάθεσή του.

Η πρόεδρος δε θύμισε, επίσης, στον Ξένο τι κατέθεσε ο τότε προϊστάμενός του Παρ. Χηνόπουλος, ώστε στη συνέχεια να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις για τις σαφώς συγκρουόμενες καταθέσεις τους για το σπίτι στο Χαλάνδρι. Στη συνέχεια, πέρασε σε ερωτήσεις για το αν ο Χηνόπουλος πήγαινε στο σημείο παρακολούθησης. Επέμενε πάρα πολύ, μέχρι που ο Ξένος απάντησε ότι «δεν είχε έρθει ποτέ». Παραθέτουμε το διάλογο:

Πρόεδρος: Ο Χηνόπουλος ερχόταν καταρχήν στο σημείο παρακολουθήσεως;

Ξένος: Να σας πω κάτι. Επειδή είναι αστυνομικός μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή.

Πρόεδρος: Λέω αν είχε έρθει.

Ξένος: Δεν είχε έρθει.

Πρόεδρος: Τη συγκεκριμένη ημέρα;

Ξένος: Οχι.

Πρόεδρος: Αλλες από τις προηγούμενες ημέρες;

Ξένος: Μπορεί να έρθει να ελέγξει. Σε εμένα δεν είχε έρθει ποτέ. Μπορεί να έρθει να ελέγξει, να δει τι κάνουμε. Δεν μπορεί να του το απαγορεύσει κανείς.

Πρόεδρος: Αλλο το μπορεί, άλλο εάν έχει έρθει.

Ξένος: Σε εμένα δεν έχει έρθει ποτέ.

Η πρόεδρος δε θύμισε στον Ξένο τι είπε στα δύο πρωτόδικα δικαστήρια, τις αποφάσεις των οποίων δικάζει σε δεύτερο βαθμό το τρομοδικείο που προεδρεύει. Δε θύμισε στον ασφαλίτη τι είπε ο προϊστάμενός του για το σπίτι στο Χαλάνδρι. Αντίθετα, επέμεινε φορτικά μέχρι να απαντήσει ο Ξένος ότι ο Χηνόπουλος δεν πήγε ποτέ στο σημείο που παρακολουθούσαν το σπίτι. Ο παραπάνω συνδυασμός μας δημιουργεί την πεποίθηση ότι θέλει να θεωρηθούν οι απαντήσεις Χηνόπουλου για το σπίτι στο Χαλάνδρι ως προσωπικές εκτιμήσεις και όχι ως κατάθεση πραγματικών περιστατικών, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η τωρινή κατάθεση Ξένου, ότι τα άτομα «βγαίνανε με προφυλάξεις» από το σπίτι.

Ομως, ο Χηνόπουλος ήταν αυτός που συγκέντρωνε τις πληροφορίες από τους ασφαλίτες του, αυτός που βάφτισε το φοιτητικό σπίτι «γιάφκα», αυτός που ενορχήστρωσε τις διώξεις. Το «κλατάρισμά» του σ’ αυτό το δικαστήριο και η παραδοχή ότι το σπίτι δεν ήταν γιάφκα, τινάζει στον αέρα το βρόμικο κατηγορητήριο, στη σύνταξη του οποίου συμμετείχε ενεργά ο ίδιος.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

Στη μνημονιακή προκρούστεια κλίνη τα προνοιακά επιδόματα
Επόμενο άρθρο

Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

Η απόλυτη εξαχρείωση ενός ποταπού

Σχετικά Αρθρα

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

Καταστολή 23 Ιούλ 2026, 10:12

Υπόθεση Marfin: Μια σκευωρία, δύο προφυλακισθέντες ήδη

Καταστολή 14 Ιούλ 2026, 20:13

Γκεμπελίστικο παραλήρημα του υπουργού Πλεύρη ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 13 Ιούλ 2026, 12:27

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

Καταστολή 12 Ιούλ 2026, 09:19

Αργος: Μπάτσοι σκότωσαν εν ψυχρώ 20χρονο, επειδή αμφισβήτησε την εξουσία τους

Καταστολή 9 Ιούλ 2026, 10:35

Με λογική χούντας οι ασφαλίτες του Χρυσοχοΐδη: Απαίτησαν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» πληροφορίες για τον Αρ. Χαντζή

Καταστολή 30 Ιούν 2026, 18:39
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

24 Ιούλ 2026, 19:48
Διεθνή

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

24 Ιούλ 2026, 19:28
Διεθνή

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η διεθνής στήριξη προς την Παλαιστίνη θα συνεχίσει να ενισχύεται

24 Ιούλ 2026, 09:22
Εργατικά

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

24 Ιούλ 2026, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σφυροκοπά τους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολά

23 Ιούλ 2026, 20:03
Διεθνή

Η CIA εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική νίκης των ΗΠΑ επί του Ιράν

23 Ιούλ 2026, 19:45
Πολιτική

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

23 Ιούλ 2026, 18:50
Διεθνή

Χαλίλ αλ-Χάγια: Οι καταιγίδες της αδικίας δεν θα μας νικήσουν και δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο χώμα της ευλογημένης Παλαιστίνης

Η πρώτη δημόσια ομιλία του νεοεκλεγέντα ηγέτη της Χαμάς

23 Ιούλ 2026, 14:10
Περιβάλλον

(Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο έκανε σκόνη το αφήγημα περί «εμπρηστών»

23 Ιούλ 2026, 12:21
Καταστολή

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

23 Ιούλ 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

22 Ιούλ 2026, 20:06
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Ολλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Τυνησία: Ημέρα δημοκρατίας (1957).

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο η κατάσκοπος της Γερμανίας Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται ο Ν.4299 γνωστός ως “ιδιώνυμο“.

1934: Ναζί δολοφονούν τον aυστριακό καγκελάριο Eνγκελμπερτ Ντόλφους

1944: Εκτελείται από δωσίλογους ασφαλίτες μετά από φριχτά βασανιστήρια η Ηλέκτρα Αποστόλου.

1949: 24 έμποροι και βιομήχανοι συλλαμβάνονται ως ενισχυτές του ΚΚΕ.

1995: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο μετρό του Παρισιού, επτά νεκροί και ογδόντα τραυματίες.

2000: Δολοφονείται 22χρονος πρόσφυγας από αξιωματικό του στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    17Ν
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Εφετείο 17Ν
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    ΕΛΑ
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Ποιοι είμαστε
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Επικοινωνία
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Όροι χρήσης
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Ποιοι είμαστε
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Επικοινωνία
  • Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Αξιωματικός Αντιτρομοκρατικής: Δεν έχω μιλήσει ποτέ για γιάφκα!

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo