Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

0

Επιστολή στη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στις φυλακές Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού, που εμπλέκονται στο ζήτημα της μεταγωγής του –ήδη απεργού πείνας- Δημήτρη Κουφοντίνα, έστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη. Η επιστολή του ΣτΠ απεστάλη μετά από αναφορά της συνηγόρου του Δ. Κουφοντίνα, Ιωάννας Κούρτοβικ, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και οι φυλακές «καλούνται να απαντήσουν επί ερωτημάτων που αφορούν το σύννομο της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, ως προς την αιτιολογία και την διαδικασία και την ειδικότερη τεκμηρίωση των αιτιών της παράκαμψης των νομίμων διαδικασιών».

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Ι. Κούρτοβικ, ο ΣτΠ «ζητεί, ειδικότερα, στοιχεία για την παράκαμψη της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών και των αποφάσεων με τις οποίες έχουν ανασταλεί γενικότερα οι μεταγωγές, στα πλαίσια των υγειονομικών μέτρων , καλεί την ΚΕΜ να ενημερώσει τον Συνήγορο περί των ενεργειών της στο θέμα, και καλεί τη Γεν. Γραμματεία να χορηγήσει στον κρατούμενο τα αντίγραφα των σχετικών με την μεταγωγή εγγράφων, το οποίο αρνείται.

Ζητεί, επιπλέον, και από τα καταστήματα κράτησης (Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού), να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων προέβη στην μεταγωγή, καθώς και τους χρόνους παράδοσης και παραλαβής του κρατούμενου σε καθένα από αυτά (σ.συνηγόρου: καθώς σε σχετικό έγγραφο της Γεν. Γραμ. βεβαιώνεται ότι ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό, κατά την 1 ώρα που διήρκεσε η μεταφορά του από την Κασσαβέτεια Βόλου στον Δομοκό)».

Παραθέτουμε το έγγραφο του ΣτΠ και το σχόλιό μας επ’ αυτού:

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για την μεταγωγή Δ. Κουφοντινα

Μέσω των ερωτημάτων που θέτει και των θέσεων που διατυπώνει, ο ΣτΠ επιβεβαιώνει πλήρως την ανάλυση που κάναμε όταν δημοσιεύσαμε το κατάπτυστο κείμενο της Νικολάου. Ακόμα και αναφορικά με το δικαίωμα του Δ. Κουφοντίνα να λάβει αντίγραφα των εγγράφων που τον αφορούν. Οπως σημειώσαμε και εμείς, ο ΣτΠ αναφέρει ότι, αν εγείρεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων τρίτων, μπορούν να δώσουν στον αιτούντα ακριβές απόσπασμα (αντί πλήρους αντιγράφου), στο οποίο θα έχουν καλύψει τα προσωπικά δεδομένα τρίτων. Παραθέτει μάλιστα και σχετική νομολογία.

Το έγγραφο του ΣτΠ αποτελεί κόλαφο για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα. Και κόλαφο ενάντια στις πρόστυχες δηλώσεις των Χρυσοχοΐδη-Οικονόμου, που τις αναπαράγουν τα παπαγαλάκια του αστικού Τύπου, ότι τάχα ο Κουφοντίνας… εκβιάζει για να πετύχει… προνομιακή μεταχείριση. Προνομιακή μεταχείριση στο υπόγειο του Κορυδαλλού! Καθάρματα…

Περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του απεργού πείνας

Η αναισθησιολόγος-εντατικολόγος Κατερίνα Ντουζέπη, η μόνη γιατρός της προσωπικής του επιλογής που εξέτασε τον Δημήτρη Κουφοντίνα, υπόψη της οποίας τέθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε ο απεργός πείνας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας στις 20 Γενάρη, μας είπε ότι καταρχάς οι εξετάσεις από μόνες της δεν λένε τίποτα, όταν δεν υπάρχει η κλινική εικόνα του ασθενούς. Πολλοί ασθενείς πεθαίνουν με άριστες εξετάσεις, μας είπε, συμπληρώνοντας ότι η κλινική εικόνα που είδε η ίδια ήταν πολύ χειρότερη από αυτό που έδειχναν οι εξετάσεις, όταν επισκέφτηκε τον απεργό πείνας στη φυλακή (την 9η μέρα απεργίας πείνας). Και αυτό σημείωσε στην ιατρική γνωμάτευση που κατέθεσε στο ιατρείο της φυλακής.

Από τη μέρα της κλινικής του εξέτασης από τη γιατρό μέχρι τη μέρα που υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο νοσοκομείο μεσολάβησαν τέσσερις μέρες απεργίας πείνας και έκτοτε άλλες δύο. Οι εξετάσεις δείχνουν ήδη υπερουρικαιμία, που προμηνύει κίνδυνο για τους νεφρούς και την καρδιά. Δείχνουν ότι συνεχίζονται οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές με υπονατριαιμία και υπερκαλιαιμία, που μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλική βλάβη και σε θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες.

Κατά τη γνώμη της γιατρού και επειδή –όπως τόνισε- μεγαλύτερη σημασία από τις εξετάσεις έχει η κλινική εικόνα που βλέπει ο γιατρός, ο απεργός πείνας πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο και ας αρνείται να του τοποθετηθεί ορός, όπως είναι δικαίωμά του. Μόνο στο νοσοκομείο μπορεί να παρακολουθείται η κλινική εικόνα του και να αποφευχθεί οτιδήποτε αιφνίδιο. Στη φυλακή δεν μπορεί να υπάρξει ούτε στοιχειώδης παρακολούθηση!

ΥΓ. Ο μπαρμπα-Γιάννης ο Μακρυγιάννης, εξοργισμένος απ’ αυτά που ακούει και διαβάζει στα αστικά ΜΜΕ ενάντια στον απεργό πείνας Κουφοντίνα, μας τηλεφώνησε ξανά σήμερα από το απομονωτήριό του στην Πρέβεζα για να μας πει: «Αυτά τα δημοσιογραφάκια που χύνουν χολή κατά του Κουφοντίνα και κόπτονται τάχα για τη δημοκρατία, αυτή την αστική δημοκρατία, για ποια δημοκρατία μιλάνε; Αυτά τα αλητάκια, την περίοδο της χούντας ούτε το όνομά τους δεν τολμούσαν να γράψουν. Οταν βγήκα από την εξορία το 1973 και προσπαθούσα να ζήσω την οικογένειά μου στην Αθήνα, ο Μπάμπαλης μου τοιχοκόλλαγε χαρτιά να πάω να δώσω “παρών“ στην Ασφάλεια. Εμείς ήμασταν ενάντια στο “παρών“. Επειδή ο Μπάμπαλης έστελνε ασφαλίτες και απειλούσαν την οικογένειά μου, πήρα τον δικηγόρο Σπύρο Κατηνιώτη, Πρεβεζάνο, μετέπειτα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και πήγα στον εισαγγελέα και έκανα μήνυση στον Μπάμπαλη. Μέχρι και οι εισαγγελείς είχαν τρομοκρατηθεί, δεν παραλάμβαναν τη μήνυση και με έστειλαν στον εισαγγελέα εφετών για να τη δεχτεί. Πού ήταν τότε αυτά τα αλητάκια της δημοσιογραφίας, να υπερασπιστούν τη δημοκρατία τους;».

Κοινοποίηση: