Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

H αλήθεια για τον Κουφοντίνα και τα ψέματα της Σοφίας Νικολάου

0

Η επί μέρες εξαφανισμένη Σοφία Νικολάου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής που έχει ζηλώσει τη δόξα ομολόγων της επί χούντας, θορυβημένη από το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, εμφανίστηκε σήμερα πρωί-πρωί (φαίνεται πως πέρασε τη νύχτα γράφοντας και σβήνοντας) με άρθρο στο πρόθυμο protothema.gr, υπό τον τίτλο-πομφόλυγα: «Η αλήθεια για τον Κουφοντίνα και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ».

Στρίβειν, όχι διά του αρραβώνος, αλλά διά της προβοκάτσιας: Βάζουμε στο μίξερ μπόλικη τρομοϋστερία, καρυκεύουμε με ΣΥΡΙΖΑ (που δεν έχει καμιά σχέση) και ιδού το υπέροχο έδεσμα για τον πεινασμένο ακροδεξιό όχλο.

Δε θα κάνουμε διάλογο με τη Νικολάου, βέβαια. Ούτε θα σχολιάσουμε τα όσα γράφει στο πρώτο μισό του άρθρου της. Αμα θέλαμε τέτοιο διάλογο, υπάρχουν καλύτεροι συγγραφείς του τρομοϋστερικού στρατοπέδου. Δε θα καταφεύγαμε στα φτηνιάρικα φληναφήματα της πολιτικά τυχάρπαστης Νικολάου.

Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με υπόθεση «τρομοκρατίας» (όπως τη λένε οι εκπρόσωποι του αστικού στρατοπέδου) ή «ένοπλης επαναστατικής βίας» (όπως τη λέμε εμείς). Εχουμε να κάνουμε με διακριτική μεταχείριση σε βάρος ενός κρατούμενου (πολιτικού κρατούμενου για εμάς, σκέτα κρατούμενου για τους εκπροσώπους του αστικού στρατοπέδου).

Αυτό το ζήτημα καταλαμβάνει το δεύτερο μέρος του άρθρου της Νικολάου, το οποίο βρίθει ψεμάτων, νομικών ακροβατισμών, παράλογων σοφισμάτων, αποτελώντας ένα credo αντιδημοκρατικής αυθαιρεσίας και κρατικού τσαμπουκά. Τα παίρνουμε με τη σειρά:

  • «Ο Νόμος 4760/2020, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων, ήταν σαφής: κρατούμενος, που έχει ανοιχτή διαδικασία σε βάρος του για κακούργημα ή πλημμέλημα βίας, δεν μπορεί να μεταχθεί ή να παραμείνει σε αγροτική φυλακή», γράφει η Νικολάου (οι εμφάσεις είναι παντού δικές μας.

Ακόμα και νομικοί του επιπέδου της Νικολάου γνωρίζουν ότι ο νομικός λόγος διακρίνεται για την ακρίβεια των διατυπώσεών του. Ο νόμος που επικαλείται η κυρία δεν μιλά για «ανοιχτή διαδικασία» (όρος νομικά ανύπαρκτος) αλλά για άσκηση ποινικής δίωξης. Ιδού η πρόβλεψη του άρθρου 3 του Ν. 4760/2020: «Κρατούμενος ο οποίος από τον χρόνο μετάβασής του σε αγροτικές φυλακές ή στην Κ.Α.Υ.Φ. απωλέσει τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ή εκλείψει ο λόγος χορήγησής της ή υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα, επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη».

Εχει ο Κουφοντίνας ποινική δίωξη για πλημμέλημα που ενέχει πράξη βίας ή απειλής βίας; Απ’ όσο γνωρίζουμε όχι. Διεξήχθη μια προκαταρκτική εξέταση, την οποία παρήγγειλε η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και διεξήγαγε η εισαγγελέας Βικτωρία Μαρσιώνη (αυτή που πριν από μερικές μέρες τιμωρήθηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Δικαστήριο του Αρείου Πάγου για προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης), όμως ποινική δίωξη δε γνωρίζουμε να έχει ασκηθεί. Γι’ αυτό η Νικολάου κόβει και ράβει το νόμο με το πατρόν της κρατικής αυθαιρεσίας.

Εμμέσως πλην σαφώς, η Νικολάου μας λέει ότι η απόφαση για επαναμεταγωγή του Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές στη φυλακή από όπου είχε μεταχθεί είναι παράνομη, διότι σε βάρος του δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη (ο νόμος δεν μιλάει για «ανοιχτή διαδικασία», αυτό είναι σόφισμα που σκαρφίστηκε η Νικολάου μέσα στον πανικό της).

Μπορούμε, πάντως, να καταλάβουμε για ποιο λόγο η Νικολάου αρνήθηκε να χορηγήσει στον Κουφοντίνα αντίγραφο της απόφασης για την επαναμεταγωγή του: επειδή η απόφαση είναι αυθαίρετη και νομικά διάτρητη. Περιμένουμε να δούμε τι θα απαντήσει στον Συνήγορο του Πολίτη που την εγκαλεί για την άρνησή της να χορηγήσει στον αιτούντα κρατούμενο τα έγγραφα που έχει έννομο συμφέρον να πάρει.

  • «Κατ’ εφαρμογή του Νόμου, ο κρατούμενος μετήχθη στις φυλακές του Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου», γράφει η Νικολάου.

Ομολογεί ότι στο έγγραφό της με ημερομηνία 31.12.2020έλεγε ψέματα. Τι έγραφε τότε; «Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό»! Τι λέει τώρα; «Μετήχθη στις φυλακές του Δομοκού»!

  • Στη συνέχεια, η Νικολάου αυτοαναγορεύεται σε νομοθέτη και δικαστή, ερμηνεύοντας τη… βούληση του νομοθέτη. Παραδέχεται ότι υπάρχει «πρόβλεψη του Νόμου για επιστροφή του κρατούμενου στη φυλακή “από την οποία προήλθε“. Δηλαδή, στην περίπτωση Κουφοντίνα, στον Κορυδαλλό». Αυτό το αποδίδει στη βούληση του νομοθέτη «να πραγματοποιηθούν άμεσα οι μεταγωγές».

Και μετά πετάει την ατάκα που μπορεί να κάνει πολλούς νομικούς να σκίσουν τα πτυχία τους: «Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο νομοθέτης να επιθυμεί, όπως διατείνονται, να υπερακοντίσει τις διατάξεις ειδικότερων ρυθμίσεων και μάλιστα ρυθμίσεων που αφορούν στην καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού, στην οργάνωση και τη λειτουργία των φυλακών και τελικά στην ασφάλεια όλων μας!».

Τι κρατάμε απ’ αυτόν τον παραληρηματικό συνδυασμό; Οτι ο Κουφοντίνας έπρεπε μεν να διωχτεί άμεσα από τις αγροτικές φυλακές και να μεταχθεί στον Κορυδαλλό (η… βούληση του νομοθέτη), αλλά δεν μετήχθη στον Κορυδαλλό για λόγους κοροναϊού.

  • Το επόμενο σόφισμα, επιπέδου νηπιαγωγείου, το βάζουμε για να καταλάβουμε το… νομικό μέγεθος της γυναικός: «Οπως, επίσης, δεν θα μπορούσε [ο νομοθέτης] να επιθυμεί την αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό: εάν, δηλαδή, η φυλακή από την οποία “προέρχεται“ ο κρατούμενος ήταν και πάλι αγροτική, τότε, τι θα κάναμε; Θα τον πηγαίναμε από το ένα αγροτικό κατάστημα στο άλλο στο διηνεκές;», γράφει η Νικολάου.

Ενα παιδάκι του νηπιαγωγείου θα μπορούσε να απαντήσει στην… έγκριτο νομικό: αν η προηγούμενη φυλακή ήταν και πάλι αγροτική, τότε ο κρατούμενος θα μετήγετο στην αμέσως προηγούμενη φυλακή από την οποία είχε μεταχθεί στην αγροτική. Στοιχειώδες; Οχι για τη Νικολάου…

Μετά αρχίζουν τα ακροβατικά που θα τα ζήλευαν ακόμα και κινέζες αθλήτριες του τσίρκου:

  • «Οι φυλακές του Κορυδαλλού δεν είναι φυλακές καταδίκων. Είναι φυλακές υποδίκων». Εκεί, όμως, κρατούνται και κατάδικοι. Και ο Κουφοντίνας ήταν εκεί κρατούμενος επί 16 συναπτά έτη.
  • «Προφανώς και ο Δημήτρης Κουφοντίνας ως κατάδικος δεν μπορεί να μεταχθεί σε φυλακή υποδίκων. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Τότε γιατί στο έγγραφο της 31ης Δεκέμβρη αναφέρει ότι επαναμετήχθη στον Κορυδαλλό και από εκεί στον Δομοκό, για λόγους κοροναϊού; Γιατί δεν αναφέρει ότι δεν μπορεί να πάει στον Κορυδαλλό επειδή είναι κατάδικος και όχι υπόδικος, αλλά επικαλείται τον κοροναϊό;
  • «Κατά ρητή εντολή, σε μια περίοδο ιδιαίτερα επιβαρυμένη, λόγω του κορωνοϊού, είχε απαγορευτεί η φυλάκιση οιουδήποτε στις φυλακές Κορυδαλλού. Αρα, για ποια ιδιαίτερη μεταχείριση μιλάνε, τη στιγμή που κανείς δεν φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό;». Κι άλλο ψέμα! Οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπία μετήχθησαν από τις φυλακές Ρόδου στον Κορυδαλλό. Και στο κάτω-κάτω, αν υπήρχαν λόγοι προστασίας από τον κοροναϊό, ας τον άφηναν στην Κασσαβέτεια μέχρι να εκλείψουν αυτοί οι λόγοι.
  • «Είναι γνωστό το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθούν (…) φυλακές με αυξημένο επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι ο Δομοκός». Φυλακές τύπου Γ είχαν δημιουργήσει (επί Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Αθανασίου). Αυτές καταργήθηκαν (επί Τσιπροκαμμένων, με υπουργό Δικαιοσύνης τον Παρασκευόπουλου). Τώρα, η Νικολάου μας λέει ότι ο Κουφοντίνας μετήχθη στον Δομοκό, επειδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναφτιάξει φυλακές τύπου Γ! Μπορεί να μην έγιναν ακόμα, μπορεί να μην υπάρχει σχετικός νόμος, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Για τον Κουφοντίνα μιλάμε, τους νόμους θα κοιτάμε;

Τελικά, για ποιο λόγο εκδιώχτηκε ο Κουφοντίνας από τις αγροτικές φυλακές, αφού δεν εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη;

Γιατί εκδιώχτηκε ο Κουφοντίνας από τις αγροτικές φυλακές με εφαρμογή νεότερου νόμου, κατά παράβαση της πάγιας αρχής του δικαίου που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται αναδρομική εφαρμογή δυσμενέστερου νόμου και επιβάλλει να εφαρμόζεται η αρχή της ευνοϊκότερης μεταχείρισης;

Για ποιο λόγο ο Κουφοντίνας δεν επαναμετήχθη στον Κορυδαλλό, όπως προβλέπει ο νόμος; Εκτάκτως, λόγω κοροναϊού; Επειδή είναι κατάδικος και όχι υπόδικος; ‘Η επειδή πρέπει να βρίσκεται σε φυλακή τύπου Γ (κι ας μην έχει θεσπιστεί ακόμα);

Και η νομική επιστήμη και η λογική σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Η απάντηση είναι μία: είναι ο Κουφοντίνας, του κάνουμε ό,τι γουστάρουμε, γι’ αυτόν δεν ισχύουν νόμοι. Αυτό λέει ουσιαστικά η Νικολάου. Οποιος έχει μάτια το βλέπει.

Κατόπιν όλων αυτών, αφήνουμε τη Νικολάου και τους ομοίους της και απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό: θα τους αφήσουμε να εξοντώσουν εν ψυχρώ έναν πολιτικό κρατούμενο (όποια γνώμη κι αν έχει ο καθένας και η καθεμιά για τις ιδέες του και την πολιτική του διαδρομή – η δική μας γνώμη είναι γνωστή);

Κοινοποίηση: