Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη
  • Sumud
  • Ο κατήφορος δεν έχει πάτο
  • 3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν
  • Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ
  • Απόψε στην Κόντρα: To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Η Αποψή Μας»Ιδού η ΚΥΑ της απάτης:  Oι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες να την πετάξουν στα σκουπίδια
Η Αποψή Μας Πολιτισμός

Ιδού η ΚΥΑ της απάτης:  Oι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες να την πετάξουν στα σκουπίδια

Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Φεβ 2023, 00:10

Γράψαμε χθες πως οι συνδικαλιστές καλλιτεχνικών σωματείων έχουν από χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά δεν τη δίνουν στη δημοσιότητα, συμπεριφερόμενοι ως αυτοκρατορίσκοι που διαβουλεύονται με τους νομικούς τους συμβούλους κι αφήνουν τον καλλιτεχνικό κόσμο να βολοδέρνει γύρω από φήμες και απόψεις, όπου ο ένας λέει το κοντό του και η άλλη το μακρύ της.

Φρόντισαν, όμως, να δώσουν σε κάποιους «δικούς τους» το κείμενο κι έτσι έφτασε και στα δικά μας χέρια (όποιος αγωνιά και ψάχνει, όλο και κάτι βρίσκει). Ρωτάμε: υπάρχουν καλλιτέχνες, μέλη σωματείων και σπουδαστές, πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Από τη μια οι «δικοί τους», στους οποίους έδωσαν το κυβερνητικό κείμενο, και από την άλλη η «πλέμπα», στην οποία θα σερβίρουν έτοιμη την «αποψάρα» τους, αφού προηγουμένως τους αφήσουν κάνα τριήμερο να λιώνουν στην αγωνία και να μπερδεύονται από κάθε είδους φήμες;

Αν δεν ήταν έτοιμοι να σύρουν τον καλλιτεχνικό χώρο σ’ έναν άδικο και ντροπιαστικό συμβιβασμό μπροστά στη στριμωγμένη από τον αγώνα κυβέρνηση Μητσοτάκη, δε θα κρατούσαν ως επτασφράγιστο μυστικό το κυβερνητικό κείμενο, αλλά θα το έδιναν στη δημοσιότητα, ώστε κάθε καλλιτέχνης-μέλος του σπουδαίου κινήματος που αναπτύχθηκε να μπορεί να το μελετήσει, να το συζητήσει, να διαμορφώσει την άποψή του. Αυτό σημαίνει δημοκρατική διαδικασία, η οποία –όπως αποδεικνύεται- είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία στους κόλπους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Πέραν αυτού, πρέπει εξαρχής να επισημανθεί ότι αυτό το πράγμα δεν είναι καν σχέδιο ή προσχέδιο ΚΥΑ. Είναι ένα κουρελόχαρτο, γραμμένο κυριολεκτικά στο πόδι. Οποιος/α έχει δει έστω και μια ΚΥΑ το αντιλαμβάνεται αμέσως ότι δεν πρόκειται καν για προσχέδιο. Ούτε τα βασικά «έχοντας υπόψη» δεν περιλαμβάνει. Φτιάχτηκε «στο άψε-σβήσε» με μοναδικό σκοπό να αποσπάσει η κυβέρνηση τη συναίνεση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, η οποία θα αναλάβει να σαλπίσει υποχώρηση στο αγωνιζόμενο καλλιτεχνικό κίνημα.

Προτού παραθέσουμε το κείμενο που καταφέραμε να βρούμε, πρέπει να επισημάνουμε το βασικό ζήτημα. Το καλλιτεχνικό κίνημα δε στράφηκε αδίκως ενάντια στο ΠΔ 85/2022 καθώς και στην τροπολογία 1565/2023, απαιτώντας την κατάργησή τους. Σ’ αυτά τα δύο νομοθετήματα βρίσκεται η ουσία. Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν τα παίρνει πίσω. Το κείμενο που έδωσε χθες στους συνδικαλιστές η κυβέρνηση δεν είναι παρά το «τυράκι» που δολώνει τη φάκα της διατήρησης σε ισχύ του ΠΔ 85/2022.

Ιδού το προσχέδιο της ΚΥΑ της απάτης:

PROSXEDIO_KYA

Η παράγραφος 6α. του άρθρου 22 του Νόμου 4354/2015, (νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο) αναφέρει ότι οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού των ΟΤΑ κ.λπ. καθορίζονται με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Πολιτισμού και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού. Η γενική αυτή διάταξη δεν μας δίνει τη δυνατότητα να εξακριβώσουμε τη φόρμα της ΚΥΑ που θα καθορίζει τις αποδοχές των καλλιτεχνών που προαναφέραμε.

Oμως, το δρόμο μας τον έδειξε η απόφαση Ε430/2021. Αναφορά σ’ αυτήν γίνεται στο προσχέδιο-καρικατούρα της ΚΥΑ, που κρατούν κρυφό οι συνδικαλιστές. Πρόκειται για ΚΥΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5889/Β΄/15 Δεκεμβρίου 2021 και υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Ιωάννη Οικονόμου, σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο.

FEK-2021-Tefxos B-05889-downloaded -18_02_2023

Σ’ αυτήν την ΚΥΑ, που αφορά τις αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού της ΕΡΤ, δεν επινοείται ειδική μισθολογική κλίμακα Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ) για να προσδιοριστούν οι αποδοχές των καλλιτεχνών, αλλά αυτές προσδιορίζονται με βάση τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, που αναφέρονται στους τίτλους σπουδών των εργαζομένων. Π.χ:

Α) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ:

– Σκηνοθέτες όπου εντάσσονται οι εξής ειδικότητες: ΠΕ Σκηνοθετών, ΠΕΠ1 Σκηνοθετών, ΤΕ Σκηνοθετών, ΚΤΕΠ1α Σκηνοθετών, ΔΕ Σκηνοθετών.

– Διευθυντές Παραγωγής όπου εντάσσονται οι εξής Ειδικότητες: ΠΕ Διευθυντών παραγωγής, ΠΕΠ2 Διευθυντών Παραγωγής, ΤΕ Διευθυντών Παραγωγής, ΤΕΠ1α Διευθυντές Παραγωγής, ΚΤΕΠ2α Διευθυντές Παραγωγής, ΔΕ Διευθυντών Παραγωγής.

Σημειώνουμε ότι και την ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, σε περίπτωση που παγιδευτούν οι καλλιτέχνες και συναινέσουν, θα την υπογράφει ο Σκυλακάκης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, όπως γνωρίζει και η υπαλληλική ιεραρχία του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους, ότι οι αποδοχές (και) των καλλιτεχνών προσδιορίζονται με βάση την κατάταξη στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ.

Περιττεύει να πούμε πως αυτοί οι εργαζόμενοι παράγουν καλλιτεχνικό έργο. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4354/2015 για το ενιαίο μισθολόγιο), να δημιουργηθεί μια «ειδική μισθολογική κλίμακα» Καλλιτεχνικού Εργου (ΚΕ). Ο μόνος λόγος που η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων επινόησε αυτή τη μισθολογική κλίμακα είναι για να κρύψει το γεγονός ότι σε αυτήν θα περιλαμβάνονται όλα τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα που με το ΠΔ 85/2022 έχουν υποβιβαστεί στην κατηγορία ΔΕ.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως όταν η ΚΥΑ θα έχει τη μορφή καθαρά νομικού κειμένου, θα περιλαμβάνει μόνο τις κατηγορίες εργαζομένων καλλιτεχνών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και δεν θα αναφέρεται στην κατασκευασμένη κλίμακα ΚΕ.

Αυτό προκύπτει και από το ότι στο προσχέδιο-καρικατούρα της ΚΥΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά το εξής: «Στην περίπτωση καλλιτεχνικού προσωπικού που κατέχει συναφή τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 ορίζεται σε 1092 ευρώ». Συνεπώς, αφού υπάρχει κατηγορία ΠΕ, υπάρχει και κατηγορία ΤΕ, με βασικό μισθό 1037 ευρώ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, που αποκρύπτεται επιμελώς, έχει υποβιβαστεί στην κατηγορία ΔΕ. Σημειώνουμε, ότι οι κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ είναι μια ισχνή μειοψηφία μουσικών, που έτσι κι αλλιώς με αυτήν την κατάταξη αναφέρονται και στο ΠΔ 85/2022.

Στο προσχέδιο της ΚΥΑ-καρικατούρα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αυτές αφορούν το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που με το νόμο 2273/1994 έχουν μετατραπεί σε ΝΠΙΔ, αλλά επιμελώς δεν κατονομάζονται για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις και δείξουν την πραγματική στόχευση της κυβέρνησης [«τα Ν.Π.Ι.Δ. για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση και τα Ν.Π.Ι.Δ του ν. 2273/1994 (Α’ 233)»].

Ομως, με τον υποβιβασμό των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών από την κατηγορία ΤΕ στην κατηγορία ΔΕ, με βάση το ΠΔ 85/2022, ανοίγει ο δρόμος να γίνουν μεγάλες ανατροπές και όσον αφορά τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και των δύο αυτών θεάτρων.

Υπογραμμίζουμε ότι τα νομικά κείμενα οφείλουν να είναι σαφή και να μην αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Ετσι, δημιουργείται το ερώτημα: ποιους αφορά π.χ. η εξαίρεση για τα «Ν.Π.Ι.Δ. για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση»;  Μήπως σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ΔΗΠΕΘΕ;

Εξαιρούνται επίσης οι μουσικοί, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που οι αποδοχές τους καθορίζονται με βάση τα άρθρα 146 έως και 149 του Ν. 4472/2017.

Επίσης και οι μουσικοί μέλη των συμφωνικών ορχηστρικών συνόλων των Ο.Τ.Α., με το άρθρο 103 του Ν. 4483/2017.

Η παγίδα είναι ολοφάνερη. Μοναδικός στόχος του Μητσοτάκη και της κλίκας του, στόχος στον οποίο μέχρι στιγμής συμπράττει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του καλλιτεχνικού χώρου, είναι να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να διασπάσει το μέτωπο των αγωνιζόμενων καλλιτεχνών και σπουδαστών, να αποδυναμώσει και να διαλύσει τον αγώνα που δίνουν τόσο καιρό τώρα. Γι’ αυτό δεν έδωσαν αυτό το κουρελόχαρτο στη δημοσιότητα, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν υπόγειο ρεύμα υποστήριξής του.

Η ΚΥΑ της απάτης πρέπει να επιστραφεί ως έχει στον Μητσοτάκη, τον Γεραπετρίτη, τον Γιατρομανωλάκη. Ενας ήταν και παραμένει ο στόχος του αγώνα: να καταργηθεί το ΠΔ 85/2022. Για την κατάκτηση αυτού του στόχου, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Οι αγωνιζόμενοι καλλιτέχνες μπορούν να νικήσουν. Φτάνει να μην επιτρέψουν στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να χτυπήσει ύπουλα τον αγώνα. Ο αγώνας στα χέρια των ίδιων των αγωνιζόμενων.

ΥΓ. Επειδή εμείς δεν συνηθίζουμε να μιλάμε στον αέρα, παραθέτουμε όλες τις διατάξεις νόμων που σχετίζονται με το θέμα.

N_4472-2017
N_4483-2017_103
N_2273-1994
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 19 Φλεβάρη

Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Σχετικά Αρθρα

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

Η Αποψή Μας 27 Φεβ 2026, 09:35

Απόψε στην Κόντρα: To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας

Πολιτισμός 27 Φεβ 2026, 07:45

Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες

Το BBC έκοψε το "Free Palestine", με το οποίο έκλεισε την ομιλία του βραβευμένος με BAFTA δημιουργός

Πολιτισμός 24 Φεβ 2026, 12:43

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

Πολιτισμός 23 Φεβ 2026, 09:20

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

Πολιτισμός 22 Φεβ 2026, 08:44

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

Πολιτισμός 21 Φεβ 2026, 05:36
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Το φάντασμα των υποκλοπών στέκεται πάλι μπροστά στον Μητσοτάκη

27 Φεβ 2026, 19:54
Κόντρες

Sumud

27 Φεβ 2026, 14:48
Παιδεία

Ο κατήφορος δεν έχει πάτο

27 Φεβ 2026, 13:29
Η Αποψή Μας

3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί – Οι κυβερνήσεις συγκαλύπτουν

Ολες/οι στα αυριανά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

27 Φεβ 2026, 09:35
Πολιτική

Την Τετάρτη 4 Μάρτη η δικαστική απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ

Ολες/όλοι έξω από το Εφετείο στις 9 πμ

27 Φεβ 2026, 09:33
Πολιτισμός

Απόψε στην Κόντρα: To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας

27 Φεβ 2026, 07:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Φλεβάρη

27 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Αμπάς Ζάκι: Ενα έντιμο στέλεχος της Φατάχ

26 Φεβ 2026, 21:32
Κόντρες

Παπασταύρεια κουτοπονηριά

26 Φεβ 2026, 20:44
Διεθνή

Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά περισσότερη σταθερότητα και προσήλωση στη γη

Χαμάς: Δεν συζητάμε παράδοση των όπλων της Αντίστασης

26 Φεβ 2026, 14:27
Υγεία

Ο Βαρτζόπουλος επέλεξε να ανακοινώσει το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης από «το κοπή τη πίτα» της ΝΔ στη Δράμα

26 Φεβ 2026, 13:11
Διεθνή

Ο Φάκελος Επστιν: Η πλήρης ιστορία από την αρχή μέχρι το «Ισραήλ»

26 Φεβ 2026, 10:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

26 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

25 Φεβ 2026, 21:34
Πολιτική

Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει μόνο διακοπή για επόμενη συνεδρίαση, που θα απαγγείλει την απόφαση

25 Φεβ 2026, 18:45
Παιδεία

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

25 Φεβ 2026, 17:36
Αγροτικά

Νέα αναβολή στη δίκη Χλύκα-Καλφούτζου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Φεβ 2026, 13:48
Εργατικά

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

25 Φεβ 2026, 13:27
Διεθνή

Γάζα: Οι Γιατροί Υπό Επίθεση – Δείτε το ντοκιμαντέρ που έκοψε το BBC

25 Φεβ 2026, 12:08
Διεθνή

Μια Aμερικανίδα ξεμπροστιάζει τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

25 Φεβ 2026, 10:19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Φλεβάρη

Δομινικανή Δημοκρατία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1844).

1901: Εκτελείται ο υπουργός Παιδείας της Ρωσίας Μποκολέγκοφ από οργισμένους σοσιαλεπαναστάτες για την καταπίεση στα σχολεία.

1933: Πυρκαγιά-προβοκάτσια στο Ράιχσταγκ (γερμανική βουλή).

1952: Πεθαίνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

1968: Ιδρύεται το ΠΑΚ.

1975: Απαγωγή του συντηρητικού πολιτικού Πέτερ Λόρεντς που ανταλλάσσεται με κρατούμενους της RAF.

1976: Βόμβες στις αμερικάνικες τράπεζες «American Express» στην οδό Ευριπίδου και «Chase Manhattan» στην οδό Κοραή.

1991: Η 45χρονη Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται γενική γραμματέας του ΚΚΕ και γίνεται η πρώτη γυναίκα αρχηγός ελληνικού κόμματος.

2006: Εξερράγη μόνο ο πυροκροτητής εκρηκτικού μηχανισμού στη γαλλική Τράπεζα “ΒΝΡ“.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Εφετείο 17Ν

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • ΕΛΑ

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Επικοινωνία

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Όροι χρήσης

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Ποιοι είμαστε

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Επικοινωνία

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

  • Όροι χρήσης

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

    Ενα ήταν και παραμένει το αίτημα: να καταργηθεί το  ΠΔ 85/2022 και η τροπολογία 1565/2023

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo