Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σφυροκοπά τους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολά
  • Η CIA εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική νίκης των ΗΠΑ επί του Ιράν
  • Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;
  • Χαλίλ αλ-Χάγια: Οι καταιγίδες της αδικίας δεν θα μας νικήσουν και δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο χώμα της ευλογημένης Παλαιστίνης
  • (Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση
  • Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Ιδιωτική Εκπαίδευση: Τσουνάμι αυθαιρεσιών, εκβιασμών και τρομοκρατίας
Εργατικά

Ιδιωτική Εκπαίδευση: Τσουνάμι αυθαιρεσιών, εκβιασμών και τρομοκρατίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2023, 07:30

Σε μια περίοδο που η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση θερίζει με ρυθμό πολυβόλου όλες τις εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα, που είχαν καταφέρει με αγώνες και αίμα να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία η δημοσίευση καταγγελίας της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών) για τις «Απίστευτες παρανομίες σε ιδιωτικό Νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο Κρήτης». Απλώς επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι, όσο οι εργαζόμενοι δεν αντιδρούν σθεναρά και αποφασιστικά, όσο δεν υπάρχει ταξικό κίνημα που θα βάλει φραγμούς στις ορέξεις του κεφαλαίου τόσο πιο ασύδοτες, σκληρές και κοινωνικά ανάλγητες θα είναι οι επιθέσεις που θα δέχονται στα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Κατόπιν, λοιπόν, καταγγελίας εκπαιδευτικού που υπηρετούσε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο του Ηρακλείου, για το όργιο παρανομιών και καταπάτησης της εργατικής και εκπαιδευτικής νομοθεσίας, η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι:

♦ Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πλέον από την πρώτη ημέρα εργασίας τους είναι αορίστου χρόνου, η ιδιοκτήτρια εξέδιδε παράνομες συμβάσεις ορισμένου χρόνου προκειμένου να μην πληρώνει την εκπαιδευτικό το καλοκαίρι.

♦ Οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις προκαλούν την αποχώρηση της εκπαιδευτικού τους καλοκαιρινούς μήνες, ακόμη και το διάστημα που βρισκόταν μέσα στην περίοδο προστασίας της μητρότητας.

♦ Το ωράριό της ήταν… 40 ωρών, ενώ το ανώτερο ωράριο για εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας είναι 25 ώρες (για νηπιαγωγεία 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια).

♦ Δεν λάμβανε τις νόμιμες αποδοχές (δεν της αποδιδόταν το επίδομα τέκνου, ενώ δεν πληρωνόταν το καλοκαίρι), ενώ απασχολούνταν Σαββατοκύριακα και απογεύματα χωρίς να πληρώνεται.

♦ Το σχολείο μπλόκαρε (με τη συνέργεια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης) τη δυνατότητα λήψης άδειας εννεάμηνης ανατροφής τέκνου για την εκπαιδευτικό με την αστεία δικαιολογία της μη… ανεύρεσης νηπιαγωγού!

Να σημειώσουμε εδώ ότι όλες οι πτυχές δραστηριότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ορίζονται από την εκπαιδευτική νομοθεσία. Δηλαδή, εργασιακό ωράριο, διδακτικές ώρες, αναλυτικά προγράμματα, καθηκοντολόγιο, προαγωγή σε μισθολογικό κλιμάκιο, κ.λπ., ενώ στο υπουργείο Εργασίας υπάγεται η υπογραφή σύμβασης στο ΕΡΓΑΝΗ, που οφείλει να συμβαδίζει με το διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας και οι απολύσεις, σύμφωνα με τον κατάπτυστο νόμο Κεραμέως ( ν. 4713/2020 αρθ. 10).

Η ΟΙΕΛΕ καταλογίζει επίσης βαρύτατες πειθαρχικές και όπως σημειώνει (ενδεχομένως και ποινικές) ευθύνες στην Δ/νση Εκπαίδευσης, διότι ενώ γνώριζε εδώ και χρόνια το πρόβλημα, δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ καθυστέρησε και την έκδοση του διοριστηρίου της εκπαιδευτικού για έναν ολόκληρο χρόνο, όταν το σύνηθες διάστημα έκδοσής του είναι 1,5 μήνας. Επιπλέον ενώ γνώριζε τις καταγγελίες δεν προέβησαν σε κανένα έλεγχο, ως όφειλαν. Ευθύνες αποδίδει και στην Επιθεώρηση Εργασίας που αρνήθηκε να ελέγξει την υπόθεση προβάλλοντας την αιτιολογία ότι το ζήτημα αφορά δημόσιους υπαλλήλους, παρ’ όλο που η καταγγέλλουσα είναι υπάλληλος ιδιωτικού δικαίου με σύμβαση στο ΕΡΓΑΝΗ.

Εν κατακλείδι

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η ιδιωτική εκπαίδευση σταδιακά μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι και ομολογεί ότι δεν είναι μοναδική αυτή η περίπτωση.

Εχει ενδιαφέρον, πραγματικά, να αναφερθούμε σε μια έρευνα της ΟΙΕΛΕ που αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο πώς καταπατούνται από τους εμπόρους της γνώσης, στο όνομα της αποκόμισης του μέγιστου κέρδους τους, οι νόμοι και οι διατάξεις που προσφέρουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς κάποιες μικρές κατ’ επίφαση σταθερές συνθήκες εργασίας, κάτω από ένα άγριο καθεστώς εκβιασμών, αυθαιρεσιών και τρομοκρατίας και φυσικά, με την ανοχή αλλά και την αρωγή των κυβερνήσεων, που δίνουν «αέρα στα πανιά» των σχολαρχών να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους…

Την πραγματοποίησε στην Ελλάδα υπό τον φόβο του φαινομένου Big Quit, δηλαδή της παραίτησης εκατομμυρίων εργαζόμενων στην ιδιωτική εκπαίδευση σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, λόγω των άσχημων εργασιακών συνθηκών (εντατικοποίησης της δουλειάς, χαμηλών αμοιβών, bullying, mobbing, κ.λπ) και συμμετείχαν σ’ αυτήν περίπου 800 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί.

Στο τμήμα της έρευνας που αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, δηλώνεται ότι το 86% του συνόλου των δραστηριοτήτων που παρέχουν εκτός σχολικού προγράμματος οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν αμείβεται. Η μεγαλύτερη και πιο συνηθισμένη κατηγορία παραβιάσεων της νομοθεσίας, είναι ο εξαναγκασμός σε δωρεάν εργασία τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις διακοπές. Σε κάποιες, βέβαια, περιπτώσεις αμείβονται εξτρά, όμως σπάνια προσέρχονται με τη βούλησή τους.

Μέχρι το 2016

Δεν υπήρχε συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη για απογευματινές δραστηριότητες, γεγονός που βόλευε του ιδιοκτήτες σχολάρχες, ( οι οποίοι έβρισκαν πεδίο ελεύθερο για ευκαιρίες πλουτισμού), αφού τις παρείχαν στους γονείς σε υψηλές τιμές, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να καταβάλλουν αποδοχές στους εκπαιδευτικούς που απασχολούσαν. Σύμφωνα με έρευνα του Κλαδικού Ινστιτούτου της  ΟΙΕΛΕ το 2012, το 97% περίπου από 478 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν δεν πληρώθηκε καθόλου για τη συμμετοχή του. Το υψηλό αντίτιμο που ζητούσαν οι σχολάρχες από τους γονείς κατέληξε στα ιδιωτικά τους ταμεία.

Το 2016 με τον Ν. 4415/2016 αρθ. 28 (γνωστός ως «νόμος Φίλη»)

Θεσπίστηκε η δυνατότητα των ιδιωτικών σχολείων να παρέχουν αμιγώς εκπαιδευτικές δραστηριότητες ελεύθερα, οι ώρες απασχόλησης σε αυτές θεωρούνταν διδακτικές και αμείβονταν με βάση το εκπαιδευτικό μισθολόγιο, προσμετρούνταν δε στην εκπαιδευτική προϋπηρεσία.

 Αποτέλεσμα ήταν περίπου το 80-85% των σχολαρχών να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το νόμο και να μην δηλώνουν ούτε τις περισσότερες δραστηριότητες, ούτε τα παιδιά, ούτε όμως και τους απασχολούμενους εκπαιδευτικούς. Το πάρτι του μαύρου χρήματος άρχισε να ανθεί με την αδήλωτη εργασία και τη φοροδιαφυγή. Ποιος θα τους ήλεγχε άραγε;

Και έρχεται ο Ν. 4713/2020 της Κεραμέως

Ο πολυδιαφημισμένος ως νόμος «απελευθέρωσης των ιδιωτικών σχολείων και… αύξησης των εισοδημάτων τους μέσω των δράσεων», οι οποίες όμως είχαν ήδη θεσμοθετηθεί με τον προηγούμενο νόμο, με τη διαφορά ότι με τον προηγούμενο νόμο οι ώρες που απασχολούνταν οι εκπαιδευτικοί στις απογευματινές δραστηριότητες αμείβονταν με βάση το εκπαιδευτικό μισθολόγιο και αναγνωρίζονταν ως ώρες προϋπηρεσίας, ενώ ο  νόμος Κεραμέως αποχαρακτηρίζει τις δραστηριότητες από εκπαιδευτικές και έτσι ακόμα και αυτοί οι λίγοι που πληρώνονταν, πληρώνονται τώρα ως ανειδίκευτοι εργάτες χωρίς καμιά αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα: Η μείωση των αποδοχών, που φτάνει ή και ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ τον Απρίλη το ⅓ των εκπαιδευτικών απασχολείται στις δραστηριότητες αυτές και μόνο το 45% παίρνουν το… αξιόλογο ποσό των 6 ευρώ την ώρα (όταν οι γονείς καταβάλλουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο). Οι υπόλοιποι παρέχουν τις υπηρεσίες τους… «εθελοντικά» με το «πιστόλι» της ελεύθερης απόλυσης στον κρόταφο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε ημερήσιες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκτός διδακτικού ωραρίου, απογεύματα ή Σαββατοκύριακα, όπως οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι Open days που θεωρούνται ημέρες άγρας πελατών και τα λεγόμενα Bazaars κυρίως τα Χριστούγεννα. Εκτός ωραρίου, άρα θα έπρεπε, συμφώνως τω νόμω, όπως λένε και οι νομικοί να αμείβονται υπερωριακά. Τι λέει όμως η έρευνα; Σχεδόν το 90%  δήλωσαν ότι δεν αμείβονται για τη συμμετοχή τους σε ημερήσιες εκδηλώσεις εκτός του διδακτικού τους ωραρίου.

Και φτάσαμε στο σημείο που η έρευνα αναφέρεται στην φύλαξη των παιδιών. Λέει χαρακτηριστικά:

Χάος απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας και τεράστιοι κίνδυνοι υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

Πέραν από τα Σαββατοκύριακα, φύλαξη παρέχεται σε περιόδους διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) και σε δομές καλοκαιρινής φύλαξης μαθητών, τα γνωστά summer camps. Με βάση τις καταγγελίες, πολλοί εκπαιδευτικοί, κυρίως νηπιαγωγοί και δάσκαλοι Πρωτοβάθμιας, εξαναγκάζονται κυριολεκτικά να συμμετέχουν χωρίς αμοιβή και ασφάλιση με την απειλή είτε της απόλυσης είτε της μη καταβολής των καλοκαιρινών μισθών.

Οπως αναφέρει η ΟΙΕΛΕ φθάνουν καταγγελίες από ιδιωτικά σχολεία της Αττικής από τρομοκρατημένους και οργισμένους εκπαιδευτικούς, που κάνουν λόγο για ενέργειες ακραίου εκφοβισμού, προκειμένου να αναγκαστούν να δουλέψουν, αμισθί φυσικά, που ξεκινούν από απειλές παρακράτησης της νόμιμης μισθοδοσίας των καλοκαιρινών μηνών και φτάνουν μέχρι την απειλή της απόλυσης.

Εδώ σταματά το καθαρό μέρος της έρευνας της ΟΙΕΛΕ με τελικό συμπέρασμα ότι το 70% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θέλουν να φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία. Σημαντικός περιορισμός της έρευνας αναφέρει η Ομοσπονδία είναι ότι από το μ.ο. της προϋπηρεσίας των συμμετεχόντων στην έρευνα (16 χρόνια) διαπιστώνεται ότι, πολλοί προέρχονται από ιδιωτικά σχολεία με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Επομένως είναι πιθανόν το ποσοστό αυτό να είναι μεγαλύτερο.

Ανατριχιάζεις πραγματικά, όχι μόνο για το τι συμβαίνει στα κάτεργα των καπιταλιστών, που σβήνουν τη δίψα τους για κέρδος από τον ιδρώτα, το αίμα και την πίκρα των εργαζομένων που εκμεταλλεύονται, αλλά και μόνο από την ασυναίσθητη οπτικοποίηση της παραπάνω καταγγελίας. 

Για σκεφτείτε το λίγο.Οι χώροι ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης, χαράς, παιχνιδιού, μακριά από τα αστικά σχολεία της στραγγαλισμένης παιδικότητας, της καταδυνάστευσης και του σκοταδισμού, μετατρέπονται σε χώρο μαρτυρίου και άγριας εκμετάλλευσης για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, κάτω από τον ωμό εκβιασμό της παρακράτησης των νόμιμων μισθών τους και της απόλυσής τους…  

 Η ανατριχίλα και η οργή πρέπει κάποτε να μετουσιωθεί σε γνώση, συνείδηση και ταξικό αγώνα.

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 2 Φλεβάρη
Επόμενο άρθρο Τάκης κερνά και Τάκης πίνει…

Σχετικά Αρθρα

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

Παιδεία 22 Ιούλ 2026, 20:06

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

Εργατικά 22 Ιούλ 2026, 19:16

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

Εργατικά 15 Ιούλ 2026, 12:11

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

Εργατικά 11 Ιούλ 2026, 17:03

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

Εργατικά 8 Ιούλ 2026, 07:44

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

Εργατικά 6 Ιούλ 2026, 05:26
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σφυροκοπά τους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολά

23 Ιούλ 2026, 20:03
Διεθνή

Η CIA εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική νίκης των ΗΠΑ επί του Ιράν

23 Ιούλ 2026, 19:45
Πολιτική

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

23 Ιούλ 2026, 18:50
Διεθνή

Χαλίλ αλ-Χάγια: Οι καταιγίδες της αδικίας δεν θα μας νικήσουν και δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο χώμα της ευλογημένης Παλαιστίνης

Η πρώτη δημόσια ομιλία του νεοεκλεγέντα ηγέτη της Χαμάς

23 Ιούλ 2026, 14:10
Περιβάλλον

(Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο έκανε σκόνη το αφήγημα περί «εμπρηστών»

23 Ιούλ 2026, 12:21
Καταστολή

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

23 Ιούλ 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

22 Ιούλ 2026, 20:06
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
Παιδεία

ΕΛΑΣ-Τσίπρα: Καρικατούρα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και διατήρηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών

22 Ιούλ 2026, 11:50
Αθλητισμός

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

22 Ιούλ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Ιούλη

22 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

Αίγυπτος, Λιβύη, Αιθιοπία, Ομάν: Εθνική γιορτή (1952).

Ολλανδία: Ημέρα τουλίπας.

1908: Επανάσταση Νεότουρκων Θεσσαλονίκης.

1950: Μεγάλη συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1953: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη.

1967: 43 νεκροί σε ταραχές στο Ντιτρόιτ (ΗΠΑ) μετά από αστυνομική επιδρομή.

1969: Ανεύρεση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών της ΔΑ στην Αμερικανική Βιβλιοθήκη.

1973: Ανακάλυψη εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Καρυάτιδων (Αθήνα).

1974: Μεταπολίτευση.

1978: Δεκατρείς αλυσιδωτές εκρήξεις βομβών ακροδεξιών σε Αθήνα και Πειραιά.

2002: Συλλαμβάνεται ο Κωνσταντίνος Τέλιος για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo