Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα
  • Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)
  • Σαν σήμερα 6 Μάρτη
  • Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος
  • Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας
  • Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Νοέ 2025, 19:39

Σε μια εξευτελιστική για τον Μακρόν διαδικασία, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ως το 2027. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς θα διεξαχτούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Υπέρ της πρότασης τάχτηκαν 255 βουλευτές (μεταξύ αυτών και του κόμματος της Λεπέν), ενώ την καταψήφισαν 146 (μεταξύ αυτών και εκείνοι της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν) – σε σύνολο 577 βουλευτών.

Η διαδικασία ήταν εξευτελιστική για τον Μακρόν, γιατί αυτός ήταν που ψήφισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με την αύξηση των ορίων ηλικίας, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες και την οργή της γαλλικής εργατικής τάξης και καταστέλλοντας με ωμή βία τις κινητοποιήσεις της. Τώρα, βάζει τον ψηφισμένο νόμο στο ράφι, για να διασώσει την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί – ουσιαστικά για να διασώσει την ολοκλήρωση της θητείας του, γιατί με τις κυβερνήσεις του να καταψηφίζονται η μία μετά την άλλη, θα σερνόταν αναγκαστικά σε πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν ο βασικός όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες του PS, που προσπαθούν να ανακάμψουν υπό την ηγεσία του Ολιβιέ Φορ. Ο Φορ, αφού οδήγησε τους σοσιαλδημοκράτες στο «Νέο Αριστερό Μέτωπο», σε σύγκρουση με μια μεγάλη πτέρυγα του κόμματός του, και είδε το PS να αυξάνει τις έδρες του και στην Ευρωβουλή και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, διέλυσε επί της ουσίας το «Μέτωπο» και κάνει αυτόνομο παιχνίδι, με στόχο να μαζέψει το PS ένα μεγάλο μέρος των σοσιαλδημοκρατών που είχαν ακολουθήσει τον Μακρόν και θα βρεθούν ξεκρέμαστοι, καθώς μακρονιστές χωρίς τον Μακρόν δε θα υπάρξουν.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική, ο Φορ μπήκε σε παζάρι με τους μακρονιστές και αντάλλαξε την ανοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην κυβέρνηση Λεκορνί με την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για δύο χρόνια.

«Η αναστολή ισχύει μόνο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2028. Αλλά ένα τοτέμ του Μακρονισμού έπεσε και η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επόμενων προεδρικών εκλογών», έγραψε, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το PS από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές: «ψηφίστε τον δικό μας υποψήφιο, για να καταργηθεί οριστικά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

«Μια νίκη για τα 3,5 εκατομμύρια Γάλλους που θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα”, έγραψε σε ανάρτησή του το PS, ενώ ο Φορ, εφαρμόζοντας την τακτική του διμέτωπου, επιτέθηκε στην Ανυπότακτη Γαλλία (με την οποία, κατά τα άλλα, είναι σύμμαχοι στο Νέο Αριστερό Μέτωπο) για την επιλογή της να ψηφίσει κατά της αναστολής. «Στο όνομα της “μεγάλης βραδιάς”, δεν πρέπει να δεχτούμε μια άμεση και θετική εξέλιξη για εκατομμύρια μελλοντικούς συνταξιούχους! Όχι στην ΑΠΟΧΗ, στην ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ!“, έγραψε ο Φορ στο X.

Το μήνυμα είναι προφανές: «ο Μελανσόν και το κόμμα του είναι ανεύθυνοι λογάδες, ενώ εμείς κάνουμε πολιτική με άμεσα οφέλη για τους εργαζόμενους».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το κόμμα της Λεπέν. Αντίθετα, η παραδοσιακή Δεξιά, σύμμαχος του Μακρόν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καταψήφισε την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. «Αυτή η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είναι μια συνθηκολόγηση. Είμαι τρομοκρατημένος από τη δειλία της κυβέρνησης, η οποία μόλις θυσίασε το μέλλον των νεότερων γενεών μας στο βωμό της πολιτικής της επιβίωσης», έγραψε ο Μπρουνό Ρετεγιό, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών.

Είναι προφανές ότι η τράπουλα στη γαλλική αστική πολιτική σκηνή ανακατεύεται. Ο ισχυρός πόλος του Μακρόν δεν υπάρχει πια, η Δεξιά των Ρεπουμπλικανών έχει τα χάλια της, η λεγόμενη Αριστερά διασπάστηκε αμέσως εις τα εξ ων συνετέθη προεκλογικά και η Ακροδεξιά της Λεπέν κινδυνεύει να πάει στις προεδρικές εκλογές χωρίς τη Λεπέν υποψήφια.

Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφια για την προεδρία το 2027, εφόσον το εφετείο δεν ακυρώσει την πενταετή εκλογική απαγόρευση που της επιβλήθηκε πρωτόδικα για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων. Το εφετείο θα εκδικάσει την υπόθεσή της τον Γενάρη, όμως η απόφαση δε θα βγει πριν από τον Σεπτέμβρη του 2026. Αν προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό με δικαιώσει μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ αργά για μια σωστή προεδρική καμπάνια, δήλωσε χτες η Λεπέν. «Δεν πρόκειται να το αφήσω αυτό να σέρνεται», κατέληξε, υπονοώντας με παράπονο ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη στον «ζεν πρεμιέ της Ακροδεξιάς», τον τριαντάχρονο «προτεζέ» της Ζορντάν Μπαρντελά. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί γι’ αυτήν, καθώς την Τρίτη το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την έφεσή της κατά της αποπομπής της από το δημοτικό συμβούλιο στο Πα-ντε-Καλέ.

Ο Μελανσόν, που φιλοδοξεί να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα είναι το 2027 76 ετών και θα έχει απέναντί του κατά πάσα πιθανότητα τον 30χρονο ακροδεξιό Μπαρντελά και τον 48χρονο «σταρ» των σοσιαλδημοκρατών Ραφαέλ Γκλικσμάν (ευρωβουλευτή σήμερα), που τον σπρώχνει το μιντιακό σύστημα και μεγάλο κομμάτι της γαλλικής κεφαλαιοκρατίας. Δύσκολα θα περνούσε στο δεύτερο γύρο, με βάση το σημερινό σκηνικό. Οπότε ο Γκλικσμάν θα μπορούσε να νικήσει, με βάση τη γνωστή λογική «όλοι μαζί στο δεύτερο γύρο κατά των Λεπενιστών», και οι σοσιαλδημοκράτες να ξαναβρεθούν με την προεδρία στα χέρια τους.

Μ’ αυτούς τους υπολογισμούς γίνονται οι καντρίλιες των γαλλικών αστικών πολιτικών κομμάτων, σε μια εποχή εξ αντικειμένου μεταβατική, καθώς κλείνει ο κύκλος του μακρονισμού. Πάνω στις καντρίλιες τους, όμως, πέφτει βαριά η σκιά της κοινωνικής απειλής. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανατολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που ήταν σημαία του Μακρόν και την ψήφισε το 2023 ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που επιτρέπει την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, αναδείχτηκε σε όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης Λεκορνί. Κανένα κόμμα (πλην των Μακρονιστών και των Ρεπουμπλικανών) δε δεχόταν να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 χρόνια. Η Ανυπότακτη Γαλλία, που καταψήφισε την αναστολή, δεν υποστήριζε, φυσικά, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά ζητούσε την κατάργηση και όχι την αναστολή της.

Τίποτα, όμως, δεν ολοκληρώνεται όταν οι εργατικοί αγώνες δεν οδηγούν άμεσα στη νίκη, αλλά ο απόηχός τους διαμεσολαβείται από τα αστικά κόμματα. Ο Φιλίπ Αζιόν, που πήρε φέτος το Νόμπελ Οικονομίας (μαζί με άλλους) και έχει διατελέσει σύμβουλος του Μακρόν, δήλωσε πριν από λίγο καιρό πως η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα αποτρέψει τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς στην εξουσία, σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών. Το κόστος της αναστολής της μεταρρύθμισης θα είναι μικρότερο από την αστάθεια που θα προκαλούσε μία ακόμη κυβερνητική κατάρρευση, επισήμανε.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε κατά διάνοια μομφή στη γαλλική εργατική τάξη και τον πολύμηνο αγώνα που έδωσε ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Απλά επισημαίνουν τα στενά όρια της άσκησης πίεσης στα αστικά πολιτικά κόμματα. Η απειλή των εργατικών αγώνων είναι αυτή που έχει προκαλέσει την κρίση στο πολιτικό σύστημα της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας. Προκειμένου να ελεγχτεί η πολιτική κρίση, ακόμα και ο αλαζόνας βοναπαρτίσκος Μακρόν δέχτηκε να βάλει στο ράφι τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του. Την ψήφισε με δικτατορικό τρόπο, την έβαλε στο ράφι με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ ο Λεκορνί υποχρεώθηκε να υποσχεθεί ότι δε θα ξανανομοθετήσει παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος.

Μόλις ελεγχτεί η πολιτική κρίση και γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2027, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα κατέβει και πάλι από το ράφι. Αν δεν καταργηθεί με νόμο, από 1.1.2028 θα ισχύσει κανονικά. Η γαλλική εργατική τάξη θα βρεθεί και πάλι μπροστά στην ίδια πρόκληση.

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο…κι η κοπριά στα λάχανα
Επόμενο άρθρο Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

Σχετικά Αρθρα

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

Διεθνή 6 Μαρ 2026, 09:49

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 17:18

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 13:04

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 11:44

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

Διεθνή 5 Μαρ 2026, 08:44

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

Διεθνή 4 Μαρ 2026, 13:05
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
Ιστορία

5 Μάρτη 1943: Παλλαϊκός ξεσηκωμός, υπό την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, ακύρωσε την πολιτική επιστράτευση από τους ναζί

5 Μαρ 2026, 06:14
Ιστορία

Ιωσήφ Στάλιν: Επαναστάτης, κομμουνιστής, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, κλασικός του μαρξισμού

73 χρόνια από το θάνατό του

5 Μαρ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Μάρτη

5 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

4 Μαρ 2026, 23:16
Κόντρες

Ο Κίμων πέθανε στην Κύπρο

4 Μαρ 2026, 21:52
Πολιτική

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

4 Μαρ 2026, 20:20
Εργατικά

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

4 Μαρ 2026, 18:02
Διεθνή

Ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας παραδέχεται ότι το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ του

Φουντώνει η ανησυχία στις ΗΠΑ για έναν πόλεμο που εξαπέλυσαν και δεν κερδίζουν

4 Μαρ 2026, 13:05
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

4 Μαρ 2026, 09:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Μάρτη

4 Μαρ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

Ευρωπαϊκή ημέρα λογοθεραπείας.
Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των δικαίων.
Γκάνα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1957).
Γκουάμ: Ημέρα ανακάλυψης (1521).
1906: Η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1910: Εξέγερση αγροτών στο Κιλελέρ. Με προτροπή μεγαλοτσιφλικάδων ο στρατός σκοτώνει δύο αγρότες έπειτα από επεισόδια με τους σιδηροδρομικούς. Αλλοι δυο νεκροί στο χωριό Τσουλάρ μετατρέπουν σε φονική μάχη το συλλαλητήριο που οργανωνόταν την ίδια μέρα στη Λάρισα. Από τη βίαιη επέμβαση του στρατού υπήρξαν δεκάδες νεκροί και τραυματίες.
1910: Η γερμανική αστυνομία δολοφονεί επιτόπου σοσιαλιστές που πήραν μέρος σε διαδήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των γυναικών για ψήφο.
1964: Πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος.
1976: Βόμβες σε έξι λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ στο Μπραχάμι (ΕΛΑ).
1994: Πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo