Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
  • Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία
  • Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του
  • Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
  • Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις
  • Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Νοέ 2025, 19:39

Σε μια εξευτελιστική για τον Μακρόν διαδικασία, η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε χτες την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ως το 2027. Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς θα διεξαχτούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές. Υπέρ της πρότασης τάχτηκαν 255 βουλευτές (μεταξύ αυτών και του κόμματος της Λεπέν), ενώ την καταψήφισαν 146 (μεταξύ αυτών και εκείνοι της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν) – σε σύνολο 577 βουλευτών.

Η διαδικασία ήταν εξευτελιστική για τον Μακρόν, γιατί αυτός ήταν που ψήφισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση με την αύξηση των ορίων ηλικίας, αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες και την οργή της γαλλικής εργατικής τάξης και καταστέλλοντας με ωμή βία τις κινητοποιήσεις της. Τώρα, βάζει τον ψηφισμένο νόμο στο ράφι, για να διασώσει την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνί – ουσιαστικά για να διασώσει την ολοκλήρωση της θητείας του, γιατί με τις κυβερνήσεις του να καταψηφίζονται η μία μετά την άλλη, θα σερνόταν αναγκαστικά σε πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ήταν ο βασικός όρος που έθεσαν οι σοσιαλδημοκράτες του PS, που προσπαθούν να ανακάμψουν υπό την ηγεσία του Ολιβιέ Φορ. Ο Φορ, αφού οδήγησε τους σοσιαλδημοκράτες στο «Νέο Αριστερό Μέτωπο», σε σύγκρουση με μια μεγάλη πτέρυγα του κόμματός του, και είδε το PS να αυξάνει τις έδρες του και στην Ευρωβουλή και στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, διέλυσε επί της ουσίας το «Μέτωπο» και κάνει αυτόνομο παιχνίδι, με στόχο να μαζέψει το PS ένα μεγάλο μέρος των σοσιαλδημοκρατών που είχαν ακολουθήσει τον Μακρόν και θα βρεθούν ξεκρέμαστοι, καθώς μακρονιστές χωρίς τον Μακρόν δε θα υπάρξουν.

Ακολουθώντας αυτή την τακτική, ο Φορ μπήκε σε παζάρι με τους μακρονιστές και αντάλλαξε την ανοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην κυβέρνηση Λεκορνί με την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης για δύο χρόνια.

«Η αναστολή ισχύει μόνο μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2028. Αλλά ένα τοτέμ του Μακρονισμού έπεσε και η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επόμενων προεδρικών εκλογών», έγραψε, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το PS από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές: «ψηφίστε τον δικό μας υποψήφιο, για να καταργηθεί οριστικά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση».

«Μια νίκη για τα 3,5 εκατομμύρια Γάλλους που θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα”, έγραψε σε ανάρτησή του το PS, ενώ ο Φορ, εφαρμόζοντας την τακτική του διμέτωπου, επιτέθηκε στην Ανυπότακτη Γαλλία (με την οποία, κατά τα άλλα, είναι σύμμαχοι στο Νέο Αριστερό Μέτωπο) για την επιλογή της να ψηφίσει κατά της αναστολής. «Στο όνομα της “μεγάλης βραδιάς”, δεν πρέπει να δεχτούμε μια άμεση και θετική εξέλιξη για εκατομμύρια μελλοντικούς συνταξιούχους! Όχι στην ΑΠΟΧΗ, στην ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ!“, έγραψε ο Φορ στο X.

Το μήνυμα είναι προφανές: «ο Μελανσόν και το κόμμα του είναι ανεύθυνοι λογάδες, ενώ εμείς κάνουμε πολιτική με άμεσα οφέλη για τους εργαζόμενους».

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το κόμμα της Λεπέν. Αντίθετα, η παραδοσιακή Δεξιά, σύμμαχος του Μακρόν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καταψήφισε την αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. «Αυτή η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είναι μια συνθηκολόγηση. Είμαι τρομοκρατημένος από τη δειλία της κυβέρνησης, η οποία μόλις θυσίασε το μέλλον των νεότερων γενεών μας στο βωμό της πολιτικής της επιβίωσης», έγραψε ο Μπρουνό Ρετεγιό, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών.

Είναι προφανές ότι η τράπουλα στη γαλλική αστική πολιτική σκηνή ανακατεύεται. Ο ισχυρός πόλος του Μακρόν δεν υπάρχει πια, η Δεξιά των Ρεπουμπλικανών έχει τα χάλια της, η λεγόμενη Αριστερά διασπάστηκε αμέσως εις τα εξ ων συνετέθη προεκλογικά και η Ακροδεξιά της Λεπέν κινδυνεύει να πάει στις προεδρικές εκλογές χωρίς τη Λεπέν υποψήφια.

Η Λεπέν ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφια για την προεδρία το 2027, εφόσον το εφετείο δεν ακυρώσει την πενταετή εκλογική απαγόρευση που της επιβλήθηκε πρωτόδικα για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων. Το εφετείο θα εκδικάσει την υπόθεσή της τον Γενάρη, όμως η απόφαση δε θα βγει πριν από τον Σεπτέμβρη του 2026. Αν προσφύγω στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό με δικαιώσει μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ αργά για μια σωστή προεδρική καμπάνια, δήλωσε χτες η Λεπέν. «Δεν πρόκειται να το αφήσω αυτό να σέρνεται», κατέληξε, υπονοώντας με παράπονο ότι θα παραδώσει τη σκυτάλη στον «ζεν πρεμιέ της Ακροδεξιάς», τον τριαντάχρονο «προτεζέ» της Ζορντάν Μπαρντελά. Οι οιωνοί πάντως δεν είναι καλοί γι’ αυτήν, καθώς την Τρίτη το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την έφεσή της κατά της αποπομπής της από το δημοτικό συμβούλιο στο Πα-ντε-Καλέ.

Ο Μελανσόν, που φιλοδοξεί να εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα είναι το 2027 76 ετών και θα έχει απέναντί του κατά πάσα πιθανότητα τον 30χρονο ακροδεξιό Μπαρντελά και τον 48χρονο «σταρ» των σοσιαλδημοκρατών Ραφαέλ Γκλικσμάν (ευρωβουλευτή σήμερα), που τον σπρώχνει το μιντιακό σύστημα και μεγάλο κομμάτι της γαλλικής κεφαλαιοκρατίας. Δύσκολα θα περνούσε στο δεύτερο γύρο, με βάση το σημερινό σκηνικό. Οπότε ο Γκλικσμάν θα μπορούσε να νικήσει, με βάση τη γνωστή λογική «όλοι μαζί στο δεύτερο γύρο κατά των Λεπενιστών», και οι σοσιαλδημοκράτες να ξαναβρεθούν με την προεδρία στα χέρια τους.

Μ’ αυτούς τους υπολογισμούς γίνονται οι καντρίλιες των γαλλικών αστικών πολιτικών κομμάτων, σε μια εποχή εξ αντικειμένου μεταβατική, καθώς κλείνει ο κύκλος του μακρονισμού. Πάνω στις καντρίλιες τους, όμως, πέφτει βαριά η σκιά της κοινωνικής απειλής. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανατολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που ήταν σημαία του Μακρόν και την ψήφισε το 2023 ενεργοποιώντας το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που επιτρέπει την παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, αναδείχτηκε σε όρο για την επιβίωση της κυβέρνησης Λεκορνί. Κανένα κόμμα (πλην των Μακρονιστών και των Ρεπουμπλικανών) δε δεχόταν να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα εφάρμοζε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 χρόνια. Η Ανυπότακτη Γαλλία, που καταψήφισε την αναστολή, δεν υποστήριζε, φυσικά, τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά ζητούσε την κατάργηση και όχι την αναστολή της.

Τίποτα, όμως, δεν ολοκληρώνεται όταν οι εργατικοί αγώνες δεν οδηγούν άμεσα στη νίκη, αλλά ο απόηχός τους διαμεσολαβείται από τα αστικά κόμματα. Ο Φιλίπ Αζιόν, που πήρε φέτος το Νόμπελ Οικονομίας (μαζί με άλλους) και έχει διατελέσει σύμβουλος του Μακρόν, δήλωσε πριν από λίγο καιρό πως η αναστολή της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα αποτρέψει τον κίνδυνο ανόδου της Ακροδεξιάς στην εξουσία, σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών. Το κόστος της αναστολής της μεταρρύθμισης θα είναι μικρότερο από την αστάθεια που θα προκαλούσε μία ακόμη κυβερνητική κατάρρευση, επισήμανε.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε κατά διάνοια μομφή στη γαλλική εργατική τάξη και τον πολύμηνο αγώνα που έδωσε ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν. Απλά επισημαίνουν τα στενά όρια της άσκησης πίεσης στα αστικά πολιτικά κόμματα. Η απειλή των εργατικών αγώνων είναι αυτή που έχει προκαλέσει την κρίση στο πολιτικό σύστημα της ιμπεριαλιστικής Γαλλίας. Προκειμένου να ελεγχτεί η πολιτική κρίση, ακόμα και ο αλαζόνας βοναπαρτίσκος Μακρόν δέχτηκε να βάλει στο ράφι τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του. Την ψήφισε με δικτατορικό τρόπο, την έβαλε στο ράφι με κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ ο Λεκορνί υποχρεώθηκε να υποσχεθεί ότι δε θα ξανανομοθετήσει παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση με το άρθρο 49.3 του Συντάγματος.

Μόλις ελεγχτεί η πολιτική κρίση και γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2027, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα κατέβει και πάλι από το ράφι. Αν δεν καταργηθεί με νόμο, από 1.1.2028 θα ισχύσει κανονικά. Η γαλλική εργατική τάξη θα βρεθεί και πάλι μπροστά στην ίδια πρόκληση.

Εκτύπωση 🖨
ΓΑΛΛΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο…κι η κοπριά στα λάχανα
Επόμενο άρθρο Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

Σχετικά Αρθρα

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

Διεθνή 25 Δεκ 2025, 10:25

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

Διεθνή 24 Δεκ 2025, 18:31

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

Διεθνή 24 Δεκ 2025, 11:50

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

Διεθνή 23 Δεκ 2025, 12:06

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Διεθνή 22 Δεκ 2025, 19:56

Η σιωπηλή κατάρρευση των φραγμών κατά της ομαλοποίησης

Διεθνή 20 Δεκ 2025, 09:13
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

26 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές ψάχνουν προσχήματα για να συνεχίσουν τη γενοκτονία

25 Δεκ 2025, 10:25
Πολιτική

Το φτύσιμο ήταν όλο δικό του

25 Δεκ 2025, 06:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη

25 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Χαμάς: Απορρίπτουμε την κηδεμονία, τον αφοπλισμό και κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές παλαιστινιακές υποθέσεις

24 Δεκ 2025, 18:31
Παιδεία

Οι θύτες τιμωρούν το θύμα, χωρίς γιατριά της αιτίας

Για την 16χρονη που τραυμάτισε συμμαθήτριά της

24 Δεκ 2025, 18:04
Εργατικά

ΑΔΕΔΥ: Συμπαράσταση στην Παρασκευή Τυχεροπούλου

24 Δεκ 2025, 11:58
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Νετανιάχου και οι άθλιες ορντινάντσες του

24 Δεκ 2025, 11:50
Καταστολή

Ιμπεριαλισμός, κρατική καταστολή και απελάσεις: το κράτος επιστρέφει τα θύματα του πίσω στον όλεθρο

24 Δεκ 2025, 07:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Δεκέμβρη

24 Δεκ 2025, 00:01
Κόντρες

Τα κάλαντα της αμερικανοδουλείας

23 Δεκ 2025, 20:42
Οικονομία

Ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ: Για να συνεχιστεί το θεάρεστο έργο της εγκληματικής οργάνωσης

23 Δεκ 2025, 19:55
Διεθνή

Ζορίζονται οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή

Ανοιχτοί σε σχέσεις μόνο αν το Ισραήλ φερθεί σαν «κανονική χώρα», δηλώνει σαουδάραβας αξιωματούχος

23 Δεκ 2025, 12:06
Καταστολή

Πετάνε στο δρόμο τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

23 Δεκ 2025, 09:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Δεκέμβρη

23 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι υποχωρούν λόγω της άτεγκτης στάσης της Παλαιστινιακής Αντίστασης

22 Δεκ 2025, 19:56
Καταστολή

Δικαίωση για οικογένεια σύριων προσφύγων: αποκαλύπτεται ο πραγματικός ρόλος του Frontex

22 Δεκ 2025, 18:16
Εργατικά

Απολυταρχικού τύπου διάταξη για να αποτρέπεται η «μονιμοποίηση» συμβασιούχων των δήμων

Οταν τα δημοτικά όργανα αρνούνται να ασκήσουν ένδικα μέσω κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συμβασιούχους, θα υποχρεώνονται να το κάνουν οι δικηγόροι των δήμων!

22 Δεκ 2025, 12:03
Πολιτική

Στο φέουδο του Μπέου δεν χωρεί κρατικός έλεγχος

22 Δεκ 2025, 10:33
Πολιτική

Μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Πετρούπολη – «Ο φασισμός δεν χωρά στην εκπαίδευση»

22 Δεκ 2025, 09:10
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη

1862: Απαγχονίζονται 38 εξεγερμένοι Ινδιάνοι Santee στο Mankato (ΗΠΑ).

1893: Γεννιέται ο Μάο Τσε Τουνγκ.

1943: Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από τον κόμη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

1943: Πεθαίνει ο Δημήτριος Γληνός.

1970: Αφήνονται ελεύθεροι 305 εκτοπισμένοι από τη δικτατορία.

1979: Σοβιετικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν.

1997: Πεθαίνει ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ευ. Βενιζέλος: Επιτρέψτε μου έναν προσωπικό τόνο, έχω επιδείξει εγώ ποτέ κάποια πολιτική φιλοδοξία; Γιατί μόνο βάρη έχω αναλάβει στην πολιτική μου διαδρομή. (…) Δεν νομίζω ότι επιδίωξα ποτέ κάποιο αξίωμα το οποίο θα είναι χαριστικό ή εύκολο, ανέλαβα ευθύνες και νομίζω ότι ο καθένας θα κριθεί στο τέλος, στον απολογισμό της ζωής του με βάση αυτά τα οποία ξεπερνούν τη συγκυρία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δεν είστε πολιτικός πια;

Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς είμαι πολιτικός. (…)

Ευ. Βενιζέλος: Η αυτοδυναμία πιστεύω ότι έχει κλείσει τον κύκλο της στην Ελλάδα. (…)

Χρ. Κούτρας: Όχι. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν κληθεί, θα πει, είμαι εδώ;

Ευ. Βενιζέλος: Από ποιους να κληθεί;

Χρ. Κούτρας: Από τα κόμματα τα οποία μπορεί να αποφασίσουν να κάνουν μία συνεργασία.

Ευ. Βενιζέλος: Τα κόμματα εάν θεωρήσουν ότι πρέπει να απευθυνθούν σε άλλα πρόσωπα, τα πρόσωπα, μεταξύ αυτών και εγώ, δεν παριστάνω τώρα τον σεμνότυφο, θα κρίνουμε αν μπορούμε να προσφέρουμε κάτι.

Χρ. Κούτρας: Εκείνη τη στιγμή.

Ευ. Βενιζέλος: Εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, εάν υπάρχουν συσχετισμοί, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αλλά δεν θα έλεγε κανείς όχι σε μία παρόμοια περίσταση. (…)

Χρ. Κούτρας: Αυτό βλέπετε ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους καταρχάς διαφάνειας, για λόγους δημοκρατικής ας το πούμε αισθητικής, για λόγους συμμετοχής και συναντίληψης, για λόγους νομιμοποίησης και γιατί δεν μπορεί η χώρα να πορεύεται συγκρουσιακά. (…)

Γ. Ντσούνος: Άρα με βάση το δικό σας σκεπτικό θα πάμε σε συνεργασία. Συνεργασία ποιων; Αν είναι πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Θα το κρίνουν τα κόμματα, εγώ δεν είμαι εδώ ούτε κανείς που έχει διατελέσει πολιτικός πρώτης γραμμής είμαστε εδώ για να πούμε στα κόμματα τι θα κάνουν. (…) Τα κόμματα ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς παρακολουθούμε, εγώ προσωπικά παρακολουθώ με σεβασμό, απόλυτο σεβασμό το πώς εξελίσσεται η δημοκρατική διαδικασία. (…)

Χρ. Κούτρας: Δηλώνετε όμως παρών να κληθείτε υπό προϋποθέσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλω το ΠΑΣΟΚ να είναι όσο γίνεται ψηλότερα, (…) αλλά δεν μιλώ τώρα ως ΠΑΣΟΚ ή μόνο για το ΠΑΣΟΚ, μιλώ για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού φάσματος και με ενδιαφέρει να λειτουργεί το δημοκρατικό τόξο, το συνταγματικό τόξο.

(Θέλει η που@@@α να κρυφτεί μα η χαρά δεν την αφήνει. Ο Βενιζέλος βγήκε σε κανάλι για να πει ότι προσφέρεται για πρωθυπουργός της επόμενης κυβέρνησης, υπό οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν κάνει τον κλασικό διαχωρισμό «πρόοδος-συντήρηση», αλλά το διαχωρισμό «εντός – εκτός συνταγματικού τόξου». Με όλους, πλην νεοναζιστών, φτάνει να τον κάνουν πρωθυπουργό. Μιλάμε για υπερ-μπαλαντέρ. Χρησιμοποίησε την αναμφισβήτητη ρητορική του δεινότητα με τρόπο που να μην αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για τις προσδοκίες του. Από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν τον έκανε πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει για να ικανοποιήσει τον άκρατο ναρκισσισμό του είναι να γίνει πρωθυπουργός μιας -ακόμα και βραχύβιας- συμμαχικής κυβέρνησης. Στα 70 του έστω. Θα το πετύχει; Συνήθως δεν πετυχαίνει μεγάλους στόχους. Εχασε πανηγυρικά από τον ΓΑΠ στις εκλογές για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που ο ίδιος προκάλεσε. Μετά έγινε μνημονιακός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πρώτα με τον Παπαδήμο, μετά τον Σαμαρά, έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο για να το δει να εξαερώνεται επί προεδρίας του και μετά είδε τη Φώφη να ψηλοανεβάζει το ποσοστό του. Πρόκειται για μόνιμο λούζερ, με τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ώστε να θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός… του χρωστάει. Από τη στιγμή που κατέθεσε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός συμμαχικής κυβέρνησης, είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά στο πολιτικό προσκήνιο, επιτιθέμενος με το δικό του στιλ κατά του Μητσοτάκη, συμπληρώνοντας τους Σαμαρά-Καραμανλή)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo