Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πολύ κλάμα τα σιώνια
  • Λόγος στην αγορά των ερειπίων*
  • Σκληρή διαπραγμάτευση για τα «βαριά ονόματα»
  • «Πεθαίνουμε ένα εκατομμύριο φορές, αλλά κανένας δε θα μπορέσει να μας νικήσει»!
  • Αβέρτα υπέγραφε παρανομίες ο «Μάκης» – «Ε, και;»…
  • Salam…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Τριετίες: Ρύθμιση προστασίας των καπιταλιστών και παγίωσης της ληστείας των εργατών
Εργατικά

Τριετίες: Ρύθμιση προστασίας των καπιταλιστών και παγίωσης της ληστείας των εργατών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Σεπ 2023, 13:03

Η αναγγελία έγινε από τον Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και από τον τρόπο που τη χειρίστηκε το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου ήταν φανερό ότι το «ξεπάγωμα των τριετιών» θα ήταν το βαρύ πυροβολικό της κυβερνητικής προπαγάνδας, σε μια προσπάθεια ν’ αντισταθμίσει την οργή για το διπλό έγκλημα (φονικές-καταστροφικές πυρκαγιές και φονικές-καταστροφικές πλημμύρες), αλλά και για την ακρίβεια που εξανεμίζει τα εργατικά εισοδήματα.

Προτού ακόμα ανέβουν στο βήμα της συνέντευξης Τύπου ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης με τους υφυπουργούς του και τους γενικούς γραμματείς (ανάμεσά τους η Στρατινάκη, ο «εγκέφαλος» όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων επί ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαροβενιζέλων, Μητσοτάκη), τα παπαγαλάκια είχαν εφοδιαστεί με τους πίνακες της Στρατινάκη και προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τους εργάτες και τους υπόλοιπους μισθωτούς εργαζόμενους.

Με την τροπολογία που θα εισαχθεί στο νομοσχέδιο-τερατούργημα του Γεωργιάδη που συζητείται στη Βουλή, καταργούνται τόσο τα αναδρομικά του παγωμένου επιδόματος τριετιών όσο και η καταβολή του επιδόματος τριετιών από τον Γενάρη του 2024. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εισάγει πρόωρα αυτή την επαίσχυντη τροπολογία για να μην διεκδικήσουν οι εργάτες την πληρωμή των αναδρομικών και την καταβολή του επιδόματος τριετιών από τον Γενάρη του 2024. Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι τριετίες πάγωσαν από τις 14 Φλεβάρη του 2012, με τη διαβόητη 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 38Α/28.2.2012) της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου (μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη συνέχιζαν να τη στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ).

PYS_6_2012

Το άρθρο 4 αυτού του μνημονιακού τερατουργήματος προβλέπει (η έμφαση δική μας):

«Από 14−2−2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως ενδεικτικά το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στηνΈρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ».

Από την προσεκτική ανάγνωση του άρθρου 4 γίνεται φανερό ότι δεν καταργήθηκε η καταβολή του επιδόματος των τριετιών, αλλά ανεστάλη μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πλησιάζει ο χρόνος που η ανεργία (όχι η πραγματική, βέβαια) θα πέσει κάτω από το 10% (10,8% τη δίνουν σήμερα) και επομένως, μετά την άρση της αναστολής καταβολής των τριετιών, οι καπιταλιστές- εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν τα αναδρομικά των τριετιών που έχασαν οι εργάτες και να καταβάλλουν το επίδομα τριετιών σύμφωνα με την πραγματική προϋπηρεσία που έχει κάθε μισθωτός.

Τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επαίσχυντη τροπολογία που προωθεί και που την παρουσιάζει σαν… φιλεργατικό μέτρο;

  • Πρώτο, απαλλάσσει τους καπιταλιστές-εργοδότες από την υποχρέωσή τους να καταβάλουν τα αναδρομικά για την περίοδο από τις 15 Φλεβάρη του 2012 μέχρι την 1η Γενάρη του 2024.
  • Δεύτερο, μηδενίζει την προϋπηρεσία των εργατών για το διάστημα από τις 15 Φλεβάρη του 2012 μέχρι την 1η Γενάρη του 2024. Η προϋπηρεσία για τη θεμελίωση του δικαιώματος της 1ης τριετίας θα αρχίσει να μετράει από την 1η Γενάρη του 2024.

Η αναστολή της καταβολής του επιδόματος τριετιών επιβλήθηκε με τον μνημονικό νόμο 4046/2012, όμως ούτε η Κομισιόν, ούτε το Eurogroup, ούτε η ΕΚΤ θα εγείρουν ζήτημα παραβίασης της συμφωνημένης πολιτικής με αυτή την πρόωρη εφαρμογή ενός μνημονιακού μέτρου, γιατί η ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι υπέρ των καπιταλιστών-εργοδοτών και σε βάρος των εργατών.

Οι εργάτες, όχι μόνο θα χάσουν τα αναδρομικά από τη 12χρονη μη πληρωμή του επιδόματος τριετιών, αλλά θα έχουν μείωση και στις συντάξεις τους λόγω της τεχνητής μείωσης των συντάξιμων αποδοχών από το μη υπολογισμό των αποδοχών του επιδόματος τριετιών.

Είναι χαρακτηριστική η πρεμούρα του Γεωργιάδη στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου να καθησυχάσει τους καπιταλιστές, θυμίζοντάς τους ότι τους χαρίζει τα αναδρομικά μιας δωδεκαετίας, αλλά και την προϋπηρεσία που ήδη έχουν οι εργάτες τους.

Στην εισαγωγική του ομιλία κατέληξε με νόημα: «Θα ήταν μεγάλη ανοησία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας από την άλλη πλευρά, εάν τινάζαμε στον αέρα αυτή μας την καλή πορεία, για να ακουστούμε ευχάριστοι και τελικά να διακινδυνεύσουμε και όλα τα προηγούμενα τα οποία με τόσες μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού έχουμε επιτύχει. Η ρύθμιση λοιπόν που φέρουμε είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική τους εξέλιξη, αλλά λαμβάνει υπόψιν και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και άρα τη συνέχεια της καλής πορείας που έχουμε μέχρι σήμερα».

Και στη φάση των δημοσιογραφικών ερωτήσεων (λέμε τώρα), επανέλαβε πάλι με νόημα: «Να θυμάστε η απόφαση είναι ισορροπημένη. Το λέω για να μην δημιουργηθεί ανησυχία μιας τρομακτικής επιβάρυνσης στον ιδιωτικό τομέα. Δεν πάμε σε κάτι τέτοιο. Πάμε σε μια πιο δίκαιη εφαρμογή του μέτρου σταθμίζοντας και την ανάγκη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό σας είπα και στην αρχή ότι ρητά θα προβλέπουμε τη μη αναδρομικότητα».

Το επίδομα τριετιών 

Οι τριετίες που δικαιούνται οι εργάτες και οι εργαζόμενοι προβλέπονται από την ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με τις ΕΓΣΣΕ μέχρι το Φλεβάρη του 2012, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι που υπάγονται σ’ αυτήν δικαιούνται 6 τριετίες και 5% στον κατώτατο μισθό ή μεροκάματο για κάθε τριετία. Δηλαδή, οι εργάτες και εργαζόμενοι που άρχισαν να δουλεύουν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν το Γενάρη του 2024 τα επιδόματα τεσσάρων τριετιών, δηλαδή το 20% του κατώτατου μισθού και μεροκάματου. Αυτοί που άρχισαν να δουλεύουν πριν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν μέχρι έξι τριετίες, δηλαδή το 30%!

Παραθέτουμε την ΕΓΣΣΕ 2008-2009 που προβλέπει έξι τριετίες:

EGSSE_2008-2009

Στις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ) μέχρι το Φλεβάρη του 2012 προβλέπεται διαφορετικός αριθμός τριετιών. Για παράδειγμα, στις ΚΣΣΕ των Οικοδόμων προβλέπονται 7 τριετίες και 5% για κάθε τριετία. 

KSSE_oikodomon_2006
ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΛΔΟΜΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ 5P06_R06

Ετσι, οι οικοδόμοι που άρχισαν να δουλεύουν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν τον Γενάρη του 2024, εκτός από τα αναδρομικά, και το 20% του μεροκάματου που προβλέπεται από την ΚΣΣΕ, ενώ αυτοί που άρχισαν να δουλεύουν πολύ πριν από τις 15 Φλεβάρη του 2012 θα χάσουν τον Γενάρη του 2024 τα αναδρoμικά και επτά τριετίες, δηλαδή το 35% του μεροκάματου που προβλέπεται από την ΚΣΣΕ.

Τον Γενάρη του 2027, οι εργάτες και εργαζόμενοι δεν θα πάρουν όλη την τριετία ή μέρος αυτής. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις καταβαλλόμενες αποδοχές, με τις οποίες θα γίνει συμψηφισμός. Η Στρατινάκη έδωσε και παραδείγματα για το «πώς θα λειτουργήσει ο συμψηφισμός αν υπάρχουν υπερβάλλουσες καταβαλλόμενες αποδοχές». 

Με το θράσος των μνημονιακών μαντρόσκυλων, ο υφυπουργός Τσακλόγλου, από τα πρωτοπαλίκαρα του Σημίτη παλαιότερα, υπερασπίστηκε την κακόφημη 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 2012: «Οταν θεσπίστηκε το «πάγωμα», η κατάσταση στην ελληνική οικονομία ήταν πολύ άσχημη. Ηταν ένα μέτρο το οποίο ουσιαστικά αποσκοπούσε σε κάποια μείωση του μισθολογικού κόστους και ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας εκ μέρους των ελληνικών επιχειρήσεων»!

Ο Γεωργιάδης δεν δίστασε να σχετικοποιήσει για μια ακόμα φορά τους εργάτες, υποδεικνύοντάς τους ως τα υποζύγια της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε κάθε φάση της καπιταλιστικής κρίσης: «Εάν δούμε την ανεργία να ανεβαίνει προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι απολύτως προφανές σας είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας. (…) Εάν είχαμε έκρηξη της ανεργίας προφανώς μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα θα έπρεπε να ληφθούν»!

Πρόκειται για μια ακόμα αντεργατική ρύθμιση, που πλήττει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η εργατική τάξη πρέπει να αγωνιστεί για να μην περάσει. Και να κλείσει τ’ αυτιά της στο τραγούδι των δικηγορικών Σειρήνων, που θ’ αρχίσουν να τραγουδούν και πάλι το άσμα «Να προσφύγουμε στο ΣτΕ». Το δικαστήριο που υπερασπίζεται «το δίκαιο του μονάρχη».

Εκτύπωση 🖨
ΠΥΣ 6/2012 ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 19 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθρο Ο ποιητής ΣτέΚας κατατρόπωσε τον ποιητή Φανφάρα

Σχετικά Αρθρα

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

Εργατικά 9 Οκτ 2025, 12:04

Ακαδημίες Επαγγελματικής Κατάρτισης: Η Επαγγελματική Εκπαίδευση-Κατάρτιση απευθείας στα νύχια των καπιταλιστών

Εργατικά 24 Σεπ 2025, 08:55

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού Κατερίνας Πανδή

Εργατικά 18 Σεπ 2025, 12:01

ΟΙΕΛΕ: Σωρεία εκδικητικών απολύσεων και βάναυσες εργασιακές συνθήκες στο ξένο ιδιωτικό σχολείο Campion School

Εργατικά 12 Σεπ 2025, 20:10

Η μαχόμενη εκπαίδευση θα ακυρώσει και την τρομοκρατία της απειλής απόλυσης όσων αρνηθούν την αξιολόγηση

Με αποφασιστικότητα στην απεργία-αποχή

Εργατικά 11 Σεπ 2025, 18:59

Διώξεις εκπαιδευτικών το κατακαλόκαιρο

Εργατικά 1 Σεπ 2025, 08:26
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Πολύ κλάμα τα σιώνια

10 Οκτ 2025, 20:16
Διεθνή

Λόγος στην αγορά των ερειπίων*

10 Οκτ 2025, 19:10
Διεθνή

Σκληρή διαπραγμάτευση για τα «βαριά ονόματα»

10 Οκτ 2025, 18:43
Διεθνή

«Πεθαίνουμε ένα εκατομμύριο φορές, αλλά κανένας δε θα μπορέσει να μας νικήσει»!

Η Μεγάλη Επιστροφή Νο 2 - Οι εκτοπισμένοι επιστρέφουν στην Πόλη της Γάζας και το βορρά

10 Οκτ 2025, 14:53
Αγροτικά

Αβέρτα υπέγραφε παρανομίες ο «Μάκης» – «Ε, και;»…

10 Οκτ 2025, 14:23
Πολιτισμός

Salam…

10 Οκτ 2025, 10:44
Εκδηλώσεις

Σήμερα στην Κόντρα: Μια συζήτηση σε μια καυτή επικαιρότητα

10 Οκτ 2025, 09:59
Παιδεία

Μουσικό Σχολείο Αθήνας: Πρακτορείο ακυρώνει στο παρά πέντε δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών

Απελπισία και οργή από γονείς και μαθητές

10 Οκτ 2025, 07:58
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

10 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο γίγαντας λαός σηκώνεται μέσα από τα ερείπια, πανηγυρίζει για τη νίκη, δοξάζει την Αντίσταση

9 Οκτ 2025, 22:23
Καταστολή

Νέα αναβολή: Συνεχίζεται η δικαστική ομηρία των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17.11.2020

9 Οκτ 2025, 20:40
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβει νέες εστίες

9 Οκτ 2025, 19:21
Διεθνή

Δίκτυο Samidoun: 7 Οκτώβρη, Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα: Η σημερινή παλαιστινιακή επανάσταση που αντιστέκεται σε δύο χρόνια γενοκτονίας και τα επείγοντα καθήκοντα του κινήματός μας

9 Οκτ 2025, 13:38
Εργατικά

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

9 Οκτ 2025, 12:04
Διεθνή

Oι σιωναζιστές εγκαταλείπουν τους δωσίλογους – Αρνούνται να τους πάρουν στο Ισραήλ

9 Οκτ 2025, 11:54
Διεθνή

Συμφωνία νίκης για την Παλαιστινιακή Αντίσταση – Εγρήγορση και σταθερότητα για την πλήρη εφαρμογή της

9 Οκτ 2025, 10:52
Παιδεία

Το πανεπιστήμιο-επιχείρηση Α.Ε. θέλει λούσα και βιτρίνα

9 Οκτ 2025, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Οκτώβρη

9 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

8 Οκτ 2025, 23:01
Αγροτικά

Εγινε και αυτό: Συνέλαβαν αγροτοσυνδικαλιστή την ώρα που μιλούσε σε ραδιοφωνικό σταθμό!

8 Οκτ 2025, 21:57
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Οκτώβρη

Ημέρα αυγού.

Ημέρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ημέρα όρασης.

Ημέρα ψυχικής υγείας.

Ταϊβάν: Εθνική γιορτή (1911).

Κούβα: Αρχή πολέμου ανεξαρτησίας (1868).

Ιαπωνία: Ημέρα υγείας – αθλητισμού (1964).

1837: Πεθαίνει ο Σαρλ Φουριέ.

1939: Φυλακίζονται 33 κομμουνιστές κοινοβουλευτικοί στη Γαλλία.

1941: Πρώτο ανοιχτό διάγγελμα του ΕΑΜ στον ελληνικό λαό.

1978: Βόμβα σε βορειοαμερικανικό αυτοκίνητο στου Γκύζη (ΕΛΑ).

1979: Τρεις βόμβες σε αυτοκίνητα της ΕΛΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo