Ο 39χρονος μεταλλειολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Αργύρης βρήκε τραγικό θάνατο, καταπλακωμένος από βράχο στη στοά «617» των μεταλλείων βωξίτη της γαλλικής Imerys στη Βάργιανη Φωκίδας. Τρεις μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν την ίδια ώρα στο μεταλλείο κατάφεραν να απομακρυνθούν και απεγκλωβίστηκαν από την ΕΜΑΚ.
Ηταν τυχεροί. Το ίδιο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, οι οποίοι περνούν καθημερινά από τη συγκεκριμένη στοά, καθώς είναι η στοά βάσης του ορυχείου, αυτή από την οποία περνούν εργάτες και βαριά οχήματα για να μοιραστούν στις υπόλοιπες στοές από τις οποίες βγάζουν το μετάλλευμα.
Σύμφωνα με όσα λένε οι εργάτες, η εταιρία είχε γνώση για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη συγκεκριμένη στοά, τα αγκύρια της οποίας ήταν τοποθετημένα εδώ και 50 χρόνια! Είχε παρατηρηθεί ότι «ψιχάλιζε», είχαν γίνει εργασίες «ξεσκαρώματος» (απομάκρυνση τμημάτων των τοιχωμάτων που είχαν χαλαρώσει), ενώ τοποθετήθηκε και δονησιογράφος, μηχάνημα που καταγράφει την κίνηση των πετρωμάτων.
Παρολαυτά, η εταιρία δεν σφράγισε τη στοά ξεκινώντας εργασίες αποκατάστασης και πρόσθετης υποστήριξης και ανοίγοντας παράλληλα μια από τις παράπλευρες στοές για να χρησιμοποιείται ως στοά βάσης. Αυτά κοστίζουν χρήματα, ενώ η ζωή των εργατών είναι τόσο φτηνή που μπορούν άνετα να την τζογάρουν καθημερινά.
Βρισκόμαστε στο 2022, υπάρχουν πλέον πολλά και ακριβή επιστημονικά όργανα ελέγχου της κατάστασης του υπεδάφους και μέσα αντιστήριξης των υπόγειων στοών, ώστε οι εργάτες να μην κινδυνεύουν να συντριβούν κάτω από βράχους που θα αποκολληθούν. Είπαμε όμως: τα όργανα ελέγχου λένε αλήθειες που θα κοστίσουν λεφτά στην επιχείρηση. Βλέποντας τις ενδείξεις οι εργάτες θα αντιδράσουν, θα ζητήσουν ασφάλεια κατά την εργασία τους, οπότε… καλύτερα να πηγαίνουμε «με το μάτι». Κι οποιανού δεν του αρέσει, ιδού η πόρτα της εξόδου.
Ποιος θα ελέγξει, άλλωστε; Η περιβόητη Επιθεώρηση Μεταλλείων Ελλάδας έχει απαξιωθεί πλήρως. Ο Σκρέκας, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, έχει… άλλες σκοτούρες. Εφτά επιθεωρητές μεταλλείων υπάρχουν για όλη την Ελλάδα! Και το αρμόδιο υπουργείο δεν εξέδωσε ούτε μια τυπική υποκριτική ανακοίνωση για το θάνατο του εργαζόμενου. Δείτε εδώ την εικόνα της ιστοσελίδας του ΥΠΕΝ πριν από λίγα λεπτά. Τόση ξεδιαντροπιά!
Με περισσό θράσος η Imerys δεν περιορίστηκε να μιλήσει μόνο για «τραγικό δυστύχημα», αλλά προχώρησε σε προκλητικούς κομπασμούς:
«Εσωτερικά θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την ανάλυση των δεδομένων, ώστε να αποσταλεί ειδοποίηση ασφαλείας σχετικά με τα πιθανά αίτια και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω βελτιώσεων στις υπόγειες εργασίες. Αυτή είναι μια πάγια διαδικασία της Imerys, που εφαρμόζεται κάθε φορά σε παρόμοιες περιπτώσεις. Στην Imerys λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας. Έχουμε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Φωκίδα, αποκλειστικά για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Η ασφάλεια των εργαζομένων μας παραμένει μια συνεχής και καθημερινή δέσμευση για την Imerys»!
Αλλα λένε τα συνδικάτα, που δεν είναι δα και επαναστατικά όργανα.
«Πέρα από τις συνθήκες του παραπάνω θανατηφόρου ατυχήματος που απαιτούμε άμεσα να διερευνηθούν, η Ομοσπονδία μας και τα Σωματεία των εργαζομένων μεταλλωρύχων έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει την επικινδυνότητα της εργασίας εντός των μεταλλείων και ιδιαίτερα την μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους του κλάδου μας αλλά και της ίδιας της επιχείρησης που συνέβη το θανατηφόρο ατύχημα» (Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας).
«Στη συγκεκριμένη στοά, σύμφωνα με πληροφορίες εργαζομένων, έχουν παρατηρηθεί και άλλα προβλήματα κατά καιρούς, χωρίς όμως να παίρνονται τα απαραίτητα, επιπρόσθετα, μέτρα αντιστήριξης και παρά το γεγονός ότι το δυστύχημα έγινε στην κεντρική προσπελαστική στοά βάσης η οποία, θεωρητικά, είναι και η πιο ασφαλής καθώς αποτελεί τον κορμό σύνδεσης με τις υπόλοιπες στοές και τα μέτωπα εξόρυξης. Εκεί δηλαδή από όπου διέρχεται το σύνολο των εργαζομένων. Στη στοά επίσης, τα αγκύρια ήταν τοποθετημένα εδώ και 50 χρόνια, είχε παρατηρηθεί ότι «ψιχάλιζε» παρόλα αυτά η στοά ούτε είχε σφραγιστεί ούτε είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης και πρόσθετης υποστήριξης. Πρόκειται για ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα, που συνέβη στον πολύπαθο κλάδο των μεταλλωρύχων, αφού οι εταιρείες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και ζωή του εργαζόμενου διότι αποτελούν για αυτούς επιπλέον κόστος. Διότι απόλυτη προτεραιότητα για αυτούς είναι να αυξηθούν τα κέρδη τους και στο βωμό αυτό γινόμαστε κάθε φορά θυσία οι εργαζόμενοι» (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος).
«Χαρακτηρίζουμε το συμβάν εργοδοτικό έγκλημα διότι η συγκεκριμένη στοά χρησιμοποιείται για να προωθούνται εργάτες στις υπόλοιπες στοές και να βγάζουν το μετάλλευμα (για τον λόγο αυτό ονομάζεται στοά βάσης). Συνεπώς έπρεπε να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να είναι η πιο ασφαλής από όλες, με δεδομένο ότι από εκεί θα περνούσαν πολλοί εργάτες για να βγάλουν το μεροκάματο. Αντίθετα, η στοά δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ήταν επικίνδυνη και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο» (Εργατικό Κέντρο Φωκίδας).
Τα συνδικάτα έχουν, βέβαια, τις δικές τους ευθύνες για την εγκατάλειψη (και) του αγώνα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργατών, όμως αυτές είναι άλλης τάξης ευθύνες. Εγκληματίες είναι οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις που τους κάνουν πλάτες.
ΥΓ. Χτες είχαμε έναν ακόμη θάνατο, 38χρονου ηλεκτρολόγου, σε εταιρία ταχυμεταφορών στο Μενίδι, ενώ το Σάββατο σκοτώθηκε 68χρονος οικοδόμος στο Πελόπιο Ηλείας. Η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (που είναι τόσο… ανεξάρτητη ώστε τα Δελτία Τύπου της εκδίδονται από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας!) ανακοίνωσε και στις δυο περιπτώσεις ότι «τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται». Και βέβαια, δεν παρέλειψε την… κοινωνική της υποχρέωση: «Η διοίκηση και τα στελέχη της Αρχής εκφράζουν τα συλλυπητήρια στους οικείους των θανόντων». Για το έγκλημα στη Βάργιανη, η Επιθεώρηση Εργασίας σημείωσε με νόημα πως «όσον αφορά στο δυστύχημα, που συνέβη σήμερα, σε μεταλλεία βωξίτη στη Βάργιανη Φωκίδας, αρμόδια είναι η Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Το οποίο, όπως είπαμε, δεν έβγαλε ούτε μια τυπική ανακοίνωση. Οι δολοφονίες εργατών δεν πρέπει να γίνονται είδηση…