Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50
  • Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της
  • Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια
  • Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και την Κεραμέως βλέπεις…
Εργατικά Παιδεία

Στον καθρέφτη σου κοιτιέσαι και την Κεραμέως βλέπεις…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Δεκ 2023, 08:41

Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η διαδικασία της αξιολόγησης, τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των σχολικών μονάδων, δεν «προχωράει». Και δεν «προχωράει» γιατί σαμποτάρεται από το σύνολο σχεδόν της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είτε μέσω απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση είτε μέσω των ενιαίων κειμένων της ΔΟΕ, η αξιολόγηση είναι καταδικασμένη να παραμείνει θαμμένη. 

Αυτό βλέπουν ο Πιερρακάκης και ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Κατσαρός και παθαίνουν σύγκρυο. Αναγκάζονται να καταφεύγουν στις ίδιες γελοίες και ταυτόχρονα ποταπές μεθόδους που χρησιμοποίησαν και οι (μισητοί για την εκπαιδευτική κοινότητα) προκάτοχοί τους, Κεραμέως και Κόπτσης.

Απ’ ό,τι φαίνεται το υπουργείο δεν ικανοποιείται ακόμη και με αυτά τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ, που ναι μεν βάζουν κάποια εμπόδια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, ωστόσο καλλιεργούν κουλτούρα αξιολόγησης, μιας και οι σύλλογοι διδασκόντων συμμετέχουν στη διαδικασία και επιτρέπουν στο υπουργείο να διαδίδει ψευδώς ότι η αξιολόγηση εφαρμόζεται από την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων.

Ο Ι. Κατσαρός εζήλωσε δόξαν Κόπτση και έστειλε στις 8 Δεκεμβρίου εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 141491/ΓΔ4 8.12.2023) στα σχολεία που έχουν αναρτήσει τα ενιαία κείμενα της ΔΟΕ σχετικά με τη διαδικασία του Συλλογικού Προγραμματισμού και της Εσωτερικής και Εξωτερικής αξιολόγησης των Σχολικών Μονάδων. Στα σχολεία που κάνουν απεργία-αποχή με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως γνωστόν, η απεργία-αποχή δεν επαναπροκηρύχθηκε από τη ΔΟΕ, μετά την απόφαση της αστικής δικαιοσύνης να την κρίνει παράνομη) η εγκύκλιος δεν πήγε.  

Με την εγκύκλιο αυτή, ο Γ.Γ. του υπουργείου καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να αναρτήσουν τα «φασόν» κείμενα καθώς –όπως ισχυρίζεται- δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον νομικό πλαίσιο και έδωσε νέα διορία από 11-12-2023 έως και 18-12-2023 ώστε οι διευθυντές να προβούν στην εκ νέου υποβολή του Συλλογικού Προγραμματισμού σχολικού έτους 2023-2024: «Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου της σχολικής σας μονάδας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως η ανάρτησή σας στην πλατφόρμα του ΙΕΠ του τυποποιημένου κειμένου για τον Συλλογικό Προγραμματισμό δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που θέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του σχολείου σας κατά τα προβλεπόμενα στις ισχύουσες διατάξεις».

Καταρχάς, ο Γ.Γ. δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, που ακόμη και με την ισχύουσα νομοθεσία και τους νόμους της αξιολόγησης είναι το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει σχετικά, πράγμα που έγινε στις ειδικές συνεδριάσεις. Ο δε διευθυντής του σχολείου είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει στη σχετική πλατφόρμα του ΙΕΠ την απόφαση -και μόνον αυτή- του Συλλόγου Διδασκόντων.

Επειτα, ομολογεί τους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης, δηλαδή την κατηγοριοποίηση-κατάταξη των σχολικών μονάδων και κατά συνέπεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους, με κριτήρια τα «μαθησιακά αποτελέσματα», την επιτυχή αναζήτηση πόρων από «τρίτους», μέσω του «ανοίγματος» του σχολείου στην «τοπική κοινωνία» (επιχειρήσεις, ιδιώτες, τοπικούς άρχοντες κ.ά.), στόχοι που δεν επιτυγχάνονται στο βαθμό που επιθυμεί το ΥΠΑΙΘΑ ούτε με τα ενιαία κείμενα.  

 Ομολογείται επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η αξιολόγηση δεν έχει τα αναμενόμενα γι’ αυτούς αποτελέσματα. Στον πανικό τους, λοιπόν, καταφεύγουν σε αυτό που ξέρουν πολύ καλά: τις απειλές και την τρομοκρατία.

Η εγκύκλιος Κατσαρού συνάντησε τη γενική κατακραυγή. Είμαστε σίγουροι ότι και αυτήν τη φορά η προσπάθεια εκφοβισμού θα πέσει στο κενό, όπως έγινε και με τον Κόπτση. 

Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε και η ΔΟΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς «να μην αλλάξουν ούτε λέξη ούτε τόνο από τα κείμενα που έχουν αποφασίσει και αναρτήσει. Είναι απόλυτα νόμιμοι σε αυτή τους την ενέργεια». 

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ  

Νέα πολιτική ηγεσία, οι ίδιες παλιές μεθοδεύσεις, οι ίδιου τύπου παράνομες και αποπροσανατολιστικές εντολές. Απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά στον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις. Δεν αλλάζουμε ούτε λέξη από τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Την ώρα που κατά χιλιάδες τα σχολεία της χώρας αναρτούν τα κείμενα που αποφάσισαν σε συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, κείμενα που υπηρετώντας τη δημόσια Παιδεία, αποτρέπουν την κατηγοριοποίηση και τον αντιεκπαιδευτικό ανταγωνισμό μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων,  ενεργοποιώντας την κοινωνική συσχέτιση και  την εκπαιδευτική διερεύνηση και τεκμηρίωση, ως τα βασικά εργαλεία ανάδειξης των αναγκών του Δημόσιου Σχολείου…

Σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί με τους/τις μαθητές/τριές τους οργανώνουν σχολικές γιορτές για τα Χριστούγεννα, υλοποιώντας παράλληλα σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και συνεργάζονται με τους γονείς σε ενημερωτικές συναντήσεις για την πρόοδο των μαθητών…

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. επιλέγει με την εγκύκλιο 141491/ΓΔ4.08.12.2023 να επιχειρήσει, για πολλοστή  φορά, να διαλύσει τη ζωντανή ψυχή της εκπαίδευσης, να σπείρει τη διχόνοια, τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση στους συλλόγους διδασκόντων.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι,  πανικόβλητη η  πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α αφού αδυνατεί να αντιμετωπίσει την αποφασιστική, μαζική και συλλογική στάση των εκπαιδευτικών,  εξαντλεί την «εφευρετικότητά» της σε παράνομες εγκυκλίους, δια του Γ.Γ. κ. Κατσαρού, αντιγράφοντας πιστά τον προκάτοχό του κ. Κόπτση και την πρώην υπουργό κυρία Κεραμέως.

Πρόκειται για άλλη μια επιχείρηση εκφοβισμού σε βάρος των εκπαιδευτικών της Π. Ε., οι οποίοι ακολουθούν και υλοποιούν  με εξαιρετική συσπείρωση και μαζικότητα την απόφαση της 92ης Γ. Σ. της Δ. Ο. Ε. ενάντια στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής-αντιεπιστημονικής αξιολόγησης των νόμων 4692/2020 και 4823/2021 και στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μας μονάδων.

Με τις τακτικές αυτές η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., εκτός δικαιοδοσίας και  κατά παράνομο τρόπο, αφού κανένας Γενικός Γραμματέας δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τα κείμενα που αναρτούν τα σχολεία τόσο ως προς τη δομή τους όσο και ως προς το περιεχόμενό τους:

  • καταργεί κάθε έννοια νομιμότητας στις ενέργειές του,
  • επιχειρεί να επιβάλλει με το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» του Γ.Γ. όρους αντιδημοκρατικής λειτουργίας στους συλλόγων διδασκόντων,
  • ωθεί (χέρι χέρι με την αντικλαδική Ένωση Διευθυντών) τα στελέχη της εκπαίδευσης σε παράνομες πράξεις.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., στην απέλπιδα προσπάθειά της να μειώσει τη μαζικότητα με την οποία έχουν υιοθετηθεί και υποβληθεί τα ενιαία κείμενα της Δ.Ο.Ε. από τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οδηγώντας σε παταγώδη αποτυχία την πολιτική της κατηγοριοποίησης  σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών και μαθητών, των νόμων 4692/2020 και 4823/2021, εκδίδει μια εγκύκλιο καθ΄ όλα παράνομη, με την οποία αναιρεί ακόμη και το δικό της κανονιστικό πλαίσιο, αφού:

  • οι αναρτήσεις των κειμένων έγιναν με νόμιμες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, σε ειδικές συνεδριάσεις, όπως ορίζεται ενώ οι μοναδικές περιπτώσεις παρανομίας βρίσκονται στις ενέργειες εκείνων των στελεχών εκπαίδευσης τα οποία αγνόησαν αυτές τις αποφάσεις, ή άσκησαν εκφοβιστικές πιέσεις σε εκπαιδευτικούς για τη στάση τους στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.
  • οι ίδιες οι διατάξεις του νόμου 4692/2020 (του οποίου η Δ.Ο.Ε. έχει ζητήσει και επιδιώκει την κατάργηση) και συγκεκριμένα το άρθρο 35, ορίζουν σχετικά με τις αναρτήσεις των σχολικών μονάδων ότι μόνον ο Σ.Ε.Ε. έχει αρμοδιότητα παρατηρήσεων επ’ αυτών
  • ο Γ.Γ. κρίνει, χωρίς καμία δικαιοδοσία, ότι οι αναρτημένες – αποφάσεις των Σ.Δ. δεν πληρούν τις προϋποθέσεις …

Δεν πληρούν, κατά τον Γ.Γ. και την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. , τις προϋποθέσεις, τα κείμενα που έχουν αναρτήσει τα σχολεία. Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις:

  • Η μελέτη για την επίδραση που έχουν οι συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία και τη μάθηση.
  • Η διερεύνηση της σχέσης των κοινωνικών-οικονομικών ανισοτήτων με τη «σχολική αποτυχία».
  • Η διερεύνηση των αναγκαίων αλλαγών στα προγράμματα, ώστε να εκλείψουν οι άνισες σχολικές διαδρομές των μαθητών.
  • Η σημασία των ομαδοσυνεργατικών μορφών διδασκαλίας και μάθησης στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών και διομαδικών σχέσεων.
  • Η ανάδειξη των απόψεων των εκπαιδευτικών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις δυνατότητες που υπάρχουν στην ανάπτυξη των σχέσεών τους με τους μαθητές τους.
  • Η σημασία των σχολικών χώρων (κτήρια, αυλές, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, τάξεις, αίθουσες εκδηλώσεων) και υποδομών, για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών και για την πλήρωση των μορφωτικών τους αναγκών.
  • Η σχέση του δημόσιου σχολείου με τη χρηματοδότησή του, η διαφανής διαχείρισή και η πλήρης απόδοσή της στα σχολεία, η ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών και ΔΕΠ με εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών.
  • Η συγκριτική θεώρηση των επιμορφωτικών θεσμών σε ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με αυτούς της Ελλάδας, και ταυτόχρονα η διατύπωση επιμορφωτικών αναγκών από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
  • Η ασφάλεια στο χώρο του Νηπιαγωγείου και η κατάργηση της ανισότητας των εργασιακών δεδομένων των νηπιαγωγών.
  • Η ενημέρωση των εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων για τις τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες στις διδακτικές πρακτικές, στο φόντο των σύγχρονων αντιπαραθέσεων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
  • Η ανάδειξη των συνθηκών λειτουργίας, των ελλιπών υποδομών και των ελλείψεων που υπάρχουν στα Ειδικά σχολεία.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. θεωρεί, προφανώς, ότι οι εισηγήσεις 55 και πλέον καθηγητών Α.Ε.Ι. ελληνικών και Διεθνών Πανεπιστημίων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του, το ίδιο και η συμμετοχή 10.000 εκπαιδευτικών σε έρευνες για την κατάσταση στην εκπαίδευση, οι συνεντεύξεις, τα στρογγυλά τραπέζια, η χρήση Τ.Π.Ε., η έκδοση πρακτικών από τις εκδηλώσεις της Δ.Ο.Ε., η επισκόπηση της βιβλιογραφίας και η συλλογή επιστημονικών άρθρων κατά θεματική ενότητα …

Γίνεται φανερό όμως ότι, σαφέστατα, πληρούν τις προϋποθέσεις «νομιμότητας» του Γ.Γ. κ. Κατσαρού,  της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και της Κυβέρνησης, ένας άβουλος εκπαιδευτικός πειθήνιο όργανο, που αδιαφορεί για την κοινωνική πραγματικότητα, που προωθεί των ανταγωνισμό με τους συναδέλφους και τους μαθητές του, που δεν ασχολείται με την κοινωνική διάσταση της επιστήμης του ένας διευθυντής-manager, άβουλο όργανο των εντολέων του και όχι λειτουργός στην υπηρεσία των μαθητών του και του δημόσιου σχολείου και ένας Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου που από σύμβουλος στο παιδαγωγικό έργο θα έχει μεταλλαχθεί σε επιθεωρητή. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μια κοινωνίας έρμαιο του κοινωνικού αυτοματισμού, όπου η οικογένεια – πελάτης ενός εμπορευματοποιημένου σχολείου θα κάνει καταγγελίες με ανώνυμα τηλεφωνήματα και θα ασκεί ανώνυμο «bullying» σε εκπαιδευτικούς που σέβονται την επιστήμη, την εργασία τους, τους μαθητές τους και την δημόσια εκπαίδευση.

Δεν θα τους αφήσουμε

Ο αγώνας μας για Δημόσιο Σχολείο, που θα ικανοποιεί τα μορφωτικά δικαιώματα και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών μας, με σεβασμό στην εργασία μας και τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης,  συνεχίζεται με μεγαλύτερο πάθος, συλλογικότητα και ορμή.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αλλάξουν ούτε λέξη, ούτε τόνο από τα κείμενα που έχουν αποφασίσει και αναρτήσει. Είναι απόλυτα νόμιμοι σε αυτή τους την ενέργεια.

Καλούμε τα στελέχη εκπαίδευσης να σεβαστούν τις αποφάσεις των Σ.Δ. που αποτελούν τα προπύργια της δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου. Τονίζουμε ότι οποιαδήποτε απόπειρα παραχάραξης των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων ή οποιαδήποτε προσπάθεια ανάθεσης νέων κειμένων είναι απόλυτα παράνομη.

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν το εμπνευσμένο έργο τους με τις μαθήτριες και τους μαθητές τους.

Καλούμε τις/τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της Δ.Ο.Ε. που έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Κάθε εκδήλωση να γίνει μια διαδήλωση ενάντια στο φόβο και την τρομοκρατία, υπέρ της Δημόσιας Εκπαίδευσης,  του Δημόσιου Σχολείου.

Καλούμε τους Σ.Ε.Π.Ε. όλης της χώρας να προβούν σε άμεση ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, να ενισχύσουν το συλλογικό αγωνιστικό πνεύμα, να δυναμώσουν το κλίμα ενότητας.

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και θα ακυρώσει την παράνομη και αυταρχική εγκύκλιο του Γ.Γ. κ. Κατσαρού όπως ακριβώς αντιμετώπισε και τις αντίστοιχες εγκυκλίους του προκατόχου του κου Κόπτση.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στηρίζει και καλύπτει με υπευθυνότητα τα μέλη της, όπως πάντα πράττει, απέναντι στην αυθαιρεσία και την παρανομία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και όσους την ακολουθούν.

Δεν διχαζόμαστε. Είμαστε όλοι μαζί στον κοινό αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

Εκτύπωση 🖨
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 13 Δεκέμβρη
Επόμενο άρθρο Καμιά σκέψη για υποβάθμιση των σπουδών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού!

Σχετικά Αρθρα

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

Παιδεία 30 Ιούλ 2025, 10:41

Βάσεις εισαγωγής 2025: 26.239 υποψήφιοι αποκεφαλίστηκαν λόγω Ελάχιστης Bάσης Εισαγωγής

33.667 υποψήφιοι συνολικά έμειναν εκτός νυμφώνος

Παιδεία 26 Ιούλ 2025, 06:47

Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

Παιδεία 25 Ιούλ 2025, 13:02

Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη

Την πρόεδρο και μία εργαζόμενη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήθελαν να εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου

Εργατικά 24 Ιούλ 2025, 20:13

Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας

Ολοκληρώθηκε η «διαβούλευση» του πολυνομοσχέδιου-σκούπα

Παιδεία 23 Ιούλ 2025, 17:37

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

Εργατικά 23 Ιούλ 2025, 12:27
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Διεθνή

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

28 Ιούλ 2025, 19:38
Κόντρες

Πατροκτόνος ο Κούλης;

28 Ιούλ 2025, 13:32
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Zάλτσμπουργκ: Εσπασαν τη βιτρίνα της συνενοχής

28 Ιούλ 2025, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών σε διεθνή ύδατα

27 Ιούλ 2025, 08:20
Πολιτισμός

«Ω, σκατένιε κόσμε, η Γάζα πεθαίνει από την πείνα»

27 Ιούλ 2025, 07:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιωνας Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo