Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ωμός εκβιασμός των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Παλαιστινιακή Αντίσταση – «Κουβά» θα πάνε και αυτή τη φορά
  • Ζορζ Αμπνταλλά: Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την Αντίσταση
  • Aπό το Central Park μέχρι το Ζαγόρι, μια Γάζα δρόμος…
  • Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»
  • Σαν σήμερα 25 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τραπεζίτες, εργολάβοι και μεσίτες οι πραγματικοί ωφελούμενοι
Εργατικά

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Τραπεζίτες, εργολάβοι και μεσίτες οι πραγματικοί ωφελούμενοι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Απρ 2023, 09:56

Καθώς ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα οι αιτήσεις για τα… προεκλογικά χαμηλότοκα δάνεια του περιβόητου προγράμματος «Στέγη», πλημμύρισαν τα κανάλια από διαφημίσεις τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ και συναγωνίζονται για το ποια θα πείσει τους ενδιαφερόμενους να προτιμήσουν τη δική της προσφορά (ανάλογα με το κυμαινόμενο επιτόκιο). Ταυτόχρονα, οργιάζει η προπαγάνδα της στριμωγμένης κυβέρνησης, που νομίζει πως βρήκε ευκαιρία για να πουλήσει στους εργαζόμενους φύκια για μεταξωτές κορδέλες, φορτώνοντάς τους με νέα χρέη, που καλούνται να πληρώσουν σε χρονικό ορίζοντα δεκαετιών. 

Πρώτος από όλους ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε πως «στόχος μας είναι η εξασφάλιση προσιτής και ποιοτικής στέγης σε χιλιάδες νέους και ευάλωτα νοικοκυριά με χρήση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, με αξιοποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και με “οδηγό“ τις αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ» (Δελτίο Τύπου 31 Μάρτη). Ο υπουργός Επικρατείας, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος, δήλωσε πως «το κόστος εξυπηρέτησης του δανείου που θα πάρουν από την τράπεζα χάρη στην κρατική επιδότηση είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος που ξεκινά. Στόχος της δικής μας πολιτικής είναι να μειώσουμε τα κόστη αυτά και να κάνουμε πολύ πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών, ώστε να επιλέγουν να ζουν, να δημιουργούν και να βιοπορίζονται στην Ελλάδα, να αισθάνονται ξανά –και ειδικά οι νέοι- ότι η Πολιτεία είναι στο πλευρό τους». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως εξηγούσαμε πριν από ένα μήνα σε σχετικό δημοσίευμα, τα στεγαστικά δάνεια που επιχορηγεί η ΔΥΠΑ απευθύνονται σε πολύ λίγους. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί κάνουν λόγο για 10.000 δικαιούχους. Οπως μας πληροφορεί το προπαγανδιστικό κείμενο των 24 ερωταπαντήσεων του υπουργείου Εργασίας (την ταχτική να ρωτάνε και να απαντάνε… μόνοι τους για σημαντικά ζητήματα τη συνηθίζουν πολύ τελευταία), στην 7η απάντηση, «το ετήσιο εισόδημα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ ενώ το μέγιστο, εκείνο που ισχύει για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Από εκεί και πέρα, το μέγιστο εισόδημα που απαιτείται, ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν οι δικαιούχοι. Για νέους άγαμους είναι 16.000 ευρώ, για ζευγάρια είναι 24.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό τέκνων, ενώ για μονογονεϊκές οικογένειες το όριο αυτό ανεβαίνει στις 27.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για τον αριθμό τέκνων, πέραν του πρώτου». Εδώ να θυμίσουμε ότι αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια είναι αντίστοιχα με αυτά που βάλανε με το νομοθετικό έκτρωμα «Δουλειές Ξανά».

Οσον αφορά την επιδότηση του δανείου, αν το σπίτι έχει εμπορική αξία 100.000 ευρώ, οι δικαιούχοι θα πάρουν δάνειο έως 90.000 ευρώ, και θα πρέπει να βάλουν αμέσως οι ίδιοι ένα ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ, αν έχει 120.000 ευρώ, θα βάλουν 12.000 ευρώ κ.ο.κ. Το πρόγραμμα, κόστους 500 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες. Δηλαδή, τη στιγμή που το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται συνεχώς, που ο κατώτατος μισθός πείνας θα πάρει αύξηση μόνο 7,05%,  που το κύμα ακρίβειας στην αγορά δεν λέει να κοπάσει, όταν ακόμα και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για 15% αύξηση στα βασικά είδη διατροφής, την ενέργεια και τα καύσιμα, με αποτέλεσμα το εισόδημα να εξανεμίζεται από τα μισά του μήνα, αυτοί «πιστεύουν» ότι οι εργαζόμενοι θα… τρέξουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, ακουμπώντας τις όποιες οικονομίες τους, επειδή οι δόσεις που θα πληρώνουν θα είναι τάχα «φθηνότερες» από τα ενοίκια! 

Ποιες είναι οι δόσεις; Αυτή τη φορά, οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας αποφάσισαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι. Στην 1η ερωταπάντηση, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως, «ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια και επιτόκιο 5,8% η μηνιαία δόση διαμορφώνεται κανονικά στα 587,52 ευρώ ενώ με την επιδότηση μειώνεται στα 342,87 ευρώ (όφελος είναι 244,65 ευρώ το μήνα ή 2.935 ευρώ το χρόνο), ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους η δόση περιορίζεται στα 277,78 ευρώ (όφελος 309,74 ευρώ το μήνα ή 3.716,88 ευρώ το χρόνο). Αντίστοιχα, για το ίδιο δάνειο, με μικρότερη περίοδο αποπληρωμής (20 χρόνια), η μηνιαία δόση από 705,63 ευρώ περιορίζεται στα 480,39 ευρώ (όφελος 225,24 ευρώ ή 2.702 ευρώ το χρόνο, ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους η δόση μειώνεται στα 416,67 ευρώ (όφελος 288,96 ευρώ ή 3.467,52 ευρώ το χρόνο). 

Και όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να παίρνουμε υπόψη ότι το δάνειο αυτό μπορεί να… κοκκινίσει μέχρι την τελική αποπληρωμή του από τους δικαιούχους. Γιατί, εκτός των άλλων, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, πως όσο μεγαλύτερη είναι η εμπορική αξία του ακινήτου, μέχρι τις 200.000 ευρώ που είναι το όριο που βάζει ο νόμος του Χατζηδάκη, τόσο θα ανεβαίνει και η δόση του.

Πωλούνται και… ακίνητα πεντηκονταετίας!

Οσο για τα διαθέσιμα ακίνητα που υπάρχουν στην αγορά για τους δικαιούχους του προγράμματος, τα τετραγωνικά και οι τιμές τους, στην 5η παράγραφο της ανακοίνωσής του το… υπουργείο-γραφείο Real Estate μάς ενημερώνει: «Στην μεγάλη πλειονότητα των περιοχών, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα με αυτά τα χαρακτηριστικά (Αυτό πιστοποιείται και από πρόσφατη έρευνα – με αφορμή την ανακοίνωση του προγράμματος των στεγαστικών δανείων – που πραγματοποίησε δίκτυο μεσιτικών γραφείων. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα διαθέσιμα προς πώληση σπίτια εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ αποτελούν το 60% του συνόλου στο κέντρο, 74% στα δυτικά προάστια, 59% στον Πειραιά, 19% στα νότια, 5% στα βόρεια και 38% στα ανατολικά προάστια». 

Οπως πάντα, φυσικά, οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας δεν αναφέρουν την πηγή της περιβόητης «έρευνας», δηλαδή  το… αόρατο «δίκτυο» μεσιτικών γραφείων που την έκανε, ούτε δίνουν αναλυτικά τα στοιχεία της, ώστε να μπορούν να επιβεβαιωθούν. Ακόμη, δεν αναφέρονται αναλυτικά στην ηλικία αυτών των διαμερισμάτων. Αυτή μπορεί να ξεκινάει από κτίσματα 15 χρόνων, με βάση την προϋπόθεση που βάζει ο νόμος τους, αλλά κάποια από αυτά μπορεί να φτάνουν και την… πεντηκονταετία. 

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε αγγελίες αγοράς διαμερισμάτων, όπου θα βρει ότι υπάρχουν πιο καινούργιες γκαρσονιέρες στις περιοχές γύρω από το κέντρο της Αθήνας, που η τιμή τους κυμαίνεται στις 65.000, 80.000 ή και 100.000 ευρώ και άνω, για να έχει ένα μέτρο. Τότε θα καταλάβει σε τι διαμερίσματα θα στεγαστεί μια οικογένεια που θα καταφύγει στα περιβόητα «χαμηλότοκα» δάνεια, αναζητώντας ένα σπίτι 150 τετραγωνικών που θέτει ο νόμος Χατζηδάκη! Δηλαδή, σύμφωνα με το φιλόδοξο πρόγραμμα «Στέγη», τα νέα ζευγάρια, καλούνται να χρεωθούν για χρονικό ορίζοντα μέχρι 30 χρόνων, προκειμένου να αγοράσουν ένα σπίτι που η ηλικία του φτάνει τον… μισό αιώνα! 

Στη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσής τους, αναφέρονται σε άλλα τρία προγράμματα για την κατοικία, τα οποία παρουσιάζουμε το καθένα ξεχωριστά. 

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – νοικιάζω»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών με εμβαδόν μέχρι 100 τ.μ., με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, και παρέχει επιδότηση 40% της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η επιδότηση, βέβαια, αφορά μόνο ένα μέρος της δαπάνης για την ανακαίνιση από τους μικροϊδιοκτήτες (τα υπόλοιπα από την τσέπη τους…), ενώ αφορά σχετικά λίγους, αφού σύμφωνα με το άρθρο 9 (παρ. 2δ) του νόμου 5006/2022, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να εμφανίζεται ξενοίκιαστο στην εφορία για τρία χρόνια, οι δικαιούχοι πρέπει να μην έχουν λάβει επιδότηση για πέντε χρόνια (παράγραφος 2ε), ενώ δεσμεύονται να το νοικιάσουν ανακαινισμένο για τρία χρόνια (παράγραφος 3β). 

Πρόγραμμα «Κάλυψη»

Αυτό αφορά στη μίσθωση από το Δημόσιο ιδιωτικών κατοικιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών και τη διάθεσή τους σε ευάλωτους νέους και νέα ζευγάρια. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται επίσης σε πολύ λίγους, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου, αφορά 2.500 ωφελούμενους 25 έως 39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), που θα στεγαστούν σε 1.000 ακίνητα που πρόκειται να αξιοποιηθούν. 

«Κοινωνική Αντιπαροχή» ή αλλιώς… ΣΔΙΤ με τους εργολάβους! 

Μέσω αυτού του προγράμματος, ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση «να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές». Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμα ΣΔΙΤ του κράτους με τους εργολάβους των κατασκευαστικών εταιριών. Οπως αναφέραμε σε παλιότερο δημοσίευμα, «η ΔΥΠΑ παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο στο οποίο ο ανάδοχος που θα επιλέγεται μετά από διαγωνισμό, θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη, σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων. Ο μέγιστος χρόνος της παραχώρησης θα ορίζεται από τη ΔΥΠΑ (σ.σ. δεν βάζουν δηλαδή κανένα συγκεκριμένο χρονικό όριο!) με βάση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρακτικές ενώ το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το πρόγραμμα να είναι ελκυστικό για τους ιδιώτες κατασκευαστές να ανεγείρουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες». 

Την ίδια ώρα που οι εργατικές οικογένειες καλούνται να πληρώνουν τις δόσεις των χαμηλότοκων δανείων από τον πενιχρό μισθό τους ή τα «φτηνά» ενοίκια, οι εργολάβοι θα κάνουν χρυσές δουλειές από το «ελκυστικό» αυτό πρόγραμμα! Από πού θα επιδοτηθούν όμως αυτά τα προγράμματα; 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 10 χρόνια, που δεν υπήρχε οποιαδήποτε στεγαστική πολιτική, οι εργαζόμενοι εξακολουθούσαν να καταβάλλουν εισφορές υπέρ του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), οι οποίες τώρα πηγαίνουν (μέσω των κρατήσεων του ΕΦΚΑ) στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), που πανηγυρίζει με ανακοινώσεις για το πλεόνασμα που παρουσιάζει το πρόγραμμα «Δημόσιας Στέγασης», χάρη σε αυτές ακριβώς τις εισφορές. Για το 2020 π.χ. ο Οργανισμός είχε αποταμιεύσει κονδύλια για τη στέγαση ύψους 630.196.072 ευρώ!

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε και αυτός εκείνη την περίοδο, εμφανίζεται να ασκεί κριτική στα κυβερνητικά μέτρα. Πόσο διαφέρουν όμως επί της ουσίας οι δικές του προτάσεις από την κυβερνητική πολιτική των χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων; Οπως ανέφερε η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Δεκέμβρη του 2022, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η «Τράπεζα Στέγης» του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από: «α) κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα, κ.λπ.) για αγορά ή ενοικίαση, β) κενά εγκαταλελειμμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους Δήμους (κατοικίες ή άλλων χρήσεων, εφόσον μετατρέπονται εύκολα σε κατοικίες) για αγορά ή ενοικίαση, γ) κυρίως όμως από κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τις διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση με μειωμένες τιμές για 3, 5 ή 8 χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο που θα τους δοθεί από το κράτος».

Στη συνέχεια ανέφερε πως το πακέτο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «φοροελαφρύνσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και φόρου ενοικίου», που είδαμε πολύ καλά πόσο… τα εφάρμοσε την τετραετία διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όλοι θυμούνται και τους πλειστηριασμούς κατοικιών που είχαν ξεκινήσει! Μήπως όταν μιλάνε για ακίνητα που θα δίνονται για «αγορά» από την «Τράπεζα Στέγης», δεν αναφέρονται και αυτοί σε δάνεια; Οσο για την επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια, ζητάνε μόνο να ανέβει το εισοδηματικό όριο «από 7.000€ σε 10.000€ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από 17.500€ σε 25.000€ για ζευγάρι με 2 παιδιά», να διπλασιαστεί η επιδότηση σε σχέση με το γενικό πληθυσμό κλπ. 

Οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν κοστίζουν τίποτα. Αντίθετα, μπορεί να φέρουν ψήφους. Ομως η ουσία του θέματος είναι πιο βαθιά.

Η λεγόμενη στεγαστική πολιτική με τα επιδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια, μια λογική την οποία έχουν καλλιεργήσει εδώ και δεκαετίες όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα, αλλά και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, επιβαρύνει συνολικά την ίδια την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους (που εκτός των άλλων πληρώνουν και εισφορά στη ΔΥΠΑ -μέσω ΕΦΚΑ- για την περιβόητη «στεγαστική πολιτική»), φορτώνοντας στο ίδιο τους το εισόδημα τα έξοδα στέγασης, με αποτέλεσμα να πέφτει η αξία της εργατικής δύναμης, που αποτελεί τη βάση για τις μισθολογικές διεκδικήσεις.

Οι ανάγκες στέγασης, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, αποτελούν κομμάτι της αξίας της εργατικής δύναμης (χωρίς στέγη, όπως και χωρίς τροφή κτλ ο εργάτης δεν μπορεί να παραγάγει υπεραξία), γι’ αυτό και πρέπει να βαραίνουν εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

Εκτύπωση 🖨
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 11 Απρίλη
Επόμενο άρθρο Τα σχολεία σαπίζουν και η Κεραμέως πανηγυρίζει για την αύξηση των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων

Σχετικά Αρθρα

Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη

Την πρόεδρο και μία εργαζόμενη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήθελαν να εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου

Εργατικά 24 Ιούλ 2025, 20:13

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

Εργατικά 23 Ιούλ 2025, 12:27

Θερίζουν τα εργατικά «ατυχήματα» στα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ

Εργατικά 17 Ιούλ 2025, 12:52

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας για το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο

Εργατικά 16 Ιούλ 2025, 14:22

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον διωκόμενο Κώστα Τουλγαρίδη

Με κλειδωμένες πόρτες αντιμετώπισαν Διεύθυνση ΠΕ Αν. Αττικής και αστυνομία τους διαδηλωτές

Εργατικά 16 Ιούλ 2025, 10:36

Πρωτοβουλία Εργαζομένων ΕΚΠΑ: Αθλιότητα στο Συγκρότημα «Εύριπος» στα Ψαχνά

Εργατικά 12 Ιούλ 2025, 11:38
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ωμός εκβιασμός των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην Παλαιστινιακή Αντίσταση – «Κουβά» θα πάνε και αυτή τη φορά

25 Ιούλ 2025, 19:17
Διεθνή

Ζορζ Αμπνταλλά: Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από την Αντίσταση

Το μήνυμά του μόλις πάτησε στη γη του Λιβάνου

25 Ιούλ 2025, 18:29
Κόντρες

Aπό το Central Park μέχρι το Ζαγόρι, μια Γάζα δρόμος…

25 Ιούλ 2025, 14:00
Παιδεία

Υπουργείο Παιδείας: σκληρότητα για φοιτητές και δημόσιο πανεπιστήμιο, γαλαντoμία με νέα «δώρα» για τα πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

25 Ιούλ 2025, 13:02
Διεθνή

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: «Παραμένω ήρεμος, αποφασισμένος και αγωνιστής μέχρι την τελευταία μου ανάσα»

«Πετάει» προς Βηρυτό ο επαναστάτης κομμουνιστής πολιτικός κρατούμενος

25 Ιούλ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Ο πόλεμος φθοράς γονατίζει το σιωναζιστικό στρατό

24 Ιούλ 2025, 21:05
Εργατικά

Διώκουν συνδικαλίστριες επειδή επεδίωξαν να συνομιλήσουν με την Αυτής Υψηλότητα Λίνα Μενδώνη

Την πρόεδρο και μία εργαζόμενη του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, που ήθελαν να εκθέσουν τα αιτήματα του κλάδου

24 Ιούλ 2025, 20:13
Κόντρες

Οι σιωναζιστές χειρότεροι από το Κτήνος

24 Ιούλ 2025, 19:02
Διεθνή

Ανυποχώρητη η Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση παρέδωσε την απάντησή της στους σιωναζιστές και τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

24 Ιούλ 2025, 13:45
Αγροτικά

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

24 Ιούλ 2025, 12:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2025, 00:01
Κόντρες

Ο Θάνος της σφαλιάρας

23 Ιούλ 2025, 19:51
Πολιτική

Στο κενό θα πέσουν οι κυβερνητικές απειλές για καταστολή στο αντι-σιωνιστικό κίνημα

23 Ιούλ 2025, 18:31
Παιδεία

Οργή φοιτητών και πανεπιστημιακών για τη γκεμπελική κυβερνητική προπαγάνδα που παρουσιάζει τα πανεπιστήμια ως άντρα εγκληματικότητας

Ολοκληρώθηκε η «διαβούλευση» του πολυνομοσχέδιου-σκούπα

23 Ιούλ 2025, 17:37
Καταστολή

Από τη δαιμονοποίηση στην ποινικοποίηση: Οταν το άσυλο μετατρέπεται σε έγκλημα

23 Ιούλ 2025, 17:32
Διεθνή

Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι της Γάζας αντιμέτωποι με τον λιμό

23 Ιούλ 2025, 17:10
Πολιτική

Oλοι-ες στην αντισιωνιστική συγκέντρωση την Παρασκευή 25/7 στις 20:00 στο Μοναστηράκι

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

23 Ιούλ 2025, 12:49
Εργατικά

Ιδιωτικά σχολεία: Συνθήκες εργασιακής εξόντωσης και ηθικής απαξίωσης των εκπαιδευτικών

23 Ιούλ 2025, 12:27
Αγροτικά

Ιδού η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (ντοκουμέντα)

Μονόδρομος η καταδίκη κατά το κατηγορητήριο των εφτά μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

23 Ιούλ 2025, 11:25
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Ολλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Τυνησία: Ημέρα δημοκρατίας (1957).

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο η κατάσκοπος της Γερμανίας Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται ο Ν.4299 γνωστός ως “ιδιώνυμο“.

1934: Ναζί δολοφονούν τον αυστριακό καγκελάριο Ενγκελμπερτ Ντόλφους.

1944: Δολοφονείται από δωσίλογους ασφαλίτες μετά από φριχτά βασανιστήρια η Ηλέκτρα Αποστόλου.

1949: 24 έμποροι και βιομήχανοι συλλαμβάνονται ως ενισχυτές του ΚΚΕ.

1995: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο μετρό του Παρισιού, επτά νεκροί και ογδόντα τραυματίες.

2000: Δολοφονείται 22χρονος πρόσφυγας από αξιωματικό του στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo