«1. Η παρ. 4 του άρθρου 27 του ν. 682/1977 αντικαθίσταται ως εξής:
‘’4. α) Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας. Αν ο ιδιοκτήτης αποδεχθεί την αίτηση, τη διαβιβάζει στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, και το διοριστήριο τροποποιείται αντίστοιχα. Ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο επιτρέπεται.
β) Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν συμπληρώνουν το ωράριο του διοριστηρίου τους με βάση το υποχρεωτικό ή το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολικής μονάδας στην οποία εργάζονται, απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους’’» (άρθρο 9 του Ν. 4713/2020).
Οταν η Κεραμέως, η πλέον μισητή υπουργός της Αμάθειας, της Ιδιωτικής εκπαίδευσης και της Καταστολής, νομοθετούσε τον εκτρωματικό νόμο 4713/2020, το έκανε για να ικανοποιήσει απόλυτα τους εμπόρους της γνώσης.
Με μια σειρά διατάξεις έδωσε το απόλυτο ελεύθερο στους σχολάρχες να συμπεριφέρονται ως δουλοκτήτες και μετέτρεψε τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς κυριολεκτικά σε δούλους.
Μία από τις χαρακτηριστικές διατάξεις του αντιδραστικού αυτού νόμου είναι και η προαναφερθείσα, που παρέχει στον σχολάρχη τη δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου του εκπαιδευτικού.
Τα περί «κατόπιν αίτησης του εκπαιδευτικού» ή «μη συμπλήρωσης του ωραρίου του διοριστηρίου» είναι μόνο για τα μάτια. Οι κέρβεροι-εργοδότες, υπό τον φόβο της απόλυσης, τους μειώνουν το ωράριο -ειδικά αυτών με πολλά χρόνια υπηρεσίας- και προσλαμβάνουν νεότερους και φθηνότερους εκπαιδευτικούς προς συμπλήρωση ωραρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, με το τέλος της σχολικής χρονιάς, καταφθάνουν στην ομοσπονδία συνεχώς καταγγελίες για ανάλογες πρακτικές των εμπόρων της γνώσης, στις οποίες, η ΟΙΕΛΕ, καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μην υποκύπτουν.
Ωραίες οι εκκλήσεις θα σημειώσουμε εμείς, όμως είναι κενές περιεχομένου όταν το μαζικό διεκδικητικό κίνημα είναι ζητούμενο, όταν κυριαρχεί ο φόβος και ο ατομισμός έναντι της συλλογικότητας και όταν έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έχει πλήρως αστικοποιηθεί. Δεν υποστηρίζουμε ότι η υποταγή είναι η σωστή στάση για τους εργαζόμενους. Σημειώνουμε απλώς την πραγματικότητα, την οποία μπορεί και πρέπει να ανατρέψει μόνο το ταξικό, μαζικό διεκδικητικό κίνημα.
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ
Συνάδελφοι, μην υποκύπτετε στον εκβιασμό για να παραιτηθείτε, δήθεν εθελοντικά, από μέρος του ωραρίου σας!
Τις τελευταίες ημέρες γίναμε αποδέκτες καταγγελιών για διοικήσεις ιδιωτικών σχολείων που υποχρεώνουν συναδέλφους μας να παραιτούνται, δήθεν εθελοντικά, από μέρος του ωραρίου τους με την απειλή της απόλυσης. Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται την άθλια ρύθμιση του άρθρου 9, παρ. 1 του Ν. 4713/2020 (Νόμου Κεραμέως), σύμφωνα με την οποία ένας εκπαιδευτικός μπορεί να παραιτηθεί από μέρος του ωραρίου του και έτσι να τροποποιηθεί το διοριστήριό του αναλόγως. Φυσικά, η ρύθμιση συνοδεύεται με την φράση ότι “ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο επιτρέπεται” σε αντίθεση με τα ισχύοντα στη δημόσια εκπαίδευση και, μέχρι το 2020, και στην ιδιωτική, όπου θα έπρεπε πρώτα να συμπληρώσει ο αρχαιότερος ωράριο και στη συνέχεια να διοριστεί νέος.
Η ρύθμιση για την δήθεν εθελοντική παραίτηση από μέρος του ωραρίου (ωσάν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να είναι εκατομμυριούχοι χομπίστες και να έχουν λεφτά για πέταμα…) έχει χαρακτηριστεί από νομικούς, μεταξύ των οποίων και ο Άρης Καζάκος, ως μια από τις πιο χυδαίες εργασιακές ρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η διάταξη αυτή, όπως και το σύνολο σχεδόν του νόμου, υπαγορεύτηκε στην προηγούμενη Υπουργό από τους ιδιοκτήτες. Για ποιο λόγο;
- Για να περισσέψουν ώρες, ώστε ο ιδιοκτήτης να βολέψει κάποιον “κολλητό” ή κομματικό παρατρεχάμενο.
- Για να μειωθεί ο μισθός του εκπαιδευτικού, ώστε να απολυθεί μετά από μερικούς μήνες με μειωμένη αποζημίωση.
- Για να έχει το σχολείο ένα μεγάλο αριθμό νέων εκπαιδευτικών με μικρό ωράριο, άρα μικρότερο εργασιακό κόστος και πιο εύκολος “χειρισμός” των ευάλωτων συναδέλφων.
Η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει, χωρίς καμιά ανταπόκριση ως συνήθως, επιστολή στην προηγούμενη Υπουργό, ζητώντας να υπάρξει τροποποίηση της ρύθμισης για τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για μείωση του ωραρίου τους, κυρίως μητέρες. Η ορθολογική πρότασή μας που είχε ως σκοπό να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών ήταν να τεθεί η εθελοντική μείωση ωραρίου υπό το ίδιο καθεστώς ελέγχου, όπως και οι άδειες άνευ αποδοχών. Με αίτηση, δηλαδή, του εκπαιδευτικού σε ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ όπου θα αναφέρεται ο λόγος της παραίτησης από μέρος του ωραρίου και η αιτούμενη χρονική διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, ο εκπαιδευτικός διασφαλίζει ότι θα επιστρέψει μετά από κάποιο διάστημα στο παλιό του ωράριο, ενώ τώρα η τροποποίηση της σύμβασης είναι μόνιμη! Δεν υπήρχε, βέβαια, καμιά πιθανότητα να γίνει αποδεκτή η πρόταση αυτή, καθώς η τότε πολιτική ηγεσία ήθελε να υπάρχει το “πιστόλι” του εκβιασμού στον κρόταφο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη.
Πώς μπορούν να προστατευθούν οι συνάδελφοι
Σύμφωνα με την ενημέρωση των νομικών μας συμβούλων, σε περίπτωση που η ιδιοκτησία του σχολείου προωρήσει σε μια τέτοια εκβιαστική ενέργεια, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει εγγράφως και ταυτόχρονα την ΟΙΕΛΕ και την Διεύθυνση Εκπαίδευσης που ανήκει το εκπαιδευτήριο. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται από ενδεχόμενη εκδικητική απόλυση εκ μέρους του ιδιοκτήτη.