Δεν χρειάζεται να σκάνε οι συνταξιούχοι για τις πενιχρές συντάξεις και τα επιδόματα – κοροϊδία και τα ποσοστά αναπλήρωσης, που αναμένεται να είναι ίδιες με τις περσινές. Η κυβέρνηση έχει βρει την λύση τόσο σε αυτό όσο και στο πρόβλημα της «βιωσιμότητας» των Tαμείων, που δεν είναι άλλη από την εργασία των συνταξιούχων.
Με το νέο ασφαλιστικό έκτρωμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση, κάνει ένα βήμα παραπέρα, καταργώντας κι άλλο τις περικοπές για όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργαστούν.
Oπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας της 24ης Νοέμβρη, στη δεύτερη παράγραφο, «καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης».
Ο υφυπουργός Τσακλόγλου, προκειμένου να στηρίξει τα «κίνητρα για εργασία» που δίνει στους συνταξιούχους το νέο νομοθετικό έκτρωμα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 (ανακοίνωση Τύπου 13 Νοεμβρίου), ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «πριν το 2019 ήταν σχεδόν δημευτικό καθώς αν ένας συνταξιούχος εργαζόταν ακόμα και 1 ώρα έχανε το 60% της σύνταξης του, γεγονός που οδηγούσε αρκετούς στη μαύρη εργασία… Προς μεγάλη μου έκπληξη και παρά το μέτρο, τότε περίπου 6.000 συνταξιούχοι εργάζονταν με αυτούς τους όρους» (σ.σ. δηλαδή με 60% παρακράτηση του εισοδήματός τους, προτού ο Βρούτσης το κατεβάσει στο 30%)»!
Σύμφωνα με τον Τσακλόγλου, δηλαδή, όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι που συνέχιζαν να δουλεύουν μετά την συνταξιοδότησή τους, το έκαναν με μεγάλη ευχαρίστηση, κυρίως από… χόμπι, και δεν εξαναγκάζονταν καθόλου από τις πενιχρές συντάξεις και την ακρίβεια, που εξανεμίζει το εισόδημά τους από τα μέσα του μήνα. Γι’ αυτό και πανηγυρίζει που ο νόμος Βρούτση, πηγαίνοντας την παρακράτηση στο 30%, είχε σαν συνέπεια «τον πενταπλασιασμό των εργαζομένων συνταξιούχων»!
Στην ίδια συνέντευξη, όταν ρωτήθηκε για το αν το μέτρο ευνοεί την απασχόληση των συνταξιούχων εις βάρος των νέων εργαζόμενων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το απόθεμα των θέσεων εργασίας σε μια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως η αύξηση της εργασίας ευνοεί συνολικά την οικονομία»! Δηλαδή, ο… σοφός καθηγητής θεωρεί πως οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα είναι… απεριόριστες και έτσι η εργασία των συνταξιούχων όχι μόνο δεν θα έχει επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, αλλά θα ωφελήσει και την οικονομία!
Οι… αυθεντίες τύπου Τσακλόγλου δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε εξηγήσεις! Αρκεί απλά να ισχυριστούν κάτι, για να τους πιστέψουμε.. χωρίς καμία επιφύλαξη! Αλλωστε, και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, σε προεκλογική επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ανάμεσα στα άλλα, αναφερόμενος στην εργασία των συνταξιούχων είχε δηλώσει: «Και δεν νομίζω ότι και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι θέσεις που ενδεχομένως θα τις διεκδικούσε ένα νέο παιδί το οποίο μπαίνει στην αγορά εργασίας. Μιλάμε για τελείως διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές»! Και εμείς στο σχετικό δημοσίευμα, ρωτούσαμε: «Ποια επαγγέλματα είναι αυτά που δεν τα διεκδικούν οι νέοι, αλλά και οι μεγαλύτεροι εν ενεργεία εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν την ανεργία; Τα επαγγέλματα πχ. του εκπαιδευτικού, του αρχιτέκτονα, του δημόσιου υπάλληλου, του γιατρού; Αγνωστο!». Και υπενθυμίζαμε πως η εργασία των συνταξιούχων έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να μπαλώσει τρύπες στο δημόσιο τομέα, φέρνοντας το παράδειγμα του ΕΦΚΑ, όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 12 χρόνια.
Ερχεται σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι υπουργοί της, που κόπτονται για την ανεργία στους νέους αλλά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους οποίους τάζουν συνεχώς πως θα «ενεργοποιηθούν» και θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας» (βλ. νόμος Δουλειές Ξανά), να «κανονικοποιήσει» την εργασία των συνταξιούχων (που σε μεγάλο βαθμό γίνεται «μαύρα»), αδιαφορώντας αν αυτό έχει επιπτώσεις στην αύξηση της ανεργίας για τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν τους συνταξιούχους να μην διεκδικούν αξιοπρεπείς συντάξεις, αλλά να ελπίζουν πως με τη συνέχιση της εργασίας τους θα μειωθεί το πετσόκομμα των συντάξεων. Λες και δεν έχουν δουλέψει, δεν έχουν κολλήσει ένσημα γι’ αυτές τις συντάξεις, που τις είδαν να πετσοκόβονται άγρια τα τελευταία χρόνια.
Η πλήρης νομιμοποίηση και τα κίνητρα στην εργασία των συνταξιούχων, προτείνονται από την κυβέρνηση και ως φάρμακο και για άλλες μάστιγες της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την ίδια ακριβώς άποψη, είχε εκφράσει ο Τσακλόγλου και στο συνέδριο με τίτλο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», που έγινε στις 18 Οκτώβρη.
Με κάποιο μαγικό πάλι τρόπο, η εργασία των συνταξιούχων θα… βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά! Oλη αυτή η εκστρατεία με αφορμή το λεγόμενο δημογραφικό, αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο… ειλικρινές είναι το ενδιαφέρον του Τσακλόγλου και των υπόλοιπων για την υπογεννητικότητα, που υποτίθεται αποτελεί και το πρώτο σκέλος της «γήρανσης» του πληθυσμού, για την οποία τάχα κόπτονται όλοι αυτοί.
Ανέφερε, βέβαια, για τα μάτια, και κάποια ψευτομέτρα διευκόλυνσης της «συμφιλίωσης εργασιακού και οικογενειακού βίου», όπως, για παράδειγμα, η θέσπιση του επιδόματος γέννας, η επέκταση χρονικά και ποσοτικά στα επιδόματα μητρότητας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (σ.σ. εννοεί τους… 26 σε όλη την Ελλάδα!) και ολοήμερα σχολεία, αλλά και η επέκταση του ωραρίου του τελευταίου (τα σχολεία να γίνουν κανονικά παιδοφυλακτήρια καλλιεργώντας στα παιδιά την απέχθεια για τη μόρφωση), η δημιουργία του θεσμού των «νταντάδων της γειτονιάς» και άλλα παρόμοια, τα οποία αποτελούν τη χρυσόσκονη.
Και βέβαια, μόνο σαν αστείο ακούγεται ότι επειδή π.χ. «θα παραταθεί το επίδομα μητρότητας στους εννέα μήνες και για τις αγρότισσες και τις αυτοαπασχολούμενες στο ύψος του κατώτατου μισθού», όπως αναφέρει συνεχώς ο Τσακλόγλου, θα αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα!
Στην πραγματικότητα, εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το δεύτερο σκέλος της «γήρανσης», δηλαδή η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, την οποία θεωρούν «βόμβα» για τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, γι’ αυτό και με ανάλογα μέτρα, όπως η εργασία των συνταξιούχων και ο ασφαλιστικός τζόγος μέσω του νεοδημιουργηθέντος ΤΕΚΑ (δείτε εδώ και εδώ), προσπαθούν να φορτώσουν τις συνέπειες στους ίδιους τους ασφαλισμένους, και όχι στους καπιταλιστές και το αστικό κράτος, που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία καταλήστευσαν συστηματικά επί δεκαετίας και εξακολουθούν να καταληστεύουν.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ο Τσακλόγλου, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, τονίζει πως «μαζί με το προσδόκιμο της επιβίωσης αυξάνεται και το προσδόκιμο της υγιούς επιβίωσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας». Οσο ζουν περισσότερο και είναι υγιείς οι εργαζόμενοι, δηλαδή, μπορούν και να δουλέψουν περισσότερο, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Της οποίας τα όρια αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, μετά την τριετία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Τσακλόγλου σε συνέντευξη στο MEGA, απαντώντας σε όσους… διαστρεβλώνουν τις θέσεις του: «Ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Ομως, η πρόοδος που είχε συντελεστεί στο συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού. Σαν αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα».
Ετσι ακριβώς, σαν τα κοράκια, παρακολουθούν κάθε χρόνο οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου τις… διακυμάνσεις του προσδόκιμου επιβίωσης. Η πανδημία ήταν απλώς ένα… διάλειμμα. Μη τυχόν και ξεφύγει κανένας εργαζόμενος και ζήσει περισσότερο και «υγιώς» εκτός παραγωγικού κύκλου, αμέσως ετοιμάζονται για… «αναπροσαρμογή» των ορίων συνταξιοδότησης!