Σαν το… τελευταίο μίλι (!)για τη μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Γιώργου Τζιλιβάκη στη θέση του διοικητή, το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας πως «το Συμβούλιο Διοίκησης της Επιθεώρησης Εργασίας επέλεξε τους δυο εξ αυτών και υπέβαλε πρόταση στον υπουργό Εργασίας που έχει την αρμοδιότητα για την τελική επιλογή».
Ποιο είναι το προφίλ του Γ. Τζιλιβάκη, που τόσο… ανεξάρτητα επέλεξε ο Χατζηδάκης; Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:
«Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εργάστηκε ως Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Toyota Hellas, στην Alpha Bank Σερβίας (68 καταστήματα-800 υπάλληλοι), στην Εγνατία Τράπεζα (70 καταστήματα- περισσότεροι από 800 υπάλληλοι) και στην Sprider Stores (100 καταστήματα- 1.600 υπάλληλοι). Εργάστηκε επίσης ως Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού στην Folli-Follie (1.000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα και 3.000 παγκοσμίως) -μετά από πρόσκληση το 2019 της Διοικητικής Ομάδας που ανέλαβε να διαχειριστεί το γνωστό πρόβλημα- και στην Intrum Hellas από το 2019 και εφεξής, με βασική αποστολή την μετάπτωση προσωπικού, διαδικασιών, συστημάτων και κουλτούρας από ελληνική συστημική τράπεζα σε νεοϊδρυθέντα πολυεθνικό οργανισμό».
Δηλαδή, αν υπάρξουν καταγγελίες από εργαζόμενους, ας πούμε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, ο Τζιλιβάκης, θα… πατάξει αμέσως τα πρώην αφεντικά του, τα οποία υπηρέτησε από διευθυντικές θέσεις, στον τομέα που αφορά άμεσα τις εργασιακές σχέσεις! Ενας καλοπληρωμένος μάνατζερ, που στη μέχρι τώρα καριέρα του υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εργοδοσίας, ξαφνικά… είδε μια λάμψη (σαν τον Σαούλ που έγινε Παύλος) και αποφάσισε να μετατραπεί στο αντίθετο: σε διώκτη της καπιταλιστικής εργοδοσίας και άτεγκτο υπερασπιστή των εργατών και μισθωτών εργαζόμενων! Για τόσο ηλίθιους περνούν τους εργαζόμενους, που δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα πλέον.
Δεν είναι, όμως, μόνο η προϋπηρεσία του εν λόγω κυρίου αλλά και οι απόψεις του που μας προϊδεάζουν για τη δράση του στη διοίκηση του «ανεξάρτητου» ΣΕΠΕ. Σε παλιότερη συνέντευξή του στο Kariera.gr, τον Μάρτη του 2010, όταν ήταν διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της SPRIDER STORES, με αφορμή βιβλίο του για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα επιδιώκουν να προσλάβουν αξιόλογους υποψηφίους με χαμηλές αποδοχές, κάτι που βέβαια βραχυπρόθεσμα μπορεί να αποδειχθεί επωφελές αν το αξιοποιήσουν σωστά, εάν δηλαδή προσφέρουν κατάλληλο περιβάλλον για να αποδώσει θα κερδίσουν από την τεχνογνωσία του», ενώ απευθυνόμενος στους νέους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας ή έχουν μπει πρόσφατα έλεγε χαρακτηριστικά πως «θα χρειαστεί να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αξία τους επιδεικνύοντας μεγαλύτερο ζήλο και επαγγελματισμό, κάτι που μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμο για αυτούς»!
Ο καθένας καταλαβαίνει τι εννοεί με αυτή τη… συμβουλή προς τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους ο προσωπάρχης Τζιλιβάκης, Στην ουσία τούς λέει να δεχτούν τους χαμηλούς μισθούς, τα υπερβολικά ωράρια, την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας κτλ. «Ολοι έτσι ξεκινήσαμε στην αρχή», είναι σαν να λέει στους νέους εργαζόμενους, προτρέποντάς τους να κάνουν… υπομονή, γιατί «μακροπρόθεσμα» θα τους ωφελήσει! (Λεπτομέρεια: η εταιρία της οποίας ήταν τότε μεγαλοπροσωπάρχης, τρία χρόνια αργότερα έβαλε «λουκέτο», με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους 800 υπάλληλοι!). Πουθενά στα λεγόμενά του ο Τζιλιβάκης δεν φαινόταν να κατακρίνει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, την οποία τόσο καλά γνώριζε.
Κατά τα άλλα, ο σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστής Χατζηδάκης διαφημίζει την νέα Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει «όλα τα εχέγγυα για να επιτελέσει με αμεροληψία και αντικειμενικότητα το ελεγκτικό της έργο, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η φημολογία που υπήρχε επί δεκαετίες σε σχέση με κατά καιρούς παρεμβάσεις πολιτικών ηγεσιών στο έργο του ΣΕΠΕ»… Σε αυτή τη φράση βρίσκεται όλη η ουσία της πολιτικής στόχευσης του Χατζηδάκη.
Ν’ αποποιηθεί η κυβέρνηση κάθε ευθύνη για τον έλεγχο στις αυθαιρεσίες των καπιταλιστών εργοδοτών και να «νίπτει τας χείρας της» στις σχετικές καταγγελίες, χωρίς να της ασκείται καμία πίεση. Είναι γνωστό, ότι οι έλεγχοι στη ζούγκλα που λέγεται αγορά εργασίας είναι είδος εν πλήρη ανεπαρκεία και πως το ΣΕΠΕ είναι και υποστελεχωμένο αλλά και απρόθυμο να κάνει μαζικές εφόδους στους χώρους δουλειάς, για να μην πούμε για το «σύρμα» που πέφτει πολλές φορές στους εργοδότες όταν πρόκειται να γίνει έλεγχος.
Ολα αυτά είχαν ως συνέπεια οι καπιταλιστές να αποθρασύνονται, η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία να αυξάνονται, ενώ είχαμε και φαινόμενα ανοιχτού εκβιασμού, με τους εργοδότες να ζητάνε πίσω τα δώρα και τμήμα του μισθού. Κάποια από αυτά τα φαινόμενα μάλιστα, ο λαλίστατος Χατζηδάκης υπόσχεται να τα πατάξει με την… ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.
Η «φημολογία», λοιπόν, δεν είχε να κάνει με κομματικά ρουσφέτια σε εργοδότες φιλικά προσκείμενους στην εκάστοτε κυβέρνηση, όπως κουτοπόνηρα λέει ο Χατζηδάκης, αλλά αφορούσε καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων για τις αυθαιρεσίες των καπιταλιστών γενικά, τις οποίες κάλυπτε με την αδράνεια και τη μεροληψία του το ΣΕΠΕ. Αν αυτό ίσχυε πρωτύτερα, που το ΣΕΠΕ ήταν κρατική υπηρεσία εποπτευόμενη από το υπουργείο Εργασίας, τώρα θα ισχύει σε μέγιστο βαθμό, καθώς με τη διοίκηση του κάθε Τζιλιβάκη μετατρέπεται σε… ανεξάρτητο παραμάγαζο των καπιταλιστών.