Το αφισάκι το λάβαμε με e-mail από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής. Είναι πραγματικά καίριο το γενικό σύνθημα «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές – Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Σύνθημα που πρέπει να νοηματοδοτεί τη δράση του συνόλου της εργατικής τάξης.
Τα ειδικά αιτήματα, όμως, μένουν μισά.
Οχι ότι διαφωνούμε, βέβαια, με το αίτημα να γίνονται τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε εργασιακό χώρο όπου θα εμφανιστεί ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα covid-19, με δαπάνες της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Το φωνάζουμε από τον περασμένο Μάρτη και έχουμε αποκαλύψει περιπτώσεις που μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με τις πλάτες του ΕΟΔΥ, διαχειρίστηκαν βεβαιωμένα κρούσματα με τρόπο που δε θα εμπόδιζε την απρόσκοπτη λειτουργία τους και όχι όπως επιβάλλεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργατών. Αυτό το αίτημα είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εργατική τάξη.
Εδώ που έχουμε φτάσει, όμως, περιμένουμε από σωματεία όπως ο ΣΥΒΧΨΑ να κάνουν το απαραίτητο παραπάνω βήμα. Να απαιτήσουν αναστολή των δραστηριοτήτων που δεν αφορούν είδη πρώτης ανάγκης και κοινής ωφέλειας. Και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τέτοιοι χώροι εργασίας που οι εργάτες τους ανήκουν στη συνδικαλιστική σφαίρα ευθύνης του ΣΥΒΧΨΑ.
Το ότι η κυβέρνηση δεν αποφάσισε πραγματικά καθολικό lockdown δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη έγερση τέτοιου αιτήματος και για περιορισμό σε αιτήματα για τεστ και μέτρα ασφάλειας. Πολλά δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε δείχνει διατεθειμένη να τα αποφασίσει, όμως προβάλλονται ως αιτήματα από τους εργάτες και τα συνδικάτα τους. Αιτήματα που οι καπιταλιστές και το σύστημά τους χαρακτηρίζουν «μαξιμαλιστικά». Οι εργάτες τα προβάλλουν, όμως, και έτσι πρέπει να κάνουν. Γιατί αν δεν απαιτήσουν το μέγιστο, δε θα κερδίσουν ούτε το ελάχιστο.
Το αίτημα για πραγματικά καθολικό lockdown, για κλείσιμο κάθε μη αναγκαίας παραγωγικής, εμπορικής και άλλης δραστηριότητας και πληρωμή των εργατών με πλήρη ασφάλιση και μισθό θα έπρεπε να βρίσκεται στην προμετωπίδα ενός πραγματικά ταξικού συνδικαλισμού. Για να σηματοδοτεί την ταξική διάσταση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ανοίγοντας μέτωπο με την κυβερνητική-καπιταλιστική διαχείριση. Για να δίνει πρακτικό νόημα στο γενικό σύνθημα «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές – Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».