Σχεδόν 15 δισ. από τα αποθεματικά τους, τα δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και μετατραπέντα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (ακόμη και την περίοδο που τα ομόλογα κατέρρεαν στις διεθνείς αγορές) θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI. Η κυβέρνηση, όμως, επιμένει να σερβίρει στους εργαζόμενους το ίδιο παραμύθι. Ελεγε ο Σαχινίδης, σε συνέντευξη στον «Αθήνα 9,84», την περασμένη Τρίτη:
«Εχετε υπόψη σας κάτι που έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο Αντιπρόεδρος και εγώ, ότι κάθε χρόνο το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει τα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία με περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια. Αυτά δηλαδή τα οποία τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν μέσα από την απομείωση του χρέους, είναι το πολύ ένα με δυο χρόνια ενίσχυσης που παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός στα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Εχουμε σημειώσει και άλλη φορά, ότι πρόκειται για αισχρή λαθροχειρία. Το κράτος δεν προσφέρει στήριξη στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά πληρώνει θεσμοθετημένες εισφορές. Μάλιστα, στα 14 δισ. που αναφέρει ο Σαχινίδης τσουβαλιάζει ανόμοια πράγματα, όπως τις συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων (που δεν έχουν Ταμείο κύριας σύνταξης), τη συμμετοχή του στην περιβόητη τριμερή χρηματοδότηση, οφειλές σε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ. Τι σχέση έχουν αυτές οι θεσμοθετημένες οφειλές του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τη βίαιη αφαίρεση σχεδόν 15 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του; Τα αποθεματικά σχηματίζονται προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές υποχρεώσεις προς τους ασφαλισμένους. Οταν αυτά εξαφανίζονται, τότε δημιουργείται μια τεράστια μαύρη τρύπα στους προϋπολογισμούς.
Τι είναι αυτό που λένε ο Βενιζέλος, ο Σαχινίδης και οι υπόλοιποι της συγκυβέρνησης; Οτι δεν πρέπει ν’ ανησυχούν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, γιατί σ’ ένα δυο χρόνια τα «κουρεμένα» αποθεματικά θα καλυφθούν από την κρατική χρηματοδότηση. Από τη θεσμοθετημένη κρατική χρηματοδότηση, η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα αποθεματικά. Δηλαδή, αν δεν γινόταν το «κούρεμα», δεν θα έδιναν αυτά τα λεφτά στα ασφαλιστικά ταμεία; Θα τα έδιναν, φυσικά, γιατί πρόκειται για θεσμοθετημένες υποχρεώσεις, στις οποίες μάλιστα ποτέ το κράτος δεν ανταποκρίνεται πλήρως (πάντα χρωστάει τεράστια ποσά στα Ταμεία, τα οποία έρχεται εκ των υστέρων και «κουρεύει»).
Ομολογούν, λοιπόν, ότι τα περίπου 15 δισ. που θα χαθούν με το «κούρεμα» δεν πρόκειται να αναπληρωθούν. Και τι θα γίνει; Πολύ σύντομα, μέσα στο 2012, θα πέσουν με νέα μανία πάνω στις συντάξεις.
Ψέμα στο ψέμα (2)
Και μια που μιλάμε για ψέματα με τα οποία ταΐζουν εργαζόμενους και συνταξιούχους, ας θυμηθούμε ένα μεγάλο ψεύδος πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε μια ακόμη ληστρική επιδρομή σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα του ΙΚΑ, του Ταμείου των εργατών του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα.
Το 2002, στηριγμένη σε μια κάλπικη αναλογιστική μελέτη που έφτιαξε κατά παραγγελία το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η εργατοπατερία της ΓΣΕΕ συμφώνησε με το νόμο Ρέππα (ν. 3029/2002). Με το νόμο αυτό διέγραψαν τα κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ (σε αντάλλαγμα πήρε ένα ποσό σε ομόλογα του ελληνικού δημόσιου, απ’ αυτά που θα «κουρευτούν» τώρα) και απεφάνθηκαν ότι αρκεί το κράτος να δίνει 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο ως συμμετοχή του στην περιβόητη τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε το ΙΚΑ να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα μέχρι το 2032.
Για να φτάσουν σ’ αυτό το συμπέρασμα έκαναν πολλές απάτες. Παραδείγματος χάριν, φούσκωσαν τον αριθμό των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, για να παρουσιάσουν φουσκωμένα και τα έσοδά του. Η μεγαλύτερη απάτη, όμως, ήταν η «πρόβλεψή» τους για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Στη δική του μελέτη (του κώλου) το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «υπολόγισε» ότι μέχρι το 2032 το ΑΕΠ θα αυξάνεται σταθερά κατά 3% το χρόνο! Ο Χριστοδουλάκης, τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης Σημίτη, έκανε ακόμα πιο αισιόδοξες «προβλέψεις», στις οποίες στηρίχτηκε προπαγανδιστικά ο Ρέππας.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε. Πριν καν περάσει δεκαετία από τότε, διανύουμε τον πέμπτο συνεχή χρόνο με καπιταλιστική ύφεση. Ετσι, το 1% που παίρνει το ΙΚΑ αντιπροσωπεύει κάθε χρόνο μικρότερο ποσό, ενώ παράλληλα η μείωση του ΑΕΠ σημαίνει και αύξηση της ανεργίας, δηλαδή δραματική μείωση των ασφαλιστικών εσόδων του ΙΚΑ (χωρίς να λογαριάζουμε το φούντωμα της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής).
Θυμίζουμε αυτή την ιστορία και τη συνενοχή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, για να υπογραμμίσουμε το ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να πάρουν μία για τη νέα ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά τους με το PSI.