Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών: Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τα συνδικάτα τους

0

Σε σχέση με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις μάχιμων γιατρών από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη (δείτε εδώ και εδώ), προκειμένου η κυβέρνηση να κρύψει την άρνησή της να προσλάβει γιατρούς με κατεπείγουσες διαδικασίες, θυμίζουμε ότι η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε με μια επαίσχυντη εκπρόθεσμη (ν)τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία απειλεί τους γιατρούς με πρόστιμο έως και τις αποδοχές δώδεκα μηνών, εάν δεν υπακούσουν.

Η συγκεκριμένη ντροπολογία προβλέπει και τη σύσταση τριμελών υγειονομικών επιτροπών σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, αποτελούμενων από γιατρούς, οι οποίες θα εξετάζουν τις αντιρρήσεις των γιατρών στη μετακίνησή τους.

Είναι προφανές ότι αυτές οι επιτροπές είτε δεν έχουν συγκροτηθεί είτε δε λειτουργούν. Το λέμε κρίνοντας από το περιεχόμενο των καταγγελιών, ότι γιατροί ενημερώνονται ακόμα και στη διάρκεια της εφημερίας τους να παρουσιαστούν το πρωί της επόμενης μέρας σε κάποιο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας.

Είναι φανερό ότι το ζήτημα ξεπερνά τον κάθε μετακινούμενο γιατρό ατομικά, όταν πάνω από το κεφάλι του κρέμεται η απειλή ενός προστίμου ίσου με τους μισθούς ενός έτους. Θα έπρεπε να μπουν μπροστά τα συνδικάτα των γιατρών (οι Ενώσεις και η Ομοσπονδία – ΟΕΝΓΕ). Οχι με τυπικές ανακοινώσεις, που ξεχνιούνται την άλλη μέρα και δεν ενοχλούν κανένα,και οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται με προσωπικές συμβουλές συνδικαλιστών προς τους γιατρούς, να υπακούσουν στην εντολή μετακίνησης, όπως συνέβη στην Αρτα (το γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ, δεν το εικάζουμε).

Απαιτούνται αποφασιστικές παρεμβάσεις που θα ακυρώσουν τις «τσαμπουκαλίδικες» ενέργειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Οχι ενέργειες για το θεαθήναι ή «για να βγούμε από την υποχρέωση». Αυτό τα συνδικάτα δεν το οφείλουν μόνο στα μέλη τους, αλλά και στον ελληνικό λαό, τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμυθιάσει.

ΥΓ1. Η κυβέρνηση και τα οργανέτα της έχουν αποθρασυνθεί τελείως, όπως φάνηκε από τη συμπεριφορά που επεφύλαξε ο ΥΠΕάρχης Στάθης σε συνδικαλιστική αντιπροσωπεία (ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ, Σωματείο Εργαζομένων «Αγίου Σάββα») που ζήτησε να συναντηθεί μαζί του για το ζήτημα της καθαρά εκδικητικής μετάταξης του ακτινολόγου γιατρού Κ. Καταραχιά, προέδρου του Σωματείο Εργαζομένων στον «Αγιο Σάββα», στη «Σωτηρία». Οι σεκιουριτάδες προσπάθησαν να εμποδίσουν τους συνδικαλιστές, ενώ υπάλληλος από τη γραμματεία του Στάθη τούς είπε «οι συζητήσεις τέλος, ο διοικητής δεν θα σας δει, φύγετε», λες και μιλούσε σε τίποτα μπάτσους, απ’ αυτούς που διοικούσε ο Στάθης πριν αποστρατευθεί.

Οι συνδικαλιστές δεν έφυγαν και υποχρέωσαν τον απόστρατο αντιστράτηγο της μπατσαρίας να συναντηθεί μαζί τους μετά από μιάμιση ώρα. Μολονότι η συνάντηση κράτησε μία ώρα, μόνιμη επωδός του ΥΠΕάρχη ήταν πως «η μετακίνηση είναι σύννομη, οι νομικοί μου σύμβουλοι γνωμοδότησαν σχετικά, εγώ ακούω τις υπηρεσίες, η Διοικήτρια μου έδωσε αυτά τα ονόματα, τα περί συνδικαλιστικής δίωξης είναι δική σας ερμηνεία» και τα παρόμοια. Και συνέχεια από συνδικαλιστικής πλευράς δεν υπάρχει…

ΥΓ2. «Η Διοικήτρια μου έδωσε αυτά τα ονόματα» είπε ο Στάθης στους συνδικαλιστές. Δηλαδή, η Μπαλαούρα. Που αναγκάστηκε να πάρει πίσω την ΕΔΕ, με την οποία προσπάθησε να ρίξει στους ίδιους τους γιατρούς που νόσησαν με covid-19 την ευθύνη για τη νόσησή τους (!), τράβηξε όμως μια ξεγυρισμένη μετακίνηση στον πρόεδρο του σωματείου «για να μάθει τι σημαίνει εξουσία». Πέρα από την εκδικητική συμπεριφορά της Μπαλαούρα και του Στάθη, όμως, εγείρεται και ένα τεράστιο ζήτημα υγείας. Ο Καταραχιάς είναι ακτινολόγος εξειδικευμένος στην ακτινοθεραπεία. Τον στέλνουν στη «Σωτηρία» να βγάζει ακτινογραφίες, στερώντας από τους ογκολογικούς ασθενείς του «Αγίου Σάββα» έναν εξειδικευμένο γιατρό και «στέλνοντας πίσω» τις διεξαγόμενες ακτινοθεραπείες. Το προσωπικό είναι έτσι κι αλλιώς λειψό, μετακίνησαν και έναν ακτινολόγο εξειδικευμένο στην ακτινοθεραπεία και το έκαναν πιο λειψό.

 

Κοινοποίηση: