Σχεδόν λαθραία κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης την τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που αφορά τη χρηματοδοτική μίσθωση και διατάξεις περί δημοσίων εσόδων (εντελώς άσχετο, δηλαδή). Χωρίς συζήτηση, χωρίς ντόρο, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Και πώς να αντιδράσει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όταν η τροπολογία Τσιτουρίδη έρχεται κατ’ εφαρμογήν του νόμου Ρέππα-Χριστοδουλάκη, με τον οποίο είχε συμφωνήσει η ΓΣΕΕ; Πονηρός ο Σάββας δεν άλλαξε τίποτα απ’ αυτά που προβλέπει αυτός ο νόμος. Αναφέρεται αποκλειστικά σ’ αυτόν και σε τίποτ’ άλλο.
Η τροπολογία προβλέπει ότι με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μέχρι 31-12-2007, μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας (τόσο πολύ αισθάνεται ως υφυπουργός του Αλογοσκούφη ο Τσιτουρίδης, που τον έβαλε πρώτο στη λίστα, μολονότι το Οικονομίας είναι συναρμόδιο υπουργείο και θα έπρεπε να αναφερθεί δεύτερο), θα επανακαθοριστούν τα επαγγέλματα και οι εργασίες που υπάγονται στα ΒΑΕ, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2008.
Προβλέπει ακόμα, ότι με απόφαση των ίδιων υπουργών (πάλι πρώτος ο Αλογοσκούφης, αν και πάλι συναρμόδιος), που εκδίδεται μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση της τροπολογίας, «συστήνεται ειδική επιστημονική επιτροπή από άτομα αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους με αρμοδιότητα την υποβολή πρότασης επί θεμάτων υπαγωγής εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα ή ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η γνώμη της επιτροπής, η οποία αποτελεί τη βάση για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός έτους από τη σύσταση της επιτροπής».
Από τη διατύπωση της τροπολογίας γίνεται σαφές ότι αυτή εκφράζει απλώς μια γνώμη, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για την κυβέρνηση. Τον κατάλογο των ΒΑΕ θα καταρτίσουν αποκλειστικά οι δυο υπουργοί. Αυτό έχει τη σημασία του, γιατί η κυβέρνηση υπολογίζει πως αυτή η επιτροπή θα στηριχτεί κυρίως σε άτομα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας. Θα είναι, λοιπόν, στην όποια επιτροπή και εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που είναι απαραίτητοι για ευνόητους λόγους. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, για μια σειρά επαγγέλματα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή, οπότε οι υπουργοί, δημοκρατικότατα, θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.
Για το ρόλο του ΕΛΛΙΝΥΑΕ έχουμε γράψει αναλυτικά πριν από λίγο καιρό. Αποκαλύψαμε ότι ήδη έχει προχωρήσει μια σειρά μελέτες για επαγγέλματα και εργασιακούς χώρους, χαράζοντας ουσιαστικά την προοπτική του αποχαρακτηρισμού τους από ΒΑΕ. Αποκαλύψαμε προκλητικές απόψεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό του ΕΛΛΙΝΥΑΕ, σύμφωνα με τις οποίες τα ΒΑΕ είναι θεσμός οπισθοδρομικός που αποτελεί αντικίνητρο για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Απευθυνθήκαμε στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ζητώντας της να πάρει θέση για όλα αυτά και, φυσικά, δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Αυτοί, λοιπόν, οι ψευδοεπιστήμονες, μαζί με στελέχη των υπουργείων, θα αναλάβουν να συγκροτήσουν την επιτροπή που με τέτοιου είδους επιχειρήματα θα εισηγηθεί τον αποχαρακτηρισμό των περισσότερων επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ. Για είσοδο νέων επαγγελμάτων στα ΒΑΕ καλύτερα να μην το συζητάμε. Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι η τροπολογία προβλέπει ότι αν κάποια νέα επαγγέλματα μπουν στα ΒΑΕ, ο εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει τα χρόνια που είχε στο επάγγελμα ως ΒΑΕ, εξαγοράζοντας το επασφάλιστρο, ενώ η εργοδοτική εισφορά για τα εξαγοραζόμενα ένσημα θα βαρύνει το ΙΚΑ (όχι τον κρατικό προϋπολογισμό).
Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης, πέρα από τους σε διατεταγμένη υπηρεσία επιστήμονες που καθαγιάζουν και ωραιοποιούν τον καπιταλισμό, είναι ο διαχωρισμός των εργαζόμενων σε παλιούς (που θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ) και σε νέους (που θα υπάγονται στην κοινή ασφάλιση του ΙΚΑ). Καλούνται, δηλαδή, οι εργάτες να υπογράψουν την καταδίκη των παιδιών τους, πράγμα εξ ορισμού ανήθικο.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι λίγο αργότερα θα έρθει και η δική τους σειρά, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στην εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος. Εχουμε και άλλη φορά επισημάνει ότι σε πρώτη φάση σημασία για την κυβέρνηση έχει ο αποχαρακτηρισμός των επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ. Σε μια επόμενη φάση, με την επίκληση της ισότητας ανάμεσα στους εργάτες, θα βγάλουν και τους παλιούς, πλην εκείνων που διανύουν την τελευταία πενταετία πριν τη σύνταξη.
Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Πέρα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις υπάρχει και η αγορά εργασίας. Από τη στιγμή που ένας νέος εργάτης θα «κοστίζει» στον καπιταλιστή λιγότερο (δε θα πληρώνει την εργοδοτική εισφορά για το επασφάλιστρο των ΒΑΕ), θα προτιμά να διώξει έναν παλιό και να πάρει αυτόν στη θέση του. Η ίδια η αγορά εργασίας θα εξαναγκάζει τους εργάτες να απαρνιούνται μόνοι τους τα ΒΑΕ, προκειμένου να βρουν δουλειά. Αυτό είναι σιδερένιος νόμος του καπιταλισμού.