Η παράδοση που λέει ότι τον Αύγουστο ψηφίζονται αντεργατικά νομοθετήματα έπρεπε να τηρηθεί και φέτος. 1η Αυγούστου υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση των Αλογοσκούφη-Τσιτουρίδη για τη δημιουργία «επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό» και 3 Αυγούστου έγινε η πρώτη συνάντηση της επιτροπής με τους υπουργούς και η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου των Αλογοσκούφη, Τσιτουρίδη και Αναλυτή (πρόεδρος της επιτροπής, όπως και πρόεδρος της ΟΚΕ και επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΒ).
Από τη σύνθεση της επιτροπής απουσιάζουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οπως όλα δείχνουν, όμως, αυτό θα είναι παροδικό. Σημειώθηκε και από τους υπουργούς και από τον Αναλυτή, που δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να φέρει και τη ΓΣΕΕ στην επιτροπή, μη φειδόμενος επαίνων για το έργο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και τις γνώσεις του επί του ασφαλιστικού. Υπενθύμισε, μάλιστα τις καλές σχέσεις του και τη μακρά συνεργασία που είχε με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Ειδήσεις δεν περιμένει κανείς να βγουν από μια τέτοια συνέντευξη Τύπου. Ειδήσεις με τη στενή έννοια, γιατί ειδήσεις με την ευρεία έννοια βγήκαν. Επιβεβαιώθηκε με τον πιο σαφή τρόπο πως έργο αυτής της επιτροπής είναι να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεγάλη αντιασφαλιστική ανατροπή, που η κυβέρνηση την έχει τοποθετήσει στην επόμενη τετραετία (σημαντικές αλλαγές ήδη γίνονται και θα γίνουν τους επόμενους μήνες, όπως θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες).
Αυτό προσπαθεί να κρύψει ο ταλαίπωρος Τσιτουρίδης, που σε κάθε σχετική ερώτηση επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Μάλιστα, τελευταία δεν κρύβει την ενόχλησή του κάθε φορά που του τίθεται σχετική ερώτηση. Γιατί ξέρει πολύ καλά, ότι μετά από λίγα χρόνια όλοι θα κουνούν τις σημερινές του δηλώσεις και θα τον χαρακτηρίζουν ψεύτη. Κοιτάξτε πως προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει ευθέως, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να επαναλάβει το καθιερωμένο ψέμα:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κ. Τσιτουρίδη η ερώτηση. Κύριε υπουργέ σας ακούμε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό να λέτε ότι η Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τα όρια ηλικίας, τον τρόπο προσδιορισμού της σύνταξης, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. Δεν θα αλλάξουν και μετά τις εκλογές; Διότι οι εκλογές πλέον πλησιάζουν. Δεν είμαστε στην αρχή της τετραετίας, είμαστε ενάμιση χρόνο πριν την κανονική διεξαγωγή τους.
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Εχουμε απαντήσει για το τι θα γίνει και προ των εκλογών και μετά. Επαναλαμβάνω και σήμερα ό,τι έχουμε πει επανειλημμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Νομίζω ότι εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα ζητήματα δεν τα συζητούμε. Δεν είναι θέματα συζήτησης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα αλλάξουν;
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Οχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού κ. υπουργέ δεν έχετε ακόμη τη διάγνωση.
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Το ποιος προτρέχει ας το κρίνει ο ελληνικός λαός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι δηλώσεις έχουν γίνει πριν τη διάγνωση.
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Βεβαίως. Επαναλαμβάνουμε αυτό το οποίο επανειλημμένα έχουμε πει σε όλα τα επίπεδα και έχει πει και ο κ. Αλογοσκούφης και εγώ και οι προκάτοχοί μου. Αρα δεν συζητά η Κυβέρνηση για αυξήσεις ορίων ηλικίας, προφανώς για μειώσεις συντάξεων και προφανώς για αυξήσεις εισφορών.
Ο Αλογοσκούφης, πιο πονηρός, προτίμησε να αφήσει ορθάνοιχτο το παράθυρο. Ξεκαθάρισε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δε μπορεί να διαθέσει επιπλέον πόρους και επομένως αυτοί πρέπει να αναζητηθούν αλλού: «Θα πρέπει, εάν δούμε ότι στην πορεία χρειάζονται πόροι για το ασφαλιστικό, αυτό το πράγμα να το αντιμετωπίσουμε ευθέως και να πούμε ποιοι πόροι χρειάζονται και που θα βρεθούν. Δεν έχει ο προϋπολογισμός ανεξάρτητους πόρους και σαφώς δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα του ασφαλιστικού με περαιτέρω δανεισμό. Αλλωστε, μέρος του προβλήματος του ασφαλιστικού και του αναλογιστικού αυτού ελλείμματος που υπάρχει είναι ακριβώς ότι θα εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς των επομένων ετών. Μην ξεχνούμε ότι έχουμε αναλάβει –πέραν της χρηστής διαχείρισης που πάντα πρέπει να υπάρχει στους προϋπολογισμούς- και συγκεκριμένες υποχρεώσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συμμετοχής μας στη ζώνη του ευρώ. Εχουμε συνυπογράψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπει σαφώς ότι σε μεσοχρόνια βάση -για την Ελλάδα εμείς έχουμε προσδιορίσει γύρω στο 2010 με 2012- θα πρέπει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να εξαφανιστεί, θα πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».
Καθαρά πράγματα. Ακόμα πιο καθαρά, όμως, το έθεσε ο Αναλυτής:
«Ρωτήσατε δύο πράγματα. Το ένα είναι πώς θα τα καταφέρουμε να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς να αυξήσουμε τα όρια ζωής, χωρίς να αυξήσουμε τις εισφορές, χωρίς, χωρίς χωρίς. Αν ήξερα την απάντηση από τώρα, δεν θα υπήρχε λόγος επιτροπής. Είναι φανερό ότι είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να συνδεθούν. Να γίνει μια σύνδεση. Θα πω μερικούς για να τρομάξετε, όπως έχω τρομάξει εγώ.
Διάρκεια ασφαλιστικού βίου: Θα είναι 30 χρόνια για να ξεκινήσει το ασφαλιστικό δικαίωμα ή 35 ή 32;
Ηλικία συνταξιοδοτήσεως. Στα 58, στα 60, στα 65, στα 67, πού;
Επίπεδο αναπλήρωσης. Πόσο θα παίρνεις από το μισθό τον οποίο καλύπτεις;
Επίπεδο εισφορών. Βαρέα και ανθυγιεινά, προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Εάν τα βάλεις όλα αυτά, ξέρεις πόσο δύσκολη είναι τελικά η εξίσωση; Πάρα πολύ δύσκολη. Εμείς αυτό θα κάνουμε. Θα περιγράψουμε αυτά τα πράγματα με αναλογιστική υποστήριξη. Από εκεί και πέρα να δεχθούν τα κόμματα, τα οποία θέλουν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους με τον ένα ή άλλο τρόπο, τι απ’ όλα θα επικρατήσει. Δεν είναι δουλειά αυτή της επιτροπής. (…)
Δεύτερον, η παράταση του ενεργού βίου. Θα εξακολουθεί ο κόσμος να φεύγει τόσο όσο η ζωή ήταν μέχρι τα 75 εάν η ζωή πάει μέχρι τα 85; (…)
Εάν τα πάρεις όλα αυτά μαζί βλέπεις πόσο δύσκολο είναι ακόμη και να το περιγράψεις. Εάν όλα αυτά μπορέσουμε και τα μετρήσουμε, προδιαγράφουμε πολύ πιο εύκολα προς τα πού πρέπει να κινηθεί και η πολιτική και η οικονομία και η κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Αλλά όλα αυτά τα πράγματα, καταλαβαίνεις πόσο δύσκολο είναι να απαντηθούν».
Νομίζουμε ότι πιο σαφής απάντηση δεν θα μπορούσε να δοθεί, ειδικά σ’ αυτή τη φάση. Ο Αναλυτής ουσιαστικά απάντησε στον Τσιτουρίδη και τις ψευτιές του. Μοίρασαν τους ρόλους. Ο ένας πολιτικός, που επιτρέπεται να λέει ψέματα, ο άλλος τεχνοκράτης (εκπρόσωπος των καπιταλιστών για την ακρίβεια), που δε μασάει τα λόγια του. Εφόσον παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα που θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια και εφόσον ο κρατικός προϋπολογισμός δε θα δώσει δεκάρα, η αστική-τεχνοκρατική λύση είναι στην κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων. Αυτό είναι που αναλαμβάνει να υποδείξει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.