Πρώτα είχαμε το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» που περιέγραφε ένα σκληρά κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα εφαρμοζόταν αμέσως και για όλους (με επανυπολογισμό και των υπαρχουσών συντάξεων). Ο Κατρούγκαλος το παρουσίασε με υπερηφάνεια, δηλώνοντας πως θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση αυτό το πόρισμα να αποτελέσει τη βάση του κοινωνικού διαλόγου. Διαφώνησε μόνο σε ένα σημείο: να δίνεται η λεγόμενη εθνική σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια (πρέπει να την παίρνουν όλοι, είπε ο Κατρούγκαλος).
Μετά ανέλαβε δράση το επιτελείο του αντιπροέδρου Δραγασάκη (με κουμανταδόρο τον Σάββα Ρομπόλη). Το πόρισμα των «σοφών» κρίθηκε εξαιρετικά νεοφιλελεύθερο (έπαιξε όμως το ρόλο του στη δημιουργία κλίματος). Κρίθηκε πως το σύστημα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό. Και για να μην μιλάμε με τεχνικούς όρους, κρίθηκε πως ως βάση πρέπει να παραμείνουν οι νόμοι Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου του 2010, με μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και επανυπολογισμό των υπαρχουσών συντάξεων, ώστε μέσω αυτού του επανυπολογισμού να επέλθει μείωση και να πια-στούν οι μνημονιακοί στόχοι.
Αφού μέτρησαν τις αντιδράσεις και είδαν ότι υπάρχει κίνδυνος ένα τέτοιο νομοθέτημα να μην περάσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, λανσάρισαν τρίτη εκδοχή: δε θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις, αλλά θα βρούμε τα περίπου 600 εκατ. ευρώ που υπολείπονται για να πιαστεί ο μνημονιακός στόχος αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 1% (μισό-μισό εργαζόμενοι και εργοδότες). Οσο για τις επικουρικές συντάξεις, θα τις μειώσουμε για να τις σώσουμε και θα βάλουμε επίσης 1% επιπλέον ασφαλιστική εισφορά (μισό-μισό εργαζόμενοι και εργοδότες).
Ολα αυτά πλασάρονται με διαρροές του Κατρούγκαλου και όχι με επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Σχέδιο δεν έχει δει κανένας. Ούτε τα στελέχη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία διασκέφτηκε δύο φορές μέχρι τώρα ο Κατρούγκαλος. Ακόμα και την περασμένη Τετάρτη, που ο Κατρούγκαλος πήγε στο «Χίλτον» για να δώσει αναφορά στην τρόικα, το μόνο που είπε βγαίνοντας ήταν πως οι τροϊκανοί άκουσαν το κυβερνητικό σχέδιο και ούτε το δέχτηκαν ούτε το απέρριψαν. Ποιο είναι όμως το κυβερνητικό σχέδιο;
Οι συριζαίοι παίζουν για μια ακόμα φορά τον παπά. Το μνημόνιο προβλέπει μεν εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ.) από την Κοινωνική Ασφάλιση για το 2016, αλλά προβλέπει και δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών, όπως αναφέρει. Σε ό,τι αφορά τα ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν άμεσα μπορούν να φτάσουν σε κάποιο συμβιβασμό με την τρόικα, η οποία όμως δύσκολα θα δεχτεί αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Πετσόκομμα συντάξεων θα υπάρξει κι εκείνο που απομένει να μάθουμε είναι πώς θα κατανεμηθεί αυτό μεταξύ των συνταξιούχων. Κι επειδή πρέπει ν' αποφύγουν το σκόπελο της σχετικά πρόσφατης νομολογίας του ΣτΕ, θα βαφτίσουν το πετσόκομμα επανυπολογισμό των συντάξεων.
Οι τροϊκανοί, όμως, θα τους υπενθυμίσουν ότι έχουν υποχρέωση να φέρουν ένα γενικό ασφαλιστικό νόμο, που θα χειροτερεύει τους όρους σε σχέση με τους νόμους Λοβέρδου-Παπακωνσταντίνου. Κι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνουν. Αλλωστε, τη σχετική πρόταση την είχε κάνει ο ίδιος ο Τσίπρας, πριν το δημοψήφισμα και πριν τη συμφωνία για το Μνημόνιο-3. Μ' άλλα λόγια, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι προγραμμένη κι εκείνο που ψάχνουν οι συριζαίοι είναι ο τρόπος που θα σερβίρουν τη σαρωτική ανατροπή, ενδεχομένως και κάποια κλιμάκωση, αν τη δεχτεί η τρόικα.