Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά
  • Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Μάρτη
  • Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού
  • Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ
Εργατικά

Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Οκτ 2009, 00:00

 

Τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, απαντώντας σε δηλώσεις της Πετραλιά, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουμε ρωτήσει την κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Ακόμα όμως και έτσι, δεν θα αναζητήσουμε άλλοθι ανικανότητας, όπως έκανε η απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά, λαού θέλοντος, θα κάνουμε καταγραφή των οικονομικών δεδομένων των Ταμείων, για να έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης, ούτως ώστε να ενημερωθεί ο Ελληνας πολίτης και να είμαστε σε θέση να λάβουμε τις καλύτερες αποφάσεις».
 
Οπως μπορεί να δει ακόμα και ο «αμύητος» στη σιβυλλική γλώσσα των αστών πολιτικών, το ΠΑΣΟΚ δεν δεσμεύεται για τίποτα στο Ασφαλιστικό. Ολα ξεκινούν από μηδενική βάση. Ολα τίθενται υπό την αίρεση των αριθμών. Το ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί τη ΝΔ ότι έκανε την «απογραφή» για να αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, προαναγγέλλει «καταγραφή» και μετά… ό,τι ήθελε προκύψει.
 
Δηλώνει η Χριστοφιλοπούλου, ότι δεν γνωρίζουν την ακριβή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Λέει ψέματα. Ορθά κοφτά. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, όχι μόνο γιατί στελέχη της συνδικαλιστικής του γραφειοκρατίας συμμετέχουν στις διοικήσεις τους, αλλά και γιατί ελέγχει πολιτικά την Ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ο πρόεδρός της Γ. Κουτρουμάνης είναι και υποψήφιός του στις εκλογές).
 
Η δήθεν άγνοια για την οικονομική κατάσταση των Ταμείων είναι το πρόσχημα του ΠΑΣΟΚ για να μιλήσει για «καταγραφή», η οποία θα δώσει «πλήρη και σαφή εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης», βάσει της οποίας «θα ενημερωθεί ο έλληνας πολίτης» και μετά θα παρθούν «οι καλύτερες αποφάσεις». Εχει κανείς αμφιβολία ότι βαδίζουμε για μια ακόμα αντιασφαλιστική ανατροπή, στο όνομα της οικτρής οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων; Για τον ίδιο λόγο δεν έγιναν και όλες οι προηγούμενες ανατροπές; Το 1990 και το 1992 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2002 από την κυβέρνηση Σημίτη και το 2008 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Κάθε φορά, οι κυβερνήσεις επικαλούνται την οικονομική κατάσταση των Ταμείων, για να πάρουν μέτρα σε βάρος εργαζόμενων και συνταξιούχων. Κάθε φορά που τους ακούμε να μιλούν για τα οικονομικά προβλήματα των Ταμείων, ξέρουμε ότι ετοιμάζουν αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, είτε σαρωτικές είτε σε επιμέρους τομείς.
 
Μιλά σήμερα το ΠΑΣΟΚ για άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των Ταμείων, για απογραφή και νέες αποφάσεις. Ξέχασαν τι έλεγαν το 2002, όταν ψήφιζαν το νόμο Ρέππα; Ελεγαν πως έλυσαν τα προβλήματα του ΙΚΑ για τα επόμενα 30 χρόνια. Το παραμύθι ότι τα έκανε μαντάρα η κυβέρνηση της ΝΔ να σταματήσει. Η ΝΔ εφάρμοσε με θρησκευτική ευλάβεια το νόμο Ρέππα. Ούτε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων έπληξε Ταμεία, όπως π.χ. το ΙΚΑ. Ούτε έ-πληξε το σύστημα τόσο πολύ που σήμερα να χρειάζονται νέες αποφάσεις. Εχουμε γράψει και άλλη φορά, ότι το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ είναι περίπου 12% των αποθεματικών του. Επομένως, δεν προέκυψε από εκεί η ζημιά.
 
Η ΝΔ, βέβαια, έκανε χαριστικές ρυθμίσεις για τους φοροκλέπτες καπιταλιστές, μικρούς και μεγάλους. Ομως, τέτοιες ρυθμίσεις έκανε και το ΠΑΣΟΚ, με συχνότητα μία ρύθμιση κάθε δυο χρόνια. Πάντα υπόσχονταν ότι αυτή η ρύθμιση είναι η τελευταία και σε δυο χρόνια έφερναν καινούργια. Δεν είναι, λοιπόν, η ΝΔ που χρεοκόπησε το ΙΚΑ. Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ληστρική. Το ΠΑΣΟΚ συνέχισε αυτό που παρέλαβε από τη ΝΔ (χωρίς να καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς της νόμους, όπως υποσχόταν ο Ανδρ. Παπανδρέου το 1993) και η ΝΔ συνέχισε αυτό που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ. Συνέχισαν να μη πληρώνουν τα καταληστευθέντα αποθεματικά των Ταμείων, να αφήνουν ασύδοτους τους καπιταλιστές να φοροδιαφεύγουν και να φοροκλέβουν, να ασκούν κρατική κοινωνική πολιτική στις πλάτες των ασφαλιστικών ταμείων, να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του κράτους, είτε αυτές οι υποχρεώσεις αφορούν κρατική χρηματοδότηση (θεσπισμένη με νόμους) είτε αφορούν εισφορές που οφείλει να καταβάλλει το κράτος ως εργοδότης, να ευνοούν την ημιαπασχόληση και τις «ευέλικτες» μορφές εργασίες, που πλήττουν τις ασφαλιστικές εισφορές, να προωθούν τα stage με την ανασφάλιστη εργασία δεκάδων χιλιάδων νέων, κ.λπ. κ.λπ.
 
Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να μιλήσει συγκεκριμένα για το Ασφαλιστικό. Επίσημα δεν το άνοιξε καθόλου. Μόνο όταν δεχόταν ερωτήσεις ο Παπανδρέου έδινε κάποιες αόριστες απαντήσεις. Απάντησε, για παράδειγμα, στη ΔΕΘ, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αυξήσει τα όρια ηλικίας. Ομως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ (υπάρχει και στην ιστοσελίδα του), θα διαβάσει: «Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο, με παράλληλα κίνητρα για την παραμονή αυτή, με προσαύξηση της σύνταξης». Την αύξηση των ορίων ηλικίας με εκβιαστικό τρόπο τη βαφτίζουν «δικαίωμα του εργαζόμενου». Οταν οι συντάξεις εξευτελιστούν ακόμη περισσότερο, θα αναγκάζεται ο εργαζόμενος να παραμένει κι άλλα χρόνια στη δουλειά (αν καταφέρει, βέβαια, να βρει δουλειά σ’ αυτή την ηλικία), για να πάρει μερικές πενταροδεκάρες ακόμα. Σε μια εποχή έκρηξης της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας, οι «σοσιαλιστές» βαφτίζουν δικαίωμα τη δουλειά μeτά τα 65, μέχρι ακόμη και τα 70!
 
Μιλώντας με την αοριστία, ο Παπανδρέου αναφέρθηκε σε βασική σύνταξη που θα είναι ίδια για όλους, ενώ από εκεί και πέρα «ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη του συνταξιούχου, του εργαζομένου» (συνέντευξη στη ΔΕΘ). Αυτό που ακούγεται τόσο ωραίο, δεν είναι παρά μια αφαιρετική περιγραφή του «συστήματος των τριών πυλώνων». Του συστήματος που πριν από δεκαετίες εισηγήθηκε το ΔΝΤ και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Χιλή της  χούντας του Πινοσέτ. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφιερώνει μόλις τέσσερις γενικόλογες παραγράφους στο Ασφαλιστικό, τα πράγματα περιγράφονται πιο καθαρά: 
 
«Δεσμευόμαστε για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο να πάμε σταδιακά σε κατά βάση τρία Ταμεία για την κύρια ασφάλιση και σε ομαδοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Την ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών για ίδρυση ισχυρών επαγγελματικών ταμείων από τους κοινωνικούς εταίρους. Τη δημιουργία μιας πιο ανταποδοτικής βάσης στις εισφορές, για να αποθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και να ενθαρρυνθεί η εθελούσια παραμονή στην εργασία. Περισσότερες ημέρες ασφάλισης και περισσότερες εισφορές θα πρέπει να οδηγούν οπωσδήποτε και σε μεγαλύτερη σύνταξη».
 
Οι «τρεις πυλώνες» είναι οι εξής: α) Μια βασική σύνταξη, ίση για όλους, την οποία θα εγγυάται το κράτος. β) Μια εργασιακή σύνταξη, σε αυστηρά ανταποδοτική βάση (δηλαδή όπως υπολογίζουν τις «συντάξεις» οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες), η οποία θα χρηματοδοτείται από εισφορές εργαζόμενων και εργοδοτών. γ) Σύνταξη από «επαγγελματικό ταμείο», στη δημιουργία του οποίου θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας. Η σύνταξη αυτή θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον εργαζόμενο ή εν μέρει και από τον εργοδότη, αν υπάρξει σχετική συλλογική συμφωνία (πρότυπο «επαγγελματικών ταμείων» είναι αυτά των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν μόνο τέτοια Ταμεία).
 
Λέει κι άλλα τα πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως «αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με τη νέα λίστα να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση των εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και να αποτυπώνει τις πραγματικές σημερινές συνθήκες εργασίας, μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση» κ.λπ. Μας αρκεί, όμως, μόνο η βασική φιλοσοφία του για το ασφαλιστικό σύστημα, που προοιωνίζεται νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Το αν θα επιχειρήσει μια τέτοια ανατροπή σύντομα ή θα την πάει λίγο πίσω δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχουν οι προθέσεις, σημασία έχει το ότι η σημερινή αθλιότητα δεν πρόκειται να βελτιωθεί έστω και οριακά.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ Ειδική Αγωγή σε απόγνωση
Επόμενο άρθρο Προεκλογικό τρομο-σόου

Σχετικά Αρθρα

Ποινικοποιούν ξανά τη συνδικαλιστική δράση: Σε δίκη τρεις συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Μετά από μήνυση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

Εργατικά 4 Μαρ 2026, 18:02

ΟΠΕΚΑ: Ωμή αδικία σε βάρος των πιο ευάλωτων με φόντο ένα ακόμα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης

Εργατικά 3 Μαρ 2026, 21:07

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

Εργατικά 25 Φεβ 2026, 13:27

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 19:42

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 12:05
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Το bullying από τη διοικητική ιεραρχία της εκπαίδευσης έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά

«Κέρβερος» με τους εκπαιδευτικούς, «αρνάκι» με τους σχολάρχες

14 Μαρ 2026, 11:59
Πολιτική

Η σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση των νεοναζιστών εγκληματιών επιβεβαίωσε ότι αυτοί θεωρούνται σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος

14 Μαρ 2026, 11:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

14 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι ιρανοί ηγέτες βγήκαν στο δρόμο μαζί με τον κόσμο, ανεβάζοντας στα ύψη το ηθικό του λαού

Οι αμερικανοσιωναζιστές βομβάρδιζαν τη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν πτοήθηκε

13 Μαρ 2026, 19:54
Διεθνή

Οι επιχειρήσεις της Χεζμπολά είναι καθημερινές, με την ίδια ένταση, και όχι «μία στις τόσες»

13 Μαρ 2026, 18:55
Κόντρες

Νέα άθλημα: εναέριο σλάλομ

13 Μαρ 2026, 14:36
Διεθνή

Απόφαση Πρωτοδικείου Ρώμης: 700 ευρώ η τιμή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας

Οταν η «Ευρώπη φρούριο» συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω

13 Μαρ 2026, 09:58
Πολιτισμός

Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΒΟΛΗ | Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

13 Μαρ 2026, 00:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάρτη

13 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Αλλοι πλακώνονται στα καταφύγια και άλλοι στριμώχνονται στους δρόμους

12 Μαρ 2026, 14:19
Κόντρες

Η δυστυχία τους είναι ότι το Σύνταγμά τους δεν προβλέπει φίμωτρο

12 Μαρ 2026, 12:34
Διεθνή

Το Ιράν αυξάνει σημαντικά τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω τoυ Στενού του Ορμούζ από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της βασικής αυτής θαλάσσιας οδού

12 Μαρ 2026, 10:19
Πολιτική

Ολοι/ες σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

12 Μαρ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Μάρτη

Ημέρα μπριζόλας και πεολειχίας.

Ημέρα του αριθμού π.

1912: Αναρχικός οικοδόμος αποπειράται να εκτελέσει τον ιταλό βασιλιά Βίκτωρα Εμμανουήλ Γ’ και τον τραυματίζει σοβαρά.

1945: Χίτες χτυπούν αγρότες στη Βέροια, επτά νεκροί.

1947: Οι ΗΠΑ υπογράφουν σύμφωνο εκμίσθωσης ναυτικών βάσεων στις Φιλιππίνες για 99 χρόνια.

1974: Εξαρθρώνονται τρεις παράνομες οργανώσεις, σύλληψη 42 μελών τους.

1974: Συλλαμβάνονται 27 μέλη της ΚΝΕ και της ΑντιΕΦΕΕ σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

1987: Η Μαχητική Κομμουνιστική Ενωση (Ιταλία) εκτελεί τον γενικό διευθυντή διαστημικών ερευνών και εξοπλισμών Λίτσιο Τζοτζιέρι.

1992: Η εφημερίδα «Πράβντα» αναστέλλει την έκδοσή της μετά από ογδόντα χρόνια, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

2004: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στο υποκατάστημα της «CitiBank» στο Ψυχικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo