Αφού ακούσαμε άπειρα σενάρια για το ποιοι εκπαιδευτικοί ρίχνονται στον Καιάδα (η μπίλια ανεβοκατέβαινε σε ειδικότητες όπως καθηγητές πληροφορικής, γυμναστές, μουσικοί, καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, «επίορκοι», «λουφαδόροι» και δε συμμαζεύεται), το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Τρίτης αποφάσισε τελικά να στήσει στα παλούκια τα κεφάλια 2.000 καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων από 46 ειδικότητες των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, που κατήργησε με μια υπογραφή.
Αλλους 500 από τις καταργούμενες ειδικότητες, επειδή, λέει, υπάγονται σε κοινωνικά κριτήρια ή έχουν μεταπτυχιακές σπουδές, αποφάσισε να τους μετατάξει υποχρεωτικά ως τις 22 Ιουλίου σε «προσωποπαγείς θέσεις» διοικητικού προσωπικού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης «στην οποία υπάγονται ή στην εγγύτερη αυτής, εντός της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης», «με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών οργανικών θέσεων της αυτής ή ανώτερης κατηγορίας». Οπερ σημαίνει ότι άλλες 500 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού, που εμφανίζονταν κενές ως τώρα, πάνε περίπατο, αφού οι μεταταγέντες καταλαμβάνουν «προσωποπαγείς θέσεις», που καταργούνται με την αποχώρηση του υπαλλήλου από την υπηρεσία. Συνολικά, δηλαδή, καταργούνται 2.500 οργανικές θέσεις από την εκπαίδευση και άλλες 500 από τις διοικητικές θέσεις των υπηρεσιών της.
Το «πείραμα» της ΕΡΤ έδειξε το δρόμο. Ο υπουργός «ξύπνησε» με την απόφαση να καταργήσει μια κι έξω 46 από τις 110 (το 42% περίπου) ειδικότητες της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ) και να πετάξει στο δρόμο τους καθηγητές τους, επειδή απλούστατα ο αριθμός των καθηγητών που εργάζονται σ’ αυτές ταιριάζει με όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ και η ΤΕΕ συνολικά αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το «επιχείρημα» που επιστρατεύθηκε είναι φαιδρό. Το υπουργείο ξαφνικά «ανακάλυψε» ότι οι ειδικότητες αυτές «δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Αυτό προέκυψε, λέει, «μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων». Γι’ αυτό διέγραψε από τον εκπαιδευτικό χάρτη της ΤΕΕ μια κι έξω τον τομέα Υγείας και Πρόνοιας και τις Ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών.
Η απόφαση αυτή έκανε δώρο στους εμπόρους της γνώσης, που έχουν στήσει τη βιομηχανία των ιδιωτικών ΙΕΚ, μια θεαματική διεύρυνση της «αγοράς» στην οποία απευθύνονται (τα δημόσια ΙΕΚ ασφαλώς δεν θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση). Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΛΤΕΕ, της Ομοσπονδίας των καθηγητών της ΤΕΕ, οι καταργούμενοι κλάδοι «εμφανίζουν τεράστια ζήτηση και εκπληκτική αύξηση μαθητικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια».
Την ίδια στιγμή εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας και οι ελλείψεις των σχολείων σε προσωπικό, αφού, σύμφωνα και πάλι με την ΟΛΤΕΕ, οι ειδικότητες αυτών των καθηγητών «εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κενά και ελλείψεις προσωπικού τη χρονιά που πέρασε». Κοντολογίς, πρόκειται και για ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που κατά κανόνα κατευθύνεται στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ (η επισήμανση αυτή δεν έχει να κάνει με τη θέση μας για ένα σχολείο γενικής και πολυτεχνικής μόρφωσης, ολόπλευρης μόρφωσης, Ενιαίο για όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 18 ετών και την κατάργηση της πρώιμης εξειδίκευσης με το διαχωρισμό ανάμεσα σε Γενική και Τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
Στο non paper του υπουργείου Παιδείας, που στάλθηκε την Τρίτη το βράδυ για να «κουμπώσει» με τις διατάξεις του πολυνομοσχέδιου, που την ίδια ώρα πήγαινε στη Βουλή, αναφέρονται επίσης τα εξής:
– 4.933 εκπαιδευτικοί που «πλεονάζουν» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από τις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ισάριθμες θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
– Στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ της Κεντρικής και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ μετατάσσονται υποχρεωτικά όσοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να «πλεονάζουν», με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ.
Τούτο σημαίνει ότι αφήνεται διάπλατα ανοιχτή η πόρτα για περαιτέρω απολύσεις το επόμενο διάστημα. Γιατί με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, που θα συνεχιστούν, με την κατάργηση και άλλων ειδικοτήτων, με την «αναμόρφωση» των προγραμμάτων για το Γενικό και Τεχνικό λύκειο, θα δημιουργούνται συνεχώς «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί, στους οποίους δε θα προσφέρεται καν το «τυράκι» της μετάταξης, αφού θα στερέψουν και τα «κενά» σε διοικητικές θέσεις.
Την ίδια στιγμή, το non paper αποκαλύπτει πως 7.500 εκπαιδευτικοί έχουν συμπεριληφθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 12.500 «διαθεσιμότητες» που πρέπει να γίνουν μέχρι το Σεπτέμβριο, «στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του» απέναντι στην τρόικα. Και βεβαίως, είναι για τα σκουπίδια ο ισχυρισμός του υπουργείου Παιδείας ότι, μετά από «αξιολόγηση» των δομών του, «κατέδειξε με μεθοδολογική αρτιότητα» ότι οι εκπαιδευτικοί «που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τις 2.000».
Οταν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα 25.000 διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος του 2013 και άλλες τόσες ως το τέλος του 2014 και όταν το επικαιροποιημένο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (ψηφίστηκε στις 18 Φλεβάρη του 2013) προβλέπει μείωση 129,5 εκατ. ευρώ στο σκέλος των δαπανών για την εκπαίδευση ως το 2016 και οι ανώτατες δαπάνες για την Παιδεία από τα 5,8 δισ. ευρώ το 2013 (περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία) να πέσουν στα 5 περίπου δισ. το 2016, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κανείς ότι σειρά για το παλούκωμα δεν θα έχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί.
Το υπουργείο Παιδείας κάνει σκόπιμα λόγο, για να «γλυκάνει» την καρατόμηση, και για τους ελάχιστους «λουφαδόρους» εκπαιδευτικούς (500 «σύμφωνα με τις ενδείξεις, δηλαδή το 0,3% των εκπαιδευτικών»), των οποίων η περίπτωση, από τον περασμένο Μάρτιο, έχει σταλεί «στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι είναι οι μόνοι εκτός των Διευθυντών των Σχολείων που έχουν τη δυνατότητα να τεκμηριώσουν και να (τους) οδηγήσουν στην ‘’έξοδο’’».