Ολόκληρη εκστρατεία διαφήμησης των πολυεθνικών κολοσσών της πληροφορικής έχουν στήσει το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, πάνω στις πλάτες εκατοντάδων ανέργων, τους οποίους θα εκπαιδεύσουν «δωρεάν» με νέες δεξιότητες και προγράμματα κατάρτισης κάνοντάς τους πιο… απασχολήσιμους.
Σ’ αυτή την προσπάθεια, πρωτοστατεί ο ίδιος ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, που ως γνήσιος… superman του νεοφιλελευθερισμού «πετάει» από πολυεθνική σε πολυεθνική, με σκοπό να προβάλει τα… τεράστια οφέλη που θα έχουν οι καταρτιζόμενοι άνεργοι από τις προσφορές τους. Πριν από ένα μήνα περίπου, είχαμε αναφερθεί στη συνεργασία με την «καινοτόμο» Amazon για «την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων από ανέργους και εργαζόμενους». Το να συσχετίζεις την Amazon με την βοήθεια σε εργαζόμενους, είναι σαν να βάζεις το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η εταιρία είναι συνώνυμη με την εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε επίπεδα βασανισμού, γράφαμε χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα παραδείγματα από τα εργασιακά κάτεργα της Amazon. (Ποιος ξέρει, αυτά μπορεί και να… εμπνεύσουν τον υπουργό «μας» να φτιάξει νέα αντεργατικά νομοθετικά εκτρώματα στο μέλλον…).
Αυτή τη φορά, σειρά στη διαφημιστική του εκστρατεία έχει η γνωστή πολυεθνική Cisco. Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ, το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια υλοποιείται με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των ανέργων και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας. Οπως ανέφερε ο Χατζηδάκης, «η συνεργασία με τη Cisco αποτυπώνει αυτό που το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή: Η κατάρτιση για μας δεν είναι απλά ένα χαρτί, αλλά ένα μέσο απόκτησης των πιο σύγχρονων δεξιοτήτων, με υψηλού επιπέδου πιστοποίηση».
Πράγματι, η εν λόγω εταιρία έχει… πολλά να διδάξει τους καταρτιζόμενους, όπως για παράδειγμα το πώς συλλέγουμε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στην τηλεκπαίδευση (μαθητών και εκπαιδευτικών) και στη συνέχεια κάνουμε μπίζνες πουλώντας τα σε τρίτους! Δεν πέρασε πολύς καιρός από το σκάνδαλο της σύμβασης της Cisco με την Κεραμέως για την τηλεκπαίδευση, που έδωσε στη συγκεκριμένη εταιρία τα δεδομένα 1,5 εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντάς της τη δυνατότητα να βγάλει τεράστια κέρδη. Είχαμε αναφερθεί αναλυτικά τότε στους κινδύνους που επισήμανε η ίδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα!
Ερχεται, λοιπόν, δυο μήνες αργότερα ο Χατζηδάκης, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση για τις αιτιάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για εκείνη τη σύμβαση με τη Cisco, που υπέγραψε η Κεραμέως (είπαμε, όλα τα… καλά παιδιά με τη Cisco συνεργάζονται…), καθώς και για τις σοβαρές παραλείψεις που τη συνόδευαν, να διαφημίσει άλλη μία «δωρεά» της Cisco προς τον ΟΑΕΔ, με την οποία ο συγκεκριμένος πολυεθνικός κολοσσός θα διδάξει τους ενδιαφερόμενους τεχνικές που αφορούν την… κυβερνοασφάλεια! Για να κάνουμε έναν πολύ… επίκαιρο παραλληλισμό, είναι σαν να βγαίνει μία Ανεξάρτητη Αρχή και να κατηγορεί μία εταιρία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σχέσεις με το «οργανωμένο έγκλημα» και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να αναθέτει σε αυτήν ακριβώς την εταιρία να κάνει σεμινάρια για την… πάταξη της εγκληματικότητας! Αυτό και μόνο δείχνει το πού γράφουν οι αστοί διαχειριστές της εξουσίας και οι καπιταλιστές τις περιβόητες Ανεξάρτητες Αρχές. Εκεί ακριβώς που σε λίγο θα γράφουν και το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), που με το νομοθετικό έκτρωμα του Χατζηδάκη αναγορεύεται κι αυτό σε… Ανεξάρτητη Αρχή!
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που πανηγυρίζει πάλι ο ΟΑΕΔ για την… απήχηση του συγκεκριμένου προγράμματος στους ενδιαφερόμενους. Λες και υπήρχε περίπτωση, με τέτοια ανεργία, τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Τι περίμεναν, δηλαδή, να ανακοινώνουν προγράμματα λίγων μηνών, είτε αυτά αφορούν κανονική επιδοτούμενη εργασία (προς τους εργοδότες καπιταλιστές φυσικά…) είτε κάποιου είδους σεμινάρια, στο πλαίσιο της «μαθητείας», και να μην σπεύσουν υποψήφιοι να υποβάλουν αιτήσεις; Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, «υποβλήθηκαν συνολικά 3.159 ηλεκτρονικές αιτήσεις συμμετοχής για το νέο διαδικτυακό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, υπερκαλύπτοντας τις 3.000 θέσεις που διατέθηκαν για το πρόγραμμα που γίνεται στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας του ΟΑΕΔ με τη Cisco για όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν στον τομέα της πληροφορικής με εξειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια». Αρα, με τη λογική τους, όσο περισσότεροι είναι οι επιλαχόντες (μέχρι τώρα ήταν 159), αυτοί που θα μείνουν «στην απέξω», δηλαδή, και δε θα… ευεργετηθούν από την Cisco, τόσο μεγαλύτερη είναι και η «επιτυχία» του ΟΑΕΔ στην… καταπολέμηση της ανεργίας!
Κατά τα άλλα, οι λαλίστατοι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας, ευλογάνε συνεχώς τα… γένια τους και το παραμικρό το αναγάγουν σε «επιτυχία». Βέβαια, ποτέ δε θα δημοσιεύσουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που έχουν στο ποσοστό της ανεργίας τα προγράμματα «κατάρτισης» που ανακοινώνουν και οι «ενεργητικές μορφές απασχόλησης», με το τσάμπα χρήμα στους εργοδότες καπιταλιστές, που δίνεται για τις προσωρινές συμβάσεις, γιατί όπως έχουμε αναφέρει δεν τους συμφέρει ιδιαίτερα.
Η κατάρτιση θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Cisco Networking Academy ενώ με την επιτυχή ολοκλήρωσή της, οι καταρτιζόμενοι θα αποκτήσουν Πιστοποιητικό Ολοκλήρωσης αλλά και Ψηφιακό Πιστοποιητικό (Digital Badge) των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χατζηδάκης δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει αυτή την… προσφορά της Cisco (μας θύμισε την… ολίγον δωρεά, στην οποία αναφερόταν η Κεραμέως για την ίδια εταιρία) περίπου σαν σωτηρία στο πρόβλημα της ανεργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχοντας την υψηλότερη ανεργία αλλά και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεξιοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάμε λεφτά από το παράθυρο! Γι’ αυτό η συνεργασία του ΟΑΕΔ, αφενός με τα ελληνικά Πανεπιστήμια και αφετέρου με διεθνείς κολοσσούς -ιδιαίτερα σε θέματα ψηφιακών δεξιοτήτων- θα ανεβάσει το επίπεδο και θα συντελέσει στο να γίνει η κατάρτιση ένα πραγματικό εφόδιο εργαζομένων και ανέργων για το μέλλον».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χατζηδάκη, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης υποστήριξε πως «το νέο πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας θα ενισχύσει την απασχολησιμότητα των καταρτιζόμενων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται διεθνώς από τις επιχειρήσεις». Την «απασχολησιμότητα» (την οποία ως όρο είχαν πρωτοδιατυπώσει οι «εκσυγχρονιστές» επί Σημίτη και από τότε τον ακολουθούν ευλαβικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις) και όχι τη σταθερή απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα.
Σύμφωνα με αυτήν τη λογική, το πόσο… απασχολήσιμος είναι ένας εργαζόμενος, το πόση ζήτηση δηλαδή υπάρχει γι’ αυτόν, εξαρτάται από τις μερικές δεξιότητες και πληροφορίες που συλλέγει ο ίδιος, ανάλογα με το τι ζητάει κάθε φορά η καπιταλιστική αγορά εργασίας και το κυνήγι του μέγιστου κέρδους των επιχειρήσεων. Το κράτος και ο ΟΑΕΔ, δεν αναλαμβάνουν να του «δώσουν ψάρια», αλλά να του «μάθουν πώς να… ψαρεύει». Κάτι σαν την περιβόητη λογική της «ατομικής ευθύνης», που αποτελεί κεντρικό σημείο της κυβερνητικής προπαγάνδας στις μέρες μας. Ας αφήσουμε, όμως, το γεγονός ότι δεν έχουν όλοι την ίδια πρόσβαση σε αυτή την κατάρτιση (ούτε ο ΟΑΕΔ ισχυρίζεται ότι μπορεί να τη δώσει σε όλους τους ανέργους) και ότι δεν ξεκαθάρισαν ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι εκπαιδευόμενοι. Τι εγγύηση τους προσφέρουν για το μέλλον αυτές οι περίφημες και «διεθνώς αναγνωρισμένες» από τις επιχειρήσεις δεξιότητες; Καμία.
Οι τεχνικές και οι δεξιότητες που θα αποκομίσουν όσοι παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της Cisco, για παράδειγμα, ενδεχομένως μεθαύριο να θεωρούνται ανεπαρκείς, γιατί η εξέλιξη στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας «τρέχει» συνεχώς. Μήπως μπορούν να μας πουν οι υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ και του υπουργείου, αν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια ή και… μονάδες μέτρησης της «απασχολησιμότητας» των ανέργων και των εργαζόμενων; Είναι άλλο ζήτημα το τι προσπαθεί να κάνει ο κάθε άνεργος ή εργαζόμενος ατομικά, προσπαθώντας να «πιαστεί» από ότιδήποτε για να βρει δουλειά, και άλλο η λογική της… απασχολησιμότητας να αποτελεί κεντρική κρατική κατεύθυνση.
Από τον ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι θα περίμεναν (λέμε τώρα…) άλλου είδους στήριξη. Αυτό που προσφέρουν στους ανέργους και τους «εκπαιδευόμενους» είναι κάποιες σκόρπιες επιμέρους δεξιότητες (σαν να πρόκειται για εργαλεία που χρειάζονται προσαρμογή στα νέα δεδομένα), μήπως και καταφέρουν να βρουν δουλειά, ενώ οι καπιταλιστές εργοδότες και οι διεθνείς επιχειρηματικοί κολοσσοί, πράγματι, όχι μόνο «δεν πετάνε λεφτά από το παράθυρο», όπως λέει ο Χατζηδάκης, αλλά τα προσφέρουν κανονικά από… την πόρτα σε τσάμπα επιδοτήσεις και δωρεάν διαφήμιση.