Ενα νέο πρόγραμμα stage, διάρκειας 18 μηνών, για 12.000 ανέργους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΟΤΑ και η παράταση για 12 επιπλέον μήνες ενός παλιότερου προγράμματος για τους ΟΤΑ, που αφορά 8.000 ανέργους, είναι η τελευταία (προεκλογική) σοδειά της κυβέρνησης Καραμανλή, μέσω του ΟΑΕΔ και του «εξπέρ» στο είδος διοικητή του Γ. Βερναδάκη.
Tα stage υποτίθεται πως είναι προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας». Ομως, αν κοιτάξει κανείς την περιγραφή ενός προγράμματος stage, όπως περιγράφεται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, θα διαπιστώσει ότι χωρίζεται σε 1 μήνα «θεωρητικής και πρακτικής εξοικείωσης με το εργασιακό περιβάλλον» και 17 μήνες «τοποθέτησης σε θέσεις του τομέα ειδίκευσης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας». Δηλαδή, ο εργαζόμενος μαθαίνει μερικά πράγματα τον πρώτο μήνα και στη συνέχεια εργάζεται κανονικότατα. Κι αυτό μόνο στα χαρτιά, γιατί στην πράξη ο εργαζόμενος εργάζεται κανονικά από την πρώτη μέρα και μαθαίνει τη δουλειά στην πορεία, όπως γίνεται με κάθε νεοπροσλαμβανόμενο σε κάθε εργασία.
Κι αν ακόμα δεχόμασταν ότι είναι προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας», μετά το 18μηνο, που υποτίθεται ότι ο εργαζόμενος αποκτά την εργασιακή εμπειρία, ως τι πρέπει να χαρακτηρίσουμε τα stage; Μόνο ως προγράμματα εξασφάλισης φτηνών, ευέλικτων και ανασφάλιστων εργαζόμενων. Τα stage, η ακριβής έκταση των οποίων παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, κλειδωμένο στο συρτάρι του διοικητή του ΟΑΕΔ, επεκτείνονται μέχρι και τους 30 μήνες. Για παράδειγμα, επεκτείνοντας για άλλους 12 μήνες το stage που αφορά 8.000 εργαζόμενους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, προσφέρει πάμφθηνους και ανασφάλιστους εργαζόμενους για ένα ακόμη χρόνο στους ΟΤΑ. Το ίδιο γίνεται και με τα άλλα stage. Είτε παρατείνεται ένα υπάρχον πρόγραμμα είτε δημιουργείται ένα άλλο, στο οποίο μεταφέρονται όσοι συμμετείχαν στο προηγούμενο, για να ασκείται έτσι και η ρουσφετολογική πολιτική της κυβέρνησης.
Παίρνουν εργαζόμενους στην καλύτερη παραγωγική ηλικία (από 25 έως 40 ετών), τους έχουν ανασφάλιστους (ασφαλίζονται μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο, πληρώνοντας μόνοι τους τα ασφάλιστρα) και τους πληρώνουν με 35 ευρώ την ημέρα μεικτά τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ και με 30 ευρώ την ημέρα όλους τους υπόλοιπους. Καθαρά, δηλαδή, παίρνουν 32,39 ευρώ την ημέρα οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και 27,77 ευρώ την ημέρα οι υπόλοιποι.
Τα stage συνιστούν ένα σκάνδαλο με πολλές διαστάσεις. Ας ξεκινήσουμε με σειρά από τις πιο «ελαφρές» προς τις πιο «βαριές»:
♦ Χρησιμοποιούνται χρήματα των εργαζόμενων (τα έσοδα του ΟΑΕΔ) για να εξασφαλίζεται τζάμπα εργατική δύναμη στους ιδιώτες καπιταλιστές και το κράτος.
♦ Χάνονται μεγάλα ποσά ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, αφού εργαζόμενοι εργάζονται ανασφάλιστοι για διάστημα που φτάνει ακόμα και τα δυόμισι χρόνια. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι το ίδιο το ΙΚΑ (και άλλα ασφαλιστικά ταμεία) απασχολεί εργαζόμενους με stage και μάλιστα κάθε φορά που τελειώνει ένα πρόγραμμα ζητά την παράτασή του ή τη δημιουργία ενός νέου, για να έχει μόνιμα έναν αριθμό υπαλλήλων με stage.
♦ Μειώνεται η απασχόληση στο Δημόσιο, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι με stage καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι φορείς του Δημοσίου ζητούν την ανανέωση των stage, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς άκρως απαραίτητο προσωπικό.
♦ Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις και θεσμοθετείται η ανασφάλιστη-μαύρη εργασία. Δεν τηρούνται ούτε καν οι συλλογικές συμβάσεις, αφού ακόμα και απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πληρώνονται 35 ευρώ την ημέρα μεικτά.
Το χειρότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι συνήθισαν πια τα stage και τα αποδέχονται, ενώ οι κυβερνήσεις κάνουν μέσω αυτών ρουσφετολογική πολιτική. Είναι πραγματικά εξωφρενικό να περνιέται σαν ρουσφέτι η μαύρη εργασία! Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Τι ευθύνη, όμως, να ζητήσεις από τον άνεργο νέο που σκύβει το κεφάλι και αποδέχεται να εργαστεί χωρίς ασφάλιση και χωρίς πληρωμή με βάση τη συλλογική σύμβαση, όταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για την κατάργηση των stage, αλλά απασχολεί στα γραφεία της εργαζόμενους με stage;