Στο Αρεταίειο, όπως σε όλο το δημόσιο, ανθίζουν πλέον οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ανθίζει το δουλεμπόριο του 21ου αιώνα. Το δουλεμπόριο των νέων κυρίως ανθρώπων. Συμβασιούχοι, ενοικιαζόμενοι και πρακτικά ασκούμενοι, βγάζουν μεγάλο κομμάτι της δουλειάς αμειβόμενοι με ψίχουλα. Αλλά γιατί τα περιγράφουμε εμείς; Ας μας τα πουν οι ίδιοι:
«Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες έρχονται να προστεθούν και οι συνθήκες εργασίας των συμβασιούχων όπως τις βιώνουμε στο Αρεταίειο. Συμβασιού-χοι και πρακτικάριοι, όντας από τα πιο παραγωγικά κομμάτια του νοσοκομείου, καλούνται να βγάλουν μεγάλο όγκο δουλειάς, αντιμετωπίζοντας καθημερινά την αυθαιρεσία, τη γραφειοκρατία, την υποτιμητική συμπεριφορά ενώ για κάθε πρόβλημα που δημιουργείται είναι οι πρώτοι υπόλογοι. Εργαζόμενοι Β’ Κατηγορίας δηλαδή. Μονίμως ριγμένοι στις βάρδιες, στις άδειες και στα ρεπό, πηγαινοερχόμενοι από τμήμα σε τμήμα, απασχολούμενοι με αντικείμενο πολλές φορές έξω από την ειδικότητά τους, υποκείμενοι σε άτυπες ιεραρχίες από μέρους “προνομιούχων” μονίμων υπαλλήλων, με την άνιση αντιμετώπιση να έχει αναχθεί σε κανόνα. Για τους λόγους αυτούς εμείς οι συμβασιούχοι και οι πρακτικάριοι βρεθήκαμε, συζητήσαμε, ενημερωθήκαμε για τα ζητήματα που μας απασχολούν και αποφασίσαμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Γνωρίζοντας ότι το σωματείο δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για τα ζητήματά μας και ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις γραφειοκρατικές του διαδικασίες:
Διεκδικούμε – Απαιτούμε
– Συμμετοχή στις υπερωρίες όπως αυτές καθορίζονται από την απόφαση 10/2005 του ΑΕΔ (50 ώρες ανά μήνα) για όλους τους συμβασιούχους, δικαίωμα που απολαμβάνει ήδη το μόνιμο προσωπικό
– Πανεπιστημιακή άδεια (ρεπό) για συμβασιούχους πρακτικάριους, όπως επίσης απολαμβάνει το μόνιμο προσωπικό
– Καθορισμός καθηκοντολογίου για κάθε ειδικότητα των συμβασιούχων και των πρακτικάριων που να εμπίπτει στο αντικείμενο και τα προσόντα τους
– Ιση μεταχείριση με το μόνιμο προσωπικό σε όλα τα εργασιακά θέματα (βάρδιες, ρεπό, άδειες..)
– Ισα δικαιώματα για όλους
– Συμπλήρωση της εξευτελιστικής αμοιβής των 176 ευρώ των πρακτικάριων στο ύψος του βασικού μισθού.
Συνέλευση συμβασιούχων – πρακτικάριων εργαζομένων στο Αρεταίειο».
Η συνέλευση έγινε τον Αύγουστο. Ενας από τους συμβασιούχους που είχαν μπει μπροστά ήταν ο Νίκος, μέλος της Ανοιχτής Συνέλευσης Εργαζομένων-Ανέργων. Διαβάστε πως ο ίδιος περιγράφει το τι επακολούθησε:
«Την Τρίτη 26/8, κι ενώ περιμέναμε να μαζευτούμε για να ξεκινήσει προγραμματισμένη συνέλευση, δεχόμαστε την επίσκεψη του αντιπροέδρου του ΔΣ του σωματείου του μόνιμου προσωπικού, όπου με ύφος ανακριτή και εισαγγελέα μαζί ζητούσε τους συντάκτες της ανακοίνωσής μας, θεωρώντας τον εαυτό του προσωπικά θιγόμενο από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υποστηρίζουμε ότι χαρακτηρίζουν το σωματείο. Προσπαθήσαμε να του εξηγήσουμε πως το γεγονός ότι το σωματείο δεν μας εγγράφει ως μέλη του επικαλούμενο το καταστατικό του (όπως έκανε κι ο ίδιος εξάλλου) και πως έχουν προηγηθεί μεμονωμένες προσπάθειες από τη μεριά μας για συζήτηση των προβλημάτων μας με τον πρόεδρο του σωματείου, που συνάντησαν την πλήρη αδιαφορία του, αιτιολογεί αυτόν τον χαρακτηρισμό. Επίσης, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν αναφέρεται σε κάποιο μέλος του ΔΣ αλλά στη συνολική παρουσία του οργάνου. Αλλά οι προσπάθειά μας ήταν μάταιη. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω “συνδικαλιστής”, που ήρθε να διασώσει την τιμή και την υπόληψη του σωματείου, είναι μέλος του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Το παραπάνω γεγονός δεν θα ‘χε κάποια ιδιαίτερη σημασία αν ο αντιπρόεδρος του σωματείου δεν ήταν ταυτόχρονα προϊστάμενος τμήματος που απασχολεί περίπου 10 συμβασιούχους απ’ τους 42 συνολικά και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών υπαλλήλων από εταιρία που συνεργάζεται με το νοσοκομείο.
Στις 7/10 πραγματοποιείται συνεδρίαση της εφορείας, του ανώτατου διοικητικού οργάνου του νοσοκομείου, όπου συζητούνται κάποια από τα αιτήματα της συνέλευσής μας, λόγω αίτησης συναδέλφου που ζητούσε εξηγήσεις για τις μισθολογικές και αδειοδοτικές διακρίσεις μεταξύ του μόνιμου και του έκτακτου προσωπικού. Η απάντηση ήταν ομόφωνα αρνητική σε βάρος των δικαιωμάτων μας, με τη συναίνεση της εκλεγμένης εκπροσώπου των εργαζομένων και προϊσταμένης του φαρμακείου, η οποία είναι γνωστή για την αντίδρασή της στην κόλληση αφισών αλληλεγγύης στις απολυμένες εργάτριες της φαρμακοβιομηχανίας DEMO. Γιατί άραγε ενοχλούνταν τόσο πολύ από τις καταγγελίες των εργατών της DEMO και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων;».
Τα πράγματα δεν έμειναν εκεί. Οι γραφειοκράτες και διευθυντές πέρασαν σε πρακτικές ενέργειες. Αρχισαν την τρομοκρατία. Απέλυσαν δύο εργαζόμενους που συμμετείχαν στη συνέλευση και άρχισαν τις επιθέσεις στο Νίκο. Απειλές ακόμα και για άσκηση φυσικής βίας και μετά… αλλαγή καθηκόντων: Από μηχανικός πληροφορικής ΤΕ σε δακτυλογράφο-χειριστή Η/Υ ΔΕ. Ομως, δεν μασάνε όλοι, όπως αυτοί νομίζουν, κρίνοντας εξ ιδίων. Ο Νίκος αρνήθηκε την αυθαίρετη και εκδικητική μεταβολή και προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το βιολί τους αυτοί. Τον καλούν σε απολογία για παρατυπίες στις άδειές του και ισχυρίζονται ότι η συνδικαλιστική του δραστηριότητα είναι έξω από τα πλαίσια του νόμου!
Δεν τα είχαν λογαριάσει καλά τα πράγματα. Η Ανοιχτή Συνέλευση που παρακολουθούσε το ζήτημα αποφασίζει να παρέμβει. Ταυτόχρονα, ο Νίκος απευθύνεται στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, του οποίου είναι μέλος, και ζητάει την στήριξή του, η οποία πράγματι παρέχεται. Βγαίνει ανακοίνωση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προς τους εργαζόμενους του Αρεταίειου. Η ανακοίνωση μοιράζεται από μέλη του ΔΣ των Μισθωτών Τεχνικών και από μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης. Οι αντιδράσεις των εργαζόμενων είναι θετικές, γιατί και οι ίδιοι βιώνουν την ξεφτίλα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Στις 24 Οκτωβρίου γίνεται η συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας παρουσία μελών της Ανοιχτής Συνέλευσης, του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και άλλων αλληλέγγυων. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου παραβρίσκεται ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι ήταν αβάσιμες οι αιτιάσεις για την κλήση σε απολογία και αποδέχεται ότι ήταν βλαπτική η μεταβολή καθηκόντων που επιβλήθηκε. Δήλωσε ότι ο Νίκος θα επανέλθει στα καθήκοντα που είχε πριν την «τιμωρία» του και παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο χαρακτηρισμός της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας ως παράνομης.
Αμέσως μετά βγήκε νέα ανακοίνωση-ενημέρωση προς τους εργαζόμενους του Αρεταίειου, που τους ενημέρωνε για όσα έγιναν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η καινούργια ανακοίνωση συνάντησε ακόμα πιο θετικό κλίμα από τους εργαζόμενους και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Ορίστε, λοιπόν, πόσα πράγματα μπορεί να πετύχει κανείς, όταν αγωνίζεται με συνέχεια και συνέπεια.