Καυγά τρικούβερτο άνοιξαν Πολυζωγόπουλος και Μαυρίκος, λίγο πριν ο τελευταίος (μαζί με όλη την ομάδα του ΠΑΜΕ) αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΓΣΣΕ, που ενέκρινε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΜΕ, ο Πολυζωγόπουλος είπε πως και αυτοί στις Ομοσπονδίες που ελέγχουν υπογράφουν συμβάσεις με τα ίδια περίπου ποσοστά. Αναψε και κόρωσε ο Μαυρίκος. Αφού πρώτα δήλωσε ότι αυτός «δε θα βάλει εργάτες ενάντια σ’ εργάτες (!), προκάλεσε τον Πολυζωγόπουλο να του πει πόσο είναι το μεροκάματο στους Οικοδόμους και κατέληξαν στο 40,67, το οποίο ο Μαυρίκος βρήκε ικανοποιητικότατο, όχι σε απόλυτες τιμές αλλά σχετικά:
«Για μας, όλες οι συμβάσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ούτε των οικοδόμων οι συμβάσεις, ούτε του μετάλλου, αν και είναι πάνω από τις δικές σας επιλογές, δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων».
Ωστε έτσι, λοιπόν. Πρότυπο για σύγκριση είναι η πορεία του μεροκάματου στους οικοδόμους, που είναι πάνω από το βασικό της ΓΣΕΕ. Μπορεί, όμως, να γίνει σύγκριση ανάμεσα στα δύο μεροκάματα; Οχι, βέβαια. Δε μπορεί να συγκριθεί το βασικό του ανειδίκευτου με το βασικό ενός κλάδου όπως η οικοδομή. Τι μπορεί να συγκριθεί, όμως; Μπορεί να συγκριθεί η πορεία του κάθε μεροκάματου διαχρονικά. Πώς κινούνταν, δηλαδή, το μεροκάματο στην οικοδομή;
Οποιος παρακολουθήσει αυτή την πορεία θα γυρίσει και θα πει στο Μαυρίκο και τους ανθρώπους του Περισσού, ότι δεν πρέπει να μιλούν για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Γιατί η πορεία του μεροκάματου στην οικοδομή είναι εξίσου εξευτελιστική με την πορεία του μεροκάματου της ΕΓΣΣΕ.
Πήραμε τα στοιχεία από τις συλλογικές συμβάσεις των οικοδόμων από το 1994 μέχρι το 2002 (δεν είχαμε στη διάθεσή μας τις επόμενες συμβάσεις) και διαπιστώσαμε τα εξής:
― Την πενταετία 1994 – 1998 το μεροκάματο του τεχνίτη (δηλαδή το ανώτατο μεροκάματο στην οικοδομή) αυξήθηκε συνολικά κατά 10,85 ευρώ. Κατά μέσο όρο 2,17 ευρώ το χρόνο! Τόσο καλά…
― Την επόμενη τετραετία (1999 – 2002) το μεροκάματο του τεχνίτη αυξήθηκε συνολικά κατά 7,40 ευρώ. Κατά μέσο όρο 1,85 ευρώ το χρόνο! Ακόμα καλύτερα, δηλαδή…
Μιλάμε για το μεροκάματο των οικοδόμων που δουλεύουν στα λεγόμενα ελεύθερα επαγγέλματα. Γιατί τα μεροκάματα των οικοδόμων μονίμων συνεργείων βιομηχανιών – βιοτεχνιών (αυτών δηλαδή που υπογράφουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας) πλησιάζει το επίπεδο των συμβάσεων της ΓΣΕΕ. Αυτό το μεροκάματο (του τεχνίτη) είχε την εξής εξέλιξη
― Την πενταετία 1994 – 1998 μέσος όρος 1,42 ευρώ το χρόνο!
― Την τετραετία 1999 – 2002 μέσος όρος 1,06 ευρώ το χρόνο!
Αν θέλει κανείς να κάνει σύγκριση με το μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ δε θα συγκρίνει το μεροκάματο της οικοδομής, που είναι εποχικό επάγγελμα (γι’ αυτό άλλωστε παίρνουν και χειμερινό επίδομα, για μια μικρή αντιστάθμιση των χαμένων μεροκάματων), αλλά το μεροκάματο των οικοδόμων των βιομηχανιών και βιοτεχνιών, που είναι οιονεί βιομηχανικοί εργάτες. Την 1.7.2002 το κατώτερο μεροκάματο της συλλογικής σύμβασης των οικοδόμων ήταν 23,66 ευρώ. Ξέρετε πόσο ήταν το κατώτερο μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ; 22,35 ευρώ. Δηλαδή, ο οικοδόμος της βιομηχανίας έπαιρνε παραπάνω από τον ανειδίκευτο της βιομηχανίας μόλις 1,31 ευρώ! Κι ο Μαυρίκος καμαρώνει, αντί να το βουλώσει ντροπιασμένος.
Μιλάμε για τους οικοδόμους. Εναν κλάδο που κυριαρχεί απόλυτα ο Περισσός. Αρα δεν έχει καμιά συντηρητική αντιπολίτευση να τον τραβάει πίσω. Μιλάμε επίσης για ένα παραγωγικό κλάδο που τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική άνθιση και επομένως θα μπορούσε ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να πιέσει και να πάρει αυξήσεις στα μεροκάματα. Κι αυτοί έφτασαν να παίρνουν κάθε χρόνο και μικρότερες αυξήσεις. Εφτασαν στην ξεφτίλα του 1,85 ευρώ το χρόνο.
Υπάρχει, όμως, και κάτι σημαντικότερο, που δεν βγαίνει από τους αριθμούς, αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά οι οικοδόμοι.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 ο οικοδόμος σχεδόν αγνοούσε τη συλλογική σύμβαση του κλάδου του. Γιατί τα μεροκάματα καθορίζονταν στην πιάτσα και το μεροκάματο της πιάτσας ήταν πολύ ψηλότερο απ’ αυτά που πρόβλεπε η σύμβαση. Βαθμιαία, όμως, η ψαλίδα άρχισε να κλείνει, με αποτέλεσμα σήμερανα έχει κλείσει σχεδόν τελείως και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το μεροκάματο της πιάτσας να είναι μικρότερο από αυτό της σύμβασης. Υπάρχουν σήμερα εργάτες στην οικοδομή που παίρνουν μεροκάματο 30-35 ευρώ. Κάτω από τη σύμβαση, δηλαδή. Η ψαλίδα δεν έκλεισε επειδή ανέβηκε γρήγορα το μεροκάματο της σύμβασης (όπως είδαμε οι αυξήσεις ήταν εξευτελιστικές). Εκλεισε γιατί, παρά τη μεγάλη ζήτηση, οι εργολάβοι κατάφεραν να ρίξουν (σχετικά) τα μεροκάματα της πιάτσας.