Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους
  • Τα ψέματα και οι επιθέσεις στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν τον πανικό του Μητσοτάκη, των υπουργών και των βουλευτών του
  • Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού: Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη μακαρίτισσα την παπάρα του Μητσοτάκη
  • Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ
  • Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν
  • Δημήτριος Μελάς, «γαλάζιος» πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οποια πέτρα του σκανδάλου κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Γιατί δεν νίκησαν οι 300; (4)
Εργατικά

Γιατί δεν νίκησαν οι 300; (4)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Απρ 2011, 00:00
«Ξυπνήστε, πλυθείτε, πλύν’τε τα δόντια σας, νικήσαμε!». Μ’ αυτά τα λόγια, μέλη του ΦΜΚ περιέρχονταν τους χώρους του «στρατόπεδου» της Υπατίας, ξυπνώντας τους απεργούς πείνας, το πρωί του Σαββάτου 19 Φλεβάρη. Είχε προηγηθεί, όπως περιγράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, δικός μας όρος ότι πριν πραγματοποιηθεί η «άτυπη» συνάντηση με τη Νταλάρα, θα έπρεπε να ενημερωθούν και να δώσουν την έγκρισή τους οι απεργοί πείνας. Είναι, όμως, δυνατό να θεωρείται νίκη μια κρυφή συνάντηση με μια υφυπουργό, σ’ ένα καφέ στο Παγκράτι;
 
Εκ των υστέρων, μετά το άδοξο τέλος της απεργίας πείνας και έχοντας στα χέρια μας όλα τα κομμάτια του παζλ, αρκετά από τα οποία μας έλειπαν στη διάρκεια του αγώνα, μπορούμε να πούμε ότι και αυτό ήταν μέρος της στρατηγικής που είχε το ΦΜΚ. Μιας στρατηγικής που οδηγού-σε σε ήττα, η οποία θα μπορούσε να παρουσιαστεί σαν «μερική νίκη». Ηταν μια στρατηγική προς όφελος του ΦΜΚ και όχι προς όφελος των απεργών πείνας. Μέσα από μια συμφωνία που δεν θα λάβωνε την κυβέρνηση, ενώ θα έδινε και στους απεργούς πείνας την ψευδαίσθηση κάποιων επιμέρους κατακτήσεων, το ΦΜΚ θα αναβάθμιζε τη θέση του στο μεταναστευτικό «γίγνεσθαι», αποκαθιστώντας δεσμούς εμπιστοσύνης με την κυβερνητική εξουσία (με τον τρόπο που εδώ και χρόνια κάνει το ίδιο πράγμα ο ΣΥΝ, στο ευρύτερο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι).
 
Ξεκίνησαν την απεργία πείνας λέγοντας στους μετανάστες ότι σε 20-25 μέρες θα έχουν άδειες παραμονής. Και την 26η μέρα ήταν έτοιμοι να την κλείσουν, παζαρεύοντας κάποιο «λίφτινγκ» του καθεστώτος «ανοχής». Ηθελαν, όμως, και συμμάχους σ’ αυτό, για να πείσουν τους απεργούς πείνας. Δεν τους βρήκαν εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο επειδή τους κοντράραμε άγρια εμείς, αλλά επειδή δε συνέπραξε μαζί τους και το «Δίκτυο», ενώ η νεολαία ΣΥΝ έμεινε ουδέτερη, φοβούμενη καταγγελίες εναντίον της (κουβαλούσε, άλλωστε, το άγος της καταγγελίας που έκανε ο πολιτικός της φορέας, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του ασύλου της Νομικής). Ο εκπρόσωπος του ΦΜΚ, απαντώντας σε δικά μας ερωτήματα, είπε πως την προηγούμενη μέρα μίλησε τέσσερις φορές με τη Νταλάρα στο τηλέφωνο, ξεκινώντας από τις 6 το απόγευμα και φτάνοντας μέχρι τις 10 παρά το βράδυ. Γιατί χρειάστηκαν τόσα τηλεφωνήματα για να οριστεί ένα ραντεβού για καφέ στο Παγκράτι; Για μας είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι γνώριζε ακριβώς τις κυβερνητικές προτάσεις, τις είχε συζητήσει με τη Νταλάρα και ήθελε να μεθοδεύσει το «λίφτινγκ». Γι’ αυτό και έδωσε μάχη να μη συγκροτηθεί τετραμερής αντιπροσωπεία (απεργοί πείνας – Πρωτοβουλία – ΦΜΚ – δικηγόροι), όπως προτείναμε εμείς και δέχτηκε η πλειοψηφία της Πρωτοβουλίας, και πραξικοπηματικά επέβαλε να είναι στη συνάντηση μόνο ο ίδιος με δικηγόρους.
 
Το πρωινό «ξυπνήστε, νικήσαμε!» προς τους απεργούς πείνας ήταν το πρελούδιο για τη συμφωνία που περίμεναν να φέρουν. Δηλαδή, για το «λίφτινγκ» του καθεστώτος «ανοχής», που θα το σερβίραμε όλοι μαζί στους απεργούς πείνας.

Αυτό δε βγήκε, επειδή δεν βρέθηκαν συνένοχοι, όμως μπήκε το πρώτο σπέρμα αμφιβολίας στις συνειδήσεις των πιο ταλαντευόμενων από τους απεργούς πείνας. Προσέξτε το συνδυασμό: Σε 20-25 μέρες θα έχετε άδειες παραμονής – Την 26η μέρα «ξυπνήστε, νικήσαμε!» – Λίγες ώρες αργότερα «μας δίνουν μόνο καθεστώς “ανοχής”» και «ο Ραγκούσης είναι ανένδοτος».
 

Βέβαια, όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, οι απεργοί πείνας απέρριψαν κάθε συζήτηση για «λίφτινγκ» στο καθεστώς «ανοχής», όμως το σπέρμα της αμφιβολίας για τη δυνατότητα νίκης του αγώνα είχε αρχίσει να διαχέεται. Οι απεργοί πείνας απέρριψαν με κατηγορηματικότητα και κάθε συνέχιση του παρασκήνιου («όχι άλλες συναντήσεις κάτω από το τραπέζι», όπως είπαν χαρακτηριστικά), όμως το παρασκήνιο συνεχίστηκε ερήμην τους. Για παράδειγμα, ο έγχρωμος αφρικανός, που αποδεδειγμένα λειτούργησε ως ταχυδρόμος του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ Α. Τάκη και κανόνισε τη συνάντηση ΦΜΚ-απεργών πείνας μαζί του, θεάθηκε αρκετές φορές ακόμη να επισκέπτεται την Υπατία και να συζητά μόνο με ένα συγκεκριμένο μέλος του ΦΜΚ. Τουλάχιστον δύο φορές η επίσκεψη έγινε αργά το βράδυ και συνοδευόταν από δημοσιογράφο αστικού συγκροτήματος, ειδικευμένη στο μεταναστευτικό ρεπορτάζ, η οποία αποδεδειγμένα είχε καλό δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση (για παράδειγμα, γνώριζε και την άτυπη συνάντηση με τη Νταλάρα στο καφέ του Παγκρατίου). Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητιόταν σ’ αυτές τις συναντήσεις, είμαστε όμως σίγουροι πως το δίδυμο των άτυπων αυτών διαμεσολαβητών ήθελε μια συμβιβαστική λύση.
 
Την Πέμπτη 24 Φλεβάρη, ο Ραγκού-σης έκανε σκληρές δηλώσεις ενάντια στην απεργία πείνας. Ηταν δηλώσεις ενταγμένες στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου που διεξήγαγε η κυβέρνηση. Ηταν η 31η μέρα απεργίας πείνας και εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση αισθανόταν ότι έχει περιθώρια να το παίζει άτεγκτη, δεδομένου ότι κανένας απεργός πείνας δεν εμφάνιζε ακόμα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αναρωτιόμαστε όμως: μήπως η κυβέρνηση είχε και εσωτερική πληροφόρηση και προσπαθούσε μ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει εκείνη την τάση που έσπρωχνε σ’ ένα συμβιβασμό; Οτι η κυβέρνηση αναζητούσε πληροφόρηση για την κατάσταση του μετώπου των απεργών πείνας είναι δεδομένο. Τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι του αστικού Τύπου, που συνομιλούσαν με κυβερνητικά στελέχη, αναζητούσαν πληροφόρηση. Το θέμα είναι πώς παίζει κανείς σ’ αυτόν τον «πόλεμο των πληροφοριών». Δίνει στοιχεία στον αντίπαλο για τη διάταξη των δυνάμεών του ή προσπαθεί να τον παραπλανήσει, για να κάμψει το δικό του ηθικό; Εμείς ξέρουμε πώς δρούσαν οι δικοί μας σύντροφοι που είχαν τέτοια δυνατότητα, αμφιβάλλουμε, όμως, αν έκαναν το ίδιο και άλλες πλευρές του μετώπου της απεργίας πείνας.
 
Για να μη μιλήσουμε με εικασίες, θα μιλήσουμε με γεγονότα. Το απόγευμα της 24ης Φλεβάρη, μετά τις δηλώσεις Ραγκούση, μέλος του ΦΜΚ περιήλθε όλους τους χώρους του «στρατόπεδου» της Υπατίας, προτείνοντας στους απεργούς πείνας να ζητήσουν, με δημόσια δήλωσή τους, συνάντηση με την κυβέρνηση! Ηταν κάτι που το ΦΜΚ το πρότεινε στην Πρωτοβουλία τουλάχιστον επί ένα δεκαήμερο, αναζητώντας και πάλι συνένοχους σε ένα εγκληματικό λάθος τακτικής. Γιατί εκείνος που θα ζητούσε συνάντηση θα παραδεχόταν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η Πρωτοβουλία, με δική μας εισήγηση και παρά κάποιες ταλαντεύσεις που παρατηρούνταν, απέρριπτε αυτόν τον τακτικό χειρισμό. Ετσι, το ΦΜΚ αποφάσισε να ενεργήσει μόνο του. Προσέκρουσε, όμως, σε τοίχο. Ολες οι ομάδες των απεργών πείνας απέρριψαν την πρόταση, με το απλούστατο σκεπτικό που θα είχε οποιοσδήποτε έχει πίστη στον αγώνα του: εμείς συνεχίζουμε την απεργία πείνας, αισθανόμαστε δυνατοί, έχουμε διατυπώσει αιτήματα, αν θέλει η κυβέρνηση ας ζητήσει αυτή συνάντηση.

Ανιχνευτική συνάντηση
 
Τέσσερις μέρες αργότερα, την 35η μέρα της απεργίας πείνας, έγινε «σφαγή» ανάμεσα σε μας και το ΦΜΚ, στη διάρκεια συνεδρίασης του συντονιστικού της Πρωτοβουλίας. Το ΦΜΚ ζήτησε από την Πρωτοβουλία να επιταχύνει τις εξελίξεις (λες και ήταν στο χέρι της), γιατί η απεργία πείνας «θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή» (η συζήτηση γινόταν τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη και η Παρασκευή ήταν η 4η Μάρτη, που η απεργία πείνας θα διήγε την 39η μέρα). Στις επίμονες ερωτήσεις μας, πώς γίνεται να υπάρχει απεργία πείνας με ημερομηνία λήξης, χωρίς να κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή απεργού, η απάντηση ήταν «εσείς δεν ξέρετε» και πως «η απεργία κινδυνεύ-ει να εκφυλιστεί». Στην απάντησή μας, ότι συζητάμε και εμείς με τους απεργούς πείνας και ξέρουμε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εκφυλισμού, είχαν ν’ αντιτάξουν μόνο φραστική ένταση, ένα ωραίο κόλπο για να μη γίνει συζήτηση επί της ουσίας.
 
Την απάντηση την έδωσαν οι απεργοί πείνας με μια κατηγορηματική απόφαση της συνέλευσής τους, ελάχιστες ώρες αργότερα. Η απόφαση αυτή έλεγε διάφορα, όμως αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι πως δεν έβαζε καμιά οροφή στην απεργία πείνας. Ελεγε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος, μέχρι να πάρουν οι 300 άδειες παραμονής. Και βέβαια, δε ζητούσε καμιά συνάντηση με την κυβέρνηση.
 
Την απάντηση στις ηττοπαθείς και υπονομευτικές προσπάθειες του ΦΜΚ την έδωσε, επίσης, όσο κι αν αυτό φανεί παράξενο, η ίδια η κυβέρνηση, που στριμωγμένη ζήτησε συνάντηση με τους απεργούς πείνας, αναγνωρίζοντάς τους έτσι, για πρώτη φορά από την έναρξη της απεργίας πείνας, ως συνομιλητές της. Οι «λαθρομετανάστες», που θα απελαύνονταν αν δε δέχονταν τις προτάσεις της κυβέρνησης, έγιναν συνομιλητές δύο υπουργών (Ραγκούσης, Λοβέρδος) και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου ενός ακόμη υπουργού (Αμοιρίδης, εκπρόσωπος του Παπουτσή), οι οποίοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα οικειότητας («να με αποκαλείτε Γιάννη», έλεγε ο Ραγκούσης στους απεργούς πείνας).
 
Η διαπραγματευτική ομάδα, αποτελούμενη από τρεις απεργούς πείνας, έναν εκπρόσωπο του ΦΜΚ, έναν εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης και δυο δικηγόρους, είχε εντολή από τη συνέλευση των απεργών πείνας ν’ ακούσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να μη μπει σε καμιά συζήτηση, αλλά να μεταφέρει τις προτάσεις στη συνέλευση των απεργών πείνας, η οποία και θα αποφάσιζε. Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν το καθεστώς «ανοχής», όπως ακριβώς το είχε προτείνει και η Νταλάρα στο καφέ στο Παγκράτι. Η μόνη διαφορά ήταν πως αυτή τη φορά η πρόταση ήταν επίσημη, σε επίσημη συνάντηση των δύο αντίπαλων στρατοπέδων.
 
Παρακολουθήσαμε τη συνέλευση των απεργών πείνας και είδαμε τις οργισμένες αντιδράσεις τους, όταν άκουσαν ότι η κυβέρνηση προτείνει μόνο «ανοχή», δηλαδή «αναβολή της απέλασης». Οι απεργοί πείνας συνέκριναν αυτό το καθεστώς με τη «ροζ κάρτα» που παίρνουν όσοι ζητούν άσυλο. Αρκετοί, μάλιστα, είχαν τέτοια κάρτα και είχαν βγάλει και άδεια εργασίας, δικαίωμα που δίνει η υποβολή αίτησης για άσυλο. Αδεια παραμονής και τίποτ’ άλλο, γι’ αυτό συνεχίζουμε την απεργία πείνας μέχρι το τέλος, ήταν η απάντησή τους, που γράφτηκε αμέσως στα αραβικά, μεταφράστηκε στα ελληνικά και δόθηκε στη δημοσιότητα.
 
Ανοιχτή υπονόμευση
 
Την Κυριακή 6 Μάρτη, 41η μέρα της απεργίας πείνας και ενώ είναι ολοφάνερο πλέον ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη, καθώς απεργοί πείνας μεταφέρονται μαζικά στο νοσοκομεία και ασκούνται πιέσεις και από τα αστικά ΜΜΕ να δοθεί λύση, το ΦΜΚ κάνει άλλη μια προσπάθεια υπονόμευσης, που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θέλει να τελειώνει με την απεργία πείνας, με τρόπο που βολεύει την κυβέρνηση.
 
Το ίδιο μέλος του ΦΜΚ που είχε την επικοινωνία με τη Νταλάρα και έκλεισε το ραντεβού για καφέ στο Παγκράτι ανακοινώνει σε μερικά μέλη της Πρωτοβουλίας ότι έχει επικοινωνία με σύμβουλο της Νταλάρα, ο οποίος κάνει μια νέα πρόταση: να δεχτούν οι απεργοί πείνας το καθεστώς «ανοχής» (6 μήνες και ανανέωση για άλλους 6 μήνες), να ανακοινωθεί δημόσια αυτό, αλλά κάτω από το τραπέζι να τους δοθούν άδειες παραμονής, με τη λειτουργία μιας επιτροπής που θα εξετάζει πέντε-πέντε τις αιτήσεις τους και θα τις κρίνει θετικά, έτσι που σε διάστημα αρκετών μηνών να πάρουν όλοι άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους!
 
Είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς μια τέτοια πρόταση ερχόταν για συζήτηση ως σοβαρή πρόταση και ζητιόταν και πάλι η συνδρομή της Πρωτοβουλίας για να σερβιριστεί στους απεργούς πείνας ως η ιδανική λύση, «εδώ που έφτασαν τα πράγματα».
 
Ουδείς στην Πρωτοβουλία τόλμησε να τοποθετηθεί θετικά σ’ αυτή την πρόταση. Ομως και ουδείς –πλην της «Κόντρας»– θέλησε να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους και να καταγγείλει την υπονόμευση που γινόταν από το ΦΜΚ. Στην απόφασή της η Πρωτοβουλία χαρακτήρισε την πρόταση του συμβούλου «ακατάλληλη» (και όχι απαράδεκτη, όπως προτείναμε εμείς) και στο διά ταύτα επέλεξε μια στάση Πόντιου Πιλάτου: να μην εκφράσει καμιά γνώμη στους απεργούς πείνας. Επίσης, η Πρωτοβουλία δε συγκρούστηκε με τους εκπροσώπους του ΦΜΚ, που έπαιζαν και πάλι το παιχνίδι του «εκφυλισμού της απεργίας», που το χρησιμοποιούσαν σαν μοχλό πίεσης για μια λύση «ό,τι να ‘ναι» («ό,τι δίνει η κυβέρνηση, με προσπάθεια βελτίωσής του»).
 
Οση ώρα συνεδρίαζε η Πρωτοβουλία στο Πολυτεχνείο, άλλο μέλος του ΦΜΚ στην Υπατία προσπάθησε να πείσει μερικούς απεργούς πείνας. Ομως, δεν έπεισε κανέναν, ενώ οργισμένα μηνύματα ερχόταν και από τα νοσοκομεία, στα οποία έφτασαν τα νέα. Οι απεργοί πείνας απέρριψαν αυτή την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την παγίδα. Αλλωστε, από τη μέρα του «καφέ με την Αννα στο Παγκράτι» είχαν διακηρύξει, ότι δεν θέλουν καμιά συζήτηση «κάτω απ’ το τραπέζι», αλλά μόνο καθαρές λύσεις.
 
Από το βράδυ της ίδιας μέρας, ενημερωμένη προφανώς για την απόκρουση της παγίδας (το μέλος του ΦΜΚ λογικά ενημέρωσε τον σύμβουλο της Νταλάρα, ότι η πρόταση απορρίφτηκε), η κυβέρνηση διέρρευσε προς διευθυντικά στελέχη ΜΜΕ ότι θα σκληρύνει τη στάση της. Δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ της Υπατίας και είχαν πραγματικά συγκινηθεί από το σθένος και το ήθος των απεργών πείνας μάς ενημέρωσαν ότι «κάτι ετοιμάζουν και να ‘χουμε το νου μας».
 
Την επομένη, Δευτέρα 7 Μάρτη, 42η μέρα της απεργίας πείνας, ξετυλίχτηκε το τελευταίο κατασταλτικό σχέδιο της κυβέρνησης, με τίτλο «εκκενώσατε την Υπατία». Το σχεδίασαν ο Λοβέρδος με τον γενικό γραμματέα του Πολύζο και η εκτέλεσή του ανατέθηκε στον κομματικό εγκάθετο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και διοικητή του Α’ ΠΕΣΥ Αρη Μουσιώνη. Οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου έχουν δημοσιευτεί σε προηγούμενο φύλλο της «Κ», οπότε δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε. Νωρίς το βράδυ της ίδιας μέρας, η κυβέρνηση είχε αναδιπλωθεί πλήρως μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών πείνας να μην εγκαταλείψουν την Υπατία. Μια ακόμη προσπάθεια καταστολής του αγώνα είχε αποτύχει.
 
Η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα μέσα. Τις επόμενες μέρες ή έπρεπε να δώσει άδειες παραμονής ή να τη βοηθήσουν καθοριστικά οι υπονομευτές.

Στο επόμενο: Το διπλό μαγειρείο και το τέλος.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑνεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΤΑΞΙτζήδων…
Επόμενο άρθρο Κίνδυνος απαγόρευσης επιστροφής στην Ελλάδα για όσους ταξιδέψουν

Σχετικά Αρθρα

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

Εργατικά 22 Απρ 2026, 12:04

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

Εργατικά 21 Απρ 2026, 18:27

Συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις στην εκπαίδευση

Ανοιχτή Συνέλευση, Κυριακή 19 Απριλίου στο Πάντειο

Εργατικά 17 Απρ 2026, 13:58

Χρύσα Χοτζόγλου: ‘Η θα απαντήσει ο κλάδος ή θα πάμε στην πρώτη μετά τη χούντα απόλυση εκπαιδευτικού για συνδικαλιστική παρέμβαση

Δήλωση ενόψει της δεύτερης τρομοκρατικής παραπομπής της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει για τη συνέχιση ή μη της αργίας

Εργατικά 17 Απρ 2026, 07:49

Με εντολή υπουργού μεθοδεύεται να συνεχιστεί για άλλον ένα χρόνο η αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 5 Απρ 2026, 13:35

Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις στο Δημόσιο: Να κηρυχτεί άμεσα Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αγώνας για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες για την κοινωνία και όχι πεδίο κερδοφορίας των εταιριών

Εργατικά 3 Απρ 2026, 14:53
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Οι σιωναζιστές σκοτώνουν αμάχους και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι ξενόδουλοι αστοί της Βηρυτού ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας συνομιλίες μαζί τους

22 Απρ 2026, 22:54
Πολιτική

Τα ψέματα και οι επιθέσεις στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αποκαλύπτουν τον πανικό του Μητσοτάκη, των υπουργών και των βουλευτών του

22 Απρ 2026, 20:50
Πολιτική

Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού: Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε τη μακαρίτισσα την παπάρα του Μητσοτάκη

22 Απρ 2026, 14:37
Διεθνή

Ο Γιάχια Σινουάρ «επιλέγει»… υποψήφιους στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

22 Απρ 2026, 12:58
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: Την έθεσαν σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση αλλά δεν τολμούν να το ομολογήσουν

22 Απρ 2026, 12:04
Αγροτικά

Δημήτριος Μελάς, «γαλάζιος» πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ: Οποια πέτρα του σκανδάλου κι αν σηκώσεις, από κάτω θα τον βρεις

Σκάνδαλο «Βοοτρόφοι Τρικάλων» με επικεφαλής τον Μαγειρία - Πώς ο Μελάς και η βουλευτίνα Παπακώστα «βόλεψαν» βοοτρόφο ονόματι Μπαλάφας

22 Απρ 2026, 11:47
Πολιτισμός

Τα πιο «in» ψαράδικα στον κόσμο

22 Απρ 2026, 10:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

22 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση

21 Απρ 2026, 22:06
Διεθνή

Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

21 Απρ 2026, 20:56
Εργατικά

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

21 Απρ 2026, 18:27
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

Ημέρα της Γης.

Βραζιλία: Ημέρα ανακάλυψης (1500).

1870: Γεννιέται ο Λένιν.

1969: Μαγνητόφωνο του ΠΑΜ τοποθετημένο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου μεταδίδει επί ώρα απαγορευμένα αντιστασιακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

1979: Βόμβα στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας και σε φασιστικό βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους (ΕΛΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο συνταγματάρχη συνεργάτη της χούντας στην Καλαμάτα.

1986: Αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών υπό τον Μάκη Βορίδη στη Νομική Αθήνας, εννιά τραυματίες.

1997: Αστυνομική επέμβαση τερματίζει την ομηρία 71 ατόμων που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα (Περού) από δεκατέσσερις αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Κατά την επιχείρηση ένας όμηρος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, δυο κομάντο τραυματίζονται και σκοτώνονται και οι δεκατέσσερις επαναστάτες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo