Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Από τον εικονικό στον ταξικό αγώνα
Εργατικά

Από τον εικονικό στον ταξικό αγώνα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr6 Νοέ 2004, 00:00

 

 
 
Δεν ξέρω γιατί συνέχεια γυρίζω στο ευτυχισμένο καλοκαίρι του 2004. Ισως γιατί με συνέπαιρνε αυτός ο εθνικός ξεσηκωμός, έστω και αν δημιουργούνταν από άσχετο για την πορεία του τόπου θέμα, τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Ισως γιατί η ιστορία αυτού του τόπου με έκανε υπερήφανο, όπως όταν τη μάθαινα από τα εγχειρίδια του Δημοτικού, αποστειρωμένη από συγκρούσεις, αγώνες, δικτατορίες, Μακρονήσια, βασιλείες, ορθόδοξες εκκαθαρίσεις, δουλοκτησίες, μετανάστες από εδώ στα Νταχάου για την «ανόρθωση» των ξένων οικονομιών, μετανάστες από εκεί στα εδώ Νταχάου για την «ανόρθωση» της «ελληνικής» οικονομίας.
 
Τώρα έμεινα μόνος μου, με τον Κακαουνάκη, τον Αυτιά και τον Παπαδάκη. Με την Καλομοίρα, τα χιλιοπαιγμένα fame story, τα survivor, τα χιλιοεξαντλημένα ριάλιτι και τα ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και πεντάγωνα των σίριαλ. Ακόμα και αυτό το Champions League το κάνανε κάθε 15 μέρες και η δόση του δεν φτάνει για να με αποκοιμίζει ευτυχισμένο και εξαπατημένο, προβληματισμένο αλλά αισιόδοξο τα ζεστά βράδια του Οκτώβρη. Βέβαια, ο πολιτισμός μας προσφέρει πάρα πολλές εναλλακτικές λύσεις που άμα ψάξεις ή άμα ψάξεις πάρα πολύ δεν μπορεί κάτι «ποιοτικό» θα βρεις. Πάρε μια εφημερίδα, άνοιξε στα καλλιτεχνικά, εκατοντάδες θέατρα. Ε, μέσα σ’ αυτά δεν θα βρεις δυο παραστάσεις; Ανοιξε στους κινηματογράφους. Χιλιάδες αίθουσες, δεν θα βρεις μια ταινία να σου κάνει; Με λίγο ζόρι όλο και κάτι θα βρεις. Μετά έχει απ’ όλα. Μουσικές σκηνές με εξεζητημένες συνεργασίες -κάτι σαν τα ερωτικά τετράγωνα των σίριαλ-, μπαράκια με ελληνική ή άλλη «ποιοτική» μουσική, ταβέρνες με όλες τις γεύσεις που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος. Απ’ όλα, ό,τι λαχταράει η ψυχή. Δεν θα ‘πρεπε να είναι έτσι; Γιατί ζούμε λοιπόν; Για ένα καλοκαίρι που μοιάζει σαν να μη έγινε ποτέ; Που μας το υπενθυμίζει μόνο η δικαστική έρευνα που γίνεται για τον Κεντέρη, τον Τζέκο και τη Θάνου, μέχρι και αυτή να πάρει την άγουσα προς την συγκάλυψη;
 
Αμ, δεν ζούμε μόνο γι’ αυτο. Κάποτε, όταν δεν υπήρχαν e-mail, κινητά, μηνύματα και άλλα τέτοια ωραία πράγματα, ψάχναμε με ενδιαφέρον το τραπεζάκι με την αλληλογραφία να βρούμε κανένα γράμμα από φίλο, από φίλη, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε σκέψεις, συναισθήματα και προσδοκίες. Τώρα, το τραπεζάκι με την αλληλογραφία έγινε έδρα δημόσιου κατήγορου. Εισαγγελική έδρα. Κάτι σαν τον περιβόητο… «και για όσα ξέχασα ένοχοι» ή σαν τους ανακαλύψαντες στην Ελλάδα του 2004 τη ναζιστική πατέντα της συλλογικής ευθύνης. Τέτοια έδρα. Καταπέλτης. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και μπόλικη αλληλογραφία από τράπεζες. Μπόλικη. Αν ήταν φίλοι, θα είμασταν «ευτυχισμένοι» άνθρωποι, αλλά είναι τράπεζες. Ο χαμογελαστός υπάλληλος που κάνει τις προσφορές δίνει τη θέση του στον αυστηρό που τηλεφωνεί δίκην εισαγγελέα (γεμίσαμε εισαγγελείς, ρε παιδιά) και προειδοποιεί αν δεν μπουν τα λεφτά.
 
Κάτι σαν το περιβόητο 2004. Ξεκίνησε χαμογελαστό (γιατί δεν ήταν και πρέπει να σκιάζουν την ευτυχία μας τα εργατικά ατυχήματα στα ένδοξα στάδια και το ντόπινγκ των ένδοξων ελλήνων αθλητών, έστω και αν ορισμένοι από αυτούς δεν ήξεραν να μιλήσουν ελληνικά) και κατέληξε συννεφιασμένο. Πολύ συννεφιασμένο. Πάλι καλά. Προσέξτε τώρα πως ξεδιπλώνεται η λογική του μικρότερου κακού, που μας έχουν ποτίσει μέχρι το μεδούλι και που ορισμένες φορές τα θέλει και μας ο οργανισμός μας. Πάλι καλά που ο καλός θεός ή η Παναγία του Αναστασιάδη διατηρούν ακόμα το καλοκαίρι και ο λογαριασμός των κοινόχρηστων παραμένει σε μη φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Ευτυχώς. Γιατί όλα τα άλλα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Το καλαθάκι της νοικοκυράς έγινε ιπτάμενος δίσκος. Πυροδοτούμενος με καινούργια καύσιμα από τα φροντιστήρια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ρωσικά της δωρεάν παιδείας. Επεσε και ο γίγας Κίμωνας, που κυνηγούσε τους κερδοσκόπους στις λαϊκές με τα ματσούκια των δημοσιογράφων ως προτεταμένα πολυβόλα.
 
Υπάρχει, λοιπόν, σκοπός στη ζωή μας. Ζούμε για να πληρώνουμε. Να πληρώνουμε, να δανειζόμαστε, για να ξαναπληρώσουμε. Δεν έχει σημασία αν δεν μπορούμε να απολαύσουμε τις στοιχειώδεις προσφορές της αναμασώμενης πολιτιστικής δημιουργίας. Αν δεν μπορούμε, μένουμε στα ριάλιτι. Υπάρχουν άλλες κοινωνικές τάξεις, άλλες κοινωνικές ομάδες -Ελληνες και αυτοί, κυρίως Ελληνες- που τα απολαμβάνουν όλα με ζήλο περισσό! Γιατί αυτοί είναι μεν λαός -ελληνικός λαός, όπως εμείς- αλλά έχουν τον τρόπο τους. Εχουν ιδιοκτησία. Εργοστάσια, super market, υπηρεσίες, εμπορικά, μεγαλοκαταστήματα. Εχουν και καλοπληρωμένους υπαλλήλους. Manager, ειδικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς, μπάτσους. Δεν πτοούνται αυτοί από την ακρίβεια. Δεν τους νοιάζει αν ζουν για να πληρώνουν. Πληρώνουν γιατί είναι άρχοντες. Γιατί δεν εντάσσονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του 2% ή 3%, που υπογράφουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεν εντάσσονται σ’ αυτούς που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 1000 και 1200 ευρώ το μήνα. Αυτοί μπορούν να απολαμβάνουν. Οπως μπορούν και να εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη εργασία στην περιβόητη ελεύθερη αγορά. Οπως μπορούν να είναι πιο ίσοι από τους ίσους στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των πολιτών.
 
Ο κόσμος του καλοκαιριού του 2004, ο ευτυχισμένος, ο ενωμένος, ο εθνικά υπερήφανος κόσμος του καλοκαιριού, ο κόσμος των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων, έδωσε τη θέση του στον πραγματικό κόσμο των… δύο κόσμων. Των πλουσίων και των φτωχών. Αυτών που απολαμβάνουν και αυτών που ζορίζονται. Των εκμεταλλευτών και των εκμεταλλευόμενων. 
 
Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς. Τα μαύρα σύννεφα της ανεργίας έχουν σκεπάσει για τα καλά τον υπερήφανο ουρανό της Ελλάδος με τα βεγγαλικά της Γιάννας, που καίγαν και κάνα δάσος άμα λάχει. Η εικονική πραγματικότητα έχει τελειώσει. Δεν έχει τελειώσει, όμως, η πάλη των τάξεων. Ο αγώνας για το μεροκάματο. Ο αγώνας γαι το δικαίωμα στη δουλειά. Ο αγώνας για να δουλεύεις για να ζεις και όχι να ζεις για να δουλεύεις. Ο αγώνας του φτωχού εναντίον του πλούσιου. Του δημιουργού εναντίον του λαμόγιου. Του προλετάριου εναντίον του εκμεταλλευτή. Ο αγώνας για τα στοιχειώδη δικαιώματα στο απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα σε συνδυασμό με τον αγώνα για την ανατροπή του. Αυτός ο αγώνας δεν είναι εικονικός. Είναι πραγματικός και αναγκαίος. Πιο αναγκαίος από ποτέ.
 
Παντελής Νικολαϊδης
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚομβικό ζήτημα
Επόμενο άρθρο Τί ρούχα θα φορέσει ο Μανωλιός;

Σχετικά Αρθρα

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

Εργατικά 5 Νοέ 2025, 21:47

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18

Η Μενδώνη αναβιώνει απροκάλυπτα το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας!

Εργατικά 2 Νοέ 2025, 19:46

Απλήρωτοι εκπαιδευτικοί στην Ιόνιο Σχολή: «Δεν αντέχουμε άλλο»!

24ωρη απεργία αύριο 30/10

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 21:24

Πειθαρχικά και διώξεις σε όποιον αντιστέκεται – Η Χρύσα Χοτζόγλου πίσω στη δουλειά, ενάντια στις διώξεις όλοι μια γροθιά

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 18:59

Να γυρίσει η Χρύσα στο σχολείο της, να νικήσει το δίκιο

30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ακύρωσης για την αργία της Χρύσας Χοτζόγλου

Εργατικά 29 Οκτ 2025, 08:45
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo