Βήμα-βήμα οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις αποψίλωναν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από την ασφάλιση των εργατών γης και των εργατών των επιχειρήσεων οι οποίες μεταποι-ούν, τυποποιούν και διακινούν αγροτικά προϊόντα, αφαιρώντας έτσι από το ΙΚΑ ασφαλιστικούς πόρους για ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό εργατών.
Αρχικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με μια σειρά νόμους εξαίρεσε τους εργάτες γης από την ασφάλιση του ΙΚΑ, καθώς και τους εργατοαγρότες που απασχολούνταν εποχιακά μέχρι 4 μήνες το χρόνο και σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις (δυναμικότητας μέχρι 30 ατόμων, που μπορούσαν να ασφαλίσουν στον ΟΓΑ μέχρι 15 άτομα), οι οποίες μεταποιούν προϊόντα εδάφους, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοπονίας και παντός είδους εκτροφών. Για πρώτη φορά η σχετική διάταξη ψηφίστηκε στο νόμο 3050/2002, άρθρο 6 παρ. 4.
Στη συνέχεια, ήρθε ο γαλάζιος υπουργός Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης (που είχε περάσει για επτά μήνες και από το υπουργείο Γεωργίας) και εισήγαγε νέα διάταξη, που έκανε πολλές διευρύνσεις της προηγούμενης, με τις οποίες ευνοούσε προκλητικά τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις τροφίμων, που μεταποιούν όλα τα αγροτικά προϊόντα, και όχι μόνο για διάστημα 6 μηνών πια. Ευνόησε ακόμη και τις επιχειρήσεις μεταποίησης καπνού και παραγωγής τσιγάρων, όπως η Παπαστράτος-Φίλιπ Μόρρις. Από την 1η Γενάρη του 2008 μπορούν να ασφαλίζουν εργάτες στον ΟΓΑ. Ακόμη, όλες οι εμπορικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις που τυποποιούν και διακινούν αγροτικά προϊόντα-εμπορεύματα μπορούν να ασφαλίζουν τους εργατοαγρότες στον ΟΓΑ για διάστημα 6 μηνών το χρόνο.
Μ’ αυτή τη διάταξη δεν είναι μόνο ότι το ΙΚΑ χάνει μεγάλα έσοδα, που δε μπορούν τώρα να υπολογιστούν ακριβώς, δεδομένου ότι μας λείπουν πολλά από τα απαιτούμενα δεδομένα. Δεκάδες χιλιάδες εργατοαγροτών που δουλεύουν σ’ αυτές τις επιχειρήσεις χάνουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα που παίρνουν στην περίπτωση που δεν συμπληρώνουν τα απαιτούμενα για τακτική επιδότηση ένσημα.
Το Δεκέμβρη του 2006, που ψηφίστηκε ο νόμος 3518/2006, ορισμένοι βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα είχαν κάνει έκκληση στον Τσιτουρίδη να πάρει πίσω αυτή την προκλητική διάταξη, γιατί πολλοί εργατοαγρότες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις αυτές θα χάσουν το επίδομα ανεργίας. Αυτός όμως αρνήθηκε να πάρει πίσω τη διάταξη, για προφανείς λόγους. Οι βουλευτές περιόρισαν το θέμα, γιατί ξεκινούσαν από θέσεις καθαρά πελατειακές στην εκλογική τους περιφέρεια.
Στις 28-29-30 Απρίλη συζητήθηκε ο νόμος για την «Αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ» και στις 5 Μάη ψηφίστηκε στο σύνολό του. Δέκα βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ατομικά και συλλογικά τροπολογίες με τις οποίες ζητούσαν να καταργηθεί η διάταξη Τσιτουρίδη και να επανέλθει η διάταξη που είχε εισάγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 3050/2002 άρθρο 6 παρ. 4. Κατατέθηκαν τροπολογίες και από άλλους βουλευτές. Ομως, η υφυπουργός Εργασίας Σ. Καλαντζάκου αρνήθηκε να δεχτεί τις τροπολογίες για την ασφάλιση των εργατοαγροτών, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση. Οταν μάλιστα προκλήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, που ζητούσαν να τις κάνει δεκτές, τους απαξίωσε και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην άρνησή της. Επίσης, κανένας από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν πήρε το λόγο για να καυτηριάσει την Καλαντζάκου για την άρνησή της αυτή. Αποδεικνύεται έτσι για μια φορά ακόμη αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε ένα μεγάλο δώρο στους γαλακτοβιομήχανους, καπνοβιομήχανους και άλλους καπιταλιστές.