Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική
  • JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ
  • Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ
  • Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς
  • Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα
  • Σαν σήμερα 16 Αυγούστου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Απεργοσπαστικό μηχανισμό στα λιμάνια στήνει η συγκυβέρνηση
Εργατικά

Απεργοσπαστικό μηχανισμό στα λιμάνια στήνει η συγκυβέρνηση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούν 2016, 00:00

Κουρέλιασαν κάθε έννοια νομιμότητας – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διεξαγωγή των φυσικών ελέγχων των φορτίων (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

«Γνωρίζοντας ότι οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα (…) εντέλλουμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, την προσωρινή και κατ' εξαίρεση, διαμετακόμιση των φορτίων προϊόντων ζωικής προέλευσης τρίτων χωρών οδικώς (…) μέχρι την αποκατάσταση της ροής εργασιών στο λιμάνι».

Οι προηγούμενοι προχωρούσαν σε επιστράτευση απεργών, χωρίς πολλά-πολλά, επικαλούμενοι το δημόσιο συμφέρον. Οι σημερινοί, για να γλιτώσουν την κατακραυγή που συνεπάγεται μια επιστράτευση, στήνουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, κουρελιάζοντας τη νομοθεσία, εξαναγκάζοντας δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν και δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Κι αυτοί επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον».

Τα αποσπάσματα παραπάνω είναι από δυο έγγραφα που υπογράφει ο νεόκοπος γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ν. Αντώνογλου. Τα έγγραφα έχουν ημερομηνία 14 Ιούνη, αριθμούς πρωτοκόλλου 934 και 935 και διατάζουν («εντέλλουμε» λέει) δημόσιους υπάλληλους να παρανομήσουν, προκειμένου να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, για να σπάσουν την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Εμπνευστής του απεργοσπαστικού σχεδίου είναι ο υπουργός Β. Αποστόλου και οργανωτής του ο γενικός  γραμματέας Ν. Αντώνογλου (ιδιώτης γεωπόνος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, που τοποθετήθηκε πρόσφατα σ’ αυτό το πόστο από τον Αποστόλου).

Με τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησαν παραβιάζουν την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος να κλείσουν οι συνοριακοί Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) και να απαγορευτούν οι εισαγωγές  προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος (κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα) από τρίτες χώρες. Ενας άνθρωπος που στην επαγγελματική του δραστηριότητα υπήρξε πάντοτε ιδιώτης και όχι στην πλευρά εκείνων που οφείλουν να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να στήσει αυτόν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εισαγωγείς προϊόντων ζωικής προέλευσης. Η δημιουργία του μηχανισμού έπεσε στην αντίληψή μας από τη δημοσίευση του απεργοσπαστικού «φετφά» του Ν. Αντώνογλου στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ). Ξετυλίγοντας το νήμα, βρήκαμε τη διαταγή, η οποία κοινοποιήθηκε σε πολλούς.

Μπαλαντέρ η COSCO

Ο Ν. Αντώνογλου υποχρέωσε τους εργαζόμενους  στο ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους σε εγκατάσταση της COSCO, γεγονός που απαγορεύεται ρητά από τη νομοθεσία. Δεν περιορίστηκε μόνο σ' αυτό, αλλά διέταξε και τη μεταφορά προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος οδικώς από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον ΟΛΘ, χωρίς να έχει γίνει ο κτηνιατρικός έλεγχός τους στο ΣΥΚΕ Πειραιά!

Οι εταιρίες ξεφόρτωσαν στις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και προϊόντα που προορίζονταν για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ. Βλέπετε, στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει (ακόμα) ιδιωτικό λιμάνι όπως στον Πειραιά. Επειδή, όμως, τα ΣΥΚΕ (όπως όλος ο δημόσιος τομέας) είναι απογυμνωμένα από προσωπικό, φαίνεται πως το ΣΥΚΕ Πειραιά θα καθυστερούσε να πραγματοποιήσει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, δεδομένου ότι δέχεται έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο όγκο προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες και θα έπρεπε να επιβαρυνθεί και με τα προϊόντα που υπό κανονικές συνθήκες θα ξεφορτώνονταν και θα ελέγχονταν στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ αποφάσισε να στείλει αυτά τα προϊόντα στη Θεσσαλονίκη οδικώς και εξέδωσε τη σχετική διαταγή.

Η μεταφορά προϊόντων κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος οδικώς απαγορεύεται ρητά από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, εάν δεν προηγηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ που βρίσκεται στο λιμάνι εισόδου των προϊόντων αυτών. Η απαγόρευση θεσπίστηκε με την Οδηγία 78 του 1997, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 120 του 2000. Τα ΣΥΚΕ υφίστανται περιοδικούς ελέγχους από όργανα της ΕΕ και αν διαπιστωθούν τέτοιου τύπου παρανομίες υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν και να απαγορευτούν οι εισαγωγές προϊόντων κτηνιατρικού ενδιαφέροντος από τρίτες χώρες.

Με την απόφασή του αυτή ο Ν. Αντώνογλου βάζει σε περιπέτειες δημόσιους υπάλληλους, τόσο του ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης όσο και του Ε’ Τελωνείου Πειραιά, καθώς τους υποχρεώνει να παρανομήσουν. Οι υπάλληλοι του ΣΥΚΕ παραβίασαν το ΠΔ 120/2000, που προβλέπει να γίνεται ο κτηνιατρικός έλεγχος στο ΣΥΚΕ στο λιμάνι εισόδου, δηλαδή το ΣΥΚΕ Πειραιά,  και ότι απαγορεύεται η προώθηση οδικώς των προϊόντων αυτών χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενοι έλεγχοι. Ενώ το γνωρίζουν αυτό, πέταξαν το μπαλάκι της αντιπαράθεσης με τους απεργούς εργαζόμενους του ΟΛΘ στους εκτελωνιστές, ενημερώνοντας τον ΣΕΘ ότι οι εκτελωνιστές αναλαμβάνουν την υποχρέωση  να περάσουν από την είσοδο του ΟΛΘ όλα αυτά τα προϊόντα και να τα πάνε στο ΣΥΚΕ Θεσσαλονίκης. 

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, Πολυμερίδου Γεσθημανή, απέστειλε τον απεργοσπαστικό «φετφά» Αντώνογλου στους εκτελωνιστές, σημειώνοντας τα εξής: «Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΣΥΚΕ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και αυτό σημαίνει ότι την ευθύνη της προσκόμισης των εμπορευματοκιβωτίων και της διέλευσής τους από την Πύλη του λιμανιού την αναλαμβάνει ο κάθε εκτελωνιστής».

Στη βρόμικη υπόθεση του στησίματος του απεργοσπαστικού μηχανισμού ενεπλάκη από την αρχή και το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για πρωτοβουλία του διδύμου Αποστόλου-Αντώνογλου, αλλά για κυβερνητική απόφαση. Ο Αντώνογλου κοινοποίησε το έγγραφό του, στις 14 Ιούνη, και  στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η απλή κοινοποίηση δεν απαιτεί ενέργεια, η Διεύθυνση κοινοποίησε τον «φετφά» Αντώνογλου και στο Ε' Τελωνείο Πειραιά, σαν να μην τρέχει τίποτα. Ηταν σαν να έλεγε στο τελωνείο να κάνει ό,τι ζητά ο Αντώνογλου! Και βέβαια, τέτοιες ενέργειες δε γίνονται από υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς να έχει προηγηθεί εντολή από την πολιτική ηγεσία. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι την επομένη (15 Ιούνη), η εν λόγω Διεύθυνση του ΥΠΟΙΚ έφτιαξε δικό της έγγραφο (αρ. πρωτοκόλλου ΔΤΔΓ1090606ΕΞ2016, εισηγητής Δ. Τσακαλάκης, υπογράφει η προϊσταμένη Σ. Παπαγιάννη), που απευθύνεται στο Ε' Τελωνείο Πειραιά και στο Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης (κοινοποιείται και στο γραφείο του Αντώνογλου), με το οποίο ζητά από τα τελωνεία να εφαρμόσουν τον παράνομο «φετφά» του Αντώνογλου, μεταφέροντας τα εμπορεύματα από τις εγκαταστάσεις της Cosco στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ οδικώς, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι κτηνιατρικοί έλεγχοι στο ΣΥΚΕ Πειραιά, όπως απαιτεί ο νόμος! Εντελώς υποκριτικά, τα τελωνεία καλούνται να συνεργαστούν με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για να εξασφαλιστεί η μη αλλοίωση των προϊόντων! Είναι υποκριτικό αυτό, γιατί κίνδυνος αλλοίωσης δεν υπάρχει. Οι κίνδυνοι είναι άλλοι και τους ξέρουν πολύ καλά: δεν ελέγχεται τι μπορεί να γίνει κατά την οδική μεταφορά.

Ο προϊστάμενος του Ε' Τελωνείου Πειραιά κ. Φλωράτος, αν διώξει τα εμπορεύματα οδικώς για τη Θεσσαλονίκη, θα παρανομήσει και θα έχει ποινικές ευθύνες, γιατί σύμφωνα με τα άρθρα 3, 5, 7 και 9, πρέπει να προηγηθεί ο κτηνιατρικός  έλεγχος και να εκδοθεί το πιστοποιητικό του άρθρου 5 παρ. 1 της οδηγίας 78 του 1997. Η τήρηση των διατάξεων αυτών δεν είναι τυπολατρική και γραφειοκρατική. Είναι προϊόν πολύχρονης πείρας και αποσκοπεί στην προστασία –στοιχειωδώς τουλάχιστον- της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Φλωράτος επικαλείται το έγγραφο της Διεύθυνσής του, όμως -στο βαθμό που ο ίδιος δεν έχει καταγράψει τη διαφωνία του και δεν έχει δεχτεί εντολή να εκτελέσει, παρά τη διαφωνία του- εξακολουθεί να έχει και προσωπικές ποινικές ευθύνες.

Περιττεύει να πούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση, που δεν περιορίζεται μόνο στο στήσιμο ενός απεργοσπαστικού μηχανισμού, αλλά συνιστά σκάνδαλο σε βάρος της δημόσιας υγείας, καθώς μετατρέπει σε «σουρωτήρι» το μηχανισμό ελέγχου και τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μόνο και μόνο για να σπάσει την απεργία των εργαζόμενων του ΟΛΠ και του ΟΛΘ και για να εξυπηρετήσει τους εισαγωγείς, χάριν των οποίων θυσιάζεται η δημόσια υγεία.

Αντεργατικό μένος

Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Ν. Αντώνογλου διέταξε, επιπροσθέτως, τους δημόσιους υπάλληλους του ΣΥΚΕ Πειραιά να πραγματοποιήσουν τους κτηνιατρικούς ελέγχους όχι στις εγκαταστάσεις του, που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης του ΟΛΠ, αλλά σε εγκατάσταση που βρίσκεται στο χώρο της COSCO. Και αυτή η απόφαση είναι παράνομη. Περιττεύει να πούμε ότι δε διασφαλίζεται ότι θα διεξαχθούν όλοι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι που είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το αντεργατικό μένος των Τσιπροκαμμένων, η θέλησή τους να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, που τις έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστές δανειστές, τους οδηγούν σε αποφάσεις που κουρελιάζουν τη νομιμότητα και δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το μόνο που μετράει και για τους σημερινούς κυβερνώντες είναι η εξυπηρέτηση των καπιταλιστών-εισαγωγέων ζωικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε: δεν πρόκειται μόνο για το ψωμί των εργαζόμενων στα λιμάνια, που απεργούν. Πρόκειται και για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου ευαίσθητων τροφίμων γίνεται σουρωτήρι. Εχουμε, λοιπόν, έναν επιπλέον λόγο «να μπήξουμε τις φωνές», αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να πάρει πίσω τις παράνομες αποφάσεις της.

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜόνιμα στην κλίνη του Προκρούστη τα εργατικά δικαιώματα
Επόμενο άρθρο Πάρτε πίσω τις παράνομες αποφάσεις

Σχετικά Αρθρα

ΟΙΕΛΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 8 Αυγ 2026, 09:50

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

Εργατικά 28 Ιούλ 2026, 19:22

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

Εργατικά 24 Ιούλ 2026, 08:57

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

Εργατικά 22 Ιούλ 2026, 19:16

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

Εργατικά 15 Ιούλ 2026, 12:11
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Η Κολομβία συντάσσεται με το Μαρόκο για τη Δυτική Σαχάρα, καθώς ευθυγραμμίζεται με την ισραηλινή εξωτερική πολιτική

16 Αυγ 2026, 08:51
Διεθνή

JPMorgan: Ιράν και Ομάν «δικαιολογούνται νομικά» να επιβάλουν τέλη ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ

16 Αυγ 2026, 08:36
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ξαναέσπασαν τα μούτρα τους οι σιωναζιστές στον λόφο Αλι αλ-Τάχερ

16 Αυγ 2026, 08:11
Κόντρες

Από τους κομμουνιστάς στους τζιχαντιστάς

16 Αυγ 2026, 07:48
Η παπάρα

Οταν χτυπάς ένα φουσκωμένο μπαλόνι με μια καρφίτσα

16 Αυγ 2026, 05:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

16 Αυγ 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

15 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκτακτη περιοδεία Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο για τον οδικό χάρτη για τη Γάζα

14 Αυγ 2026, 19:33
Διεθνή

Εσμαΐλ Καανί προς Ιρακινή Αντίσταση: Μην παραδώσετε τα όπλα, αλλά μην συγκρούεστε με τις κρατικές δυνάμεις

14 Αυγ 2026, 18:32
Καταστολή

Υπόθεση Marfin: Mια σκευωρία, τρεις οι προφυλακισθέντες

Προσφυγή εναντίον του εντάλματος προφυλάκισής της κατέθεσε η τρίτη κατηγορούμενη

14 Αυγ 2026, 17:54
Διεθνή

Το Ιράν καταδικάζει κάθε προσπάθεια παραγκωνισμού του παλαιστινιακού ζητήματος

14 Αυγ 2026, 07:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

14 Αυγ 2026, 00:01
Αγροτικά

Χτύπησε και στην – μέχρι τώρα καθαρή – Αρτα η ευλογιά των αιγοπροβάτων

13 Αυγ 2026, 20:38
Κόντρες

Kάτι τρέχει με τον Τάκη (;)

13 Αυγ 2026, 19:50
Η παπάρα

Ο φιδέμπορος του Μαρ-α-Λάγκο

13 Αυγ 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

13 Αυγ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Μassive Attack: Αποθέωση στη Μελβούρνη όταν ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία

12 Αυγ 2026, 19:58
Διεθνή

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν: Το Στενό του Ορμούζ θα ξανανοίξει μόνο όταν οι ΗΠΑ αποδεχτούν τους όρους του Ιράν

12 Αυγ 2026, 19:11
Καταστολή

Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα: Μελόνι και Μερτς ερίζουν για το ποιος θα ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες 

12 Αυγ 2026, 09:42
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

Κύπρος: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1968: Εκρηξη βόμβας σε γιαπί κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) έξω από το κέντρο “Παγκόσμιο” στο Καλαμάκι.

1974: Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου.

1990: 140 νεκροί σε φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική).

1991: Πραξικόπημα κατά της περεστρόικα (Ρωσία).

2003: Πεθαίνει ο άλλοτε δικτάτορας της Ουγκάντα Ιντί Αμίν.

2010: Πεθαίνει ο άλλοτε δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo