Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Αντιασφαλιστική επίθεση
Εργατικά

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

Αντιασφαλιστική επίθεση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Μάι 2006, 00:00

Δεν επεφύλασε καμιά έκπληξη η συζήτηση για το Ασφαλιστικό, που έγινε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Εκείνο που πιστοποίησε ήταν η κατ’ αρχήν συναίνεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ΚΚΕ και ΣΥΝ αποχώρησαν). Μια συναίνεση στην οποία συμπράττει και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όπως έκανε ξεκάθαρο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μια μέρα πριν.

Ο Αλογοσκούφης ξεκίνησε την παρέμβασή του ισχυριζόμενος ότι για τα ελλείμματα της Κοινωνικής Ασφάλισης (ΚΑ) φταίνε οι «αλόγιστες υποσχέσεις» που «δόθηκαν κατά το παρελθόν και ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘80», οι οποίες «μακροπρόθεσμα δημιουργούσαν δυσβάστακτες υποχρεώσεις». Ούτε μια λέξη δε βρήκε να πει για την πεντηκονταετή καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, για το φόρτωμα στα Ταμεία μεγάλου κομματιού της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, για την εισφοροδιαφυγή και την εισφοροκλοπή, τα αγαπημένα σπορ των καπιταλιστών. Αντίθετα, υπενθύμισε με τα πιο θερμά λόγια τις δυο αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1990 και 1992, τις οποίες χαρακτήρισε «μια πρώτη σοβαρή και συγκροτημένη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος» η οποία «παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τότε, διασφάλισε τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι τις ημέρες μας».

Οταν, λοιπόν, σε αίτιο για την κρίση της ΚΑ αναγορεύονται οι «αλόγιστες παροχές», ποια μπορεί να είναι η λύση; Η μείωση αυτών των παροχών. ‘Η αλλιώς η «ορθολογικοποίηση», όπως λέγεται στη μοντέρνα τεχνοκρατική γλώσσα. Και για όσους δεν το κατάλαβαν με την πρώτη, ο Αλογοσκούφης υπήρξε πιο σαφής:«Για το 2006, οι δαπάνες για συντάξεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο 13% του ΑΕΠ, όταν το 1992 ήταν 10,9% του ΑΕΠ. Η τάση για τα επόμενα χρόνια είναι αυξητική και αυτό αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι». Τι μπορεί να είναι αυτό το κάτι; Για να μειωθούν οι δαπάνες για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ, δύο λύσεις υπάρχουν. Να μειωθούν οι συντάξεις και οι συνταξιούχοι. Για να μειωθούν οι συνταξιούχοι, επειδή δε μπορεί να εφαρμοστεί πρόγραμμα ευθανασίας τύπου Καιάδα σε μια πολιτισμένη χώρα, πρέπει να εφαρμοστεί ένας κοινωνικός Καιάδας: να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Το τελευταίο που πρέπει να σημειωθεί από την παρέμβαση Αλογοσκούφη είναι ο έπαινος για την «υπεύθυνη στάση» που υπέδειξε το ΠΑΣΟΚ «κάνοντας την περασμένη εβδομάδα κάποιες προτάσεις για το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ο Τσιτουρίδης από τη μεριά του έδωσε το στίγμα της διαμορφούμενης συναίνεσης. Αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε ένα τμήμα από την ομιλία του, γιατί η παρουσίασή της στον αστικό Τύπο ήταν αποσπασματική:

«Διαβάζοντας πριν από λίγες μέρες τα 10 σημεία των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό αλλά και τις ανακοινώσεις των βασικών θέσεων της ΓΣΕΕ, με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι οι προτάσεις αυτές έρχονται να συμφωνήσουν σε πολλά σημεία με τις κυβερνητικές θέσεις. Και θεωρώ θετική συμβολή τη δημοσιοποίηση των θέσεων αυτών, τόσο του κου Παπανδρέου, όσο και της ΓΣΕΕ, στη συζήτηση που ξεκινάμε για το  ασφαλιστικό.

Ανέφερε ο κος Παπανδρέου μια σειρά από θέσεις , τις οποίες θα σας επαναλάβω: “Ενοποίηση των ταμείων με στόχο να πάμε σταδιακά σε κατά βάση τρία Ταμεία για την κύρια ασφάλιση και σε ομαδοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Επαναξιολόγηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με βάση τις σημερινές αντιλήψεις. Σαφής  καθορισμός των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης και έλεγχος της τήρησης των  διαδικασιών. Ριζική αλλαγή του τρόπου είσπραξης των εισφορών για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των διαδικασιών μηχανοργάνωσης. Δημιουργία μιας στέρεης, ανταποδοτικής βάσης στις εισφορές, για να αποθαρρυνθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση και να ενθαρρυνθεί η εθελούσια παραμονή στην εργασία. Ενεργητική διαχείριση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων όλων των Ταμείων”.

Πολλές από τις προτάσεις αυτές είναι οι θέσεις που παρουσιάσαμε στον ελληνικό λαό στις εκλογές του 2004. Και ερωτώ το ΠΑΣΟΚ. Θέλουν να αποφασίσει η κυβέρνηση μονομερώς την ενοποίηση των ταμείων; Δεν είναι καλύτερα να έχουν και τα κόμματα και κοινωνικοί εταίροι λόγο για αυτή τη διαδικασία;

Συμφωνούμε για τον επανακαθορισμό της λίστας με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Και ερωτώ. Θέλουν να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση ή είναι καλύτερα να έχουν και τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι λόγο για αυτή τη διαδικασία;. 

Συμφωνούμε απόλυτα με τη ΓΣΕΕ ότι πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για να αποτυπωθεί η πραγματική οικονομική τους κατάσταση. Και το ερώτημα είναι.  Θέλουν να αποφασίσει μονομερώς η κυβέρνηση πως θα γίνει η αποτίμηση ή είναι καλύτερα να έχουν λόγο και τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι στη διαδικασία αυτή;

Ο κος Παπανδρέου μίλησε για την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία ισχυρών επαγγελματικών ταμείων, ουσιαστικά κίνητρα για τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Συμφωνούμε με την ανάγκη αυτή. Γιατί λοιπόν να μην αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου το πως θα δημιουργηθεί ο τρίτος αυτός πυλώνας, τι είδους κίνητρα θα δοθούν για την ανάπτυξηήτου; Δεν είναι προτιμότερο η δημιουργία του να γίνει στη βάση της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης;».

Ο Τσιτουρίδης ξεκαθάρισε πως άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι «η πλήρης εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου», δηλαδή του νόμου Ρέππα. Με άλλα λόγια, η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο αποχαρακτηρισμός των περισσότερων επαγγελμάτων από τα Βαριά και Ανθυγιεινά. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή των διάφορων μελετών που έγιναν, κυρίως επί περιόδου ΠΑΣΟΚ (ανέφερε την επιστροπή Σπράου, τη μελέτη του ΟΟΣΑ, τη μελέτη των βρετανών αναλογιστών και το σχέδιο Γιαννίτση), που όπως γνωρίζουμε όλες εισηγούνταν μέτρα σε αντεργατική κατεύθυνση.

Ποιο ήταν το καταληκτικό του συμπέρασμα; Σε ελεύθερη απόδοση, «να τελειώνουμε με τα ρετιρέ». Να εξισώσουμε τις συντάξεις προς τα κάτω. Για πρώτη φορά στέλεχος της ΝΔ μιλάει τόσο ανοιχτά, τόσο απροκάλυπτα γι’ αυτό το ζήτημα. Ας το έχουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. Γι’ αυτούς χτυπά η καμπάνα και ίσως για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να χτυπήσει πολύ νωρίς, με τη δημιουργία ασφαλιστικού ταμείου κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, ώστε να είναι έτοιμο το πλαίσιο για το χτύπημα στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας από την επόμενη κυβέρνηση.

Τα βασικότερα από τα «10 σημεία» του ΠΑΣΟΚ τα συμπεριέλαβε στην αναφορά του ο Τσιτουρίδης και δεν χρειάζεται να τα επαναλάβουμε εδώ. Ο Βενιζέλος, που ήταν ο βασικός ομιλητής του ΠΑΣΟΚ, έντυσε με τις γνωστές αντιπολιτευτικές πομφόλυγες την πλήρη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα θεσμικό κόμμα εξουσίας» και «βεβαίως είναι υπέρ του διαλόγου». Προϋπόθεση για το διάλογο είναι «να εφαρμόζεται με συνέπεια, χωρίς σκόπιμες υπονομεύσεις η ισχύουσα νομοθεσία». «Να ενεργοποιηθεί πράγματι η εθνική αναλογιστική αρχή και να εκπονηθούν με βάση επικαιροποιημένα και αξιόπιστα στοιχεία οι αναγκαίες κυλιόμενες αναλογιστικές μελέτες». «Σημαντικός μπορεί και πρέπει να είναι ο ρόλος της ΟΚΕ». Στη συνέχεια, παρουσίασε τις «10 προτάσεις» του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες ελπίζουμε να ασχοληθούμε αναλυτικά σε ένα από τα επόμενα φύλλα μας.

Πώς υποδέχτηκαν οι υπουργοί την ομιλία Βενιζέλου; Αμέσως μετά ζήτησαν το λόγο και είπαν. Αλογοσκούφης: «Καταρχάς είναι θετικό ότι το ΠΑΣΟΚ δέχεται να συμμετάσχει στο διάλογο. Αυτό είναι θετικό, το περιμέναμε. Εμμένω στο καταρχήν “ναι”, σημειώνω τις προϋποθέσεις και ελπίζω ότι αυτές δεν είναι προσχηματικές». Τσιτουρίδης: «Ως αρμόδιος υπουργός για τα θέματα κοινωνικής προστασίας, χαιρετίζω το θετικό τρόπο, με τον οποίο ο κ. Βενιζέλος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε μια σειρά προτάσεων και προϋποθέσεων. Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες και τις αποδεχόμαστε, αφού παρουσιάζουν, με τον ίδιο τρόπο, περίπου, όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία και η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι προς συζήτηση». Βενιζέλος: «Αν είναι έτσι, χαιρετίζουμε εμείς την προσχώρηση της κυβέρνησης στις θέσεις και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».

Αφού… αλληλοπροσχώρησαν, λοιπόν, τα πάντα είναι έτοιμα για να ανατεθεί στον πρώην αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Ν. Αναλυτή η «δουλειά»…

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

Συμφωνία Τσάβες – Ορτέγκα για το πετρέλαιο
Επόμενο άρθρο

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

Γκεμπελίσκοι

Σχετικά Αρθρα

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

Εργατικά 29 Ιούλ 2026, 21:21

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

Εργατικά 28 Ιούλ 2026, 19:22

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

Εργατικά 24 Ιούλ 2026, 08:57

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

Εργατικά 22 Ιούλ 2026, 19:16

Τρεις ακόμη εκπαιδευτικοί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Πελοποννήσου για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή

Κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική μέσω της τρομοκράτησης, της επιβολής και του πειθαναγκασμού

Εργατικά 15 Ιούλ 2026, 12:11

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

Εργατικά 11 Ιούλ 2026, 17:03
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    17Ν
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Εφετείο 17Ν
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    ΕΛΑ
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Ποιοι είμαστε
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Επικοινωνία
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Όροι χρήσης
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Ποιοι είμαστε
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Επικοινωνία
  • Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo