«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα όπλα τα οποία σήμερα επιστρατεύουμε στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά το κορωνοϊού την επόμενη ημέρα. ».
Ο Μητσοτάκης επέλεξε να πάει να μιλήσει στη Βουλή στις 2 του Απρίλη, για να διακηρύξει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το αντιλαϊκό και αντεργατικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού στην εργασία, την κίνηση και την κοινωνική ζωή.
Αμέσως μετά τη διακήρυξη του αντιλαϊκού-αντεργατικού credo, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε πρώτα σε κάποιες βελτιώσεις που έγιναν στην πύλη gov.gr, μέσω της οποίας γίνονται ηλεκτρονικά κάποιες επαφές με δημόσιες υπηρεσίες. Ηλεκτρονική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες υπήρχε και μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, στα χρόνια των Μνημονίων η βασική επαφή των πολιτών με τις Εφορίες, η υποβολή και εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, έγινε ηλεκτρονικά. Το μείζον πρόβλημα, βέβαια, δεν ήταν ο τρόπος υποβολής των δηλώσεων, αλλά η φορομπηχτική δημοσιονομική πολιτική.
Ακόμα κι αυτός ο «εκσυγχρονισμός», όμως, οδήγησε σε επιβάρυνση ενός καθόλου ευκαταφρόνητου αριθμού πολιτών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα (συνταξιούχοι, μετανάστες), που αναγκάστηκαν να πληρώνουν σε λογιστικά γραφεία για να τους υποβάλουν τη δήλωση. Και να ξαναπληρώνουν για να πάρουν ένα εκκαθαριστικό. Το κράτος ξεφορτώθηκε μια επαφή με τους πολίτες (και μαζί της ξεφορτώθηκε και μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας) και μετέφερε το κόστος στις τσέπες των ίδιων των πολιτών. Ισως τώρα σχεδιάζουν να περιορίσουν (αν όχι να καταργήσουν) τα ΚΕΠ, μεταφέροντας ακόμα μεγαλύτερο όγκο δουλειάς στον καθημερινό τζίρο διάφορων ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής τέτοιου είδους υπηρεσιών. Θα είναι πράγματι… εκσυγχρονισμός.
Ομως, στα επιτεύγματα του «ψηφιακού κράτους» ο Μητσοτάκης περιέλαβε ευθέως και την Εκπαίδευση, λέγοντας: .
Τι εννοεί ο… ποιητής Κούλης; Οτι θα διατηρηθεί η τηλεδιδασκαλία. Αν όχι σε όλη την κλίμακα, τουλάχιστον σε ένα υποσύνολό της, όπως π.χ. κάποια ειδικά μαθήματα. Με τους μαθητές στην τάξη να παρακολουθούν το μάθημα από τους υπολογιστές τους ή από μια μεγάλη οθόνη. Και με θέσεις καθηγητών ειδικών μαθημάτων να περισσεύουν, αφού θα αρκούν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, για να «γράψουν» τα μαθήματα στο βίντεο, χρήση του οποίου θα κάνει κάθε σχολείο.
Ακόμα κι αυτήν την περίοδο, που φάνηκε η σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο σηκώνει όλο το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, και η ασημαντότητα του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα, που εξακολουθεί να συσσωρεύει κέρδη, έχοντας μηδαμινή συμμετοχή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Μητσοτάκης διακηρύσσει ότι
Το διακήρυξε πρώτα από άποψη αρχών: .
Στο τρίτο μέρος του «Νονού» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο αρχιμαφιόζος έχει φτιάξει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα και «μοιράζει» εκατομμύρια δολάρια στην Εκκλησία και τους φτωχούς. Κι ακούγεται η ατάκα από το δικηγόρο του: . Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, εκτεταμένες φοροαπαλλαγές, έλεγχος τμημάτων της αστικής πολιτικής, έλεγχος ΜΜΕ, προώθηση κάθε είδους μπίζνας σε βάρος του δημοσίου, αυτό είναι το αντικείμενο των διαβόητων «Ιδρυμάτων» που φτιάχνουν οι μεγάλες καπιταλιστικές φαμίλιες σε όλο τον κόσμο. Πίσω από τη φιλανθρωπία και τη στήριξη της τέχνης και της επιστήμης κρύβονται τα πιο επιθετικά, τα πιο αγριανθρωπικά, τα πιο εκμεταλλευτικά σχέδια του κεφαλαίου. Ανάλογα με την οικονομική δύναμη της καπιταλιστικής φαμίλιας είναι και η δύναμη του «Ιδρύματός» της. Μιλάμε για μηχανισμούς-χταπόδια που τυλίγουν με τα πλοκάμια τους τα αστικά κράτη και τις κοινωνίες τους.
Στο λόγο του Μητσοτάκη η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία πάει αγκαλιά με το ψέμα. Το παιχνίδι της φιλανθρωπίας διάφορων καπιταλιστικών ομίλων αναγορεύεται σε ύψιστη κοινωνική αξία. Κι επειδή αυτό ο κόσμος δεν το βλέπει, επιστρατεύονται τα τηλεοπτικά σόου στο αεροδρόμιο (ο ίδιος ο Μητσοτάκης πήγε να «παραλάβει» μάσκες σ’ ένα απ’ αυτά τα σόου, χώρια οι υπουργοί του, που οργάνωσαν άλλα σόου) και οι ψευτιές από το βήμα της Βουλής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοντοζαμάνη, 695 είναι οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το ΕΣΥ. τις ανέβασε στις 870, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι ιδιώτες καπιταλιστές «χρηματοδοτούν τη λειτουργία άνω των 500 κρεβατιών ΜΕΘ». Ψέμα στο ψέμα. Τις ΜΕΘ, όπως και συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι .
Ας έχουμε υπόψη μας πως όταν ο Μητσοτάκης χρησιμοποιεί τον όρο «δημόσια υγεία» τσουβαλιάζει το εθνικό σύστημα Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα. Το έχει ξεκαθαρίσει πρόσφατα ο υφυπουργός του Κοντοζαμάνης: το εθνικό σύστημα Υγείας περιλαμβάνει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα! Και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στις 25 Φλεβάρη στο , έλεγε ότι
Μήπως είναι κακό τελικά ό,τι δεν είναι κρατικό;»! Γι’ αυτό μας λέει ότι .
Ο Μητσοτάκης πρώτα έβαλε ένα γενικό πλαίσιο: όχι «εύκολες υποσχέσεις», όχι «ατελείωτες παροχές», γιατί αυτά θα μας οδηγήσουν σε «καινούριο μνημόνιο». Με τι σχετίζονται, όμως, οι «εύκολες υποσχέσεις» και οι «ατελείωτες παροχές»; Με την κατάσταση που υπήρχε από το ξέσπασμα της πανδημίας ή με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το ξέσπασμα της πανδημίας;
Είναι προφανές ότι σχετίζονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τα μέσα Μάρτη. Με τη διαμόρφωση ενός αντεργατικού καθεστώτος, βασικά στοιχεία του οποίου είναι:
Αφού ο Μητσοτάκης είπε ότι , συνέχισε περιγράφοντας τα «όπλα»: τηλε-εκπαίδευση των μαθητών, «συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στον τομέα της υγείας» και: !
Για ξεκάρφωμα, έσπευσε να συμπληρώσει: Το είπε και… καθάρισε. Δεν επανήλθε.
Ο όρος «εξαιρετικές παρεμβάσεις» σηκώνει πολύ νερό. Η αντικατάσταση του μισθού από προνοιακό επίδομα (συν ασφάλιση επί του προνοιακού επιδόματος), που πληρώνει το κράτος, δεν πρόκειται να διατηρηθεί, γιατί «κοστίζει» στον κρατικό προϋπολογισμό. Ομως η υποχρέωση των καπιταλιστών εργοδοτών να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας όσων τέθηκαν σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα λόγω καραντίνας, είναι . Θα πάρουν όλες τις «αβάντες» που θέσπισε γι’ αυτούς η κυβέρνηση και ταυτόχρονα και να χρησιμοποιούν όσο προσωπικό κρατήσουν με εκ περιτροπής εργασία.
Αυτή, άλλωστε, είναι και η κατεύθυνση της ΕΕ, όπως περιγράφηκε στην περιβόητη . Το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται, δεν είναι πρόγραμμα υπέρ των εργατών, αλλά πρόγραμμα υπέρ των καπιταλιστών. Αυτό που προβλέπει είναι δάνεια, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, στα κράτη μέλη της ΕΕ, για να επιδοτήσουν .