Αφού θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος για να υλοποιηθεί το «σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ», γιατί ο υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης δίνει δυο συνεντεύξεις την ημέρα και εμφανίζεται -αυτός ο συνήθως ήρεμος πολιτικός- με τόσο μεγάλο εκνευρισμό; Γιατί επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια, προσπαθώντας να πείσει ότι παρέλαβε μια χρεοκοπημένη ΔΕΗ, που δεν έχει λεφτά ούτε για στύλους, που μόνο τρελός επενδυτής θα δεχόταν να την αγοράσει σήμερα;
Πώς συμβιβάζεται, να θέλεις να πουλήσεις ένα περιουσιακό στοιχείο και να λες στους υποψήφιους επενδυτές ότι αυτό δεν αξίζει μία και θα ήταν τρελοί αν το αγόραζαν; Δε μοιάζει αυτό με σπέκουλα «αλογομούρικου» τύπου;
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σαφέστατο. Θέλει να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, αφού προηγουμένως την κατατμήσει ακόμα περισσότερο.
Οπως λέει ο Χατζηδάκης, θα πάρει περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και θα τα περάσει στον ΔΕΔΔΗΕ (εταιρία του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης), που είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Μετά θα πουλήσει τον ΔΕΔΔΗΕ, αφού προηγουμένως τον κόψει σε δύο ή τρία κομμάτια (αν χρειαστεί). Η ΔΕΗ θα πάρει μερικά λεφτά από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, θα εξυγιανθεί (αφού στο μεταξύ γίνουν και μαζικές «εθελούσιες» απολύσεις προσωπικού) και τότε θα έρθει η ώρα να αναζητηθεί «στρατηγικός επενδυτής». Δηλαδή, μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία θα αγοράσει ένα ποσοστό της ΔΕΗ και θα πάρει «πακέτο» και το μάνατζμεντ, για να μπορεί να ελέγχει εξ ολοκλήρου τη μεγαλύτερη επιχείρηση που υπάρχει επί ελληνικού εδάφους, έναν κολοσσό που χτίστηκε βήμα-βήμα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με τον ιδρώτα και το αίμα του ελληνικού λαού και των εργατών της ΔΕΗ.
Το νέο σχέδιο είναι πολύ χειρότερο από τη «μικρή ΔΕΗ» των Σαμαροβενιζέλων. Το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» προέβλεπε την πώληση ενός «πακέτου» παραγωγικών μονάδων (λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και υδρογονανθρακικών) της ΔΕΗ, περίπου του ενός τρίτου του παραγωγικού της δυναμικού, και τη διατήρηση των δικτύων στην ιδιοκτησία του κράτους, διότι -όπως έλεγε τότε ο Χατζηδάκης- τα δίκτυα είναι φυσικό μονοπώλιο και γι' αυτό πρέπει να ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους.
Τώρα ξεκινούν από τα δίκτυα, στερώντας από το κράτος το «φυσικό μονοπώλιο» και από τη ΔΕΗ το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο (το οποίο, μάλιστα, θα «προικίσουν» με μερικά ακόμα περιουσιακά στοιχεία, χωρίς να λένε ποια θα είναι αυτά). Τι θα πάρει η ΔΕΗ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ; Οταν η ίδια η κυβέρνηση απαξιώνει την επιχείρηση και οργανώνει πώληση σε συνθήκες «συναγερμού επιβίωσης», δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι το τίμημα θα είναι υποπολλαπλάσιο της πραγματικής αξίας του ΔΕΔΔΗΕ. Και τι θα το κάνει η ΔΕΗ αυτό το τίμημα, όταν θα έχει χάσει το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο; Θα μπαλώσει άμεσα κάποιες τρύπες (που δημιουργήθηκαν από την πολιτική σκόπιμης απαξίωσής της επί χρόνια) και μετά θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή οικονομική θέση.
Μα αυτός είναι ο στόχος. Μια ΔΕΗ αποστερημένη από το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο, θα είναι ένας παραγωγικός γίγαντας χωρίς πόδια, οπότε η λύση θα είναι ο «στρατηγικός επενδυτής». Ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο ίδιος με αυτόν που θα πάρει τον ΔΕΔΔΗΕ. Κι επειδή εδώ δε μιλάμε για ψιλολόγια, αλλά για μια τεράστια επιχείρηση, στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν κρατικοί και ημικρατικοί κολοσσοί των ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως η γερμανική RWE η γαλλική EDF, η ιταλική ENI ή κοινοπρακτικά τους σχήματα με εγχώριους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας (όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κοπελούζου, Μυτιληναίου, Στασινόπουλου κ.ά.).
Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα που προβάλλει ο Χατζηδάκης για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ; Το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, πουλώντας τμήμα του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης) μέσω χρηματιστήριου! Αφού το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, νομιμοποιείται να το κάνει και η ΝΔ. Μάλιστα, όπως λέει ο Χατζηδάκης, θα πουληθεί κι ένα ακόμα τμήμα του ΑΔΜΗΕ (ως πακέτο) για να μαζευτούν περισσότερα λεφτά στα ταμεία της ΔΕΗ!
Εχει κι άλλα το πακέτο των ιδεολογημάτων και των σοφισμάτων που «πουλάει» καθημερινά ο Χατζηδάκης. Καταγγέλλει με δριμύτητα τα περιβόητα ΝΟΜΕ, τα πακέτα ενέργειας που πουλάει η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών στις άλλες εταιρίες, οι οποίες τα πωλούν στη λιανική (στους καταναλωτές). φωνάζει με προσποιητή αγανάκτηση ο Χατζηδάκης. Τρία χρόνια τώρα, που συμβαίνει αυτό το αίσχος, με απαίτηση της ΕΕ (προκειμένου να μην πωληθεί η «μικρή ΔΕΗ», αλλά μόνο οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες), από πλευράς ΝΔ δεν ακούστηκε λέξη. Τώρα που η περίοδος ισχύος των ΝΟΜΕ βαδίζει στο τέλος της (Δεκέμβρης 2019), ο Χατζηδάκης θυμήθηκε να τα καταγγείλει και να υποσχεθεί ότι θα τα καταργήσει. Δε θα χρειαστεί να δώσει καμιά μάχη γι' αυτό. Αφού ολόκληρη η ΔΕΗ βγαίνει στο σφυρί (πρώτα τα δίκτυα μετά η παραγωγή), δεν έχει κανένα λόγο η ΕΕ να επιβάλει τα ΝΟΜΕ. Ο «στρατηγικός επενδυτής» θα είναι αυτός που θα καθορίσει τις τιμές και τις σχέσεις του με τους άλλους «παίκτες» της αγοράς.
Καταγγέλλει, επίσης, ο Χατζηδάκης τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ για περιορισμό της ΔΕΗ στο 50% των πελατών της. Αυτό, όμως, περιλαμβανόταν στο τρίτο Μνημόνιο, το οποίο ψήφισε και η ΝΔ. Και έκτοτε δεν είπε λέξη. Το θυμήθηκε τώρα που θέλει να αλλάξει το μοντέλο και να ξεπουλήσει ολόκληρη την επιχείρηση.
Ακόμα και την απουσία της ΔΕΗ από τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προσπάθησε να φορτώσει στους συριζαίους ο Χατζηδάκης, όταν είναι γνωστό στους «επαΐοντες» ότι από το 2010 μέχρι και το 2014 η ΔΕΗ πήρε μηδενικό ποσοστό αδειών ΑΠΕ, προκειμένου να πάει το παραδάκι σε διάφορα λαμόγια και μεγαλολαμόγια, που έπαιρναν εξωφρενικά ψηλές εγγυημένες τιμές απόδοσης;
Εκείνο που έκαναν οι συριζαίοι ήταν ν' αλλάξουν το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ», προκειμένου να αποφύγουν την κατακραυγή της πώλησης ενός πακέτου που θα περιλάμβανε ακόμα και φιλέτα (υδροηλεκτρικά). Η ΕΕ δεν τους χάλασε το χατίρι. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν να συνεχίζεται η καταλήστευση (με διάφορους τρόπους) και η απαξίωση της ΔΕΗ. Οταν βγήκαν για ξεπούλημα από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα λιγνιτικά εργοστάσια, οι καπιταλιστές οδήγησαν δυο φορές το διαγωνισμό σε ναυάγιο. Κάτι τέτοια τα παίζουν στα δάχτυλα. Ηξεραν πως μετά το ναυάγιο αυτού του διαγωνισμού, στο πακέτο του ξεπουλήματος θα έμπαιναν και υδροηλεκτρικά και δίκτυα (αυτό προέβλεπε η συμφωνία με την ΕΕ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ γλίτωσε απ' αυτό το μαρτύριο. Κατάντησε τη ΔΕΗ «ώριμο φρούτο» και τώρα θ' αρχίσει να καταγγέλλει τη ΝΔ που το βγάζει για πούλημα, η οποία θα ισχυρίζεται ότι πρέπει οπωσδήποτε να το πουλήσει γιατί αλλιώς θα σαπίσει και θα είναι για πέταμα. Ακριβώς αυτό κάνει ο Χατζηδάκης από τη μέρα που διορίστηκε υπουργός με βασική αποστολή το ξεπούλημα της ΔΕΗ «μπιρ παρά».
Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι εδώ ισχύει το «τα μιλήσανε τα συμφωνήσαμε». Κάποιος καπιταλιστικός όμιλος ενδιαφέρεται να πάρει το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι και να στήσει μια τουριστική μπίζνα μέσα στο δάσος, κατά το πρότυπο της μπίζνας στο Ελληνικό. Αλλιώς δε θα μιλούσε ο Μητσοτάκης με τόση σιγουριά.
Λεπτομέρειες θα μάθουμε όταν εκδηλωθεί το σχετικό ενδιαφέρον δημόσια. Κι ίσως αυτό να μην αργήσει πολύ.