Απεργία πείνας διαρκείας ξεκίνησαν την Τρίτη 9 Απρίλη εκατοντάδες παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών φυλάκισης. Οι κρατούμενοι έχουν ονομάσει την απεργία πείνας «Μάχη για Αξιοπρέπεια 2» με σαφή αναφορά στην πολυήμερη απεργία πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων με παρόμοια αιτήματα, τον Μάη του 2017.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου των Παλαιστίνιων Κρατούμενων, της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παλαιστίνιων κρατούμενων, οι κρατούμενοι διαπραγματεύονταν με τη διοίκηση των φυλακών για δυο μέρες, έχοντας καταλήξει σε συμφωνία, από την οποία η διοίκηση τελικά υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, απορρίπτοντας όλα όσα αρχικά είχε συμφωνήσει. Στόχος της ήταν να καθυστερήσει την έναρξη της απεργίας, ώστε να μην πέσει πάνω στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στο Ισραήλ, τραβώντας τα φώτα της δημοσιότητας και τσαλακώνοντας την εικόνα του Νετανιάχου.
Τα βασικά αιτήματα της απεργίας πείνας είναι να επιτρέπεται στους κρατούμενους να έρχονται σε τηλεφωνική επαφή με τους συγγενείς τους, με την εγκατάσταση τηλεφώνων στις πτέρυγες που βρίσκονται φυλακισμένοι οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι, όπως γίνεται στις πτέρυγες των ισραηλινών κρατούμενων, η αφαίρεση του καρκινογόνου συστήματος διακοπής σήματος κινητής τηλεφωνίας από τα κελιά των παλαιστίνιων κρατούμενων, που τους προκαλεί επίπονους πονοκεφάλους, να επιτρέπεται στους κρατούμενους από τη Γάζα να δέχονται επισκέψεις από τους συγγενείς τους τουλάχιστον δυο φορές το μήνα και να παύσουν όλες οι πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί σε παλαιστίνιους κρατούμενους από τις διοικήσεις.
Η απεργία πείνας είναι κυλιόμενη, ενώ υπολογίζεται ότι οι κρατούμενοι που θα συμμετάσχουν θα ξεπεράσουν τους 1.500. Η πρώτη ομάδα κρατούμενων ξεκίνησε την Τρίτη 9 Απρίλη, η δεύτερη θα ξεκινήσει το Σάββατο 13 Απρίλη (σήμερα) και η τρίτη την Τετάρτη 17 Απρίλη, τη «Μέρα των Παλαιστίνιων Πολιτικών Κρατούμενων». Οι απεργοί πείνας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους. Στην απεργία πείνας συμμετέχουν δεκάδες ηγετικά στελέχη του κινήματος των παλαιστίνιων κρατούμενων από όλες τις οργανώσεις της Αντίστασης.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή ιστοσελίδα Asra, στην απεργία πείνας συμμετέχουν κρατούμενοι της Χαμάς, της Τζιχάντ, του Λαϊκού Μετώπου και του Δημοκρατικού Μετώπου, καθώς και λίγοι από τη Φατάχ. Αυτή την στιγμή, πάνω από 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, ενώ 750 από αυτούς πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, χωρίς οι διοικήσεις των φυλακών να τους προσφέρουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη, τακτική που ισοδυναμεί με βασανιστήριο αφού καταδικάζει πολλούς από αυτούς σε αργό θάνατο.
Με ανακοίνωσή του το Λαϊκό Μέτωπο δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας θα κινητοποιήσει όλα τα μέλη και τα στελέχη του που βρίσκονται φυλακισμένα στις ισραηλινές φυλακές, ενώ ανακοίνωσε ότι ηγετικά στελέχη του, όπως ο Καμίλ Αμπού Χανίς και ο ηγέτης της πτέρυγας φυλακών του ΛΜΑΠ έχουν ξεκινήσει ήδη απεργία πείνας. Παράλληλα, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό και τους Παλαιστίνιους της Διασποράς καθώς και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού να οργανώσει δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατούμενων.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα δήλωσε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι ο αγώνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων αποτελεί το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή την στιγμή και οι Ταξιαρχίες σκοπεύουν να σταθούν αλληλέγγυες στον αγώνα τους με πράξεις και όχι με λόγια. Γι’ αυτό η καλή μεταχείριση που είχε ο ισραηλινός λοχίας Γκιλάντ Σαλίτ, όσο ήταν αιχμάλωτος των Ταξιαρχιών, δε θα επαναληφθεί με τους τωρινούς ή τους μελλοντικούς ισραηλινούς αιχμάλωτους, όσο οι σιωνιστές συνεχίζουν να μεταχειρίζονται με αυτόν το βάρβαρο τρόπο τους παλαιστίνιους κρατούμενους.
Η νέα απεργία πείνας των παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων στα κάτεργα των σιωνιστών δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης του αγώνα των παλαιστίνιων κρατούμενων, μαζί με την πυρπόληση της φυλακής Ραμόν πριν λίγες μέρες και τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ δεσμοφυλάκων και κρατούμενων από τη στιγμή που οι διοικήσεις των φυλακών αποφάσισαν να εγκαταστήσουν το σύστημα διακοπής σήματος κινητής τηλεφωνίας στα κελιά τους. Οι κινητοποιήσεις των παλαιστίνιων κρατούμενων έχουν ήδη δεχτεί τη βάρβαρη σιωνιστική καταστολή, με συνεχείς εισβολές των ειδικών δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας στις πτέρυγες όπου κρατούνται και την επίθεση με δακρυγόνα και σκυλιά εναντίον τους, με αυστηρές πειθαρχικές ποινές και ανελέητο ξυλοδαρμό των κρατούμενων από τους δεσμοφύλακες.
Το ζήτημα των πολιτικών κρατούμενων κατέχει ιδιαίτερη θέση στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για εθνική απελευθέρωση. Ο ένας στους δυο Παλαιστίνιους έχει φυλακιστεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του στις ισραηλινές φυλακές, ενώ πολλά από τα πιο δυναμικά μέλη και στελέχη της Αντίστασης βρίσκονται έγκλειστα στα ισραηλινά κολαστήρια, καταδικασμένα σε ισόβια ή πολυετείς ποινές φυλάκισης. Ο αγώνας των πολιτικών κρατούμενων αποτελεί ένα σχολείο για τους παλαιστίνιους αγωνιστές που βγαίνουν από εκεί με ατσάλινη θέληση και πείσμα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη νίκη και τη δικαίωση.