Εκατοντάδες φοιτητές μένουν στις Εστίες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις που είναι έδρες πανεπιστημιακών σχολών, και κινδυνεύουν άμεσα είτε να γίνουν φορείς είτε να νοσήσουν από τον κοροναϊό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κλείσει τις Φοιτητικές Εστίες και αρχικά απαιτούσε από τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να μείνουν με τους δικούς τους, ενώ επέτρεπε σε μια μειοψηφία τους [α) φοιτητές που είναι ορφανοί από τους δύο γονείς, δεν έχουν στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά β) αλλοδαποί/αλλογενείς φοιτητές των ΑΕΙ που δε διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β΄ βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας γ) αλλοδαποί φοιτητές ή επισκέπτες των ΑΕΙ που βρίσκονται προσωρινά στην Ελληνική Επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών] να μείνει σε ξενοδοχείο της πόλης στην οποία φοιτούν.
Στους φοιτητές που υποχρέωνε να μετακινηθούν στον τόπο κατοικίας των γονιών τους προσέφερε μόνο το εισιτήριο των μέσων μεταφοράς,
Για τη διαμονή των φοιτητών που επέτρεψε να μείνουν στις πόλεις-έδρες των πανεπιστημίων
Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε εδώ ότι στις 22 Μάρτη η κυβέρνηση, με απόφαση των Γεωργιάδη, Χρυσοχοΐδη, Βρούτση, Κικίλια και Θεοδωρικάκου, αποφάσισε να κλείσει όλα τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας στη χώρα, επιτρέποντας τη λειτουργία ενός ξενοδοχείου σε κάθε νομό (τριών σε Αττική και Θεσσαλονίκη). Στην απόφαση αυτή (ΦΕΚ 987Β) παρατηρούμε δύο κομβικά στοιχεία:
από το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων της χώρας δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, απαλλάχτηκαν οι καπιταλιστές-ξενοδόχοι από την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το μισό μισθό και όλα τα ένσημα, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία για την τοποθέτηση του προσωπικού σε, ενώ οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων μπήκαν στην ανεργία, χωρίς μισθό, χωρίς καν το πενιχρό επίδομα τακτικής ανεργίας.
Στην παράγραφο 3 της απόφασης αναφέρεται: Το «επιτρέπεται η λειτουργία» σημαίνει ότι αυτών των ξενοδοχείων. Αλλωστε, και στα «έχοντας υπόψη» της απόφασης αναφέρεται ότι αυτή «δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Εάν τα ξενοδοχεία επιτάσσονταν, θα προβλεπόταν δαπάνη για την πληρωμή των ξενοδόχων από το κράτος.
τα ξενοδοχεία που επελέγησαν για να λειτουργήσουν, από την κυβέρνηση,για τη μετεγκατάσταση των φοιτητών. στα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας από την επιδημία,, γιατί θα έπρεπε να καταβληθούν σε αυτά σοβαρές αποζημιώσεις. Επελέγησαν ξενοδοχεία με μικρό αριθμό κλινών, στα οποία -εξ ορισμού- δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης», ώστε να προστατευθούν οι φοιτητές από την επιδημία.
Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) είναι αυτό που χρηματοδοτεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό τις Φοιτητικές Εστίες. Φυσικά, τα κονδύλια αυτά είναι πενιχρά και δεν αρκούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών. Με αυτά τα πενιχρά κονδύλια ήθελε αρχικά η κυβέρνηση να πληρώσει ξενοδοχεία για να δεχτούν τους φοιτητές! Γι’ αυτό επέλεξε, μέσω του υπουργείου Τουρισμού, ξενοδοχεία «φτηνά από κάθε άποψη» και συνεπώς από CoviD-19.
Οταν διαπίστωσε ότι οι φοιτητές των Eστιών δεν φεύγουν απ’ αυτές για να πάνε στην πατρίδα τους (η πλειοψηφία) ή σ’ αυτά τα ξενοδοχεία (η μειοψηφία), η κυβέρνηση έκανε νέα πρόταση, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Στις 26 Μάρτη εκδόθηκε νέα απόφαση (ΦΕΚ 1041Β) από την Κεραμέως και τους υφυπουργούς Σκυλακάκη και Διγαλάκη, που αναφέρει:
Προσέξτε την παγίδα: η κυβέρνηση δίνει μεν ένα επιπλέον ποσό στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, αλλά δεν αποφασίζει σε όλες τις πόλεις για να στεγάσει σ’ αυτά , προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης της επιδημίας σε πολλές πόλεις της χώρας μας.
Οι φοιτητές επιμένουν να κατοικούν στις Εστίες, γιατί δε θέλουν να μετατραπούν σε φορείς μεταφοράς του κοροναϊού στους γονείς τους και στους συμπολίτες τους στον τόπο καταγωγής τους. Και βέβαια, έχουν πλήρη επίγνωση ότι βάζουν τους εαυτούς τους σε κίνδυνο προσβολής. Αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα για να δικαιολογήσουμε τη στάση τους. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης αναφέρονται τα εξής: (οικισμός έξω από την Ξάνθη όπου βρίσκεται η Εστία των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων).
Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ σοβαρά. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να κωφεύει στηνκαι να προχωρήσει άμεσα: