Μόλις ότι εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία υποχρεώνονται από τους εμπόρους της γνώσης να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να ενταχθούν στις σχετικές διατάξεις και να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Και εξηγούσαμε ότι αυτό δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει, επειδή οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστήριο από το υπουργείο Παιδείας, ως προς την υπηρεσιακή τους κατάσταση ακολουθούν αυτήν των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα δημόσια σχολεία και επομένως καμιά μεταβολή της (π.χ. αναστολή σύμβασης) δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη πράξη του υπουργείου Παιδείας. Κοντολογίς, .
Σημειώναμε, επίσης, ότι οι σχολάρχες, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με ευθύνη του κράτους, καταθέτοντας δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, οφείλουν να αναφέρουν το πλήρες προσωπικό τους (εκπαιδευτικούς, διοικητικούς, καθαρίστριες, οδηγούς, κ.λπ.).
Παίρνοντας υπόψιν το γεγονός ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν εμπίπτουν στις διατάξεις για το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ, συμπεραίναμε ότι οι σχολάρχες μόνο σε περίπτωση που δήλωναν ότι έχουν διαφορετικές ειδικότητες από αυτήν του εκπαιδευτικού, μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Διέπρατταν, όμως, έτσι σκαστή παρανομία και τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας όφειλαν να παρέμβουν και να τιμωρήσουν τους εμπόρους της γνώσης με σκληρά πρόστιμα.
Για το θέμα σχετικές ερωτήσεις υπέβαλαν στους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Ακολούθησε «αφωνία» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, της οποίας η αιτιολογία δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η «αμηχανία» ή η εξέταση της υπόθεσης με στόχο να δικαιωθούν οι εκπαιδευτικοί σύμφωνα με τα νομίμως ισχύοντα.
Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτήν μας την άποψη.
Στις 3 του Απρίλη, στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ υπήρξε η εξής «ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ»:
Δηλαδή, στις 2 του Απρίλη, το βράδυ, ο Κουρουτός, πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε με την Κεραμέως, αλλά η ΟΙΕΛΕ έβγαλε μια ξερή ανακοίνωση, κρύβοντας από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τις «σκέψεις» της υπουργού Παιδείας, προφανώς, για να αποτρέψει αντιδράσεις, διευκολύνοντας την κυβέρνηση στους χειρισμούς της.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι την επομένη στις 3 του Απρίλη θα γίνονταν γνωστές «οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης».
Πρωί-πρωί, λοιπόν, την Παρασκευή 3 του Απρίλη, βγήκε η Κεραμέως στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «Οι Αταίριαστοι» και δήλωσε τα εξής απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, που αφορούσε αποκλειστικά τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς στα ιδιωτικά σχολεία.
Υπόψιν ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν λειτουργούν και δεν πραγματοποιούνται μια σειρά από δραστηριότητες, εκτός, βέβαια από την εξ αποστάσεως διδασκαλία που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί. Ιδού τι απάντησε η Κεραμέως:
Δηλαδή, η Κεραμέως δεν επικεντρώθηκε στο τί θα γίνει με τα δίδακτρα, αλλά έθεσε το ζήτημα της ένταξης των εργαζόμενων στα ιδιωτικά σχολεία, εννοώντας προφανώς, τους εκπαιδευτικούς, στη ρύθμιση για τα 800 ευρώ (όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις αυτές). Και δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις επ’ αυτού.
Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, ετοιμάζονται να κάνουν δώρο στους σχολάρχες, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση να καταβάλλουν κανονικά τους μισθούς στους εκπαιδευτικούς τους. Τη νομική φόρμουλα σίγουρα θα τη βρουν, αφού η απόφαση είναι ειλημμένη.
ΥΓ1: Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, με ανακοίνωσή του, θεωρεί απόλυτα νόμιμη την ενέργεια των εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη να αποστείλει στους εκπαιδευτικούς του e-mail, με το οποίο τους ενημερώνει (τους δίνει τη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση και τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα τους ζητηθεί) να κάνουν τα δέοντα προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 800 ευρώ: .
Δεν απαντά, όμως, στην ουσία: Υπήρξε δηλαδή αναστολή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών, πράξη καθόλα παράνομη, προκειμένου αυτοί να ενταχθούν στη ρύθμιση;
(Το σχετικό δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ).
Επιστρατεύει δε και ανακοίνωση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο εν λόγω εκπαιδευτήριο, που υπερασπίζεται τις πράξεις της εργοδοσίας, λες και μας είναι άγνωστος ο τρόπος που αποσπώνται τέτοιου είδους συναινέσεις, στον καιρό της μεγάλης ανεργίας, του φόβου των απολύσεων και της απουσίας δυναμικού διεκδικητικού κινήματος.
ΥΓ2: Πολύ σημαντική από άποψη επίρρωσης των ανωτέρω είναι η απεργία που πραγματοποιούν οι εκπαιδευτικοί της Ιονίου Σχολής απέχοντας από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, απαιτώντας να τους καταβληθεί πλήρως ο μισθός του Μάρτη, όπως έπρεπε να είχε γίνει ήδη από τις 25 Μάρτη.
Γιούλα Γκεσούλη