Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 12 Μάρτη
  • Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν
  • AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία
  • Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας
  • Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι
  • Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Δουβλίνο ΙΙΙ και νέο Eurodac: εφιάλτης για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο (και όχι μόνο)
Επικαιρότητα

Δουβλίνο ΙΙΙ και νέο Eurodac: εφιάλτης για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο (και όχι μόνο)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Αυγ 2013, 00:00

Μπορεί ο Δένδιας να έστησε πριν από λίγο καιρό ένα σόου γκεμπελίστικης προπαγάνδας, χρησιμοποιώντας τα γνωστά παπαγαλάκια του αστυνομικού ρεπορτάζ, τα οποία άκριτα αναπαρήγαγαν τις δηλώσεις του για την αντίσταση που δήθεν θα προβάλει η Ελλάδα στην ψήφιση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ», όμως ο Κανονισμός αυτός είχε ήδη ψηφιστεί όταν ο Δένδιας έλεγε τα ψέματά του, ενώ στις 29 Ιούνη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έχοντας πάρει τον αριθμό 604. Μαζί του δημοσιεύτηκε και ο Κανονισμός 603, που αφορά το λεγόμενο σύστημα Eurodac (αντιπαραβολή δακτυλικών αποτυπωμάτων στις χώρες της ΕΕ).

Το Eurodac καθιερώθηκε με τους κανονισμούς 2725/2000 και 407/2002. Eχει, δηλαδή, υπερδεκαετή ιστορία. Αναφέρεται στην αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και έχει ως σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της σύμβασης του Δουβλίνου. Η σύμβαση αυτή είχε υπογραφτεί από τις δεκατρείς τότε χώρες της ΕΕ και είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 19 Αυγούστου του 1997. Καθόριζε ποιο κράτος-μέλος είναι υπεύθυνο να εξετάσει μια αίτηση ασύλου που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στις 18 Φλεβάρη του 2003 δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός 343, που . Θέσπιζε τα κριτήρια και τους μηχανισμούς για τον καθορισμό του κράτους-μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης πολιτικού ασύλου που υποβάλλεται σε οποιοδήποτε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ από κάτοικο τρίτης χώρας.

Ο νέος κανονισμός 604, λοιπόν, αντικαθιστά τον Κανονισμό 343 (Δουβλίνο ΙΙ) και θα πολιτογραφηθεί ως Δουβλίνο ΙΙΙ. Αρχισε να ισχύει από τις 29 Ιούνη του 2013 και βάσει αυτού θα αρχίσουν να εξετάζονται οι (έτσι βάφτισαν οι Κομισάριοι την αίτηση πολιτικού ασύλου) από την 1η Δεκέμβρη του 2013.

Στις 2 Σεπτέμβρη του 2003 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο Κανονισμός 1560, εφαρμοστικός του Δουβλίνο ΙΙ, που διαμορφώθηκε από την Κομισιόν. Ο Κανονισμός αυτός, εκτός από το άρθρο 11 (παρ. 1, 13, 14 και 17), θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την αντικατάσατση του Δουβλίνο ΙΙ από τον Κανονισμό 604 (Δουβλίνο ΙΙΙ). Αυτό εκ πρώτης όψεως σημαίνει, ότι οι κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ (Κανονισμός 604) είναι ταυτόσημοι σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας. Υπάρχει λόγος, όμως, που η Κομισιόν, από κοινού με τον γερμανογαλλικό άξονα, επέλεξε την αντικατάσταση των κανονισμών για το Eurodac και το Δουβλίνο ΙΙ, και θα τον δούμε στη συνέχεια.

Αν κάποιος αρχίσει να διαβάζει το νέο Κανονισμό 603 για το Eurodac, αγνοώντας τις διατάξεις των παλαιότερων Κανονισμών 2725/2000 και 407/2002, θα σχηματίσει την εντύπωση, ότι με το νέο κανονισμό (603/2013) το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκουν να δημιουργήσουν μιαμε τα δακτυλικά αποτυπώματα των αιτούντων άσυλο, προκειμένου κάθε χώρα να μπορεί να αντιπαραβάλλει τα δακτυλικά αποτυπώματα όσων ζητούν διεθνή προστασία. Θα θεωρήσει, δηλαδή, ότι αυτή η κεντρική βάση δεδομένων είναι βασικό εργαλείο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Δουβλίνο ΙΙΙ (Κανονισμός 604). Αυτό θα φανεί καθαρά από την παράθεση δύο χαρακτηριστικών αποσπασμάτων. Διευκρινίζουμε ότι οι Κανονισμοί της ΕΕ συνοδεύονται από ένα εισαγωγικό κείμενο, στο οποίο αναλύεται η φιλοσοφία του Κανονισμού. Οι απόψεις που παρατίθενται αριθμούνται ως «σκέψεις». Είναι κάτι αντίστοιχο με με τις αιτιολογικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα νομοσχέδια που κατατίθενται για ψήφιση στην ελληνική Βουλή, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι αιτιολογικές εκθέσεις μαζί με τους ψηφισμένους νόμους, ενώ στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι εισηγητικές «σκέψεις» δημοσιεύονται μαζί με τους Κανονισμούς. Ιδού, λοιπόν, οι «σκέψεις» 5 και 6 του κανονισμού 604:

Διαβάζοντας κανείς μόνο τις σκέψεις 5 και 6, σχηματίζει την εντύπωση, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Κεντρική Βάση Δεδομένων για την αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οτι τέτοια βάση δεν υπάρχει ή είναι ατελής. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο στόχος της δημιουργίας μιας έχει τεθεί από το Συμβούλιο και την Κομισιόν πολύ πριν το 2000, προκειμένου να βοηθηθεί η Σύμβαση του Δουβλίνου (όπως προαναφέραμε δημοσιεύτηκε στις 19.8.1997. Η δημιουργία της Βάσης αυτής ξεκίνησε αρχικά με τον κανονισμό 2725/2000. Αν διαβάσουμε τις σκέψεις 4 και 5 του κανονισμού 2725, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ταυτόσημες με τις σκέψεις 5 και 6 του Κανονισμού 604, που μόλις παραθέσαμε.

Πώς, λοιπόν, κάτι που έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβρη του 2000, ξανατίθεται ως στόχος δωδεκάμισι χρόνια μετά; Οι Κομισάριοι διατυπώνουν ξανά ως στόχο τη δημιουργία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων, προκειμένου να καλύψουν το γεγονός ότι με το νέο Κανονισμό 603 .

Αν αφιερώσει κάποιος αρκετό χρόνο συγκριτικής μελέτης των διατάξεων των Κανονισμών (εμείς το κάναμε και μας πήρε δεκάδες ώρες), θα διαπιστώσει ότι είναι ταυτόσημο το σύνολο σχεδόν των διατάξεών τους, μέλη των οποίων, κάτοικοι τρίτων χωρών ή «απάτριδες”, υποβάλλουν αιτήσεις διεθνούς προστασίας σε κάποια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Α

Ο παραπάνω τίτλος δεν αποτελεί δικό μας αυθαίρετο συμπέρασμα. Επισημαίνεται από τους συντάκτες του Κανονισμού, τόσο στις σκέψεις του όσο και στα σχετικά άρθρα του.

Στη σκέψη επισημαίνεται: (οι εμφάσεις δικές μας).

Το απόσπασμα αυτό είναι «όλα τα λεφτά». Θα μπαίνουν στο στόχαστρο των «αντιτρομοκρατικών» κατασταλτικών μηχανισμών των χωρών στις οποίες θα υποβάλουν την αίτηση (όπως καλή ώρα η περιβόητη στην Ελλάδα) και της . Λέμε «όχι μόνο», γιατί η «μπάλα» θα πάρει και τους γηγενείς που έχουν σχέσεις με τους «ξένους τρομοκράτες» κι ας ισχυρίζονται οι συντάκτες του Κανονισμού ότι αυτός αφορά μόνο τους τελευταίους.με την ανακάλυψη όπλων σε φουσκωτό που κατευθυνόταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Αντιτρομοκρατικάριων, στα παράλια της Τουρκίας.

Στην σκέψη 10 του Κανονισμού 603 αναφέρεται ότι

Ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής, γιατί η αναζήτηση στοιχείων στο σύστημα Eurodac δε θα περιοριστεί μόνο σ' αυτές τις περιπτώσεις και δε θα αναζητηθούν στοιχεία μόνο των «ξένων τρομοκρατών», αλλά και αυτών που τους φιλοξενούν ή τους προσφέρουν ανιδιοτελή βοήθεια. Είναι τόσο ξετσίπωτοι οι συντάκτες του Κανονισμού που ομολογούν κυνικά, ότι θα καταφεύγουν στο Eurodac ακόμη και στην περίπτωση που θα υπάρχουν υπόνοιες για τη διάπραξη σοβαρών «τρομοκρατικών εγκλημάτων») από συγκεκριμένα πρόσωπα (σκέψη 31).

Το ίδιο κυνικά ομολογούν ότι

Θυμίζουμε την πείρα που συσσωρεύτηκε από τις διώξεις των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Αποδείχτηκε, ότι πλήρη (και όχι μόνο λανθάνοντα) δακτυλικά αποτυπώματα μεταφέρονται τόσο σε κινητά αντικείμενα όσο και σε σταθερά και ότι ασκήθηκαν διώξεις με μόνα αποδεικτικά στοιχεία λανθάνοντα δακτυλικά αποτυπώματα. Οταν οι Κομισάριοι και οι  ευρωπαίοι υπουργοί ομολογούν κυνικά, ότι είναι νόμιμο να γίνεται αντιπαραβολή με λανθάνοντα δακτυλικά αποτυπώματα και ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό εργαλείο για τη «διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων», γίνεται φανερό ότι όχι μόνο για τους υπηκόους τρίτων χωρών που ζητούν πολιτικό άσυλο, αλλά και για όλους όσους ζούμε σε μία από τις χώρες της ΕΕ και δεν βολευόμαστε με την υπάρχουσα κατάσταση φτιάχνουν μια φυλακή έξω από τις φυλακές.

Επαναλαμβάνουμε, ότι ο Κανονισμός αυτός είναι γεμάτος με σκέψεις και διατάξεις για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Κλείνουμε με την παράθεση μεγάλου αποσπάσματος από τη σκέψη (:

(οι εμφάσεις δική μας).

Τέλος, δυο λόγια και για τον Κανονισμό 604/2013 που είναι το Δουβλίνο ΙΙΙ. Ο Κανονισμός αυτός είναι ταυτόσημος με τον κανονισμό 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), όχι μόνο γιατί παραμένει η βασική διάταξη, σύμφωνα με την οποίααλλά και για όλες τις υπόλοιπες διατάξεις του. Οι Κομισάριοι και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, προκειμένου να καλύψουν το νέο στόχο του συστήματος Eurodac και του κανονισμού 604, έχυσαν πολλά δάκρυα για την προστασία δήθεν των ανήλικων που ζητούν διεθνή προστασία και για τη συνένωση των οικογενειών. Ομως, σε επίπεδο διατάξεων δεν άλλαξαν στον κανονισμό 604/2013 πολλά πράγματα, σε σχέση με το Δουβλίνο ΙΙ, ενώ κι αυτά που άλλαξαν είναι επουσιώδους σημασίας.

Το Δουβλίνο ΙΙΙ (Κανονισμός 604/2013) θα είναι χειρότερο από το Δεκέμβρη του 2013 που θα αρχίσει να εφαρμόζεται.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣε κατάσταση πανικού
Επόμενο άρθρο Δουβλίνο ΙΙΙ και νέο Eurodac: εφιάλτης για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο (και όχι μόνο)

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

12 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Με αντοχή στους αμερικανοσιωνιστικούς βομβαρδισμούς, με καθημερινά πλήγματα στη σιωνιστική οντότητα και τις αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο και με κλειστό το Στενό του Ορμούζ, ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Ιράν

11 Μαρ 2026, 22:41
Πολιτική

AYΡΙΟ (Πέμπτη 12/3) , 19:00, Σύνταγμα: Αντιπολεμική-αντιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία

Κάλεσμα της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 20:03
Πολιτική

Η Ζαρούλια στη φυλακή (για ξεκάρφωμα), οι υπόλοιποι έξω! Φινάλε-πρόκληση στη δίκη της εγκληματικής νεοναζιστικής συμμορίας

11 Μαρ 2026, 19:27
Πολιτική

Εφετείο ΧΑ: Ποινές-χάδι με βελούδινο γάντι

Μόνο η Ζαρούλια θα πάει φυλακή από όσους είχε ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρωτόδικα

11 Μαρ 2026, 15:47
Διεθνή

Δήλωση Ομάδων Λαϊκής Αντίστασης και Κοινοτικής Δράσης στον Λίβανο

11 Μαρ 2026, 14:18
Πολιτική

Στα μαλακά ρίχνουν (πάλι) τους νεοναζιστές εγκληματίες

11 Μαρ 2026, 13:34
Παιδεία

«Οχι» στη Νομική Σχολή του δημόσιου Πανεπιστήμιου Πατρών – «Ναι» στις Νομικές των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

11 Μαρ 2026, 11:07
Πολιτισμός

«Αγκάθια και γαρύφαλλα»: Το μυθιστόρημα του Γιάχια Σινουάρ στα ελληνικά

Από τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

11 Μαρ 2026, 09:18
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί αναλώσιμοι στο πλαίσιο του αυταρχικού σχολείου και των τρομοκρατικών ενεργειών της διοικητικής ιεραρχίας

11 Μαρ 2026, 00:10
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάρτη

11 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σιγά μην ακούνε οι «αγορές» τoν ξεμωραμένο πορτοκαλομαλλιά φασίστα

10 Μαρ 2026, 21:44
Κόντρες

Κά(ρ)για Κάλλας

10 Μαρ 2026, 19:19
Διεθνή

Σιωνιστικά μίντια: Η Χεζμπολά δείχνει ετοιμότητα για παρατεταμένη σύγκρουση

Αυξάνεται η πίεση στο βόρειο μέτωπο των σιωναζιστών

10 Μαρ 2026, 15:13
Πολιτική

Μπούκουρας: Ψήφισα Δήμα – πήρα αναστολή!

Αμετανόητος δηλώνει ο νεοναζιστής πρώην βουλευτής

10 Μαρ 2026, 14:10
Παιδεία

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Δεν συμμετέχουμε-ακυρώνουμε τις εξετάσεις PISA στην πράξη

10 Μαρ 2026, 12:04
Διεθνή

Μεγαλοκαπιταλιστής από τα ΗΑΕ: Δε θα μπούμε σε έναν πόλεμο για τα συμφέροντα άλλων

10 Μαρ 2026, 10:26
Πολιτισμός

ΑΛ ΖΑΪΤΟΥΝ – Ποιητική Συλλογή

10 Μαρ 2026, 08:49
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Μάρτη

10 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Eνώ οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν, Τραμπ και Ράιτ παπαρολογούν

9 Μαρ 2026, 19:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάρτη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

Βενεζουέλα: Ημέρα σημαίας.

1972: Παραπέμπονται σε δίκη δεκαπέντε μέλη του ΠΑΚ που σχεδίαζαν σαμποτάζ κατά εργοστασίων και κατά του 6ου στόλου.

1982: Βόμβα στη μητρόπολη Αθηνών.

1993: Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στη Βομβάη, τριακόσιοι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

1998: Βόμβες σε αντιπροσωπίες αυτοκινήτων στην Αθήνα (17Ν).

2003: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo