Στις 15 Δεκέμβρη, δημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας άρθρο με τίτλο «Φέτα-μαϊμού και με την παράνομη μέθοδο CreamoProt» (), στο οποίο αποκαλύψαμε ότι εκτός από την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, με την οποία παράγεται φέτα ΠΟΠ με λιγότερο από το απαιτούμενο παστεριωμένο γάλα, υπάρχει και η επίσης παράνομη μέθοδος CreamoProt, με την οποία παράγεται φέτα ΠΟΠ πάλι με λιγότερο γάλα.
Με τη μέθοδο αυτή αφαιρείται από τον ορό του γάλακτος (τυρόγαλο) πρωτεΐνη και λακτόζη, οι οποίες στη συνέχεια ρίχνονται στο γάλα, πριν αρχίσει η πήξη του, και έτσι συγκρατείται στη φέτα περισσότερη υγρασία από την επιτρεπόμενη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος και το βάρος της παραγόμενης φέτας.
Η πρωτεΐνη που παράγεται από τον ορό του γάλακτος χρησιμοποιείται και στην παραγωγή των περιβόητων «συμπληρωμάτων διατροφής» που χρησιμοποιούνται για το ντοπάρισμα αθλητών σε διάφορα αθλήματα, το οποίο –ως γνωστόν- αποτελεί βασική πηγή για τα προβλήματα υγείας των αθλητών. Γι’ αυτό και γράψαμε ότι δεν αποκλείεται να δημιουργούνται προβλήματα και στην υγεία των ανθρώπων που καταναλώνουν μακροχρόνια φέτα που παράγεται με τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Συνεχίζοντας την έρευνα για αυτήν τη μέθοδο, βρήκαμε διαφημιστικό φυλλάδιο της γερμανικής εταιρίας ALPMA, που προμοτάρει τις μηχανές που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο CreamoProt. Η εταιρία απευθύνεται στις τυροκομικές επιχειρήσεις και στις γαλακτοβιομηχανίες προτρέποντάς τες να αγοράσουν τις συγκεκριμένες μηχανές, γιατί η μέθοδος CreamoProt είναι περισσότερο κερδοφόρα.
Oπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη μετάφραση του φυλλαδίου που κάναμε (), η εταιρία ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές για τα πλεονεκτήματα αυτής της παράνομης μεθόδου, που τα ανεβάζει σε δώδεκα. Γνωστοποιεί ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σχεδόν όλων των γαλακτοκομιών προϊόντων (όχι μόνο της φέτας ΠΟΠ) και ότι με τη χρήση του ορού του γάλακτος, που ως πρώτη ύλη έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος, πετυχαίνεται μεγαλύτερη απόδοση (παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων).
Η εταιρία ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές, ότι ήδη στην Αυστρία, τη Γερμανία, την , την Πολωνία και την Ιταλία, αρκετές εταιρίες, τις οποίες δεν ονοματίζει, χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτής της μεθόδου προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Σε άλλο φυλλάδιο η ίδια εταιρία αναφέρει την απόδοση των μηχανημάτων που πουλήθηκαν στην Ελλάδα για τη χρησιμοποίηση ορού γάλακτος (τυρόγαλου) για την παραγωγή φέτας. Εύκολα μπορεί κανείς να βρει αυτά το φυλλάδιο στο Διαδίκτυο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και στην παραγωγή και άλλων τροφίμων.
Είναι προφανέστατο ότι και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς είναι γνωστό ότι αυτή η παράνομη μέθοδος αλλά κάνουν το κορόιδοΔιότι η αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων είναι υπεράνω κάθε νόμου. Ακόμα κι όταν υπάρχει -ως ενδεχόμενο- να προκαλούνται προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων από τη μακροχρόνια κατανάλωση φέτας και άλλων -γαλακτοκομικών και μη- προϊόντων που παρήχθησαν μ’ αυτή τη μέθοδο.
Γεράσιμος Λιόντος