Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα
  • Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών
  • Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη
  • Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
  • Σαν σήμερα 18 Γενάρη
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Αντεργατικά μέτρα και πρόστυχη προπαγάνδα
Επικαιρότητα

Αντεργατικά μέτρα και πρόστυχη προπαγάνδα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Απρ 2020, 09:38

Τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να φορτώσει τα βάρη της κρίσης που προκαλεί το ξέσπασμα της πανδημίας στις πλάτες εργατών και εργαζόμενων, συνοδεύονται και από μια εκκωφαντική προπαγάνδα των κυβερνητικών στελεχών, που οργανώνουν απανωτούς τηλεοπτικούς μονόλογους μοιράζοντας ψέματα «διά πάσαν χρήσιν».

Σταϊκούρας και Βρούτσης συναγωνίζονται στα ψέματα, όσον αφορά τον αριθμό των εργατών και εργαζόμενων που δικαιούνται το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ (533 ευρώ το μήνα) και όσον φορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που έκλεισαν, είτε με απόφαση της κυβέρνησης είτε με το επιχείρημα (ή το πρόσχημα) ότι επλήγησαν από την πανδημία. Από τις 18 του Μάρτη, που άρχισαν δημαγωγικά να υπόσχονται παχυλή βοήθεια στους εργαζόμενους σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, κάθε φορά ανακοίνωναν

Στις 30 του Μάρτη, ο Σταϊκούρας ισχυρίστηκε ότι . Επίσης, ότι 

Στο ίδιο τηλεοπτικό σόου ο Βρούτσης ισχυρίστηκε ότι  

Από το 2002 έχει καθιερωθεί η υποχρέωση των καπιταλιστών-εργοδοτών να υποβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους μισθωτούς που απασχολούν και ταυτόχρονα να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές (η υποβολή των ΑΠΔ και η καταβολή των εισφορών πρέπει να γίνεται το αργότερο στο τέλος του επόμενου μήνα). Οι καπιταλιστές-εργοδότες, βέβαια, εκμεταλλευόμενοι τη σκόπιμη αδιαφορία των διοικήσεων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (με τη συγκατάθεση όλων των κυβερνήσεων, διαχρονικά, ανεξαρτήτως «χρώματος») δεν κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές. Και εξακολουθούν να μην τις καταβάλλουν, με αποτέλεσμα οι ανεξόφλητες οφειλές τους να έχουν φτάσει τα 35,38 δισεκατομμύρια ευρώ! 
 
Από το 2004, η Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ άρχισε να επεξεργάζεται το σύνολο των κατατιθέμενων ΑΠΔ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο, λόγω του μειωμένου προσωπικού της Διεύθυνσης, εμφάνιζε αρχικά μια καθυστέρηση περίπου 11 μηνών στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, η οποία έχει τώρα μειωθεί στους περίπου 7 μήνες. Από την επεξεργασία του συνόλου των ΑΠΔ, για περισσότερους από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους, έχουμε μια διαχρονική καλή εικόνα για τον αριθμό των εργαζόμενων που ασφαλίζονται, με πλήρη και μερική απασχόληση, καθώς και για το ασφαλιστέο μεροκάματο και μισθό, τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση.
 
Εχουμε και άλλη φορά σημειώσει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία και τα στοιχεία της πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από όλες τις κυβερνήσεις (μηδέ αυτής του Τσίπρα εξαιρουμένης), ακριβώς επειδή τα αποτελέσματα είναι ακριβή και πλήρη και δεν επιδέχονται «μπαλαμούτι» (άρα δεν μπορούν να κάνουν πολιτικό παιχνίδι μ’ αυτά). Το 2013, ο και τότε υπουργός Εργασίας των Σαμαροβενιζέλων, Βρούτσης, για αντιπερισπασμό, έφτιαξε το περιβόητο Πληροφορικό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
 
Ο Πίνακας που ακολουθεί περιλαμβάνει στοιχεία της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής, μετά την επεξεργασία των ΑΠΔ του 2019 (μέχρι και τον Αύγουστο). 

 
Παρατηρούμε, καταρχάς, μια διακύμανση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που ασφαλίζουν μισθωτούς  (το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ως γνωστόν, από 1.1.2017 έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ, ελέω αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου – Ν. 4387/2016). Τον Γενάρη του 2019 οι επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 251.254 και ασφάλιζαν 2.151.396 μισθωτούς (1.514.912 με πλήρη απασχόληση και 636.484 με μερική απασχόληση), ενώ τον Αύγουστο του 2019 ανέρχονταν σε 284.602 και ασφάλιζαν 2.483305 μισθωτούς (1.821.145 με πλήρη και 662.160 με μερική απασχόληση). Η διακύμανση οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετές από τις επιχειρήσεις έχουν εποχικό χαρακτήρα.
 
Εχουμε, λοιπόν,  για να ελέγξουμε τους ισχυρισμούς του Σταϊκούρα και του Βρούτση.
 
Ο Σταϊκούρας ισχυρίστηκε, ότι εντάσσονται στο μέτρο για το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ 1.700.000 εργαζόμενοι (οι οποίοι αποτελούν το 81% του συνόλου των εργαζόμενων με εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα), που δουλεύουν σε 800.000 επιχειρήσεις (οι οποίες αποτελούν το 76% του συνόλου των εταιριών). Μ’ άλλα λόγια ο Σταϊκούρας είναι η  που λέει  στον ελληνικό λαό.
 
Σύμφωνα με το παραμύθι του Σταϊκούρα, οι επιχειρήσεις απασχολούν κατά μέσο όρο  μισθωτούς, ενώ σύμφωνα με τα αδιάσειστα στοιχεία της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής, ο μέσος όρος απασχολούμενων μισθωτών (με πλήρη και μερική απασχόληση) είναι.
 
Από τη σύγκριση των πραγματικών στοιχείων με τα εικονικά και παραφουσκωμένα στοιχεία του Σταϊκούρα αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης είναι οι πολύ μικρές, οι οποίες εμφανίζουν πολλούς από τους μισθωτούς τους να δουλεύουν με μερική απασχόληση (συνήθως 4ωρο). Οπως ξέρουμε, εκμεταλλευόμενοι την υποστελέχωση και μπαχαλοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, πολλοί καπιταλιστές ασφαλίζουν εργάτες για 4 ώρες, ενώ αυτοί εργάζονται 8ωρο και βάλε. Αυτή η τακτική κάνει θραύση στον κλάδο της εστίασης-ψυχαγωγίας, του λιανεμπόριου και των ξενοδοχείων.
 
Η εκτίμησή μας ότι ο επιχειρήσεις που έκλεισαν είναι κυρίως μικρές, οι οποίες χρησιμοποιούν σε σημαντικό βαθμό τη μερική απασχόληση, ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, τα οποία «αλιεύσαμε» από τις διατάξεις της ΚΥΑ των Σταϊκούρα, Σκυλακάκη και Βρούτση της 28ης Μάρτη (ΦΕΚ 1078Β) και θα αναφέρουμε παρακάτω.
 
Ο πονηρός Βρούτσης, διαθέτοντας το προνόμιο της αποκλειστικής πρόσβαση στα στοιχεία της διαβόητης ΕΡΓΑΝΗΣ, ισχυρίστηκε ότι στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εντάχθηκαν 295.246 επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση τη κυβέρνησης, οι οποίες απασχολούν 410.705 εργαζόμενους. Στο δικό του παραμύθι ο Βρούτσης κατέβασε πιο κάτω –σε σχέση με τον Σταϊκούρα- τον μέσο όρο των απασχολούμενων ανά επιχείρηση: στο !
 

 
Από πότε έγιναν οι νεοδημοκράτες-νεοφιλελέδες τόσο γαλαντόμοι για να δώσουν σε όλους το 800άρι; Τα πραγματικά στοιχεία, όπως το τι θα πάρουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΟΑΕΔ και οι ωρομίσθιοι καθηγητές των καλλιτεχνικών σχολών (θεάτρου, χορού) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δε συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Ιδού η απόδειξη, στην παράγραφο 1 του εικοστού πρώτου άρθρου της ΠΝΠ της 30ής Μάρτη (ΦΕΚ 75’):

  

 
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε και το γεγονός ότι η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζόμενων που θα πάρουν το 800άρι δε θα γίνει επί του ασφαλιστέου μισθού ή ημερομίσθιου, αλλά επί του «ονομαστικού μισθού», δηλαδή επί των 533 ευρώ το μήνα. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την ικανοποίηση ενός ακόμα αιτήματος των καπιταλιστών: να ασφαλίζουν τους εργάτες στα άθλια επίπεδα των μεροκάματων ή μισθών που τους αναγκάζουν να αποδεχτούν υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις (συνήθως στα 650 ευρώ του κατώτατου μισθού) και όχι στο ασφαλιστέο ημερομίσθιο ή μισθό, βάσει της ειδικότητάς τους, όπως ισχύει μέχρι τώρα (από τον Πίνακα μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι μέσοι όροι των ασφαλιστέων μισθών και ημερομίσθιων, για πλήρη και μερική απασχόληση, είναι σχεδόν στο διπλάσιο του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου).

Με το ένατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη και με διάταξη της ΚΥΑ γίνεται σφοδρή επίθεση στην απασχόληση. Με πρόσχημα ότι την περίοδο της πανδημίας οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις (ένατο άρθρο της ΠΝΠ της 20ής Μάρτη) να χρησιμοποιούν για 6 μήνες το προσωπικό σε εκ περιτροπής εργασία για δύο εβδομάδες το μήνα. Οι εργάτες θα παίρνουν τον μισό μισθό, που για όσους μισθώνονται με το βασικό μισθό των 650 ευρώ σημαίνει! Ιδού το συγκεκριμένο άρθρο της ΠΝΠ:

 

 
Αν η πανδημία του κοροναϊού συνεχιστεί και μετά τις 20 Σεπτέμβρη, που λήγει η ισχύς της διάταξης για την εκ περιτροπής εργασίας του προσωπικού στο όνομα της ασφαλούς λειτουργίας, θεωρούμε δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι καπιταλιστές δεν περίμεναν την έκδοση της υπουργικής απόφασης από τον Βρούτση, αλλά εφάρμοσαν αυτή τη διάταξη ως εξής: ένα μέρος των εργατών και εργαζόμενων το σταματούσαν από τη δουλειά, αναστέλλοντας τη σύμβαση, , και τους υπόλοιπους τους έβαζαν σε εκ περιτροπής εργασίαΠιθανόν ο Βρούτσης να τους είχε ενημερώσει παρασκηνιακά για το τι θα προβλέπει η ΚΥΑ. 

Οι διατάξεις που εισάγονται και αφορούν τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του ένατου άρθρου της ΠΝΠ είναι οι εξής

 
Σταϊκούρας, Σκυλακάκης και Βρούτσης εξέδωσαν μια απόφαση (τη «χρωστούσε» ο Βρούτσης, σύμφωνα με το ένατο άρθρο της ΠΝΠ) , προκειμένου να εξακολουθήσουν να βγάζουν ανώτατα κέρδη ακόμα και στην περίοδο που η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι ζουν τις πολύ βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Οπως φαίνεται, οι καπιταλιστές ζητούσαν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με πολύ λιγότερος εργάτες, τους οποίους θα έβαζαν να δουλεύουν εκ περιτροπής δύο εβδομάδες το μήνα και να παίρνουν τοΚαι ταυτόχρονα να αναστείλουν τις συμβάσεις των υπόλοιπων εργατών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότεροι απ’ αυτούς που δουλεύουν, και να τους δώσει τοτο κράτος. Μονά-ζυγά δικά τους (των καπιταλιστών) δηλαδή.

Με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Κεφαλαίου Α2, που παραθέσαμε παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ, λάτρης και προστάτης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ικανοποίησε το προκλητικό αίτημα των καπιταλιστών.

Ζητούσαν ακόμα οι καπιταλιστές να έχουν τη δυνατότητα,  εργάτες και εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ ικανοποήσε με το παραπάνω και αυτό το αίτημά τους. Λέμε με το παραπάνω, γιατί με τη διάταξη που εισήγαγε στην παράγραφο 5, στο προσωπικό της επιχείρησης που εργαζόταν στις 21 Μάρτη.

Πρόκειται για ιδιαίτερα προκλητική αντεργατική διάταξη. Ειδικά ο λαλίστατος Βρούτσης γνωρίζει καλά ότι οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν μαζικά τις λεγόμενες οικειοθελείς αποχωρήσεις για να κρύψουν τις απολύσεις, στηριζόμενοι σε δικές τους αποφάσεις, τόσο του 2013, στην πρώτη του υπουργική θητεία, όσο και τώρα. Αποφάσεις με τις οποίες νομιμοποιείται ο ισχυρισμός των καπιταλιστών περί οικειοθελούς αποχώρησης εργαζόμενου και . 

Στην απόφαση του Βρούτση για «τον επανακαθορισμό των όρων και προϋποθέσεων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας του ΣΕΠΕ», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 449Β/25.2.2013, στο τέλος του Εντύπου 5, που αναφέρεται σε «Οικειοθελή Αποχώρηση Μισθωτού», διαβάζουμε: . 

Σε πρόσφατη παρόμοια απόφαση (ΦΕΚ 3520Β/19.9.2019), στο τέλος του Εντύπου 5, διαβάζουμε: 

Ο Βρούτσης προσφέρει πλήρη νομιμοποίηση των μαζικών παράνομων απολύσεων εργατών και εργαζόμεων, που βαφτίζονται οικειοθελείς αποχωρήσεις. Η απόφαση του 2019, μάλιστα, είναι ακόμα πιο προκλητική, με ελάχιστη δαπάνη για τον καπιταλιστή εργοδότη.

Οι παροχές στους καπιταλιστές επιχειρηματίες είναι «φοβερές». Και βέβαια, όσες αναφέραμε σ’ αυτή την ανάλυση δεν είναι οι μοναδικές. Στους εργάτες και εργαζόμενους η κυβέρνηση επιφυλάσσει καταστάσεις περισσότερο επώδυνες και απ’ αυτές που βιώνει με τον μνημονιακό μεσαίωνα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤΟ ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Επόμενο άρθρο Η ΕΡΤ σε ρόλο ΥΕΝΕΔ

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Εξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα

Αμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού

18 Ιαν 2026, 18:46
Παιδεία

Το ΕΜΠ στην κούρσα των εξοπλισμών

Πετάει στα σκουπίδια σχετική απαγορευτική διάταξη του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ

18 Ιαν 2026, 18:15
Διεθνή

Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Τουλάχιστον τέσσερις διεθνείς ακτιβιστές αλληλεγγύης που προσπαθούσαν να καταγράψουν επιθέσεις από παράνομους εποίκους συνελήφθησαν από τον σιωναζιστικό στρατό

18 Ιαν 2026, 10:25
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

18 Ιαν 2026, 08:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

18 Ιαν 2026, 00:01
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Γενάρη

Τυνησία: Ημέρα επανάστασης (1956).

Ταϊλάνδη: Ημέρα ενόπλων δυνάμεων.

1947: Ναυάγιο «Χειμάρας», πνιγμός εβδομήντα πολιτικών κρατουμένων που ταξίδευαν δεμένοι.

1974: Βόμβες σε αυτοκίνητα ξένων αποστολών στο κέντρο της Αθήνας (“Λαϊκές Απελευθερωτικές Ομάδες Σαμποτάζ”).

1989: Πυροβολείται και τραυματίζεται στα πόδια ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Ταρασουλέας (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo