Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη
  • Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης
  • Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της «αριστείας», στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, στην εγκαθίδρυση του πανεπιστημίου/επιχείρησης, με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά
  • Όλες-οι σήμερα στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και την Αντίστασή του
  • Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης
  • Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Eπαναπροσδιορίζοντας τη δημοσιογραφία
Διεθνή

Eπαναπροσδιορίζοντας τη δημοσιογραφία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Αυγ 2025, 12:15

Ο Θεός ξέρει ότι κατέβαλα κάθε προσπάθεια και δύναμη για να γίνω στήριγμα και φωνή για το λαό μου. Εζησα τον πόνο, ένιωσα τη θλίψη και την απώλεια, αλλά ποτέ δε δίστασα να μεταφέρω την αλήθεια.

Ανάς Αλ-Σαρίφ, πολιτική διαθήκη

Νέα μέρα γενοκτονίας και λιμού στη Γάζα, χωρίς τον Ανάς και τον Μοχάμεντ και μια πλειάδα συναδέλφων… Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον μαύρο πόνο;

Oυαέλ Αλ-Νταχντούχ

Ο Ανάς και ο Κρέικα επαναπροσδιόρισαν τη δημοσιογραφία από το πεδίο, καθώς κοιμόντουσαν στους δρόμους και μαρτύρησαν σε σκηνές.

Τάμερ Αλ-Μισχάλ

Η επίδραση του Ανάς αλ-Σαρίφ στην εικόνα του Ισραήλ στον κόσμο ήταν πολύ μεγαλύτερη από την επίδραση αρκετών ανώτερων διοικητών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Ισραηλινά Μίντια

Ο Ανάς Αλ-Σαρίφ έκανε συστηματική και θαρραλέα δημοσιογραφική δουλειά, καταγράφοντας για όλο τον κόσμο τη γενοκτονία που υφίσταται ο λαός του. Ενώ η πλειοψηφία του ισραηλινού Τύπου νομιμοποιούσε τις μαζικές δολοφονίες, την πείνα και την καταστροφή και πρόδιδε το επάγγελμά της.

Η προδοσία συνεχίζεται και τώρα στους τίτλους που μεταφέρουν την είδηση του θανάτου του Σαρίφ, υιοθετώντας πλήρως την ανακοίνωση του εκπροσώπου του στρατού. Κάθε δημοσιογράφος που δεν αμφισβητεί τις δηλώσεις του εκπροσώπου του στρατού σε αυτή τη φάση, μετά από αμέτρητα ψέματα, προδίδει το επάγγελμά του. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτό είναι αλήθεια, αυτό δεν αλλάζει τίποτα· διότι με αυτή τη λογική, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων στο Ισραήλ, αν υπάρχει οποιοδήποτε έγγραφο που να δείχνει ότι υπηρέτησαν στον στρατό ή σε εφεδρεία κάποια στιγμή, γίνονται νόμιμοι στόχοι για εξόντωση.

Η τοποθεσία του ήταν γνωστή εδώ και μήνες· γιατί τον σκότωσαν τώρα; Την παραμονή των σχεδίων για την κατοχή της πόλης της Γάζας; Η απάντηση είναι προφανής.

Γιουβάλ Αβραάμ, ισραηλινός δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής

Οι μάρτυρες Ανάς αλ-Σαρίφ και Μοχάμεντ Κρέικα είναι δύο όψεις της Γάζας σε κάθε αραβικό σπίτι. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση απώλειας.

Χουσάμ Σάκερ

Ο Ανάς αλ-Σαρίφ και ο Μοχάμεντ Κρέικα ήταν τα μάτια της Γάζας και μετέφεραν την αλήθεια μέσα από τα ερείπια. Ο Ανάς αλ-Σαρίφ μου είχε πει παλαιότερα ότι ο σιωνιστής εχθρός τον απειλούσε συνεχώς. Η λύπη μας για τον Ανάς και τον Μοχάμεντ είναι λύπη για την αλήθεια και τη φωνή της ελευθερίας. Ο Ανάς και ο Μοχάμεντ ήταν μάρτυρες των σφαγών και καθρέφτης των φρικαλεοτήτων που συμβαίνουν στη Γάζα.

Δρ. Μουνίρ Αλ-Μπαρς, διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα

Η Ενωση Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταδίκασε έντονα, το ξημέρωμα της Δευτέρας, το φρικτό έγκλημα της δολοφονίας των συναδέλφων δημοσιογράφων Ανάς αλ-Σαρίφ και Μοχάμεντ Κρέικα, ανταποκριτών του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, μετά την επίθεση σε σκηνή δημοσιογράφων στο Νοσοκομείο αλ-Σίφα. Ο μάρτυρας ανταποκριτής του Al Jazeera Μοχάμεντ Κρέικα ακολούθησε τη μητέρα του στον ίδιο τόπο όπου και εκείνη μαρτύρησε.

Καταδικάζουμε με τους πιο έντονους όρους και θεωρούμε τον στρατό κατοχής πλήρως υπεύθυνο για το φρικτό έγκλημα της δολοφονίας του συνεργείου του Al Jazeera γύρω από το Νοσοκομείο αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας. Αυτό το φρικτό έγκλημα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά νέος κρίκος σε μια αλυσίδα συστηματικών εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων και της ελεύθερης ενημέρωσης, με σκοπό να φιμώσουν τις φωνές που αποκαλύπτουν τις εγκληματικές τους πρακτικές και δείχνουν στον κόσμο την πραγματικότητα των δολοφονιών, της πολιορκίας και της πείνας. Το αίμα των μαρτύρων δημοσιογράφων θα παραμείνει μάρτυρας της αποτυχίας της κατοχής να φιμώσει την αλήθεια και απόδειξη ότι η ελεύθερη λέξη και η ειλικρινής εικόνα είναι πιο δυνατές από τις σφαίρες των δολοφόνων, και ότι η αλήθεια δεν πεθαίνει όσο υπάρχει κάποιος να την κρατά και να τη μεταφέρει στον κόσμο.

Δημοκρατική Δημοσιογραφική Ενωση

Το Ισραήλ σκότωσε τουλάχιστον 180 παλαιστίνιους δημοσιογράφους από την αρχή του πολέμου στη Γάζα. Η τακτική του Ισραήλ να περιγράφει τους δημοσιογράφους ως τρομοκράτες χωρίς αξιόπιστα στοιχεία εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις του και τον σεβασμό του στην ελευθερία του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και δεν πρέπει να αποτελούν στόχους. Ζητάμε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα.

Περιφερειακή διευθύντρια της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων

Εκφράζουμε τη θλίψη και την ανησυχία μας για τις αναφορές σχετικά με τον θάνατο του ανταποκριτή του Al Jazeera Ανάς αλ-Σαρίφ στη Γάζα. Καλούμε σε πλήρη και διαφανή έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Ανάς αλ-Σαρίφ. Ο Ανάς αλ-Σαρίφ είναι ένας από τους περισσότερους από 200 δημοσιογράφους που αναφέρθηκαν ότι σκοτώθηκαν από την αρχή του πολέμου. Ο Ανάς αλ-Σαρίφ ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος και κάλυψε εκτενώς τα γεγονότα από τη Γάζα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Λέσχη Τύπου των ΗΠΑ

Ο φόνος των δημοσιογράφων του Al Jazeera στη Γάζα προκαλεί οργή και είναι απολύτως απαράδεκτος.

Υπουργός Εξωτερικών Νορβηγίας

Ο φόνος των δημοσιογράφων του Al Jazeera είναι σοκαριστικός και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους. Ο φόνος των δημοσιογράφων στη Γάζα αποτελεί σαφή ισραηλινή στοχοποίηση του Al Jazeera. Είναι άλλη μία φρικτή πράξη στον πόλεμο κατά της δημοσιογραφίας.

Βοηθός Γενικός Γραμματέας Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων Βρετανίας

O Oυαέλ αλ-Νταχντούχ και ο Τάμερ αλ-Μισχάλ είναι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νταχντούχ ήταν ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ-Τζαζίρα στη Λωρίδα και ξέρει προσωπικά τι σημαίνει πόνος. Τού δολοφόνησαν τη σύζυγο και τα παιδάκια του (σώθηκε μόνο ένα, που είχε πάει στο φούρνο για να πάρει ψωμί), είδε να δολοφονείται μέσα στο αυτοκίνητό του ο μεγάλος του γιος, δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστας, στοχοποιήθηκε ο ίδιος και τραυματισμένος είδε τον συνάδελφό του να ξεψυχάει από αιμορραγία, καθώς δεν επιτρεπόταν στα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν και να τον πάρουν. Είναι λογικό να μιλάει για τον πόνο, βλέποντας νεαρούς συναδέλφους του, παιδιά που αυτός προσέλαβε, να δολοφονούνται εν ψυχρώ.

Ο Μισχάλ είχε φύγει από τη Λωρίδα πριν από τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, για να αναλάβει την προετοιμασία και την παρουσίαση μιας από τις πιο επιδραστικές ερευνητικές εκπομπές στα κεντρικά του Αλ-Τζαζίρα στη Ντόχα. Γι’ αυτό μιλάει λιγότερο συναισθηματικά και περισσότερο δημοσιογραφικά-πολιτικά: δημοσιογράφοι σαν τον Ανάς και τον Κρέικα επαναπροσδιόρισαν την έννοια της δημοσιογραφίας. Κοιμόντουσαν στο δρόμο και μαρτύρησαν σε σκηνές.

Μια ολόκληρη γενιά ρεπόρτερ στη Γάζα ξέφυγε από το πρότυπο του δημοσιογράφου που είτε είναι ενσωματωμένος στον ισχυρό στρατό είτε καταγράφει από μακριά και με σχετική ασφάλεια τις ειδήσεις, καρυκεύοντας το ρεπορτάζ με άφθονο συναισθηματισμό, για να κρύψει την πραγματικότητα ενός λειψού ρεπορτάζ. Αυτή η γενιά των ρεπόρτερ ρίχτηκε στη μάχη της ενημέρωσης με αυτοθυσία. Γι’ αυτό και δε χρειάζεται να διανθίσει συναισθηματικά το ρεπορτάζ. Αφήνει να μιλήσει η δύναμη των εικόνων. Για να λειτουργήσει, όμως, η δύναμη των εικόνων, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι εκεί που αναδύονται οι εικόνες.

Κι αυτό στις συνθήκες της Γάζας εμπεριέχει δύο κινδύνους. Τον κίνδυνο να πέσεις θύμα τυχαία, σε έναν βομβαρδισμό-χαλί, και τον κίνδυνο να στοχοποιηθείς από τον εχθρό, επειδή «αρπάζεις» τη δύναμη των εικόνων και την κάνεις είδηση.

Λίγοι γνώριζαν τον Ανάς Αλ-Σαρίφ πριν από δύο χρόνια. Γεννημένος στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια το 1996, πήγε δημοτικό σε σχολείο της UNRWA και γυμνάσιο-λύκειο σε σχολεία του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Παλαιστίνης. Γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Αλ-Άκσα το 2014, σπούδασε Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και απέκτησε το πτυχίο του το 2018. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 τραυματίστηκε στην κοιλιά από θραύσμα σφαίρας, καθώς κάλυπτε πορεία που διοργανώθηκε ανατολικά του λόφου Αμπού Σαφίγια, βορειοανατολικά του Τζαμπάλια. Εργαζόταν τότε ως εθελοντής στο δίκτυο Shamal Media.

Στο Αλ-Τζαζίρα ξεκίνησε ως συνεργάτης, με το ξέσπασμα του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα και μετά έγινε μόνιμος ανταποκριτής για το βορρά της Λωρίδας (από Τζαμπάλια και πάνω). Επειδή έχουμε παρακολουθήσει συστηματικά και σε καθημερινή βάση αυτόν τον πόλεμο, ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή αυτόν τον νέο άνδρα και συχνά αναφερόμασταν στα ρεπορτάζ του. Αυτό που τον ξεχώριζε ήταν ότι βρισκόταν πάντοτε στον τόπο της είδησης άμεσα και όχι με καθυστέρηση. Μετέδιδε μπροστά από πυρκαγιές, πάνω από τα χαλάσματα κτιρίων που μόλις είχαν βομβαρδιστεί, μετέδιδε τη μεταφορά νεκρών και τραυματιών με πρωτόγονα μέσα και μετά βρισκόταν στο νοσοκομείο για να καταγράψει τη φρίκη και μετά στο νεκροταφείο για να καταγράψει τον πόνο. Η παρουσίαση γινόταν με ύφος αυστηρά πριγραφικό. Τα προσωπικά του σχόλια τα έκανε στα σόσιαλ μίντια.

Μετά τη δολοφονία συναδέλφων του που κάλυπταν την Πόλη της Γάζας, ανέλαβε και τμήμα αυτού του ρεπορτάζ. Μετέδωσε τις πρώτες παραδόσεις αιχμάλωτων και τις παρελάσεις νίκης, μετέδωσε την αποχώρηση των σιωναζιστών από το διάδρομο Νετζαρίμ, μετέδωσε τις συγκλονιστικές εικόνες της μεγάλης επιστροφής των εκτοπισμένων. Η δουλειά που έκανε τον έβαλε στο σπίτι κάθε παλαιστινιακής οικογένειας, κάθε αραβικής οικογένειας. Σύντομα, ο μέχρι πρότινος άγνωστος δημοσιογράφος έγινε «ο Ανάς». Ξέρουμε πολύ καλά όλες και όλοι τι σημαίνει για ένα δημόσιο πρόσωπο να προσφωνείται μόνο με το όνομά του.

Ο Ανάς Αλ-Σαρίφ κέρδισε τους σιωναζιστές στη μάχη της προπαγάνδας με την αλήθεια και τη δύναμη των ρεπορτάζ του. Γι’ αυτό και τον στοχοποίησαν, τον κυνήγησαν και τελικά τον δολοφόνησαν.

Επαναπροσδιορισμός της δημοσιογραφίας είναι -πάνω απ’ όλα- να ξέρεις ότι σε κυνηγούν για να σε σκοτώσουν και να μην πτοείσαι, να συνεχίζεις. Ο συνάδελφος Ανάς Αλ-Σαρίφ το ήξερε, γι’ αυτό και έγραψε μια διαθήκη, πολιτική διαθήκη, που ζήτησε να ανοιχτεί αν τον σκοτώσουν. Σ’ αυτό το σημείωμα υπάρχουν και τα εξής συνταρακτικά λόγια:

«Σας εμπιστεύομαι την κόρη των ματιών μου, την αγαπημένη μου κόρη Σαμ, που οι μέρες δεν με βοήθησαν να τη δω να μεγαλώνει όπως ονειρευόμουν. Και σας εμπιστεύομαι τον αγαπημένο μου γιο Σαλάχ, που ευχόμουν να είμαι στήριγμά του και σύντροφος στη διαδρομή μέχρι να δυναμώσει, ώστε να πάρει από μένα το βάρος και να συνεχίσει την αποστολή».

Η οικογένεια Αλ-Σαρίφ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την τελευταία συνάντηση του Ανάς με την κορούλα του Σαμ. Μια από τις σπάνιες συναντήσεις που μπορούσε να κάνει με τα παιδιά του ένας πατέρας που «κοιμάται στο δρόμο». Τα σχόλια περιττεύουν.

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2025/08/Anas_koroula_tou.mp4

Ο ίδιος ο Ανάς είχε απαθανατίσει τη συνάντηση του συναδέλφου του Μοχάμεντ Κρέικα, με τα δικά του παιδιά, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2025/08/Qreika_gios.mp4

Ανάς και Μοχάμεντ ξεψύχησαν μαζί, μακριά από τα σπίτια τους, σε μια σκηνή έξω από το Αλ-Σίφα. Επεσαν μάρτυρες στη μάχη της ενημέρωσης. Αντί για Καλάσνικοφ ή RPG ή εκρηκτικό μηχανισμό, αυτοί κρατούσαν μια κάμερα, ένα κινητό και ένα μικρόφωνο.

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2025/08/dolofonia_Anas_1.mp4
https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2025/08/dolofonia_Anas_2.mp4

238 οι νεκροί άνθρωποι του Τύπου

Ενημερωτική ανακοίνωση από το Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου:

▪️ Ο αριθμός των μαρτύρων δημοσιογράφων αυξήθηκε σε 238 από την έναρξη του ολοκληρωτικού πολέμου εξόντωσης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανακοίνωση του μαρτυρικού θανάτου του συναδέλφου δημοσιογράφου Μοχάμεντ αλ-Χαλντί.
▪️ Ο αλ-Χαλντί εργαζόταν ως δημοσιογράφος με την πλατφόρμα “Σάχατ” και ήταν ο έκτος μάρτυρας που έχασε τη ζωή του στη φρικτή σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας πέντε δημοσιογράφους με δολοφονία σε απευθείας επίθεση στη σκηνή των δημοσιογράφων κοντά στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας.

🟢 Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης – Χαμάς

Εγιναν επαναλαμβανόμενες απειλές από τους στρατιωτικούς εκπροσώπους του στρατού κατοχής εναντίον παλαιστίνιων δημοσιογράφων, μεταξύ αυτών και οι μάρτυρες Αλ-Σαρίφ και Κρέικα, με στόχο να τους αποτρέψουν από το να εκτελέσουν το επαγγελματικό τους καθήκον στη μετάδοση της αλήθειας και των εικόνων της βάρβαρης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτές οι απειλές μεταφράστηκαν σε μια αποτρόπαια δολοφονία που επιβεβαιώνει τη φασιστική συμπεριφορά αυτού του τρομοκρατικού καθεστώτος.

Η δολοφονία των δημοσιογράφων και ο εκφοβισμός όσων απομένουν προετοιμάζουν ένα μεγάλο έγκλημα που σχεδιάζει να διαπράξει ο στρατός κατοχής στη Πόλη της Γάζας, μετά τη φίμωση της φωνής των μέσων ενημέρωσης, για να απομονώσει τον λαό της και να πραγματοποιήσει τις σφαγές μακριά από τα μάτια του κόσμου.

Αυτά τα συνεχιζόμενα βάρβαρα εγκλήματα εναντίον των παλαιστίνιων δημοσιογράφων, και ειδικότερα αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, απαιτούν ευρεία αντίδραση από δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, για να αποκαλύψουν το στρατό κατοχής και τα εγκλήματά του, να υψώσουν τη φωνή της αλήθειας που προσπαθούν να φιμώσουν και να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο στη μετάδοση των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Ανάς Αλ-Σαρίφ και άλλους τέσσερις συναδέλφους του
Επόμενο άρθρο Ο Μο Σάλαχ ξεσκίζει την ΟΥΕΦΑ

Σχετικά Αρθρα

Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης

Τα τελευταία video από τις καταδρομικές επιχειρήσεις των παλαιστίνιων μαχητών

Διεθνή 2 Οκτ 2025, 22:54

Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Διεθνή 2 Οκτ 2025, 14:33

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών ενάντια στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Επίθεση στoν Global Sumud Flotilla, σε διεθνή νερά

Διεθνή 2 Οκτ 2025, 10:04

Ακου σιωναζιστάκο…

Διεθνή 1 Οκτ 2025, 12:25

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ: Παράδοση άνευ όρων ζητούν Τραμπ-Νετανιάχου

Διεθνή 30 Σεπ 2025, 14:24

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι ένας οργανωμένος στρατός που χρησιμοποιεί τακτική ανταρτοπόλεμου (video)

Σφοδρά χτυπήματα στην Πόλη της Γάζας σήμερα

Διεθνή 29 Σεπ 2025, 20:10
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

3 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Πόλη της Γάζας: Με τέτοιους μαχητές δεν υπάρχει περίπτωση παράδοσης της Αντίστασης

Τα τελευταία video από τις καταδρομικές επιχειρήσεις των παλαιστίνιων μαχητών

2 Οκτ 2025, 22:54
Παιδεία

Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ: Η κυβέρνηση, υπό το πρόσχημα της «αριστείας», στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων ΑΕΙ, στην εγκαθίδρυση του πανεπιστημίου/επιχείρησης, με δίδακτρα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά

2 Οκτ 2025, 18:46
Πολιτική

Όλες-οι σήμερα στη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και την Αντίστασή του

Πάρκο Ελευθερίας, Πέμπτη 2/10, 18.30

2 Οκτ 2025, 14:44
Διεθνή

Μπαίνει στην ξεχοντριστήρα το σχέδιο Τραμπ, για να μείνουν οι όροι της Παλαιστινιακής Αντίστασης

2 Οκτ 2025, 14:33
Παιδεία

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για τη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης

2 Οκτ 2025, 11:38
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών ενάντια στην αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Επίθεση στoν Global Sumud Flotilla, σε διεθνή νερά

2 Οκτ 2025, 10:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Οκτώβρη

2 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως; Οχι πάντα

1 Οκτ 2025, 19:45
Διεθνή

Ακου σιωναζιστάκο…

1 Οκτ 2025, 12:25
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Ο νόμος για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ τα μετατρέπει σε στρατόπεδα με ακραία μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης

1 Οκτ 2025, 11:32
Αγροτικά

Nέο θλιβερό ρεκόρ: 137 νέες εστίες ευλογιάς – Θανατώθηκαν άλλα 24.787 αιγοπρόβατα!

Την ίδια ώρα, ο Τσιάρας παραμύθιαζε ξεδιάντροπα τη Βουλή, μιλώντας για μείωση!

1 Οκτ 2025, 09:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Οκτώβρη

1 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ: Παράδοση άνευ όρων ζητούν Τραμπ-Νετανιάχου

30 Σεπ 2025, 14:24
Υγεία

152 ασθενείς σε ράντζα στο «Αττικόν» σε μια εφημερία!

30 Σεπ 2025, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Σεπτέμβρη

30 Σεπ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι ένας οργανωμένος στρατός που χρησιμοποιεί τακτική ανταρτοπόλεμου (video)

Σφοδρά χτυπήματα στην Πόλη της Γάζας σήμερα

29 Σεπ 2025, 20:10
Κόντρες

Eίδ’ ο ρατσιστής τη γενιά του κι αναγάλιασ’ η καρδιά του

29 Σεπ 2025, 14:59
Παιδεία

Χιλιάδες τα εκπαιδευτικά κενά: Προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για το δημόσιο σχολείο

29 Σεπ 2025, 13:35
Η παπάρα

Αθλια παράσταση υποκρισίας του Μητσοτάκη

29 Σεπ 2025, 13:17
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Οκτώβρη

Ιράκ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1932).

Νότια Κορέα: Ημέρα ίδρυσης.

Γερμανία: Ημέρα επανένωσης (1990).

Μπαρμπάντος: Ημέρα Ηνωμένων Εθνών.

1979: Αυτοκτονεί ο Νίκος Πουλαντζάς.

1979: Βόμβες σε δύο αυτοκίνητα Αμερικάνων σε Νέα Σμύρνη και Βριλήσσια.

1980: Βόμβα σε εβραϊκή συναγωγή στο Παρίσι, τέσσερις νεκροί.

1990: Ενοποίηση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

1991: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αϊτή ανατρέπει τον πρόεδρο Αριστίντ, περισσότεροι από 150 νεκροί.

1995: Βόμβα σε αυτοκίνητο στα Πατήσια (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo