Η Wall Street Journal, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, έγραψε ότι ο αμερικανός διπλωμάτης Αμος Χοχστάιν έχει έμμεσες συνομιλίες με τη Χεσμπολά, με διαμεσολαβητή τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι. Τα μέρη συζητούν την επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, σε σύνδεση με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Το λιβανέζικο Αλ-Μαϊαντίν ρώτησε σχετικά τον εκπρόσωπο της Χαμάς στον Λίβανο, Δρα Αχμαντ Αμπντέλ Χάντι, που είπε:
Η οντότητα κατοχής βρίσκεται σε πτώση και υποφέρει από βαθιά κρίση χάρη στην Παλαιαστινιακή Αντίσταση και τον Αξονα της Αντίστασης. Η διάλυση του Πολεμικού Συμβούλιου σημαίνει ότι η οντότητα πάσχει από αποσύνθεση μετά την Επιχείρηση Κατακλυσμός του Αλ-Ακσα και λόγω των χτυπημάτων της Αντίστασης.
Το επίπεδο του επαγγελματισμού στις επιχείρησης της Αντίστασης έχει ανέβει, παράλληλα με την ευφυή διαχείριση του πολιτικού δρόμου από τους ηγέτες της Αντίστασης. Η Κατοχή βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν υπάρχουν στον ορίζοντα επιλογές για να βγει απ’ αυτό.
Οι σκοποί του πολέμου είναι οι ίδιοι για την αμερικάνικη κυβέρνηση και την κατοχική οντότητα: να εξαλείψουν την Αντίσταση. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, μέσω των διαπραγματεύσεων, δε θέλει να αφήσει στην Αντίσταση κανένα επίτευγμα.
Οι ιδέες που παρουσιάστηκαν στην Αντίσταση μέσα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας περιλαμβάνουν παγίδες που εμποδίζουν την υλοποίηση των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού. Η Αντίσταση έχει υποβέλει την απάντησή της στη συμφωνία και η αμερικάνικη κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την κατοχική κυβέρνηση, αν θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Αντίσταση δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη διατήρηση των επιτευγμάτων του Κατακλυσμού του Αλ-Ακσα.
Ο Χοχστάιν έχει πειστεί ότι το Λιβανέζικο Μέτωπο είναι δεμένο σφιχτά με τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Τα μέτωπα υποστήριξης από τον Λίβανο μέχρι την Υεμένη και το Ιράκ πέτυχαν τους σκοπούς τους. Το μέτωπο του Λιβάνου πέτυχε στον προορισμό του που είναι ο πόλεμος υποστήριξης στη Γάζα.
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σιωνιστικών μίντια που έγραψαν ότι «αναμφίβολα δεν υπάρχει στόχος στο βορρά (του Ισραήλ) που η Χεσμπολά να μην μπορεί να στοχεύσει με πιθανότητες επιτυχίας 50%. Οι κατασκοπευτικές πληροφορίες που συγκεντρώνει η Χεσμπολά είναι ακριβείς και σε επίπεδο ίδιο μ’ αυτό που διαθέτουν προηγμένες Δυτικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, με ακριβή παρακολούθηση και δυνατότητες συγκέντρωσης πληροφοριών και τεκμηρίωση σε πραγματικό χρόνο. Ενας αξιοσημείωτος αριθμός ψευδών συναγερμών έχει μετατραπεί σε πραγματικές προειδοποιήσεις και πολλά drone έχουν εισέλθει στην επικράτεια του Ισραήλ χωρίς να αναχαιτιστούν. Η Χεσμπολά είναι ικανή να παραλύσει τουλάχιστον το 50% του Σιδερένιου Θόλου στο βορρά με ένα πρώτο χτύπημα».
Κινήσεις όπως αυτή του Χοχστάιν που αναζήτησε δίαυλο επικοινωνίας με τη Χεσμπολά, εκπροσωπώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση Νετανιάχου, αποκαλύπτουν την αδυναμία των σιωναζιστών και των αμερικανών προστατών τους λόγω των εξελίξεων στην περιοχή μετά τις 7 Οκτώβρη.
Μέχρι τώρα, ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ εξαπέλυαν απειλές: «Θα εισβάλουμε στον Λίβανο», «θα φτάσουμε στη Βηρυττό» και άλλα τέτοια ηχηρά. Ολα αποδείχτηκαν σκέτοι λεονταρισμοί. Εκαναν αεροπορικές επιδρομές, σκότωσαν στρατιωτικά στελέχη της Χεσμπολά, όμως ξέρουν πολύ καλά ότι τέτοια αντάρτικα κινήματα έχουν ήδη έτοιμους τους αντικαταστάτες των διοικητών τους που δολοφονούνται.
Από την άλλη, η ζημιά που έχει κάνει η Χεσμπολά στη σιωνιστική οντότητα είναι τεράστια. Χτυπάει συνέχεια στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καθώς διαθέτει προηγμένα όπλα που δε διαθέτει η Αντίσταση στη Γάζα, όπως κατευθυνόμενους πυραύλους και drone αυτοκτονίας. Πέραν των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που με μεθοδικότητα μυρμηγκιού διαλύει η Χεσμπολά, κρατάει γύρω στις 250.000 εβραίους μακριά από τους εποικισμούς και τα αγροκτήματα του βορρά, με αποτέλεσμα η σιωνιστική οντότητα να καταβάλλει συνεχώς ένα βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος.
Γι’ αυτό στάλθηκε ο Χοχστάιν στον Λίβανο, για ν’ αναζητήσει ένα συμβιβασμό με τη Χεσμπολά, με διαμεσολαβητή τον βετεράνο λιβανέζο αστό πολιτικό Ναμπίχ Μπέρι (επικεφαλής του σιιτικού κόμματος Αμάλ). Πίστευαν οι Αμερικάνοι ότι θα δελέαζαν τη Χεσμπολά, με κάποια ανταλλάγματα, ώστε να την τραβήξουν από το μέτωπο υποστήριξης των Παλαιστίνιων στη Γάζα; Δεν είναι αφελείς. Εκείνο που προσπαθεί να εξασφαλίσει ο Χοχστάιν είναι μια συμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει και τη Γάζα και τον νότο του Λιβάνου. Εχοντας το καταρχήν «ναι» για μια τέτοια συμφωνία, θα μπορέσει ο Νετανιάχου να κάνει το απαιτούμενο «μασάζ» στο σιωνιστικό όχλο.
Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, οι Αμερικανοί και οι σιωναζιστές διαπραγματεύονται με τους δυο μεγάλους εχθρούς της σιωνιστικής οντότητας, τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Αντίσταση στη Γάζα και τη Χεσμπολά στον Λίβανο. Αυτό σημαίνει πως τραβάνε μεγάλα ζόρια. Παραδέχονται πως δεν μπόρεσαν, ούτε θα μπορέσουν να νικήσουν στρατιωτικά και αναζητούν διπλωματική λύση.
H κρίση μαστίζει το ανώτατο πολιτικό επίπεδο της σιωνιστικής οντότητας. Ο Μπένι Γκαντζ και ο Γκάντι Αϊζενκοτ, πρώην αρχηγοί του σιωνιστικού στρατού και νυν πολιτικοί του «κεντρώου» κόμματος «Εθνικής Ενότητας», που είχαν σπεύσει να μπουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου αμέσως μετά τις 7 Οκτώβρη, παραιτήθηκαν. Συμμετείχαν και οι δύο στο Πολεμικό Συμβούλιο, ένα ολιγομελές σχήμα που έπαιρνε όλες τις αποφάσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου. Με το που παραιτήθηκαν, πετάχτηκε ο «ακροδεξιός» Μπεν Γκβιρ και ζήτησε να μπει αυτός στο Πολεμικό Συμβούλιο. Σηκώθηκε η τρίχα των αρχηγών της Μοσάντ και της Σιν Μπετ. Με παρόντα αυτόν τον ψυχοπαθή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κανένα θέμα ασφάλειας, γιατί θα τα διαρρέει όλα αμέσως, φρόντισαν να διαμηνύσουν με ανώνυμες δηλώσεις τους σε σιωνιστικά Μέσα.
Ο Νετανιάχου προτίμησε να διαλύσει το Πολεμικό Συμβούλιο και ετοιμάζεται να φτιάξει κάτι άλλο, πιο στενό, χωρίς και πάλι τους συμμάχους του στην κυβερνητική πλειοψηφία Μπεν Γκβιρ και Σμότριτς. «Οι υπουργοί δεν είναι διακοσμητικά. Οι κυβερνητικοί εταίροι σου δεν είναι αέρας κοπανιστός. Δεν είμαι πλέον διατεθειμένος να δέχομαι αυτή τη μεταχείριση. Απαιτώ συμμετοχή στο περιορισμένο υπουργικό συμβούλιο ή, εναλλακτικά, την επίσημη διάλυσή του. Απαιτώ επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου απόψε», διαμήνυσε πριν από τέσσερις μέρες ο Μπεν Γκβιρ στον Νετανιάχου. Ο τελευταίος δεν του έδωσε σημασία, όμως και αυτό το επεισόδιο αποκάλυψε τη σοβούσα κρίση στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο του Ισραήλ.
Από την άλλη, βλέπουμε την ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζει η Παλαιστινιακή Αντίσταση και αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων. Δηλώσεις όπως αυτές του Αμπντέλ Χάντι, που παραθέσαμε στην αρχή, δείχνουν ότι γίνονται από θέση ισχύος. Θα επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά πως είναι ο πραγματικός συσχετισμός που καθορίζει το επίπεδο της διπλωματικής αντιπαράθεσης.
Η Παλαιστινιακή Αντίσταση είναι δυνατή στο πεδίο, όπως αποδεικνύει και στη Ράφα, όπου οι ίδιοι οι ανώτεροι αξιωματικοί των σιωναζιστών παραδέχονται ότι κάνουν μια τρύπα στο νερό. Το δεύτερο στοιχείο που μπετονάρει την αποφασιστική διπλωματική στάση της Αντίστασης είναι η σταθερότητα που δείχνει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, παρά το όργιο των δολοφονιών και τις ασύλληπτες καταστροφές.
Θα επαναλάβουμε αυτό που γράφουμε εδώ και πολύ καιρό. Τα ίδια τα γεγονότα αποδεικνύουν καθημερινά πως ούτε σαν υπόθεση εργασίας δεν μπορούμε να πούμε ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση θα ηττηθεί. Το τέλος αυτού του πολέμου, όποτε κι αν επέλθει, θα φέρει τη σφραγίδα της λαμπρότερης νίκης στην ως τώρα απελευθερωτική πάλη του παλαιστινιακού λαού.