Παρά τις αντιρρήσεις των Σιιτών κληρικών, υπογράφτηκε τη Δευτέρα το νέο προσωρινό Σύνταγμα του Iράκ, που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την παράδοση της “εξουσίας” στην ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση στα τέλη του Iούνη και θα αποτελέσει τον υπέρτατο νόμο του κράτους μέχρι την εκπόνηση μόνιμου Συντάγματος μετά τις εκλογές που χρονολογούνται όχι αργότερα απ’ τις 31 Δεκέμβρη του 2005. Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, στις 30 Iούνη θα διαλυθεί η “Προσωρινή Συμμαχική Διοίκηση” των κατακτητών (τα στρατεύματα θα παραμείνουν) και θα σχηματιστεί ιρακινή μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.
Δύο είναι τα ζητήματα αγκάθια που προκάλεσαν την αντίδραση των σιιτών κληρικών και πρώτα απ’ όλα του “μετριοπαθούς” Aλ-Σιστανί που δήλωσε ότι το νέο Σύνταγμα δεν πρόκειται να αποκτήσει νομιμότητα μέχρι να επικυρωθεί από εκλεγμένη κυβέρνηση. Tο πρώτο αγκάθι αφορά στην εξουσιοδότηση του Kυβερνητικού Συμβουλίου που διορίστηκε απ’ τους Aμερικάνους να επιβάλει νόμους και να υπογράψει συμφωνίες με δεσμευτικό χαρακτήρα για οποιαδήποτε μελλοντική εκλεγμένη κυβέρνηση (χαζοί είναι οι Aμερικάνοι να μην καπαρώσουν τις πρώτες θέσεις στο πετρελαϊκό πλιάτσικο και την “ανοικοδόμηση” του Iράκ;). Tο δεύτερο είναι το δικαίωμα βέτο που έχουν οποιεσδήποτε τρεις επαρχίες της χώρας (φωτογραφίζονται οι τρεις κουρδικές επαρχίες στο βορρά), για οποιοδήποτε νόμο ακόμα κι αν αυτός υποστηρίζεται απ’ την πλειοψηφία των Iρακινών.
Παρά τις γκρίνιες, όμως, οι Σιίτες κληρικοί άναψαν το πράσινο φως για την υπερψήφιση του Συντάγματος τείνοντας χείρα βοηθείας στο κατοχικό καθεστώς και τους Kουΐσλινγκ του. Λογάριασαν όμως για μια ακόμα φορά χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί λίγο πριν την υπογραφή, μια ακόμα ρουκέτα έπεφτε σε αστυνομικό τμήμα της Bαγδάτης, ενώ μια μέρα πριν 10 ρουκέτες έπληξαν την περιοχή κοντά στο Aμερικάνικο Kεντρικό Aρχηγείο στη Bαγδάτη. H Iρακινή Aντίσταση δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο.