Καλούμε την ανθρωπότητα να υπερασπιστεί το ανθρώπινο δικαίωμα των κατοίκων της Γάζας, για άρση του αποκλεισμού, τερματισμό της πείνας και είσοδο βοήθειας.
Απορρίψαμε τους απαράδεκτους όρους που τέθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και τον Νετανιάχου, συμπεριλαμβανόμενων της παράδοσης των όπλων της Αντίστασης και της φυγής των ηγετών της από τη Γάζα.
Δε θα υψώσουμε λευκή σημαία και δε θα απελευθερώσουμε τους αιχμάλωτους παρά μόνο μέσω μιας δίκαιης και συνολικής συμφωνίας ανταλλαγής.
Σουχάιλ Αλ-Χίντι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς
Καθαρές κουβέντες και πάλι από την Παλαιστινιακή Αντίσταση. Μολών λαβέ, όπως απάντησε ο Λεωνίδας, όταν ο Ξέρξης του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα των πολεμιστών του.
Αναμενόμενο καθώς -σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα σιωνιστικά μίντια- οι σιωναζιστές και ο Γουίτκοφ πρότειναν μια συμφωνία εκεχειρίας 40-50 ημερών, με την Αντίσταση να παραδίδει τους μισούς ζωντανούς αιχμάλωτους την πρώτη μέρα, να παραδίδει 16 πτώματα την 5η μέρα και στο τέλος να παραδίδει τους υπόλοιπους αιχμάλωτους, να παραδίδει τον οπλισμό της και τα ηγετικά της στελέχη να αυτοεξορίζονται από τη Γάζα!
Είναι οι σιωναζιστές αποφασισμένοι και έτοιμοι να ξαναεπιχειρήσουν χερσαία εισβολή στη Γάζα; Η προπαγάνδα του «ανίκητου στρατού» παίζει ακόμα στα δυτικά μίντια. Ομως αυτή η προπαγάνδα έγινε σκόνη τους 15 πρώτους μήνες του πολέμου. Αυτή η πρώτη φάση, ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος που έχει δώσει από την ίδρυσή της η σιωνιστική οντότητα, έκλεισε με μια περιφανή νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης, που αποτυπώθηκε στην επιβολή όλων των όρων της. Αυτούς τους όρους προσπαθεί να ανατρέψει τώρα απεγνωσμένα η σιωναζιστική ηγεσία, με τη βοήθεια των αμερικάνων ιμπεριαλιστών (κι ας ήταν οι τελευταίοι εγγυητές της συμφωνίας, μαζί με τους Αιγύπτιους και τους Καταριανούς).
Χτες, παρουσιάσαμε μια ανάλυση για το πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση και ποιος είναι ο πραγματικός συσχετισμός των δυνάμεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Πανέτοιμη η Παλαιστινιακή Αντίσταση, κρατάει τις θέσεις μάχης της
Σήμερα, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τις γνώμες τριών στρατιωτικών ειδικών.
Ο υποστράτηγος ε.α. Φαϊέζ Αλ-Ντουαΐρι (Ioρδανία), ο στρατιωτικός αναλυτής που μέσα από τις εκπομπές του Αλ-Τζαζίρα είχε προβλέψει τη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης, λέει:
Ο στρατός του Ισραήλ αποφεύγει να εισέλθει στις κατοικημένες περιοχές της Γάζας λόγω του κινδύνου να συναντήσει την αντίσταση των Παλαιστίνιων. Ο στρατός του Ισραήλ προσπαθεί να διαιρέσει τη Λωρίδα της Γάζας σε πέντε περιοχές και επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Νετζαρίμ, τη θέση Κισουφίμ, την περιοχή βόρεια των Μπέιτ Λάχια και Μπέιτ Χανούν, την ανατολική συνοριακή ζώνη και τον άξονα της Φιλαδέλφειας.
Η στρατηγική του Ισραήλ αυτή τη στιγμή διαφέρει θεμελιωδώς από το παρελθόν, καθώς ο στρατός αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο να εισέλθει σε κατοικημένες περιοχές όπως η Σατζαΐα και η Τζαμπάλια και επικεντρώνεται κυρίως στο εξωτερικό του τομέα, με δύο βασικούς διαδρόμους στην περιοχή. Αυτή η στρατηγική λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες συγκρούσεις με την Αντίσταση και τις επιχειρήσεις που διεξήχθησαν πριν από την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων, καθώς και την επίδειξη δύναμης από την Αντίσταση κατά την παράδοση ισραηλινών αιχμαλώτων.
Ο στρατός του Ισραήλ επιδιώκει να πετύχει αποτελέσματα με περιορισμένο ανθρώπινο κόστος, ενώ επιβάλλει έναν αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα για να ασκήσει πίεση στο Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης (Χαμάς), ώστε να προσφέρει παραχωρήσεις.
Οι Αλ-Κασάμ έκαναν την πρώτη τους επιχείρηση μετά την επανέναρξη της ισραηλινής επίθεσης. Το δυνατό στοιχείο της Αντίστασης είναι η μηδενική απόσταση. Το μέγιστο εύρος των ρουκετών Yassin, Tandem και TPG είναι μόνο 130 μέτρα. Η Αντίσταση περιμένει μέσα στον αστικό ιστό, όπου έχει το πλεονέκτημα της μηδενικής απόστασης, γι’ αυτό ο ισραηλινός στρατός δεν κάνει κίνηση προς τον αστικό ιστό.
Ο στρατηγικός αναλυτής, στρατηγός Ελίας Χάνα (Λίβανος), λέει:
Η Κατοχή αδυνατεί να πραγματοποιήσει μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και η Αντίσταση έχει τη στρατηγική της. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αναπτύξει ένα νέο στρατιωτικό σχέδιο ή μοντέλο για να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Παλαιστινιακή Αντίσταση διαθέτει τη στρατηγική και τακτική της για την επόμενη φάση.
Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να εισέλθει στη Γάζα από τέσσερις κατευθύνσεις: από τη Βηθλεέμ προς τη Μπέιτ Χανούν, από τον άξονα Νετζαρίμ, από την τοποθεσία Κισουφίμ προς την Καράρα και μέχρι τη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας. Η Ράφα είναι σημαντική για το Ισραήλ και αυτός είναι ο λόγος που απαιτεί από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με σκοπό να τους κατευθύνει σε περιοχές που ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλείς, αλλά δεν είναι.
Οι παλαιστινιακές δυνάμεις αντέχουν και προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους, αφού αναδιοργάνωσαν τα ανθρώπινα και δομικά τους μέσα. Η Αντίσταση εξαρτάται από το πυραυλικό της οπλοστάσιο και έχει αποδείξει τις δυνατότητές της μέσω επιθέσεων στο Τελ Αβίβ και στην περιοχή του Φακέλου της Γάζας. Εφόσον αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες, η Αντίσταση θα οδηγήσει τον ισραηλινό στρατό σε κατοικημένες περιοχές για να διεξάγει την καθοριστική μάχη.
Αποκλείω την πιθανότητα να εκτελέσει ο ισραηλινός στρατός μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, καθώς αυτό θα απαιτούσε από 5 έως 6 μονάδες μάχης και δεν μπορεί να γίνει από το στρατό εφεδρείας, που δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή, καθώς περίπου το 30%-35% των εφέδρων αρνούνται να συμμετάσχουν.
Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί ένα νέο μοντέλο ενάντια στην Αντίσταση στη Γάζα, αλλά δεν γνωρίζει ακόμα ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Αντίσταση και ποια είναι τα σχέδια που αυτή έχει προετοιμάσει για το «κακό» σενάριο.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, αντιστράτηγος Μοχάμαντ Αλ-Σαμάντι (Ιορδανία), λέει:
Το Ισραήλ επιθυμεί να αναδιαρθρώσει το χάρτη της Γάζας και δε θα επιτρέψει τον πόλεμο από μηδενικές αποστάσεις. Η επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας έχει πολύπλοκες πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις, καθώς η ισραηλινή επίθεση συνεχίζεται για 15ο συνεχόμενο μήνα. Η συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού αντανακλά αυτή τη στιγμή μια στρατηγική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που αποσκοπεί κυρίως στην «υπονόμευση της εξουσίας» του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς) και στην αναδιάρθρωση του χάρτη της Γάζας. Γίνονται συνεχείς ισραηλινές προσπάθειες να επιβληθούν οι όροι με στρατιωτική δύναμη, ακολουθώντας τακτική πίεσης στον πληθυσμό.
Η διαδικασία επέκτασης σε όλες τις περιοχές αποσκοπεί στο να αναγκάσει τους μαχητές της Χαμάς να εμφανιστούν ή να υποχωρήσουν, ώστε να είναι ευκολότερο να τους εντοπίσουν και να τους στοχεύσουν. Η Αντίσταση δεν έχει τις δυνατότητες να εμπλακεί σε ανοιχτή μάχη και μέχρι στιγμής αποφεύγει τη σύγκρουση λόγω των ακατάλληλων συνθηκών.
Υπάρχουν ισραηλινές προσπάθειες στην περιοχή της Ράφα και νότια της Χαν Γιούνις να εκκενώσουν την περιοχή από τους κατοίκους. Αυτό μπορεί να είναι προετοιμασία για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή των συνόρων μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Η κλιμάκωση στη Ράφα αποτελεί ένα μοχλό πίεσης για τη Χαμάς που αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Υπάρχουν πιέσεις από το εσωτερικό του Ισραήλ στην κυβέρνηση της δεξιάς να αποφασίσει γρήγορα την επιχείρηση. Από στρατιωτική άποψη, οι τρέχουσες επιχειρήσεις είναι υβριδικές επιχειρήσεις, ένα μείγμα χερσαίων επιχειρήσεων και εισβολών. Υπάρχει επέκταση των διαδρόμων και των δρόμων και περιοχές εντός των γειτονιών έχουν ισοπεδωθεί. Ομως, το Ισραήλ δε θέλει να προχωρήσει σε ευρεία χερσαία επιδρομή και δεν επιτρέπει να υπάρχει μάχη από μηδενικές αποστάσεις, καθώς πριν από την τελευταία ανακωχή και μετά από 471 ημέρες πολέμου, παρατηρήθηκε σταθερή αύξηση στις απώλειες του ισραηλινού στρατού, λόγω της μάχης κοντινών αποστάσεων και από μηδενικές αποστάσεις.
Οσον αφορά τις δυνάμεις που συμμετέχουν και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, υπάρχουν τρεις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται «στην περιοχή του γείτονα», πέρα από τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεροσκαφών αναγνώρισης, αεροπορικών επιθέσεων, επιθέσεων πυροβολικού και ναυτικών σκαφών, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων Apache όλο το 24ωρο.
Η συνέχιση της πολιτικής του αποκλεισμού για 30ή ημέρα, με την αποτροπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και το κλείσιμο των διόδων, το Ισραήλ προσπαθεί να φέρει τον παλαιστίνιο μαχητή και την τοπική υποστήριξή του σε σημείο απόγνωσης και υποταγής, σε έναν πόλεμο εξόντωσης με χρήση αεροπορικών επιθέσεων, πυροβολικού και ναυτικών σκαφών, χωρίς να πραγματοποιούνται ευρείες χερσαίες επιδρομές μέχρι στιγμής. Ομως ένας πόλεμος κερδίζεται στο έδαφος, με την κατοχή εδάφους και την εδραίωση σ’ αυτό.
Και αυτοί, λοιπόν, που αναλύουν από αυστηρά στρατιωτική σκοπιά το συσχετισμό των δυνάμεων, εκτιμούν ότι ο σιωναζιστικός στρατός φοβάται, περισσότερο από πριν, να εμπλακεί σε χερσαίο πόλεμο στη Γάζα, καθώς θα έχει μεγάλες απώλειες που πλέον δε θα μπορεί να τις διαχειριστεί στις συνθήκες της εσωτερικής κρίσης που αντιμετωπίζει η σιωνιστική οντότητα, μετά την ήττα στην πρώτη (δεκαπεντάμηνη) φάση του πολέμου. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις τις επόμενες μέρες, αυτό πρέπει να έχουμε κατά νου, για να μην πέφτουμε θύματα της τρομο-προπαγάνδας των σιωναζιστών και των ιμπεριαλιστών.