Τη Δευτέρα, ο όμιλος «Αξελ Σπρίνγκερ» απέλυσε τον πανίσχυρο διευθυντή της Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ, ο οποίος κατηγορούνταν για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών δημοσιογράφων. «Οποια κοιμάται με τον διευθυντή παίρνει και την καλύτερη θέση», είχε καταθέσει μια νεαρή δημοσιογράφος. Πότε; Πριν από αρκετούς μήνες. Τότε, όμως, η υπόθεση είχε κλείσει. Ο Ράιχελτ τέθηκε σε «άδεια» κατά τη διάρκεια της «εσωτερικής έρευνας» και σύντομα επανήλθε στη διεύθυνση του μεγαλύτερου ταμπλόιντ της Ευρώπης (1,2 εκατομμύρια φύλλα την ημέρα και γύρω στο μισό εκατομμύριο συνδρομητές στην ηλεκτρονική έκδοση).
Γιατί ξανάνοιξε μια υπόθεση που είχε κλείσει; Η τυπική δικαιολογία ήταν ότι ο Ράιχελτ «δεν διαχώρισε τα προσωπικά από τα επαγγελματικά θέματα και δεν είπε την αλήθεια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου και μετά τη διαδικασία συμμόρφωσης την άνοιξη του 2021». Kάπως αργά δεν το θυμήθηκαν; Tον πραγματικό λόγο θα τον βρούμε σε ένα άρθρο-ποταμό που δημοσιεύτηκε στους New York Times, που ανακινούσε ξανά την «υπόθεση Ράιχελτ» και μιλούσε ακόμη και για έρευνες από άλλα γερμανικά Μέσα, που θάφτηκαν (το άρθρο «φωτογράφιζε» τον όμιλο «Αξελ Σπρίνγκερ» ως δυνάστη που υπαγορεύει τι θα δημοσιεύσουν και τι όχι και άλλοι γερμανικοί μιντιακοί όμιλοι).
Και γιατί ο πανίσχυρος γερμανικός όμιλος φοβήθηκε μια αμερικάνικη μεγάλη εφημερίδα και έσπευσε να καρατομήσει τον «λιγδιάρη» διευθυντή της ναυαρχίδας του; Γιατί η «Αξελ Σπρίνγκερ» αγόρασε το καλοκαίρι την εφημερίδα Politico έναντι 630 εκατ. ευρώ (η εξαγορά ονομάστηκε «ντιλ του αιώνα» στο χώρο των αστικών ΜΜΕ) και προσπαθεί να μπει στην αμερικάνικη αγορά, όπου η New York Times έχει ιδιαίτερη ισχύ.
Ο όμιλος «Αξελ Σπρίνγκερ» θυμήθηκε την ηθική ενός κορυφαίου στελέχους του μόνο όταν οι αμερικανοί ανταγωνιστές του κινήθηκαν για να ανακόψουν τη δυναμική είσοδό του στις ΗΠΑ. Καθόλου παράξενο για τον κόσμο των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Καθόλου παράξενο για τον όμιλο «Αξελ Σπρίνγκερ», που χτίστηκε πάνω στην παράδοση του ιδιοκτήτη του, ο οποίος ήταν παντρεμένος με γερμανίδα εβραία, την οποία χώρισε μόλις ανέβηκαν στην εξουσία οι ναζί, για να μπορεί να συνεργάζεται μαζί τους και να εμφανιστεί μετά τον πόλεμο σαν ένα… ανήμπορο νέο παιδί, που έβλεπε μεν τα εγκλήματα των ναζί αλλά δεν μπορούσε να αντιδράσει!
Ο Αξελ Σπρίνγκερ άρχιζε να χτίζει την εκδοτική αυτοκρατορία του αμέσως μετά τον πόλεμο και βαθμιαία έγινε ισχυρός παράγοντας που επηρέαζε αποφασιστικά την αστική πολιτική ζωή της Γερμανίας. Διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις προβοκάτσιες του κατά του νεολαιίστικού και του αντιπολεμικού κινήματος τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Είναι γνωστές οι φοιτητικές διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία του ομίλου. «Οι φοιτητές απειλούν: ανταποδίδουμε τα πυρά» έγραφε η Bild. Ακολούθησε πετροβόλημα των γραφείων της φυλλάδας και κάψιμο αυτοκινήτων της από ένα τεράστιο πλήθος, οργισμένο για τη δολοφονία του Ρούντι Ντούτσκε. Μερικά χρόνια αργότερα, η RAF έβαλε βόμβα στα γραφεία της «Αξελ Σπρίνγκερ» στο Αμβούργο.
Αυτοί είναι οι κήνσορες της αλήθειας και της ηθικής.