Υψηλό πενταετίας έναντι του ευρώ κατέκτησε την περασμένη Παρασκευή το ρούβλι, καθώς οι σπεκουλάντες των χρηματαγορών σιγουρεύτηκαν ότι οι περισσότερες (και μεταξύ αυτών οι μεγαλύτερες) ευρωπαϊκές εταιρίες αγοράς και διανομής φυσικού αέριου συμμορφώθηκαν με το διάταγμα Πούτιν, άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια και ξεπληρώνουν κανονικότατα τα συμβόλαιά τους.
Στην τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας το ρούβλι ανατιμήθηκε 9% έναντι του ευρώ και 2,8% έναντι του δολαρίου. «Το ρωσικό νόμισμα είναι ο καλύτερος παίκτης παγκοσμίως αυτό το χρόνο» έγραφε το Bloomberg τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι το ρούβλι έχει γίνει κατά 20% πιο δυνατό σε σχέση με τα επίπεδά του πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι προβλέψεις αναλυτών του χρηματιστηρίου λένε πως η ενίσχυση του ρουβλιού θα συνεχιστεί όσο και άλλες δυτικές εταιρίες θα πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια και η ισοτιμία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 50 ρούβλια ανά δολάριο στις αρχές του τρίτου τετράμηνου.
Υπάρχουν, βέβαια, και οι άλλοι σπεκουλάντες, αυτοί που κερδοσκοπούν με τις τιμές των καυσίμων. Οταν η Ούρσουλα σήκωνε τις κουρελιασμένες πολεμικές σημαίες και δήλωνε ότι καμιά ευρωπαϊκή εταιρία δεν πρόκειται να πληρώσει σε ρούβλια, όταν μια ανεκδιήγητη γερμανίδα υπουργός έδινε οδηγίες… αποθήκευσης τροφίμων από τα νοικοκυριά, όταν μιλούσαν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και κυκλοφορούσαν φήμες για καθιέρωση χαμηλότερων ορίων ταχύτητας, ώστε να καταναλώνεται λιγότερο καύσιμο, οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτινάσσονταν, χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς.
Αυτό το παιχνίδι της κερδοσκοπίας το πλήρωσαν και εξακολουθούν να το πληρώνουν οι λαοί.
Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός διεξάγει πόλεμο με όπλα στην Ουκρανία και παράλληλα αμύνεται με επιτυχία στον οικονομικό πόλεμο που του κήρυξαν οι ιμπεριαλιστές της Δύσης μέσω των διάφορων κυρώσεων. Στηρίζεται στο μονοπωλιακό έλεγχο της ευρωπαϊκής αγοράς καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας) και με το δικό του οικονομικό πόλεμο (διάταγμα Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια) κατάφερε να ενισχύσει τη δύναμη του νομίσματός του και κατ’ επέκταση του εμπορικού του ισοζύγιου.
Βεβαίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κόστος (και) για τη Ρωσία. Σε ανθρώπινες ζωές και σε πολεμικό υλικό που καταστρέφεται ή αναλώνεται. Ομως, όπως σωστά σημείωνε ο Στάλιν, ο βασικός οικονομικός νόμος του σύγχρονου καπιταλισμού εμπεριέχει ως βασικό συστατικό του τη στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και τον πόλεμο. Ας ξαναθυμηθούμε τη θεωρητική του γενίκευση:
«Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι βασικές απαιτήσεις του βασικού οικονομικού νόμου του σύγχρονου καπιταλισμού θα μπορούσαν να διατυπωθούν, π.χ., με τον εξής τρόπο: εξασφάλιση του ανώτατου καπιταλιστικού κέρδους μέσω της εκμετάλλευσης, της καταστροφής και της εξαθλίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού της δοσμένης χώρας, μέσω της υποδούλωσης και της συστηματικής καταλήστευσης των λαών των άλλων χωρών, ιδιαίτερα των καθυστερημένων χωρών, τέλος, μέσω των πολέμων και της στρατιωτικοποίησης της λαϊκής οικονομίας που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση των πιο υψηλότερων κερδών». (Ι.Β. Στάλιν, Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, 1952).